Biotiini – mitä, kenelle ja kokemuksia

Biotiini on yksi B-ryhmän vitamiineista, ja se tunnetaan myös nimellä B7-vitamiini tai H-vitamiini. Se on vesiliukoinen vitamiini, jota tarvitaan kehossa hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihdunnassa. Biotiini on tärkeä vitamiini ihon, hiusten ja kynsien terveydelle.

Biotiinia esiintyy monissa elintarvikkeissa, kuten munissa, maksassa, pähkinöissä, siemenissä, kaloissa ja avokadoissa. Biotiinin puute on harvinaista, sillä normaali ruokavalio sisältää sitä yleensä riittävästi. Sitä on kuitenkin saatavana myös ravintolisänä, ja sitä käytetään erityisesti hiusten, ihon ja kynsien hyvinvoinnin tukemiseen.

Mihin biotiinia tarvitaan?

Biotiini on vitamiini, joka osallistuu aineenvaihduntareaktioihin. Tätä kautta se vaikuttaa muun muassa näihin elimistön toimintoihin:

  • Hiilihydraatti-, rasva- ja proteiiniaineenvaihdunta: Biotiini on tärkeä tekijä hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihdunnassa. Se auttaa kehoa käyttämään näitä ravintoaineita energiaksi ja tuottamaan tarvittavia rakennusaineita soluille.
  • Hermoston toiminta: Biotiini auttaa ylläpitämään hermosolujen toimintaa ja edistää hermojen välittäjäaineiden muodostumista.
  • Ihon, hiusten ja kynsien terveys: Biotiini osallistuu keratiinin muodostumiseen, joka on yksi hiusten, kynsien ja ihon tärkeimmistä rakennusaineista.

Biotiini ravintolisänä

Biotiinin puute on harvinaista, sillä normaalissa ruokavaliossa on yleensä riittävästi biotiinia. Monet ovat kuitenkin kokeneet, että suun kautta otettava biotiinilisä parantaa ihon, kynsien ja hiusten hyvinvointia. Yleensä biotiinilisän käyttäminen on turvallista eikä haittavaikutuksia ole raportoitu.

Yksi asia on kuitenkin syytä pitää mielessä aina kun käyttää biotiinilisää. Biotiini täytyy tauottaa hyvissä ajoin, viimeistään pari viikkoa ennen verikokeita. Tämä johtuu siitä, että joidenkin verikokeiden tulkinnassa käytetään apuaineena biotiinia, jolloin biotiinilisän käyttö saattaa vääristää verikokeiden tuloksia.

Lue myös: Paras ravintolisä hiuksille

Kuinka nopeasti biotiinilisä vaikuttaa?

Biotiinin vaikutuksen nopeus riippuu siitä, mistä syystä sitä käytetään. Jos biotiinia käytetään ravintolisänä hiusten terveyden edistämiseen, vaikutukset eivät yleensä näy heti, vaan saattaa kestää useita viikkoja tai kuukausia ennen kuin vaikutus tulee esille. Tämä johtuu siitä, että hiusten kasvusykli on pitkä ja biotiini vaikuttaa hiusten terveyteen sitä mukaa kun uusia hiuksia kasvaa. Se ei siis vaikuta jo olemassa oleviin hiuksiin.

Kynsien terveyteen biotiinin vaikutus voi näkyä nopeammin, jo muutamassa viikossa. Myös ihon hyvinvointi saattaa kohentua nopeastikin, sillä iho uusiutuu kokonaan noin kolmessa viikossa.

Luontaistukun Biotiini

  • vahva: sisältää biotiinia 10mg
  • gluteeniton
  • sopii vegaaneille
  • ei turhia apuaineista

Kokemuksia biotiinista

”Olen käyttänyt biotiini nyt jo yli viisi vuotta ja olen todella tyytyväinen. Hiukset ovat erittäin vahvat eivätkä katkeile turhaan. Suosittelen kaikille, jotka kärsivät katkeilevista hiuksista.”

”Minulla on tapana ottaa biotiinikuuri aina ennen hiusten värjäystä. Erityisesti silloin, jos vaalennan hiuksiani, sillä käsittely kuluttaa ja kuivattaa hiuksia. Huomaan selvästi eron aina kuurin jälkeen.”

”Biotiini saa hiukset kasvamaan nopeammin ja ne tuntuvat paksummilta. Aikaisemmin hiuksia lähti paljon, nyt enää normaali määrä. Uutta kasvuakin on parturini mukaan havaittavissa.”

”Kynsiä saa nykyään olla leikkaamassa ihan jatkuvasti. Ihossakin huomaan positiivista muutosta. Hiuksissa en ole vielä huomannut, mutta tuote on ollut käytössä vasta pari kuukautta. Toivottavasti pian huomaan eron myös hiuksissa.”

”Sairastuin pari vuotta sitten, minkä seurauksena hiukset kärsivät pahasti. Kokeilin ensin muutamaa shampoota, mutta siirryin sitten käyttämään biotiinia. Siitä on ollut apua. Nyt ei ainakaan tällä hetkellä tarvitse miettiä peruukin hankintaa. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta nyt mennään biotiinin voimalla.”

”Olen käyttänyt biotiinia nyt muutaman vuoden ja olen saanut hiuksiini takaisin nuoruusaikaiset ihanat laineet. Toimii paremmin kuin osasin kuvitella.”

”Toimii kuten lupaa. Ei estä kaljuuntumista, mutta vahvistaa jäljellä olevia hiuksia.”

”Hankin biotiinia siskoni suosituksesta. Meillä molemmilla hiukset ovat vanhemmiten ohentuneet ja veltostuneet. Hän oli saanut hieman ryhtiä omiin hiuksiinsa biotiinin avulla, joten minäkin päätin kokeilla. Nyt takana puolisen vuotta ja alan huomata eroa. Suosittelen kokeilemaan.”

”Meidän perheessä kaikki käyttävät biotiinia, kuka mistäkin syystä. Mutta jokainen on tykännyt ja käyttö vaan jatkuu.”

Tutustu myös: Priorin Extra – esittely ja kokemuksia