Paras TENS-laite – Löydä sopiva vaihtoehto itsellesi!

TENS tulee sanoista transkutaaninen (eli ihon läpi tapahtuva) sähköhermostimulaatio. Se on menetelmä, jossa laite lähettää ihon läpi matalataajuisia sähköimpulsseja lievittämään kipua. TENS-hoito voi auttaa lievittämään monenlaisia kiputiloja, kuten selkäkipua, nivelsärkyä, migreeniä tai kuukautiskipuja. TENS-hoito on täysin lääkkeetön keino lievittää kipua.

TENS-laitteen lähettämät sähköimpulssit vaikuttavat kipua välittäviin hermosäikeisiin ja vähentävät kipua kolmen mekanismin kautta:

 • se estää aivoihin välittyviä kipuviestejä
 • vapauttaa elimistön omia luonnollisia kivunlievittäjiä eli endorfiineja
 • lisää verenkiertoa hoitoalueella

Kotikäyttöön tarkoitetut TENS-laitteet ovat pieniä, helposti mukana kuljetettavia ja helppokäyttöisiä. Niissä on yleensä kaksi tai neljä iholle asetettavaa elektrodia ja hoidon tehoa voi helposti säädellä oman tarpeen mukaan.

Yhteistä kaikille laitteille on myös se, että TENS-laitteiden heikoin lenkki on ilman muuta elektrodien pysyminen iholla. Jos elektrodeja ei puhdista, ne alkavat jo muutamien käyttökertojen jälkeen tipahdella pois iholta tai eivät tartu siihen kunnolla alun perinkään. Siksi niiden puhdistamiseen kannattaa kyllä kiinnittää huomiota. Myös ihon kannattaa olla mahdollisimman puhdas, kun käyttää laitetta.

Kotikäyttöiset laitteet ovat siis melko pitkälle samanlaisia, mutta niissä on kuitenkin myös eroja. Siksi päätimme vertailla markkinoiden johtavia merkkejä ja valita niistä parhaat.

Meidän valintamme:

1. Beurer EM49 - paljon käyttövaihtoehtoja

Ominaisuudet:

 • 3 hoitovaihtoehtoa: TENS, EMS ja hieronta
 • 4 iholle laitettavaa elektrodia, voidaan jakaa samanaikaisesti kahdelle eri kehon alueelle
 • paljon valinnanvaraa
 • voimakkuus säädettävissä välillä 0-50
 • yli 60 valmista hoito-ohjelmaa, voit ohjelmoida myös oman ohjelman

Beurer EM49 on loistovalinta, mikäli haluat mahdollisimman monipuolisen TENS-laitteen. Beurer EM49:ssä voi valita kolmesta hoitovaihtoehdosta: TENS, EMS tai hieronta. EMS on menetelmä, jossa sähköimpulssit aktivoivat lihaksia, mikä johtaa esimerkiksi lihasvoiman kasvamiseen, lihaskipujen vähenemiseen, lihasten rentoutumiseen ja verenkierron lisääntymiseen lihaksessa. Tällä laitteella voit siis joko vähentää kipuja TENS-menetelmän avulla, rentouttaa ja kuntouttaa lihaksia EMS-menetelmän avulla tai nauttia laitteen hierovasta vaikutuksesta.

Beurer EM49:ssä on valtavasti hoitovaihtoehtoja ja säätömahdollisuuksia. Valmiita hoito-ohjelmia on yli 60 ja halutessaan niitä voi itse ohjelmoida lisää. Lisäksi Beurer EM49 on kaksikanavainen laite, mikä tarkoittaa sitä, että laitteella voi käsitellä samanaikaisesti kahta eri kehon osaa ja säätää impulssien voimakkuus kummallekin kanavalle erikseen. Tällä laitteella voi siis hoitaa esimerkiksi selkää tehokkaammalla ohjelmalla ja samaan aikaan niskaa kevyemmällä ohjelmalla. Myös hoitoaika on säädettävissä vapaammin kuin muissa laitteissa.

Lue tuotearvostelu ja käyttäjäkokemuksia.

2. Omron HeatTens - TENS-hoitoa ja lämpöä

Ominaisuudet:

 • 2 elektrodia
 • Yhdistää kaksi hoitomenetelmää: TENS ja lämpö
 • 2 lämpötilavaihtoehtoa
 • 3 hierontatilaa (naputtelu, vaivaaminen, hieronta), 9 valmiiksi ohjelmoitua hierontaohjelmaa
 • 20 tehotasoa

Omron HeatTens on nappivalinta silloin, jos olet huomannut, että lämpö auttaa viemään kipuja pois. Tässä laitteessa TENS-menetelmän kipua hillitsevää vaikutusta tehostetaan nimittäin lämmön avulla. Lämpö rentouttaa lihaksia ja parantaa verenkiertoa, minkä ansiosta kivut usein vähenevät. HeatTens-laitteessa yhdistyy siis kaksi menetelmää: TENS ja lämpö.

Lämpövaihtoehtoja laitteessa on kaksi ja TENS-tehotasoja 20. Lisäksi on mahdollista valita kolmen erilaisen hierontatilan välillä: naputtelu, vaivaaminen ja hieronta. Laitteessa on myös yhdeksän valmista hoito-ohjelmaa, ja jos niistä ei löydy sopivaa, voi sellaisen ohjelmoida itse. Valinnanvaraa siis löytyy, joskaan ei niin paljon kuin Beurer EM49:ssä. Useimmille ihmisille nämäkin vaihtoehdot kyllä riittävät mainiosti.

Lue tuotearvostelu ja käyttäjäkokemuksia.

3. Omron E3 Intense - konstailematon ja perinteinen TENS-laite

Ominaisuudet:

 • 2 elektrodia
 • Automaattiset ohjelmat selälle, hartioille, nivelille, käsivarsille, säärille, jalkapohjille ja jaloille
 • 3 hieronta-asetusta (naputtelu, vaivaus ja hieronta)
 • 15 tehotasoa
 • 15 minuutin hoitoaika

Omron E3 Intense sopii silloin, jos haluat perinteisen ja konstailemattoman TENS-laitteen, jota on todella helppo käyttää ja jossa on selkeä näyttö. Siinä ei ole ylimääräisiä ominaisuuksia, vaan ainoastaan TENS-hoitomahdollisuus. TENS-menetelmä voi kuitenkin yksistäänkin lievittää tehokkaasti kipuja, joten muuta ei välttämättä edes tarvita.

Omron E3 Intense on luotettava ja laadukas TENS-laite. Siinä on kaksi iholle asetettavaa elektrodia, jotka lähettävät ihon läpi pientaajuisia sähköimpulsseja. Tehotasoja laitteessa on 15 ja automaattisia hoito-ohjelmia löytyy useille kehon osille. Hieronta-asetuksia on kolme: rentouttava naputtelu, voimakkaampi vaivaus ja perinteisempi hieronta. Valinnanvaraa on siis vähemmän kuin Beurer EM49:ssä, mutta vaihtoehtoja on silti riittävästi useimpien ihmisten käyttöön. Hoitoaika tässä TENS-laitteessa on 15 minuuttia, mutta sen voi halutessaan laittaa uudelleen käyntiin, jos haluaa puolen tunnin hoidon.

Lue tuotearvostelu ja käyttäjäkokemuksia.

4. TENS-alusta - luksusta jaloille

Ominaisuudet:

 • alusta jalkojen hoitoa varten + 2 elektrodia, joita voi käyttää muualla kehossa
 • suunniteltu erityisesti jalkojen hyvinvointiin
 • 10 erilaista ohjelmaa
 • erittäin helppo käyttää

Hieman erilaisen lähestymiskulman TENS-laitteisiin tarjoaa TENS-alusta. Se on suunniteltu erityisesti jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Siinä on kymmenen ohjelmaa, jotka auttavat muun muassa jalkaterän lihasheikkouteen, jalkojen turvotukseen tai puutumiseen sekä heikentyneeseen verenkiertoon. Lisäksi se nopeuttaa palautumista.

Alustaa on helppo käyttää, sillä riittää että asettaa jalat alustan päälle. Laitteen mukana tulee myös kaksi elektrodia, joita voi halutessaan käyttää muualla kehossa, joten alusta ei ole pelkästään jalkaongelmien hoitoon. Alustan ja eletrodien voimakkuutta voi säädellä erikseen. Elektrodeja ei ole kuitenkaan pakko käyttää, vaan alustan TENS-hoidosta voi nauttia myös ilman niitä.

Miksi TENS-hoitoa kannattaa kokeilla?

Kipu on viheliäinen kumppani, jonka hoito voi olla vaikeaa. Kipu voidaan jakaa karkeasti kolmeen alaryhmään: tulehduksellinen kipu, neuropaattinen eli hermokipu sekä kivulle herkistyminen. Monilla kroonista kipua potevilla ihmisillä on usein viitteitä useammanlaisesta kivusta yhtä aikaa.

Tulehduksellista kipua voidaan hoitaa suhteellisen hyvin kipulääkkeille. Sen sijaan hermokipujen hoito on jo selvästi vaikeampaa. Siihen löytyy muutamia lääkkeitä, mutta niiden teho on melko rajallinen, kuten jokainen hermokivusta kärsivä on joutunut toteamaan.

Kivulle herkistymiseen ei ole olemassa vielä yhtäkään lääkettä. Herkistymisen taustalla on muutoksia aivokuoren toiminnassa, minkä seurauksena ihminen kokee kipua sellaisistakin asioista, jotka normaalisti eivät aiheuta kipua. Esimerkiksi kutitus tai tuulen henkäys voivat aiheuttaa viiltävää kipua, vaikka muut ihmiset kokisivat nämä asiat lähinnä miellyttävinä.

Koska lääkkeistä ei ole apua hetikään kaikkiin kiputiloihin, tarvitaan erilaisia lääkkeettömiä hoitokeinoja. Tässä kohtaa TENS astuu mukaan kuvioihin. Se voi auttaa sellaisiin kipuihin, joihin ei muilla keinoilla saataisi apua. TENS-menetelmää voi käyttää ihan hyvin myös kipulääkityksen rinnalla.

Monet käyttäjät saavat apua kipuihinsa ainakin sen ajan, kun TENS-hoito on päällä. Tämä voi tuntua vähäiseltä, mutta se että kipu hellittää edes hetkeksi ja ihminen saa sen avulla esimerkiksi nukuttua hetken, voi olla ensiarvoisen tärkeää. Useat käyttäjät ovat kuitenkin kertoneet, että kun TENS-laitetta käyttää säännöllisesti, kipua lievittävä vaikutus kestää pidempään. Kannattaa siis ilman muuta kokeilla!

Milloin TENS-hoito ei sovi?

TENS-menetelmä soveltuu hyvin monenlaisiin kipuihin, mutta sen käytöllä on myös tiettyjä rajoituksia:

 • Jos sinulla on sydämentahdistin tai muu implantoitu metallinen laite
 • Jos sinulla on sydänsairaus tai epilepsia, noudata aina terveydenhuollon ammattilaisen ohjeita
 • Raskauden ensimmäinen kolmannes, vauvat ja lapset
 • Pään ja kasvojen alue, kaula ja kurkku
 • Sydämen tai sukuelinten alue
 • Suihkussa, kylvyssä, nukkuessa, ajon aikana