10 vinkkiä hiustenhoitoon

Sanotaan, että hiukset ovat naisen kruunu, ja sitä se on monelle miehellekin. Hiukset vaikuttavat valtavasti minäkuvaamme, ja hyvinvoivat hiukset nostavat itsetuntoa huomattavasti. Ei siis puhuta ihan pienestä asiasta, vaikka joku voisi väittääkin, että kysehän on vain hiuksista.

Keräsimme tähän artikkeliin kymmenen loistavaa vinkkiä siihen, miten pidät hiukset mahdollisimman hyvässä kunnossa ja pystyt ennaltaehkäisemään tai jopa hoitamaan hiusongelmia.

1. Hoida hiuspohjaa

Hiusten hyvinvointi lähtee hiuspohjasta. Hiustupet, joista hiukset kasvavat, sijaitsevat päänahassa. Jos hiuspohja ja päänahka voivat huonosti, hiukset tuskin ovat hyvinvoivan ja säkenöivän näköiset.

Hiuspohjan ongelmiin kannatta tarttua pikimmiten. Olipa kyse sitten esimerkiksi ajoittaisesta kuivuudesta tai pidempiaikaisesta sairaudesta, kuten psoriasiksesta, ongelma on syytä ottaa vakavasti. Hiuspohjan pitkäaikaisiin sairauksiin kannattaa pyytää apua lääkäriltä, mutta joitain ongelmia, kuten kuivuutta, voi hoitaa omin neuvoinkin. Kuivaan päänahkaan voi kokeilla esimerkiksi päänahkaan jätettävää hoitogeeliä, joka kosteuttavat hiuspohjaa. Jos hiuspohja on oikein kuiva, jätä shampoo kokonaan pois ja pese hiukset sen sijaan tavallisella Aqualan L:llä.

2. Älä pese hiuksia turhaan

Sopiva hiustenpesuväli on hyvin yksilöllinen ja se riippuu muun muassa siitä hikoiletko paljon, teetkö likaista työtä tai käytätkö paljon muotoiluaineita. Näissä tapauksissa hiuksia joutuu yleensä pesemään melko usein, jopa päivittäin. Sen sijaan toisille riittää pesu kerran tai kaksi viikossa. Pesuväliä voi tarvittaessa pidentää käyttämällä kuivashampoota.

Pidä mielessä myös oikea pesurutiini, joka ei kuivata tai kuluta hiuksia turhaan. Käytä omilla hiuksille ja hiuspohjalle sopivaa shampoota ja hoitoainetta, levitä shampoo ainoastaan päänahkaan, vältä huuhtelussa kuumaa vettä ja kuivaa hiukset pyyhkeeseen hellästi taputtelemalla.

3. Syväpuhdista hiukset säännöllisesti

Tämä kohta on erityisen tärkeä silloin, jos käytät muotoilutuotteita. Syväpuhdistus poistaa hiuksista muotoilutuotteiden jäämät, jolloin hiukset pääsevät jälleen loistamaan. Syväpuhdistuksen voi tehdä säännöllisesti esimerkiksi kerran kuukaudessa tai tarvittaessa, kun hiukset näyttävät kiillottomilta. Myös hiusten tehohoitoja kannattaa harrastaa silloin tällöin.

4. Käytä lämpösuojaa ennen kuivausta tai muotoilua

Mikäli sinulla on tapana käyttää fööniä kuivaukseen tai jos suoristat tai kiharrat hiuksiasi usein, muista ottaa käyttöön lämpösuojatuotteet. Kuumuus kuluttaa hiuksia ja saa ne helposti menettämään kiiltonsa. Joskus kannattaa antaa hiusten myös levätä, joten pidä välipäiviä lämpökäsittelystä, jos se vain on mahdollista.

5. Ota käyttöön hiuksille tarkoitettu ravintolisä

Suun kautta otettavat hiusravinteet ravitsevat hiuksia ja hiusjuuria. Ne tarjoavat hiuksille rakennusaineita ja auttavat hiuksia säilyttämään hehkunsa ja rakenteensa. Niitä kannattaa kokeilla esimerkiksi silloin, jos hiukset katkeilevat tai irtoavat herkästi. Lisäravinteita voi syödä joko kuureina tai säännöllisesti. Biotiini on yleisin suun kautta otettava ravintolisä, mutta on olemassa paljon muitakin vaihtoehtoja. Tutustu tarkemmin eri vaihtoehtoihin artikkelissamme Paras ravintolisä hiuksille.

6. Kampaa märät hiukset hellästi

Hiukset venyvät ja katkeavat erityisen helposti silloin, kun ne ovat märät tai kosteat. Tämän takia hiukset kannattaa selvittää pesun jälkeen mahdollisimman hellävaraisesti. Tähän tarkoitukseen voi käyttää esimerkiksi harvaa kampaa. Takkujen selvittämisen aika tulee sitten, kun hiukset ovat kuivuneet. Muista kuitenkin silloinkin olla hellä hiuksille!

7. Anna hiusten levätä

Jos mahdollista, suo hiuksille lepopäiviä. Anna niiden kuivua pesun jälkeen omaan tahtiin ja unohda muotoilutuotteet, suoristusraudat sekä liian kireät pampulat. Anna hiusten olla auki nukkuessa, tai jos haluat sitoa ne jotenkin, käytä esimerkiksi pehmeää donitsimallista pampulaa.

8. Pese hiukset kahteen kertaan

Tämä unohtuu helposti arjen kiireessä, mutta tuplapesu hoitaa hiuksia paljon tehokkaammin kuin kertapesu. Ensimmäinen pesukerta poistaa hiuksista lian, hien, pölyn ja muotoilutuotteet, ja toisella kerralla shampoon hoitavat aineet pääsevät oikeasti pureutumaan hiuksiin.

9. Hiuksiin jätettävä hoitoaine tekee hiuksista helpommin käsiteltävät

Vaikka käyttäisitkin shampoopesun jälkeen hoitoainetta, kannattaa kokeilla myös hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Hoitoaineen ansiosta hiuksia on helpompi harjata, jolloin ne eivät veny tai katkeile yhtä helposti. Hoitoaine antaa hiuksille myös lisää kiiltoa. Kesäisin kannattaa valita tuote, jossa on samalla myös aurinkosuoja, sillä auringon UV-valo ei tee hiuksille hyvää.

10. Pese kampoja ja harjoja silloin tällöin

Milloin olet viimeksi puhdistanut harjasi? Niinpä. Siitä saattaa olla aikaa. Harjan piikkeihin kuitenkin tarttuu likaa, joka siirtyy helposti puhtaisiin hiuksiin, jolloin hiukset saattavat rasvoittua nopeasti uudelleen. Sama pätee myös pampuloihin, tyynyliinaan, hiuskoristeisiin ja päähineisiin. Panostamme usein paljonkin erilaisiin shampoisiin ja hoitoaineisiin, mutta muut hiustenhoitotuotteet jäävät helposti niiden jalkoihin. Olisiko nyt aika tarkistaa millä mallilla nuo muut hiustenhoitotuotteet ovat?