Plantaarifaskiitti on ikävä ja pitkänsitkeä vaiva, joka haittaa huomattavasti kävelemistä ja sitä kautta koko elämää. Plantaarifaskiitti johtuu jalkapohjan jännekalvon kiinnityskohdan tulehduksesta tai ärsyyntymisestä, mikä aiheuttaa voimakasta kipua kantapään alueella. Oikeanlaisella hoidolla kipua voidaan onneksi helpottaa.
Tässä artikkelissa tutustumme plantarifaskiitin hoitovaihtoehtoihin ja kipua lievittäviin keinoihin, joiden avulla voit päästä eroon tästä vaivasta ja palata aktiiviseen elämään.
Mistä plantaarifaskiitti johtuu?
Plantaarifaskiitti syntyy, kun jalkapohjassa päkiästä kantapäähän menevä jännekalvo, plantaarifaskia, ärtyy tai tulehtuu. Tulehdus voi johtua esimerkiksi pitkittyneestä rasituksesta, huonoista jalkineista tai jalkaterän virheasennoista, jotka johtavat jännekalvon jatkuvaan venytykseen. Venytys aiheuttaa ärsytystä ja kudostuhoa erityisesti siinä kohdassa, jossa jännekalvo kiinnittyy kantapäähän.
Jos plantaarifaskiittii pääsee pahaksi, kantapään alle saattaa muodostua uutta luuta, jolloin kantaluuhun muodostuu piikkimäinen uloke. Tästä tuleekin plantaarifaskiitin kansanomainen nimitys luupiikki, vaikka ne ovat itse asiassa hieman eri asioita.
Plantaarifaskiitin oireet
Plantaarifaskiitin yleisin oire on pistävä kipu keskellä kantapään alla, eli juuri siinä kohdassa, joka iskeytyy kävellessä yleensä ensimmäisenä maahan. Kipu on yleensä kovinta aamuisin sängystä noustessa ja muutenkin liikkeelle lähtiessä, koska silloin jalkapohjan jännekalvo on vielä kylmä ja kireä.
Yleensä kipu helpottuu liikkeelle lähdön jälkeen, mutta pahenee taas hetken kuluttua, jos rasitus jatkuu pitkään. Kipua voi toisaalta tuntua muuallakin jalkapohjassa, kuten päkiän alla, johon jännekalvon toinen pää on kiinnittynyt.
Plantaarifaskiitin hoito
Tehokkaimpia tapoja hoitaa plantaarifaskiittia ovat kylmähoito, kuormituksen vähentäminen, venytysharjoitukset ja jalkajumppa sekä kunnolliset kengät ja tukipohjalliset.
Ihan ensimmäisenä on tärkeää vähentää kuormitusta mahdollisimman pieneksi, jolloin jännekalvo pääsee lepäämään ja tulehdus rauhoittumaan. Jalkoihin iskuja aiheuttava liikunta on siis syytä jättää hetkeksi sivuun.
Plantaarifaskiitti on pitkällinen vaiva, jonka paraneminen saattaa vaatia vuosien hoidon. Useimmiten oireet kuitenkin lähtevät helpottumaan nopeammin. Vaiva on yleensä syntynyt hitaasti vuosien aikana, joten paraneminenkaan ei tapahdu hetkessä.
Jos vaivan takaa löytyy jalkaterän virheasento, sen korjaamiseen täytyy perehtyä. Tähän kannattaa pyytää apua jalkaterapeutilta tai fysioterapeutilta, jotka osaavat paikallistaa virheasennon ja antaa siihen täsmäohjeistuksen.
Kivun lievittäminen plantaarifaskiitissa
Kivun hoitoon löytyy useita tapoja. Ennen kaikkea jalkojen täytyy antaa levätä ja kipukohtaa voi hoitaa kylmällä, esimerkiksi pitämällä siinä kylmäpussia tai hieromalla kipualuetta jääpalalla, sillä kylmä rauhoittaa tulehdusta.
Tarvittaessa kannattaa tietenkin käyttää myös suun kautta otettavaa kipulääkettä. Tulehduskipulääkekuuri auttaa rauhoittamaan myös tulehdusta, joten sellaisen voi ottaa, ellei sen käyttöön ole esteitä. Tähän kannattaa kysyä apua lääkäristä tai apteekista. Kipuvoiteitakin voi kokeilla, mutta saattaa olla, että ne eivät pääse imeytymään riittävän hyvin paksun jalkapohjan läpi.
TENS-laitteista voi myös olla apua, ja niiden kipua lievittävä vaikutus tehostuu, jos niitä käytetään säännöllisesti. TENS-hoidossa ihon läpi johdetaan pieniä sähköimpulsseja, jotka estävät kipuaistimuksen johtumista hermosoluissa ja vapauttavat elimistöstä endorfiineja. Jos sinulla ei vielä ole omaa laitetta, kannattaa tutustua kattavaan vertailuumme TENS-laitteista.
Plantaarifaskiitin venytysohjeet
Akuuteimman kivun jälkeen jalkapohjan jännekalvoa kannattaa venytellä, sillä se helpottaa oireita ja saattaa nopeuttaa paranemista. Tähän löytyy useampia keinoja:
- Tennispallon pyörittely: Laita tennispallo lattialle ja pyörittele sitä jalallasi. Tätä kannattaa tehdä heti aamulla ennen sängystä nousemista, jotta jännekalvo vähän pehmenee ja lämpenee yön jäljiltä.
- Pohkeen ja jalkapohjan venytys: Aseta kantapää lähelle seinää ja nosta päkiä ja varpaat seinää vasten. Anna pohkeen ja jalkapohjan venyä. Voit tehdä venytyksen myös portailla siten, että annat venyvän jalan kantapään painua hieman portaan reunan yli.
- Säären etuosan venytys: Seiso tukevasti tai istu tuolilla. Vie toista jalkaa taaksepäin ja paina jalkapöytä lattiaa kohti. Vie painoa hieman eteenpäin, jolloin tunnet venytystä säären etuosassa sekä varpaiden ojentajalihaksissa.
- Yölasta: Yölasta pitää jännekalvon passiivisessa venytyksessä koko yön, mikä saattaa helpottaa aamuista kipua ja nopeuttaa vaivan paranemista. Joissain tapauksissa yölastan käyttö on osoittautunut todella tehokkaaksi hoitokeinoksi. Voit hankkia yölastan täältä.
- Plantaarifaskiittisukka: Plantaarifaskiittisukan tarkoitus on keventää painetta jännekalvolta, jolloin kalvo pääsee rentoutumaan ja tulehdus rauhoittumaan. Voit hankkia itsellesi sukat täältä.
Koska jalkaterien lihasheikkous pahentaa plantaarifaskiittia ja altistaa sille, kannattaa ottaa tavaksi treenata jalkateriä säännöllisesti. Ohjeet varvasjumppaan löydät täältä.
Hyvät kengät tärkeässä osassa
Plantaarifaskiitin hoidossa on tärkeää hankkia kunnolliset kengät. Kipuvaiheessa on syytä käyttää kenkiä, joissa on hyvä iskunvaimennus ja tarvittaessa ottaa käyttöön myös geelipohjalliset. Esimerkiksi nämä ortopediset tukipohjalliset keventävät kävellessä syntyviä iskuja ja helpottavat näin kipua.
Halutessasi voit hankkia myös yksilölliset tukipohjalliset, jotka istuvat jalkaan paremmin ja tukevat koko jalkapohjaa. Yksilöllisiä pohjallisia kannattaa kysyä jalkaterapeuteilta.
Plantaarifaskiitin ehkäisyssä parhaiten toimivat kengät, joissa jalka pääsee liikkumaan mahdollisimman luonnollisesti. Kenkien kärjessä tulisi olla riittävästi tilaa varpaille, pohjan tulisi olla ohut, joustava ja taipuisa, eikä kengissä saisi olla korkoa. Tämä johtuu siinä, että korotettu kantapää ohjaa kantapäätä hieman väärään asentoon, mikä altistaa plantaarifaskiitille. Tavalliset kengät johtavat helposti myös lihasheikkouteen, mikä edelleen altistaa jalkaterän virheasennoille.
Toisin sanoen, kun plantaarifaskiitti on helpottanut, kannattaa harkita paljasjalkakenkien käyttämistä. Niissä jalat pääsevät liikkumaan luonnollisella tavalla, mikä ehkäisee vaivojen syntymistä. Kannattaa tutustua vertailuumme parhaista paljasjalkakengistä ja hankkia omat kengät kokeiluun. Ja vaikka et päätyisikään paljasjalkakenkien käyttöön, kannattaa joka tapauksessa välttää korkeakorkoisia ja kapeakärkisiä kenkiä.
Tekstissä on käytetty lähteenä Terveyskirjaston artikkelia Kantapääkipu, ”plantaarifaskiitti”, kirjoittaja yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma