Paljasjalkakenkien käyttö talvella

Paljasjalkakengät ovat luksusta jaloille. Ne tarjoavat varpaille paljon tilaa liikkua luonnollisesti askelluksen tahdissa, ne ovat kevyet ja niiden ohut pohja mahdollistaa hyvän tuntuman maastoon. Samalla ne vahvistavat jalkojen lihaksia ja auttavat ehkäisemään erilaisia jalka-, nivel- ja selkäongelmia.

Perinteisesti paljasjalkakengät mielletään kevyiksi kesäkengiksi, joita helppo käyttää luonnossa. Valitsemalla oikeanlaiset kengät niitä on kuitenkin mahdollista käyttää myös talvella. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin paljasjalkakenkien käyttöön talvella.

Talvikenkien ominaisuudet

Paljasjalkakengistä löytyy nykyisin laaja valikoima. On tossuja, lenkkareita, vaelluskenkiä ja jopa kumisaappaita. Ne soveltuvat erilaisiin tilanteisiin. Osa soveltuu parhaiten kesäkäyttöön, mutta mukana on myös paljon malleja, joita voi käyttää myös talvella. Kannattaa tutustua myös atikkeliimme Parhaat paljasjalkakengät.

Kun etsit paljasjalkakenkiä talvikäyttöön, kiinnitä huomiota näihin kolmeen asiaan:

 • Pohjan kuviointi: Valitse kengät, joiden pohjassa on riittävän karhea kuviointi, jotta sillä saa hyvän otteen alustasta myös liukkailla keleillä.
 • Vedenpitävyys: Talvikenkien olisi hyvä olla vähintään vettä hylkivät. Täysin vedenpitävät kenkien ei kuitenkaan tarvitse olla, mutta ei ole myöskään tarkoitus, että kosteus pääsee heti kengästä läpi.
 • Sopiva koko: Paljasjalkakengissä ei useinkaan ole lämmittäviä vuorikankaita eikä varsinkaan lämpimiä, paksuja pohjallisia. Talvikäyttöön tulevat kengät täytyy siis valita niin, että niihin mahtuu tarvittaessa paksut tukat ja lisäpohjallinen paukkupakkasia varten.

Parhaat paljasjalkakengät talvikäyttöön

Arkeen ja luontoon: Vapauta varpaat -vaelluskengät 2.0

 • ohut, kuvioitu pohja (5mm)
 • paljon tilaa varpaille
 • kangas kestävää ja hengittävää keinonahkaa (polyesteri)
 • pohja synteettistä kumia
 • hylkii vettä ja likaa
 • edulliset

Erinomainen vaihtoehto päivittäiseen käyttöön ympäri vuoden! Nämä paljasjalkakengät soveltuvat käyttöön niin kesällä kuin talvellakin ja ulkonäkönsä puolesta niitä voi käyttää myös urbaanissa ympäristössä.

Näissä kengissä on hieman korkeampi varsi, joka tukee nilkkaa ja lämmittää jalkaa pakkasilla. Materiaali on kuitenkin mukavan pehmeää, joten nilkka pääsee liikkumaan vapaasti. Lämpövuorta kengässä ei ole, joten tarvittaessa kannattaa käyttää lämpimiä sukkia ja pohjallisia. Toisaalta kengät soveltuvat paremmin myös kesäkäyttöön, kun ne eivät ole liian kuumat. Kengät eivät myöskään ole täysin vedenpitävät, mutta hylkivät kuitenkin vettä tehokkaasti, mikä usein riittää vallan mainiosti.

Vedenpitävät kengät ulkoiluun: Merrell Trail glove 7 GTX

 • pohja hieman tukevampi kuin perinteisissä paljasjalkakengissä
 • pohjan paksuus 14 mm
 • vedenpitävä Gore-Tex-kalvo
 • korkea varsi mahdollistaa liikkumisen luonnossa ympäri vuoden

Nämä vedenpitävät paljasjalkakengät soveltuvat käyttöön, vaikka maa olisi täynnä loskaa. Kenkien rakenne on hieman jämäkämpi kuin tavallisilla paljasjalkakengillä, mutta kanta ja päkiä ovat kuitenkin samalla korkeudella, mikä on paljasjalkakenkien periaate. Korkean varret estävät roskien pääsyn kenkiin ja mahdollistavat luonnossa liikkumisen ympäri vuoden.

Kengät soveltuvat erityisesti luonnossa liikkumiseen ja talvijuoksuun, mutta niitä voi käyttää ihan tavallisessa arjessakin. Kovilla pakkasilla kannattaa jalkoihin sujauttaa paksut sukat ja tarvittaessa käyttää myös lämpöä eristävää pohjallista.

Kysymyksiä paljasjalkakenkien talvikäytöstä

Ovatko paljasjalkakengät liukkaat?

Riippuu pohjan muotoilusta ja materiaalista. Nykyisin useimmissa ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetuissa kengissä on hyvät pohjat, joilla saa hyvän otteen myös liukkaalla. Monet käyttäjät ovat itse asiassa kokeneet, että paljasjalkakengillä pitävyys on jopa parempi kuin tavallisilla kengillä, koska ohuen pohjan läpi pystyy tuntemaan alustan paljon paremmin kuin paksun pohjan läpi. Mutta totta kai liukkailla keleillä on syytä olla varovainen, sillä mitkään kengät eivät ole sataprosenttisen pitävät.

Ovatko paljasjalkakengät kylmät talvella?

Paljasjalkakengissä ei yleensä ole lämpövuorta, joten kyllä ne ovat kylmemmät kuin tavalliset kengät. Myös tavallista ohuempi pohja voi tuntua kylmemmältä kuin paksu, eristetty pohja. Tämän takia kannattaakin varmistaa, että kenkään mahtuu myös paksu sukka (tarvittaessa useampikin) sekä mahdollisesti myös lämpöeristetty pohjallinen.

Joidenkin käyttäjien mielestä on kuitenkin järkevintä jättää paljasjalkakengät kotiin kovimmilla pakkasilla varsinkin, jos joutuu oleskelemaan pitkiä aikoja ulkona. Toiset tarkenevat paremmin ohuillakin kengillä kuin toiset, joten kysymys on loppujen lopuksi yksilökohtainen.

Kenen ei kannata käyttää paljasjalkakenkiä?

Paljasjalkakengät sopivat suurimmalle osalle ihmisistä, mutta joitain poikkeuksiakin löytyy. Ainakin nämä tilanteet estävät paljasjalkakenkien käytön:

 • tietyt toiminnalliset tai rakenteelliset häiriöt, kuten jäykkä isovarvas tai jäykistetyt nivelet
 • hermovaurioista johtuvat tuntopuutokset jaloissa
 • paha nivelrikko tai aktiivinen reuma