Korkokengät – mitä jalkasi todella kokevat?

Korkokengät ovat jalkine, jota on yhtä aikaa sekä tyylikkyyden symboli että monille välttämätön paha. Tiedämme kyllä, että ne voivat aiheuttaa jalkojen kipuilua ja väsymistä, mutta harvemmin pysähdymme miettimään, mikä on niiden todellinen vaikutus jalkaterveyteemme. Usein myös unohdamme, että jalkojen terveys vaikuttaa koko kehomme hyvinvointiin. Korkokenkien pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa rakenteellisia muutoksia jalkapöydän luustossa.

Korkeat korot ja kehon asento

Korkokengät muuttavat sekä jalkaterän että koko kehon asentoa. Ne kallistavat lantiota ja lisäävät lannenotkoa, mikä voi johtaa esimerkiksi alaselän kipuihin ja väsymykseen. Tämän lisäksi korkeiden korkojen käytöllä on vaikutusta myös polvi- ja lonkkanivelten terveyteen.

Pahimmassa tapauksessa tästä voi seurata jopa nivelrikon kaltaisiin vakaviin terveysongelmiin, erityisesti jos korkokenkiä käytetään säännöllisesti pitkiä aikoja.

Miten korot vaikuttavat jalkaterien terveyteen?

On selvää, että korkokengissä painopisteemme muuttuu. Korot siirtävät painopisteen jalkaterän etuosaan, mikä aiheuttaa ylimääräistä painetta varpaisiin ja päkiät kuormittuvat voimakkaasti. Tämä lisää riskiä muun muassa kovettumille, känsille ja vaivaisenluulle ja vasaravarpaille. Korot lisäävät myös jalkakaarien rasitusta, mikä voi johtaa jalkapohjan kiputiloihin, kuten plantaarifaskiittiin. Lisäksi korkokenkien aiheuttama epätasapaino heikentää tasapainoa ja lisää kaatumisriskiä, mikä etenkin vanhemmalla iällä voi olla kohtalokasta.

Hyvät kengät avainasemassa jalkaterveydessä

Vaikka korkokenkien vaikutukset saattavat kuulostaa pelottavilta, niitä ei onneksi tarvitse kokonaan jättää kaapin perukoille. Korkokenkiä voi kyllä käyttää silloin tällöin juhlatilanteissa. Sen sijaan arkeen ne eivät sovellu. Arkeen tarvitaan hyvät ja jalkaterveyttä edistävät kengät.

Hyvät kengät ovat oikean kokoiset, niissä on sopiva lesti ja tilava kärkiosa, ja ne tukevat jalkaa ilman puristusta tai liiallista tilaa. Kengän materiaalin, kuten aidon nahan, tulee olla hengittävää, jotta jalat pysyvät kuivina ja terveinä. Lisäksi kengän pohjan pitäisi tarjota riittävästi iskunvaimennusta ja olla joustava, jotta se tukee luonnollista kävelyrytmiä.

Laadukkaat kengät auttavat vähentämään jalkapöydän ja varpaiden painetta, parantavat verenkiertoa ja ehkäisevät rakkojen sekä muiden ihovaurioiden syntymistä. Kengän valinnassa täytyy tietenkin huomioida myös käyttötarkoitus – esimerkiksi urheilukengät ja työkengät vaativat erilaista tukea ja mukavuutta.

Paljasjalkakenkien suosio kasvaa

Vastakohtana korkokengille ovat paljasjalkakengät, jotka ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina. Nämä kengät jäljittelevät paljain jaloin kävelemisen tuntua, vahvistavat jalkojen lihaksia ja edistävät luonnollista kävelytyyliä. Vaikka paljasjalkakengät eivät ehkä ole kaikkien mielestä yhtä muodikkaat kuin korkeat korot, niiden terveysedut ovat kiistattomat. Ja täytyy myös todeta, että paljasjalkakengistäkin löytyy nykyisin todella nättejä ja tyylikkäitä vaihtoehtoja, joihin kannattaa tutustua.

Paljasjalkakengät edistävät parempaa kehon asentoa ja auttavat ehkäisemään monia jalkaterän ongelmia. Niiden matala (tai olematon) korko ja leveä lesti tukevat jalkaterän luonnollista asentoa, mikä auttaa usein myös lievittämään selkä- ja polvikipuja. Lisäksi paljasjalkakengät auttavat parantamaan kehon kokonaisvaltaista tasapainoa ja motoriikkaa. Nykyisin paljasjalkakenkiä voi käyttää myös talvella, sillä niistä löytyy hyviä vuorellisia vaihtoehtoja.

Tasapainotellen muodin ja terveyden välillä

Kun pohdimme seuraavan kerran, minkälaiset kengät valitsemme, olkoon se sitten korkokengät, paljasjalkakengät tai jotkin muut, on tärkeää muistaa jalkojemme terveys. Mitään kenkiä ei tarvitse heittää kokonaan pois, mutta on hyvä pohtia missä tilanteessa mitäkin kenkiä käyttää.

Jalkaterveyden huomioiminen ei ole pelkästään mukavuuskysymys, vaan se on investointi pitkäaikaiseen hyvinvointiin ja itsenäiseen liikkumiseen. Kenkien valinnassa tulisi ottaa huomioon niiden vaikutus koko kehoon, sillä jalkojen terveys vaikuttaa muun muassa ryhtiimme, selkämme terveyteen ja yleiseen liikkuvuuteemme. Kenkien valinta voi olla sekä muodikas että terveellinen päätös, sillä markkinoilta löytyy lukuisia vaihtoehtoja, jotka yhdistävät esteettisyyden ja mukavuuden. Muistetaan, että jalkojemme terveys on avain aktiiviseen ja kivuttomaan elämään, ja jokaisella askeleella on merkitystä pitkän aikavälin hyvinvoinnillemme.