Vaivaisenluun hoito

Vaivaisenluu, lääketieteellisesti nimeltään hallux valgus, on yksi yleisimmistä jalkavaivoista länsimaissa. Se on useimmiten yhteydessä kenkien käyttöön, sillä lievää vaivaisenluuta esiintyy jopa kolmanneksella kenkiä käyttävistä ihmisistä. Se on yleisempää naisilla kuin miehillä ja sen esiintyvyys lisääntyy ikääntyessä.

Vaivaisenluun hoito perustuu oikeanlaisten kenkien valintaan, varpaanerottajien ja yksilöllisten tukien käyttöön sekä jalkavoimisteluun. Aina varpaiden oikeaa asentoa ei ole mahdollista palauttaa, mutta onneksi oireita voidaan silti lievittää ja vaivan eteneminen estää. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin miten vaivaisenluuta voi hoitaa kotikonstein.

Mitä vaivaisenluu tarkoittaa?

Vaivaisenluu on tilanne, jossa 1. jalkapöydän luu siirtyy hiljalleen sisäänpäin eli kohti toista jalkaa ja vastaavasti isovarvas kääntyy ulospäin eli kohti toisia varpaita. Päkiä levenee ja kipuilee, kun nivelet menevät sijoiltaan. Jalkapöydän luun päähään, eli isovarpaan tyveen, alkaa kasvaa uutta luuta, jolloin päkiän sisäosaan kasvaa ulkoneva kyhmy.

Minkälaisia oireita vaivaisenluu aiheuttaa?

Ensimmäinen oire on useimmiten rasituskipu isovarpaan tyvinivelessä. Kipu voi vaihdella lievästä jatkuvaan ja voimistua kävellessä tai jalkaterän kuormitusta lisätessä. Jos vaiva pääsee pahemmaksi, nivel alkaa kulua ja siitä aiheutuu lisää nivelkipuja. Saattaa syntyä myös känsiä, rakkoja, tulehduksia ja kynsiongelmia. Nämä kaikki yhdessä vaikeuttavat kävelemistä.

Jos vaiva pääsee vielä tästäkin pahenemaan, tyvinivel saattaa mennä lopulta sijoiltaan. Nivel jäykistyy, jolloin siinä ei enää tunnu kipua, mutta tässä vaiheessa kipua tuntuu luultavasti muissa varpaissa ja muualla jalassa. Jäykistyneen nivelen päälle saattaa myös kasvaa limapussi suojaamaan niveltä.

Mikä aiheuttaa vaivaisenluun?

Vaivaisenluu saattaa olla täysin perinnöllinen ominaisuus. Usein näissä tapauksissa se liittyy jalkaterän rakenteelliseen poikkeamaan, kuten siihen että 1. jalkapöydän luu on normaalia lyhyempi.

Useimmiten syy löytyy kuitenkin kengistä. Etenkin korkokengät ja kapeakärkiset kengät aiheuttavat painetta isovarpaan ja jalkapöydän alueelle, mikä edistää vaivaisenluun muodostumista. Myös liian lyhyiden kenkien käyttö altistaa vaivalle. Sanotaankin, että vaivaisenluu on yleisin kenkäsairaus.

Toinen yleinen syy löytyy jalkaterän virheasennosta. Esimerkiksi ylipronaatio ja lattajalat vaikuttavat siihen miten paino jakautuu jalkojen alueella, mikä taas altistaa edelleen muille vaivoille, kuten vaivaisenluulle. Myös kävely jalkaterät ulospäin on yksi altistava tekijä.

Toki vaivaisenluu on voi liittyä muihin sairauksiin, kuten nivelreumaan, sillä epätasapainossa oleva reuma saattaa vahingoittaa niveliä ja vääntää luita väärään asentoon. Nykyään tätä onneksi tapahtuu vähemmän, kun hoidot ovat parantuneet.

Vaivaisenluuta esiintyy enemmän naisilla, mikä liittyy oletettavasti vääränlaisten kenkien käyttöön ja toisaalta jalkaterän lihasten heikkouteen. Vaivan esiintyvyys lisääntyy yleensä iän myötä.

Miten vaivaisenluuta hoidetaan?

Vaivaisenluun hoito riippuu sen vakavuudesta ja oireista. Hoidon tavoitteena on lievittää kipua, estää vaivan eteneminen ja lopulta palauttaa varpaiden oikea asento. Lievän vaivaisenluun voi saada haltuun nuorten kohdalla jo muutamassa kuukaudessa, nuorilla aikuisilla noin vuodessa, mutta tätä vanhemmilla oikean asennon palauttaminen voi olla haasteellista tai mahdotonta. Oireita voidaan silti lievittää ja vaivan pahenemista ehkäistä.

Ihan ensimmäisenä täytyy hankkia kengät, joissa on riittävästi tilaa varpaille. Isonvarpaan täytyy siis mahtua olemaan täysin suorassa asennossa myös kävellessä. Jos vaivaisenluuongelma on vasta aluillaan, pelkästään tämä saattaa pysäyttää vaivan.

Kivun hoitoon voi käyttää kipulääkkeitä ja kylmähoitoa. Kylmähoitoa voi antaa useita kertoja päivässä noin vartin kerrallaan. Kipuilevaa niveltä voi myös suojata pehmusteella.

Isovarvasta voi ohjata parempaan asentoon erilaisilla varpaidenoikaisijoilla. Pelkkä öisin käytettävä oikaisija ei yleensä riitä, vaan tukea täytyy käyttää myös päivisin. Kannattaa kokeilla vasaravarpaan oikaisijaa, joka pujotetaan kakkosvarpaan ympäri, sillä tämä tukee myös isovarpaan linjausta, mutta ei paina muita varpaita väärään asentoon toisin kuin monet varpaiden väliin laitettavat varpaanerottajat.

Yksilöllisiä varpaidenoikaisijoita kannattaa harkita, sillä niillä vaiva on mahdollista saada paremmin haltuun. Jos vaivaisenluun taustalla on jalkaterän virheasento, kuten ylipronaatio tai jäykistynyt nilkka, kannattaa hankkia jalkaterapeutilta yksilölliset tukipohjalliset.

Myös jalkavoimistelu on tärkeässä asemassa, sillä vahvat lihakset ohjaavat jalkateriä parempaan asentoon. Erityisesti kannattaa keskittyä vahvistamaan isonvarpaan tyvinivelen vakautta ja liikkuvuutta. Hyvä liike tähän on esimerkiksi seuraavanlainen pallojumppa: Aseta puolikas tennispallo isovarpaan tyvinivelen alle ja paina tyviniveltä alaspäin niin, että pallo menee lyttyyn. Jatka painamista 10 sekuntia ja toista liike 10 kertaa.

Myös jalkaterän normaalia kierteistä liikettä tukevat liikkeet on todettu tehokkaiksi vaivaisenluun hoidossa. Tätä voi harjoitella esimerkiksi piirtämällä: Istu lattialla niin, että jalkaterän ulkosyrjä on lattialla. Laita kynä ensimmäisen ja toisen varpaan väliin ja piirrä sillä paperille. Pidä kantapää paikallaan kiinni lattiassa ja käännä isovarvasta kohti lattiaa, jolloin piirtäminen onnistuu paremmin. Jatka piirtämistä muutaman minuutin ajan.

Lisää jalkavoimisteluohjeita löydät täältä.

Hankalammissa tapauksissa voidaan joutua turvautumaan kirurgiaan, mutta sekään ei aina tuo toivottua lopputulosta. Tämän takia vaivaisenluun hoitoon kannattaa paneutua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta vaiva ei pääse pahenemaan.

Miten vaivaisenluuta voi ennaltaehkäistä?

Kuten kaikkia muitakin vaivoja, myös vaivaisenluuta on helpompi ennaltaehkäistä kuin hoitaa.

Ensisijaisen tärkeää on valita oikeanlaiset kengät. Kengissä tulisi olla riittävästi tilaa varpaille. Vältä kapeakärkisiä ja korkeakorkoisia kenkiä, jotka aiheuttavat painetta isovarpaan alueelle. Vältä myös liian pieniä kenkiä. Yllättävän usein kävelemme liian pienissä kengissä, joissa varpailla ei ole tilaa liikkua. Jos sinulla on lattajalat tai muunlaisia jalkaterän rakenteellisia poikkeavuuksia, harkitse tukipohjallisten käyttöä, sillä ne auttavat pitämään jalkaterät oikeassa asennossa.

Jalkajumppa olisi tärkeä kuulua jokaisen ihmisen arkeen. Säännöllinen jalkojen liikkuvuuden ja vahvuuden harjoittaminen auttaa ylläpitämään jalkaterän terveyttä. Täältä voi lukea tarkempia ohjeita jalkajumppaan. Jos haluat vielä tarkempia ja yksilöllisiä ohjeita, niitä kannattaa kysyä jalkaterapeutilta.

Paljasjalkakenkien käyttö on yksi hyvä tapa treenata jalkalihaksia, ja niissä on useimmiten riittävästi tilaa myös varpaille. Suosittelemme kokeilemaan!

Tekstissä on käytetty lähteenä Terveyskirjaston artikkelia Vaivaisenluun ehkäisy ja hoito, kirjoittajat jalkaterapeutti ja fysioterapeutti Riitta Saarikoski, jalkaterapeutti ja koulutettu hieroja Minna Stolt sekä fysioterapeutti ja kuntohoitaja Petri Väyrynen.