Vasaravarpaan hoito

Vasaravarvas, tieteelliseltä nimeltään digitus malleus, on kivulias vaiva, joka johtuu useimmiten jalkaterän lihasten epätasapainosta. Taustalla saattaa olla muitakin jalkaterän ongelmia, kuten lättäjalkaa tai vaivaisenluuta.

Vasaravarpaan hoidon tarkoitus on vähentää kipua ja pitää varpaat mahdollisimman liikkuvina ja joustavina. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin jumppavinkkejä, jotka vahvistavat jalkalihaksia, ja jaamme hieronta- ja venyttelyohjeita, joilla varpaiden joustavuutta voi ylläpitää. Vaikeiden vaivojen kohdalla on kuitenkin syyt kääntyä jalkaterapeutin puoleen.

Mikä vasaravarvas on ja mitä oireita se aiheuttaa?

Vasaravarpaalla tarkoitetaan tilannetta, jossa 2.-4. varvas koukistuu niin, että varpaan kärki osuu maahan. Koska useimmissa kengissä varpailla on suhteellisen vähän tilaa, koukkuvarpaan yläosa osuu helposti kenkään ja hankauskohtaan syntyy punoitusta, rakkoja ja känsiä. Känsästä saatetaan käyttää myös nimitystä liikavarvas. Känsiä ja rakkoja voi syntyä myös varpaan kärkeen, kun se iskeytyy kävellessä alustaan. Joskus myös kynnet voivat paksuuntua tai hangata ikävästi.

Samalla päkiänivel yliojentuu, mikä aiheuttaa kipua päkiänivelten kohdalle kävellessä ja seistessä. Kaiken kaikkiaan vasaravarpaat ovat usein hyvin kivuliaat ja tekevät kävelemisestä hankalaa.

Mistä vasaravarvas johtuu?

Hyvin usein vasaravarpaat ovat oire siitä, että jalkaterän toiminta on jollain tavalla häiriintynyt. Taustalla saattaa olla esimerkiksi vaivaisenluu, levinnyt päkiä, lättäjalka, kaarijalka, jäykkä nilkka tai liian heikot lihakset, jotka kaikki johtavat jalkaterän lihasten epätasapainoon.

Vasaravarpaat voivat johtua myös ulkoisista tekijöistä, kuten liian pienten kenkien tai sukkien käytöstä. Esimerkiksi sukkahousut voivat helposti vetää varpaita sykkyrälle. Myös paksupohjaiset kengät ja korkokengät häiritsevät jalkaterän normaalia toimintaa, mikä altistaa vasaravarpaille ja muille jalkaterän ongelmille.

Joskus vasaravarpaiden taustalla on jokin muu sairaus, kuten nivelreuma, diabetes tai psoriasis.

Miten vasaravarvasta hoidetaan?

Vasaravarteen hoito riippuu oireiden vakavuudesta. Jos varvas on ehtinyt jäykistyä, hoitovaihtoehdot ovat rajalliset. Varvasta voi suojata hankaukselta, mutta se ei riitä, varvas täytyy useimmiten leikata.

Joustavaa vasaravarvasta voi sen sijaan lähteä hoitamaan ilman leikkausta. Hoidon tavoitteena on vähentää kipua ja pitää varpaat mahdollisimman joustavina ja liikkuvina, jotta ne eivät pääse jäykistymään.

Ensisijaisen tärkeää on varmistaa, että kengät ovat riittävän suuret, jotta varpaille on tarpeeksi tilaa. Kaikkien varpaiden täytyy päästä suoristumaan kävellessä ja seistessä. Muista tarkistaa, että myös sukissa on riittävästi tilaa.

Joustavaan vasaravarpaaseen voidaan käyttää varpaanoikaisijaa, joka pujotetaan varpaan ympärille. Se estää varvasta koukistumasta. Tähän tarkoitukseen saattaa riittää myös esimerkiksi lampaanvillakin.

Varpaiden kireiden lihaksien ja jänteiden hierominen ja venyttely kotona joka päivä on tärkeää. Hieronta tapahtuu ottamalla päkiä tukevasti kämmenien väliin ja hieromalla varpaita yläpuolelta. Hieronnan jälkeen varpaita taivutetaan suorina alaspäin päkiänivelen kohdalta. Taivutusta jatketaan puolisen minuuttia ja toistetaan noin 10 kertaa. Seuraavaksi varpaita venytetään lattiaa pitkin mahdollisimman suoriksi. Tätä voi auttaa sormilla, jos varpaita ei muuten meinaa saada suoriksi. Lopuksi varpaita voi vielä harittaa, ja viimeisenä rasvata, jotta jalkojen iho pysyy pehmeänä ja kimmoisana.

Hieromisen ja venyttelyn lisäksi myös jalkavoimistelu on tärkeää. Jumppa vahvistaa jalkaterän pieniä lihaksia, jotka muuten voivat jäädä helposti kokonaan ilman harjoitusta. Vasaravarpaan hoidossa erityisen tehokkaita liikkeitä ovat nämä kolme harjoitusta:

  • Jalkakaaren nostaminen: Istu tuolilla jalkaterät lattialla. Paina varpaat suorina kiinni lattiaan ja lähde vetämään niitä kohti kantapäätä. Kantapää pysyy paikoillaan lattialla, jolloin jalkaholvi nousee ylemmäs. Liike ei ole suuri. Pidä jännitystä noin 20 sekuntia kerrallaan ja toista liike 10 kertaa.
  • Varpaiden harittaminen: Istu tuolilla jalkaterät lattialla. Harita eli loitonna varpaita sivuille niin, että kaikkien varpaiden välissä on rako. Pidä varpaat kuitenkin kiinni lattiassa mahdollisimman suorina. Tarvittaessa auta sormilla harittamisessa, jotta löydät oikean liikeradan. Pidä haritusta noin 10 sekuntia ja toista tämä 30 kertaa. Pidä tarvittaessa taukoja.
  • Varpaiden ojentaminen: Istu tuolilla jalkaterät lattialla. Venytä varpaita mahdollisimman suoriksi ja pitkiksi lattiaa vasten. Pysy asennossa ainakin muutama minuutti.
  • Lisää jalkavoimisteluliikkeitä löydät täältä.
  • Tarkempia ja yksilöllisempiä ohjeita kannattaa pyytää jalkaterapeutilta.

Tarvittaessa varvasta on syytä suojata hankaukselta, jotta siihen ei synny haavoja tai känsiä. Tähän tarkoitukseen voi käyttää lampaanvillaa, silikonisuojaa tai varvastuppia. Tukipohjalliset vaimentavat päkiäkipua.

Jos vaiva ei itsehoidolla helpota muutamassa viikossa, kannattaa hakea apua jalkaterapeutilta tai fysioterapeutilta. He osaavat katsoa mahdollisia suurempia asentovirheitä ja ohjeistaa niiden hoidossa. Myös yksilölliset pohjalliset tai varvasortoosit ovat joskus paikallaan, jotta vasaravarpaat saadaan kuriin.

Miten vasaravarpaita voi ennaltaehkäistä?

Vasaravarpaiden ennaltaehkäisy onnistuu parhaiten huolehtimalla siitä, että käyttää riittävän suuria kenkiä ja sukkia, joissa varpailla on tilaa liikkua, sekä vahvistamalla jalkaterän lihaksia. Monet meistä käyttävät paljon aikaa kuntoiluun, mutta jalkaterien lihasten ylläpito unohtuu usein. Jalkaterän lihaksetkin vaativat kuitenkin treeniä siinä missä mitkä tahansa muutkin lihakset. Sen takia kannattaa ottaa varvasjumppa omaan viikko-ohjelmaan jo ennen kuin mitään ongelmia syntyy.

Paljasjalkakengät ovat yksi miellyttävä ja helppo tapa hoitaa jalkoja. Ne mahdollistavat jalkojen lihasten käytön toisin kuin paksupohjaiset kengät, ja näin lihakset pääsevät vahvistumaan. Paljasjalkakengissä on usein myös hyvin tilaa varpaille. Jos et ole vielä tutustunut paljasjalkakenkien maailmaan, kannattaa kurkata artikkeliamme parhaista paljasjalkakengistä.

Tekstissä on käytetty lähteenä Terveyskirjaston artikkelia Vasaravarpaiden ehkäisy ja hoito, kirjoittajat jalkaterapeutti ja fysioterapeutti Riitta Saarikoski, jalkaterapeutti ja koulutettu hieroja Minna Stolt sekä fysioterapeutti ja kuntohoitaja Petri Väyrynen.