Vihreä tee ja laihdutus – mitä, kenelle & kokemuksia

Vihreä tee on ikivanha juoma, jota on käytetty vuosisatoja erilaisten sairauksien ja vaivojen hoitoon. Kauan on myös tiedetty sen mahdollinen vaikutus laihdutukseen. Mutta mitä sanovat tutkimukset tähän? Onko vihreä tee maineensa veroinen laihdutusvalmiste?

Mitä ja miksi?

Vihreä tee sisältää pieniä määriä kofeiinia, jolla tiedetään olevan aineenvaihduntaa kiihdyttävä vaikutus. Vihreän teen pääasiallinen vaikutus tulee kuitenkin sen sisältämistä katekiineistä, joista tärkein on epigallokatekiinigallaatti (EGCG).

EGCG kiihdyttää aineenvaihduntaa estämällä noradrenaliinia pilkkovan entsyymin toimintaa. Näin noradrenaliinin määrä kehossa lisääntyy. Noradrenaliini puolestaan lisää rasvasolujen hajoamista. Yhdessä kofeiinin kanssa se siis lisää rasvan käyttöä energianlähteenä, mikä johtaa laihtumiseen.

Vihreän teen vaikutukset painonhallintaan

Tutkimukset viittaavat siihen, että etenkin urheilun yhteydessä EGGC polttaa rasvaa tehokkaasti. Rasvanpoltto lisääntyi jopa 17% verrattuna henkilöihin, jotka eivät käyttäneet vihreää teetä. Rasvanpoltto näyttäisi lisääntyvän myös levossa, mikä on tietenkin hyvä asia laihduttajan kannalta. Ja vaikka paino ei laskisikaan, EGCG näyttäisi polttavan keskivartalolle kertynyttä viskeraalista rasvaa, mikä on terveydelle hyväksi.

Tämähän kuulostaa hyvältä! Ennen kuin innostut liikaa, täytyy kuitenkin todeta, että todellisuudessa rasvan palaminen jää kokonaisuudessaan melko vähäiseksi. Vihreän teen vaikutus on aina yksilöllinen, mutta keskimäärin se näyttäisi lisäävän energiakulutusta noin 50-80 kcal päivässä. Joidenkin tutkimusten mukaan pitkäaikaisessa käytössä EGCG:n aineenvaihduntaa vilkastuttava vaikutus lisääntyisi. Niin tai näin, ilman liikuntaa tai terveellistä ruokavalioa laihdutus tuskin onnistuu.

Jos siis ajattelit, että saat vihreän teen avulla painosi helposti laskuun, joudut valitettavasti pettymään. Vaikka tee tehostaakin aineenvaihduntaa ja rasvapolttoa, sillä ei tutkimusten mukaan ole tilastollisesti merkittävää vaikutusta laihduttamisessa tai painonhallinnassa.

Tulokset viittaavat siihen, että vihreä tee saattaa laskea painoa maksimissaan parisen kiloa kolmen kuukauden aikana. Toisissa tutkimuksissa painon laskua ei havaittu ollenkaan, tai se jäi muutamiin satoihin grammoihin. Mistään ihmeaineesta ei siis ole kyse, mutta ei sitä mihinkään humpuuki-kategoriaankaan tarvitse laittaa.

Kolme kupillista teetä päivässä

Jotta saisit riittävästi EGCG:a päivässä, sinun pitäisi juoda kolme kupillista vihreää teetä päivässä. Jos olet tottunut juomaan paljon teetä, tuo määrä onnistuu varmasti helposti. Jos sen sijaan tee on sinulle vieraampi juoma, kolme kupillista kuulostaa varmasti paljolta.

Tee estää raudan imeytymistä ruuasta, joten teetä ei pitäisi juoda juuri ennen ruokaa eikä heti sen jälkeen. Kun tämän tiedon yhdistää siihen, että teetä pitäisi juoda kolme kertaa päivässä, joutuu vähän sumplimaan mihin aikaan ruokailuihin nähden teetä nauttii. Aikataulun voisi laatia esimerkiksi näin:

  • Ensimmäinen kupillinen aamulla tyhjään mahaan noin puoli tuntia ennen aamupalaa.
  • Toinen kupillinen noin puoli tuntia lounaan jälkeen.
  • Kolmas kupillinen noin puoli tuntia päivällisen jälkeen tai iltapalalla.

Jos kuulut ihmisiin, jotka nauttivat lämpimästä teekupposesta kädessään, tämä on varmasti miellyttävä keino tehostaa laihduttamista. Kannattaa tutustua esimerkiksi näihin teemerkkeihin:

Vihreä tee ravintolisänä

Jos et halua tai ehdi juoda vihreää teetä kolmea kupillista päivässä, sitä on onneksi saatavana myös ravintolisänä. Nämä kapselit pitävät sisällään konsentroitua vihreä tee -uutetta. Näiden kohdalla täytyy pitää mielessä, että vihreä tee saattaa suurina määrinä aiheuttaa maksatoksisuutta.

Kenelle?

Vihreää teetä voi nauttia melko turvallisin mielin juomana lähes kuka tahansa. Voit siis ilman muuta kokeilla olisiko siitä sinulle apua matkalla kohti ihannepainoa. Maltillisesta käytöstä tuskin on suurta vaaraa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että vihreä tee estää ravinnossa olevan raudan imeytymistä, joten yhtä aikaa ruuan kanssa sitä ei suositella nautittavaksi.

Sen sijaan vihreästä teestä valmistettuja konsentroituja valmisteita ei kannata käyttää raskauden tai imetyksen aikana, sillä niistä ei ole olemassa riittävää tutkimusnäyttöä. Mahdollisen maksatoksisuuden takia niitä suositella myöskään henkilöille, joilla on maksaongelmia.

Muista kuitenkin, että vihreä tee ei voi korvata terveellisiä elämäntapoja. Panosta siis ennen kaikkea terveelliseen ja kasvispitoiseen ruokavalioon, liikuntaan sekä hyvään uneen. Kun nuo asiat ovat kunnossa, vihreä tee toimii hyvänä lisänä antamassa vauhtia painonpudotukseen.

Kokemuksia

Kokemukset vihreätä teestä vaihtelivat paljon. Moni kertoi, että varsinkin alkuvaiheessa se lisäsi aineenvaihduntaa huomattavasti, minkä huomasi esimerkiksi nesteen poistumisena elimistöstä. Moni teenjuoja piti vihreää teetä myös miellyttävänä, mutta hetikään kaikki eivät välttämättä huomanneet sen tehoa laihdutuksessa. Konsentroiduista vihreä tee -kapseleista kokemuksia ei kertynyt.

Vihreä tee muissa tuotteissa

Vihreä tee on yksi ainesosa monissa laihdutukseen tarkoitetuissa yhdistelmävalmisteissa. Hyvä esimerkki on Metaburn, jossa vihreä tee on ihan avainasemassa. Tutustu tuotteeseen tarkemmin artikkelissa Metaburn – mitä, miksi, kenelle ja kokemuksia.