Satulatuolien hyödyt ja haitat

Satulatuoli on erinomainen vaihtoehto perinteiselle työtuolille ja sillä on paljon hyviä ominaisuuksia terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Hyvä työtuoli on yksi työergonomian peruspilareista ja siksi sen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Satulatuoleja hehkutetaan monestakin syystä, ja Salli on erinomainen vaihtoehto satulatuolien joukosta. Salli-satulatuolit ovat ergonomisia ja laadukkaita sekä erittäin kestäviä. Lisäksi niiden kehitys on jatkunut jo pitkään ja vuosien saatossa niiden ominaisuudet ovat hioutuneet huippuunsa.

Jos olet aikeissa hankkia itsellesi satulatuolin, kannattaa ennen ostopäätöksen tekemistä tutustua artikkeliimme Paras satulatuoli.

Satulatuolien hyvät puolet

Satulatuolin käyttäminen voi tukea terveyttä ja hyvinvointia lukuisilla tavoilla. Keräsimme tähän niistä tärkeimmät.

Mahdollistaa paremman istuma-asennon. Tämä on luultavasti tärkein syy siihen miksi moni valitsee satulatuolin. Satulatuoli mahdollistaa luonnollisen selän asennon ja lannerangan notkon, mikä auttaa usein helpottamaan ja ehkäisemään selän kiputiloja. Samalla koko ryhti pysyy parempana ja vartalon syvät lihakset vahvistuvat. Satulatuolissa myös lonkka- ja polvinivelet saavat olla paremmassa asennossa kuin tavallisessa tuolissa, joten satulatuoli sopii myös useimmille nivelvaivaisille.

Antaa lisää liikettä päiviin. Suurin osa ihmisistä istuu suuren osan valveillaoloajasta. Moni on kuitenkin tietoinen istumiset terveysvaaroista. Satulatuoli on yksi keino saada lisää luonnollista liikettä päiviin. Erityisesti Swing-istuimella varustetut satulatuolit antavat kehon liikkua luonnollisemmin, mikä virkistää verenkiertoa ja vähentää jumeja.

Parantaa nesteiden ja veren kiertoa. Normaalissa tuolissa istuminen häiritsee normaalia nesteiden kiertoa kehossamme. Kehossa on verta noin 4-5 litraa ja imunestettä vielä paljon tätäkin enemmän. Sydän pumppaa jokaisella sykäyksellä pienen määrän verta eteenpäin valtimoissa, mutta suurin osa nesteistä kulkee kehossamme pelkästään lihasten ja muiden kudosten liikkeiden vaikutuksesta. Paikallaan istuminen saattaa johtaa esimerkiksi siihen, että nestettä alkaa kertyä jalkoihin. Satulatuolissa koko keho on paremmassa asennossa, jolloin veri ja muut nesteet pääsevät helpommin liikkumaan, ja satulatuolissa tulee lisäksi enemmän luonnollista liikettä, mikä myös osaltaan parantaa nesteiden kiertoa.

Ehkäisee väsymystä. Kun koko keho pysyy paremmassa asennossa, lihakset pääsevät olemaan rennommin ja verenkierto toimii paremmin. Tämän seurauksena myös aivoihin pääsee paremmin verta, mikä vähentää väsymystä, päänsärkyä ja niskavaivoja. Hyvässä asennossa myös hengitys kulkee paremmin, jolloin ihminen pysyy virkeämpänä pitkin päivää. Normaalissa tuolissa istutaan helposti selkä lysyssä, jolloin verenkierto ja hengitys kärsivät.

Lue lisää Salli-satulatuolien eduista täältä!

Satulatuolien huonot puolet

Satulatuoleillaa on runsaasti hyviä ominaisuuksia, mutta mukaan mahtuu myös joitain epäedullisia ominaisuuksia, joista harvemmin mainitaan missään. Mikään asia maailmassa ei pidä sisällään pelkästään positiivisia asioita, joten käymme seuraavaksi läpi muutamia satulatuolien miinuspuolia.

Ei sovi kaikille nivelvaivaisille. Satulatuolissa istutaan leveämmässä asennossa kuin normaalissa tuolissa. Useimmille tämä on erittäin hyvä asento ja sopii usein myös nivelongelmissa. Toisinaan tilanne on kuitenkin päinvastainen. Erityisesti jotkut lonkkavaivoista kärsivät ihmiset kokevat satulatuolin pahentavan oireitaan. Tämä selviää tietenkin ainoastaan kokeilemalla.

Istuutuminen voi olla vaikeampaa. Mikäli joudut nousemaan tuolilta vähän väliä, ongelmaksi saattaa koitua se, että tuolille istuutuminen ja siltä nouseminen voivat olla hieman hankalampia toimenpiteitä kuin normaalin tuolin kohdalla. Tuoli ikään kuin lähtee alta. Tämän ovat kokeneet erityisesti monet lyhytjalkaiset ihmiset.

Ei tue alaselkää. Satulatuolissa ei yleensä ole vakiovarusteena selkänojaa, vaan ajatuksena on se, että vartalon syvät lihakset pitävät yllä hyvää istuma-asentoa. Saattaa kuitenkin olla, että keho kaipaisi tukea etenkin pitkien päivien aikana. Tämän takia voisi olla hyvä, että sinulla olisi tarvittaessa mahdollisuus vaihtaa välillä tavalliseen selkänojalliseen tuoliin. Satulatuoleihin on kyllä saatavilla selkänojiakin, mutta yleensä ne täytyy hankkia erikseen lisävarusteena.

Ei tue käsivarsia. Satulatuoliin on mahdollista saada lisävarusteena käsinojat, mutta harvoin niitä näkee käytettävän. Käsinojien puute saattaa aiheuttaa niska-hartiaseudun särkyä, ellei käsiä saa tuettua johonkin muualle. Siksi myös työpöytään täytyy kiinnittää huomiota, jotta se antaa riittävästi tukea käsivarsille esimerkiksi hiirtä tai näppäimistöä käytettäessä.

Kuluttaa housuja. Tämä kohta saattaa kuulostaa hassulta, mutta on täyttä totta. Satulatuolit hiertävät lahkeiden sisäsaumaa, jolloin housut kuluvat puhki normaalia nopeammin. Joudut siis hankkimaan uudet housut useammin, mikä on toisaalta joillekin shoppailusta pitäville ihmisille pelkästään positiivinen asia.

Vaatii totuttelua. Sallin nettisivuillakin todetaan, että satulatuoliin totutteleminen vie aikaa, sillä lihakset joutuvat työskentelemään ihan uudella tavalla. Siksi suositus onkin, että satulatuolilla istutaan aluksi vaikka vain tunti tai pari päivässä ja tunteja lisätään vähitellen.

Lue myös: Kokemuksia satulatuoleista