CLA – mitä, kenelle & kokemuksia

CLA on yksi niistä aineista, jonka laihdutusta tukevasta vaikutuksesta löytyy tutkittua tietoa. Mutta miten vakuuttavaa tuo tieto on? Olisiko tässä kaivattu apu laihdutukseen? Otetaan asiasta selvää.

Mitä CLA on?

CLA, eli konjukoitu linolihappo, on rasvahappo, jota esiintyy luonnostaan maidossa ja märehtijöiden lihassa.

Tavallinen linolihappo, toiselta nimeltään omega-6-rasvahappo, on ihmisille välttämätön rasvahappo. Konjukoitu linolihappo eroaa siitä hieman kemialliselta rakenteeltaan siten, että rasvahapossa olevat kaksoissidokset sijoittuvat hieman eri tavalla. Lisäksi CLA ei ole kemiallisesti yksi yhtenäinen ryhmä, vaan koostuu useammasta erilaisesta rasvahaposta.

Mitä CLA tekee?

CLA:ta käytetään nimenomaan rasvanpolttoon. Tutkimuksissa on havaittu, että rasvahapoista ilmeisesti juuri CLA on sellainen rasvahappo, joka auttaa polttamaan rasvaa. Sen on todettu vähentävän rasvasolujen synteesiä sekä rasvan varastointumista kudoksiin. Lisäksi on huomattu, että CLA lisää energiankulutusta, mikä lisää rasvanpolttoa entisestään. Näiden keinojen kautta kehossa oleva rasva vähenee.

Kaiken kukkuraksi on todettu, että kun rasva vähenee, samaan aikaa lihasmassa kasvaa. Näin kävi, vaikka paino ei olisi CLA:n käytön aikana laskenut, vaan yksinkertaisesti vaikuttaa siltä, että CLA:n avulla rasvakudos korvautuu lihasmassalla. CLA siis muuttaa kehonkoostumusta terveempään suuntaan.

Nyt herää pieni terve epäilys. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. No, periaatteessa tuo kaikki kyllä on tutkimusten mukaan totta, mutta valitettavasti vaikutus ei ole niin dramaattinen kuin moni laihduttaja ehkä toivoisi. CLA ehkä kyllä saa rasvan palamaan hieman nopeammin, mutta ero ei ole suuren suuri. Jälleen kerran täytyy todeta, että ei yksi pilleri ihmeitä tee. Terveellisen ruokavalion sekä liikunnan rinnalla se saattaa kuitenkin hieman nopeuttaa laihdutusta, joten ihan täyttä humpuukia CLA ei ole.

CLA lisäravinteena

CLA:ta saa siis lihasta ja maidosta. Mitä rasvaisemmasta tuotteesta on kyse, sitä enemmän CLA:ta siinä on. Jos esimerkiksi verrataan erilaisia maitoja keskenään, eniten CLA:ta on täysmaidossa, kun taas rasvattomassa maidossa sitä ei ole ollenkaan.

Lihassa ja maidossa olevat CLA-määrät ovat kuitenkin sen verran pieniä, että ihminen ei voi mitenkään saada sitä ruuasta niin paljoa, että se vaikuttaisi rasvanpolttoon. CLA-määrän täytyy ilmeisesti olla noin 3,5 g päivässä, jotta siitä on apua rasvanpoltossa. Siksi sitä täytyy syödä lisäravinteena. Tässä pari vaihtoehtoa, joihin voit tutustua:

Kokemuksia

CLA:n käytöstä on monenlaisia kokemuksia. Jotkut ovat todella saaneet niistä apua painonpudotukseen. Mainintoja on myös siitä, että valmisteet ovat hillinneet makeannälkää ja auttaneet vatsantoiminnassa. Kuitenkaan kaikille tämäkään tuote ei ole toiminut toivotunlaisesti.

Varsinaisista haittavaikutuksista kukaan ei kuitenkaan valittanut, vaan vaikutus oli joko nolla tai plussalla enemmän tai vähemmän.

Kenelle CLA sopii?

CLA-valmisteet sopivat perusterveille aikuisille, mutta erityisesti sydän- ja verisuonisairauksista kärsivien tulee olla varovaisia tämän valmisteen kanssa, sillä kyseessä on valmiste, joka sisältää runsaasti transrasvahappoja, jotka voivat altistaa muun muassa sepelvaltimotaudille.

CLA-valmisteet ovat kuitenkin niitä harvoja valmisteita, joiden on tieteellisesti todettu auttavat laihdutuksessa edes jonkin verran, joten jos haluat ruokavalion rinnalle jonkin valmisteen, tämä voisi olla varteenotettava vaihtoehto.

Huomioi kuitenkin, että yksistään CLA-valmisteet eivät pudota painoa, vaan aina tarvitaan terveelliset elintavat ja ruokavalio. Myös liikunta tukee painonpudotusta, joten sitäkään ei kannata unohtaa.