Laihdutusvalmisteet – onko niistä hyötyä?

Ravintolisät, vitamiinit, ateriankorvausvalmisteet ja laihdutusvalmisteet. Monet etsivät näistä apua laihdutukseen. Olisihan se helppoa, että voisi ottaa purkista pillerin tai pari, ja se hoitaisi hommat niin, että meidän ei itse tarvitsisi tehdä niin paljoa. Tai jos olisi valmiste, joka tuplaisi tulokset automaattisesti.

Huokaisten täytyy todeta, että kunpa olisikin jokin valmiste… Kunpa olisikin jokin ihmepilleri, joka tekisi laihduttamisesta helppoa ja nopeaa niin, että tulokset olisivat myös pysyviä. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole. Ei ole olemassa sellaista valmistetta, joka hoitaisi hommat meidän puolestamme ja päästäisi meidät pälkähästä.

Markkinoilta kyllä löytyy useitakin valmisteita, joiden luvataan auttavat laihdutuksessa. Käydään seuraavaksi lyhyesti läpi niitä sekä sitä, mitä haittaa niistä mahdollisesti voi olla.

Selvät puutteet ravitsemuksessa korjattava

Hyvinvoinnin kannalta on tärkeä, että selvät puutteet ravinteiden saannissa korjataan. Esimerkiksi D-vitamiinia ei Suomessa saa riittävästi auringosta, vaan sitä on saatava ruuasta ympäri vuoden. Jos sitä ei ole ravinnossa riittävästi, täytyy ottaa käyttöön ravintolisä. Itse asiassa lähes jokainen suomalainen hyötyisi D-vitamiinilisästä. Rauta on toinen esimerkki, josta voi olla puutetta, ja joka tulee korjata mahdollisimman pian. Rautavalmistetta ei kuitenkaan kannata ruveta käyttämään omin päin, vaan rauta-arvot on hyvä mitata ennen rautalisän käyttämistä.

Moni käyttää monivitamiinia tai omega-3-valmistetta ruokavalion tukena, mutta monipuolinen ravinto sisältää kyllä yleensä kaikki tarvittavat vitamiinit (poikkeuksena kuitenkin D-vitamiini) ja hivenaineet, joten niiden hyöty on vähän kyseenalainen. Laihduttamisen kannalta hyöty on vieläkin kyseenalaisempi, joten siihen tarkoitukseen niitä tuskin kannattaa käyttää.

Ateriankorvausvalmisteet

Ateriankorvausvalmisteet, erilaiset välipalavalmisteet sekä erittäin niukkaenergiset valmisteet (ENE-valmisteet) ovat toisinaan tarkoituksenmukaisia ja hyödyllisiä. Välipalavalmisteita voi käyttää toisinaan silloin, jos oikeasti ei muuten ehtisi syödä mitään. ENE-valmisteita puolestaan voidaan käyttää silloin, jos on oikeasti kiire laihtua. Yleensä parempi vaihtoehto olisi kuitenkin syödä kunnon ruokaa.

Laihdutusvalmisteista pientä hyötyä

Varsinaisia laihdutukseen tarkoitettuja ravintolisiä löytyy joka lähtöön. Suurin osa niistä on luontaistuotepohjaisia valmisteita, joiden teho on vähä niin ja näin. Osa valmisteista on sellaisia, joista kyllä on tutkimusten mukaan hyötyä laihdutuksessa, mutta hyöty on varsin pieni. Tällaisia valmisteita ovat muun muassa vihreä tee ja CLA eli konjugoitu linolihappo. Jokainen voi kohdallaan miettiä onko niiden käytössä järkeä, jos ne lisäävät painonpudotusta esimerkiksi yhden kilon verran. Pieni hyöty siis on olemassa, mutta onko se hintansa ja vaivansa väärti?

Lisäksi on paljon erilaisia luontaistuotteita, joista väitetään olevan apua laihdutuksessa, mutta varsinainen tutkimusnäyttö puuttuu tai näyttö on hyvin hataraa. Luontaistuotteissa on myös se piirre, että toisille ne auttavat hyvin, kun taas toisille niistä ei ole mitään apua. Periaatteessa niitä voi siis kokeilla, mutta niistä ei kannata odottaa suurta apua.

Markkinoilta löytyy myös paljon erilaisia yhdistelmävalmisteita, kuten Sinutral ja Metaburn. Näissä on monia vaikuttavia aineita, mutta yleensä niiden teho perustuu enemmän tai vähemmän kofeiiniin tai vihreään teehen. Toki näitä voi kokeilla, mutta pidä silti mielessä, että ne eivät milloinkaan korvaa terveitä elintapoja.

Poikkeuksena sääntöön ovat VLCD-valmisteet, eli ENE-valmisteet, jotka sisältävät vain vähän kaloreita, ja mahdollistavat nopeankin painonpudotuksen. Ne mainitaan myös laihduttamisen käypähoitosuosituksessa. Lue täältä lisää siitä, miten toteutat VLCD-dieetin oikein.

Lue myös: 4 x Paras ravintolisä rasvanpolttoon ja laihdutukseen

Laihdutusvalmisteiden huonot puolet

Monet ajattelevat, että koska kyseessä on vain vitamiini tai luontaistuote, ne ovat turvallisia käyttää, eikä niistä ole ainakaan mitään haitta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että niilläkin on aina omat haittavaikutuksensa sekä mahdollisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Jos siis käytössäsi on muita lääkkeitä, kannattaa suhtautua erityisellä varauksella laihdutusvalmisteisiin. Useimmista luontaistuotteista löytyy melko vähän tutkimustietoa, joten esimerkiksi yhteisvaikutuksista tietoa on hyvin rajallisesti jos ollenkaan.

Toisaalta on hyvä pohtia myös seuraavaa näkökulmaa: ravintolisä ei ole vain jotain lisää, vaan yleensä se on myös jostain pois. Tutkimusten mukaan ruokatottumukset valitettavasti muuttuivat huonompaan suuntaan, kun käyttöön otettiin jokin laihdutusvalmiste. Moni siis luonnostaan ajattelee, että nyt kun minulla on käytössäni tämä valmiste, voin syödä vähän epäterveellisemmin, ja valmiste korjaa asian. Vähemmän fiksujen ruokien määrä ruokavaliossa lisääntyi ja fiksujen ruokien määrä väheni. Tämä ei tietenkään ole laihdutusvalmisteiden tarkoitus. Jos siis haluat ottaa laihdutusvalmisteen käyttöön tukemaan laihdutustasi, ole tarkkana siitä, miten se vaikuttaa ruokavalioosi.

Laihdutuslääkkeet asia erikseen

Sitten tulevat vielä ilman reseptiä saatavat laihdutuslääkkeet. Näissä tutkimusnäyttö on vahvempaa ja teho parempi kuin luontaistuotteilla. Näistä siis voi saada vauhtia laihdutukseen, mutta pääpaino täytyy edelleen olla terveellisissä ruokailutottumuksissa sekä muissa terveellisissä elämäntavoissa.

Vielä enemmän tehoa löytyy reseptivalmisteista, joista kannattaa jutella lääkärin kanssa. Muista kuitenkin niidenkin käytössä, että ne eivät milloinkaan korvaa terveellisiä elintapoja.