ENE-valmisteet – mitä, kenelle & kokemuksia

Ehkä nopein tapa laihtua on käyttää ENE-valmisteita. ENE tulee sanoista erittäin niukkaenergiainen ruokavalio. Jotkut käyttävät englanninkielistä termiä VLCD-valmisteet (very low calorie diet), ja arkikielessä voidaan puhua pussivalmisteista tai pussikeitoista.

Vaikka nopea laihdutus kiehtoo varmasti monia, ENE-dieetti ei valitettavasti sovi kaikille. Se vaatii enemmän perehtymistä ja energiaa kuin normaali laihdutus. Monilla ei riitä yksinkertaisesti riitä aikaa ja energiaa opetella uusia, terveellisiä elintapoja samaan aikaan, kun suunnittelee ja toteuttaa ENE-dieettiä. Kuitenkin oikein toteutettuna se on tehokas keino, ja se mainitaan myös laihduttamisen käypähoitosuosituksessa.

Mikä on ENE-dieetti ja miten sitä toteutetaan?

ENE-dieetin aikana syödään päivässä viisi pussivalmistetta, jotka korvaavat tavallisen ruuan. Ne sisältävät ravintoaineita ja vitamiineja sekä täyttävät vatsaa, mutta sisältävät hyvin vähän energiaa. Niiden avulla päivittäinen energiansaanti vähenee alle 800 kcal:iin.

Pelkkä pussikeittojen litkiminen ei kuitenkaan riitä, vaan niiden lisäksi tarvitaan myös muutakin ruokaa. Vaikka ne sisältävät paljon ravintoaineita, esimerkiksi kuituja olisi hyvä saada lisää. Suositeltavaa olisi syödä päivittäin noin 500 g kasviksia, juureksia ja kevyitä hedelmiä.

Kuitujen lisäksi myös proteiinia täytyy usein saada jostain lisää. ENE-valmisteet sisältävät kyllä proteiinia, mutta sitä on liian vähän. Liian vähäinen proteiininsaanti johtaa lihasten surkastumiseen, mikä ei ole laihdutuksen tarkoitus. Viisi pussivalmistetta sisältää noin 50-60 g proteiinia. Proteiinia täytyisi kuitenkin saada 1 g jokaista painokiloa kohti päivässä myös laihdutuksen aikana, joten pussikeittojen proteiini riittää 50-60 kiloiselle ihmiselle. Tästä jokainen voi laskea minkä verran lisäproteiinia täytyy syödä päivittäin. Sopivia vähäenergisiä valmisteita ovat esimerkiksi raejuusto ja rahka.

ENE-dieetin purku

ENE-dieettiä voi käyttää omin päin parisen viikkoa, ja terveydenhuollon ammattilaisten valvonnassa 6-12 viikkoa. Tämän jälkeen alkaa asteittainen dieetin purku. Tämä vaihe on syytä suunnitella tarkasti jo etukäteen, jotta elimistö saa aikaa tottua tilanteeseen.

ENE-dieettiä puretaan vaihtamalla yksi pussivalmiste tavalliseen ruokaan noin viikon välein:

 • ENE-dieetti: 5 pussia päivässä + 500g kasviksia + proteiinipitoisia välipaloja
 • 1. purkuviikko: aamupala + 4 pussia päivässä
 • 2. purkuviikko: aamupala + lounas + 3 pussia päivässä
 • 3. purkuviikko: aamupala + lounas + päivällinen + 2 pussia päivässä
 • 4. purkuviikko: aamupala + lounas + päivällinen + iltapala + 1 pussi päivässä
 • tästä eteenpäin: tavallista ja terveellistä ruokaa 5 kertaa päivässä

Kenelle ENE-dieetti sopii?

ENE-dieetti, eli VLCD-dieetti, sopii ihmisille, joilla on aikaa ja energiaa laihdutukseen ja jotka ovat valmiita pysyviin elämäntapamuutoksiin. ENE-dieetti on aika kova stressitila elimistölle, joten siihen ei kannata ruveta, jos elämässä on paljon muitakin stressaavia asioita.

On pitkä lista tilanteita, jolloin ENE-dieetti ei sovi:

 • raskaus ja imetys
 • vaikea krooninen sairaus
 • tyypin I diabetes
 • syömishäiriö
 • stressaava elämäntilanne
 • munuais- tai maksasairaus

Ota myös huomioon, että jos sinulla on jotain lääkityksiä käytössäsi, ENE-dieetti saattaa vaikuttaa niihin. Kysy siis aina neuvoa lääkäriltä, ja sopikaa yhdessä tarvittavista lääkitysmuutoksista ennen kuin aloitat ENE-dieetin.

Jos olet jojoillut painosi kanssa paljon elämäsi aikana, kannattaa miettiä kahteen (tai useampaankin) kertaan, ennen kuin päätät aloittaa ENE-dieetin. Paino nimittäin kyllä laskee tehokkaasti, mutta se saattaa myös nousta ihan yhtä nopeasti takaisin.

ENE-dieetille ei kannata ruveta ellei ole valmis myös pysyviin elämäntapamuutoksiin. Terveelliset ruokailut, liikunnan lisääminen sekä riittävä uni ovat laihdutuksen kulmakiviä, eikä niitä voi unohtaa tässäkään tilanteessa. Viimeistään ENE-dieetin jälkeen joudut joka tapauksessa opetella uudet elämäntavat, jos haluat pitää kiinni saavutetuista tuloksista.

Kokemuksia

ENE-valmisteet (eli VLCD-valmisteet) ovat todella hyvä tapa pudottaa painoa, jos dieetin jaksaa suunnitella ja toteuttaa kunnolla. Tätä tukevat myös monen kokemukset aiheesta. Moni kertoo, että paino on tippunut jopa 2 kiloa viikossa, riippuen toki lähtöpainosta. Kun dieetin jälkeen muistaa panostaa terveellisiin elämäntapoihin, moni on saanut myös pysyviä tuloksia.

Jos elämäntapamuutokset ovat jääneet tekemättä, seuraa auttamatta painon jojoilua. Tämäkin on tullut käyttäjien kokemuksissa selvästi esiin. Parhaiten painonpudotus on onnistunut terveydenhuollon ammattilaisten ohjauksessa.

Tutustu ENE-valmisteisiin täällä!