Paras keino valkaista hampaita kotikonstein

Kukapa ei haluaisi säteilevän kaunista, valkoista hymyä? Nykyinen sosiaalisen median aikakausi suorastaan puskee ihmisiä kohentamaan ulkonäköään, joten eihän se mikään ihme olekaan, jos toivoissa on valkoinen hymy. Kaunis hymy viestittää muille ihmisille terveydestä ja hyvinvoinnista sekä kohentaa itsetuntoa.

Hampaita voi valkaista joko ammattilaisen toimesta tai kotona omin neuvoin. Ammattilaisen tekemä valkaisu on yleensä selvästi tehokkaampaa, nopeampaa ja turvallisempaa, mutta myös kalliimpaa. Kotikonsteinkin voi päästä hyvään lopputulokseen, joskin hitaammin.

Perusasiat kuntoon ensin!

Hampaiden valkaisusta ei kannata lähteä haaveilemaan ennen kuin perusasiat suunhoidon osalta ovat kunnossa. Hampaissa ei saa olla reikiä ja hammaskivi täytyy poistaa. Toisin sanoen kannattaa ensin käytä hammaslääkärin tai hammashoitajan vastaanotolla tarkistamassa purukaluston tilanne. Vasta sen jälkeen voi siirtyä valkaisupuuhiin.

Myös säännölliseen suunhoitoon on hyvä kiinnittää huomiota, sillä ilman hyvää hammashygieniaa valkaisutulos jää laihaksi. Muistathan siis pestä hampaat kaksi kertaa päivässä? Entä miten on hammaslangan käyttö, muistathan myös sen?

Hampaiden valkaisu kotikonstein

Sitten päästään itse asiaan, eli tuotteisiin joilla hampaita voi valkaista tehokkaasti kotona. Kotivalkaisuun on saatavilla muun muassa hammasmuotteja, geeliä, liuskoja, hammastahnaa, kyniä ja suuvesiä. Valinnanvaraa siis löytyy. Niiden teho vaihtelee yksilöllisesti, joten sama ratkaisu ei auta kaikille samalla tavalla. Ei kuitenkaan syytä huoleen, vaan kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja. Todennäköisesti moni niistä auttaa sinunkin kohdallasi.

Helppokäyttöiset hammasmuotit: iWhite Superior

 • Jopa 8 astetta valkoisemmat hampaat
 • Sisältää ruokasoodaa ja valkaisevia mineraaleja, jotka valkaisevat hampaita hellävaraisesti
 • Riittää kymmeneen käyttökertaan
 • Käytä näin: Pese hampaat normaalisti. Laita esitäytetty muotti suuhusi ja varmista, että hampaat koskevat geeliä. Anna muotin olla suussasi 20 minuuttia. Sen jälkeen heitä muotti roskiin ja huuhtele suu.

Valkaisevaa valoa: Hismile PAP+

 • LED-valo aktivoi PAP+-koostumuksen, joka valkaisee hampaita tehokkaasti
 • Nopea, hellävarainen ja tehokas valkaisu
 • Pakkaus sisältää 6 hoitokertaa
 • Käytä näin: Pese hampaat huolellisesti. Levitä puolet yhden annoskerran geelistä muotin yläosaan ja puolet alaosaan. Käynnistä LED-valo ja laita muotti suuhusi. Anna muotin olla suussasi 10 minuuttia. LED-valo sammuu automaattisesti tuon ajan jälkeen. Huuhtele suu ja puhdista myös muotti vedellä.

Luonnollisesti valkaiseva hammastahna: Ecodenta

 • Aktiivihiili sitoo itseensä hampaita värjääviä aineita
 • Poistaa plakkia ja värjäytymiä, valkaisee tehokkaasti
 • RDA arvo 90, eli ei vahingoita hammaskiillettä (arvon tulee olla alle 100, jotta tuotetta voidaan pitää turvallisena)
 • Käytä tavallisen hammastahnan tavoin. Suositellaan käytettäväksi kuuriluonteisesti.
 • Ei sisällä fluoria, joten huolehdi fluorin saannista muulla tavalla

Säännölliseen käyttöön: Yotuel all-in-one -hammastahna

 • Sisältää karbamidiperoksidia, joka vapauttaa aktiivista happea, joka valkaisee hampaita tehokkaasti
 • Fluori, ksylitoli ja kalsium vahvistavat ja hoitavat hampaita sekä ehkäisevät kariesta
 • Ei sisällä hankaavia aineita
 • Sopii säännölliseen käyttöön
 • Käytä näin: Harjaa hampaita 2-3 kertaa päivässä 3 minuutin ajan.

Tehokas kynä: Yotuel-valkaisukynä

 • Sisältää 0,3% karbamidiperoksidia, joka valkaisee hammasluuta ja poistaa tummentumia
 • Sisältää myös fluoria ja ksylitolia, jotka vahvistavat hampaita
 • Ei vahingoita hammaskiillettä
 • Käytä näin: Levitä geeliä hampaiden pinnalle 3-5 kertaa vuorokaudessa enintään 4 viikon ajan.

Kysymyksiä hampaiden valkaisusta

Mikä aiheuttaa hampaiden värjäytymistä?

Yleisimmät syyt hampaiden värjäytymiselle ovat ruuat, juomat ja tupakka. Esimerkiksi kahvi, tee, punaviini ja kola sisältävät väriaineita, jotka värjäävät hampaita ajan myötä. Tupakansavu sisältää puolestaan nikotiinia ja tervaa, jotka kellastuttavat ja värjäävät hampaita.

Usein unohdetaan mainita, että myös luonnollinen ikääntyminen aiheuttaa hampaan värjäytymistä. Tämä johtuu siitä, että ikääntyessä hammaskiilteen pinta saattaa ohentua, jolloin dentiitti (hampaan värillinen osa) tulee näkyvämmäksi. Tämä näyttäytyy kellertävinä tai rusehtavina hampaina.

Toisaalta täytyy muistaa, että hammasluun väri voi olla myös luonnostaan tummempi. Joidenkin ihmisten hammasluu on myös alttiimpi värjäytymiselle kuin toisilla.

Myös huono suuhygienia voi olla syynä hampaiden värjäytymiselle, sillä hampaan pintaan kiinnittynyt bakteerimassa eli plakki sekä hammaskivi voivat muuttaa hampaan väriä. Suosittelemmekin hankkimaan tehokkaan sähköhammasharjan, jolla hampaiden harjaus onnistuu nopeasti ja tehokkaasti myös kiireisinä päivinä. Jos sinulla ei vielä ole sähköhammasharjaa, kannattaa tutustua vertailuumme parhaista sähköhammasharjoista.

Jos haluat nostaa hampaiden puhtauden vielä seuraavalle tasolle, kannattaa tutustua myös Lumoraliin. Se on laite, joka heikentää suussa olevia haitallisia bakteereja, jolloin ne on helpompi pestä pois. Tämä estää tehokkaasti plakin muodostumista. Lue lisää artikkelistamme Lumoral – tuote-esittely ja kokemuksia.

Myös tietyt lääkkeet, kuten tetrasykliini-antibiootti, voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä etenkin lapsilla.

Onko hampaiden valkaisu kotona turvallista?

Markkinoilla on saatavilla monenlaisia valkaisuaineita, ja jotkin niistä hankaavat hampaan pintaa liian voimakkaasti, mikä johtaa hampaan pinnan kulumiseen. Tarkista siis aina ennen valkaisemista onko tuotteessa hankaavia ainesosia. Hankaavuusarvo ilmoitetaan RDA-arvolla, jonka tulisi olla alle 100, jotta tuotetta voidaan pitää turvallisena. Valitettavasti tätä arvoa ei useinkaan ilmoiteta. Voit myös päättää valita sellaisen tuotteen, jossa sanotaan että se ei sisällä hankaavia ainesosia.

Nykyään onneksi pahimpia aineita ei enää ole saatavilla, joten suurin osa kotikäyttöön tarkoitetuista tuotteista on turvallisia. Muista kuitenkin aina noudattaa pakkauksen mukana tulevia ohjeita. Älä käytä tuotetta liian pitkään ja muista pitää vaadittavat tauot, jos tuotteessa ohjataan niin.

Onko kotona tehty hampaiden valkaisu tehokasta?

Kotona tehty valkaisu ei useinkaan ole yhtä tehokasta kuin ammattilaisen tekemä valkaisu. Ammattilaisilla on käytössä vahvempia aineita, ja he pystyvät paremmin huolehtimaan hoidon aikana esimerkiksi limakalvojen suojelemisesta.

Myös kotona tehty valkaisu voi kuitenkin antaa tyydyttävän tuloksen ajan mittaan. Riippuu sekä käytetystä aineesta että hampaiden tilanteesta miten nopeasti ja tehokkaasti valkaisu tulee esille.

Täytyy muistaa, että hammasluun luonnollinen väri voi vaihdella huomattavasti ihmisten välillä, joten kaikki eivät välttämättä saa säihkyvän valkoisia hampaita vaikka tekisivät mitä. Ruuasta, juomasta ja tupakasta johtuviin värjäymiin kotikonsteista saa useimmiten ainakin jonkinlaisen avun.

Kenelle hampaiden valkaisu ei sovi?

On olemassa tilanteita, jolloin hampaiden valkaisua ei suositella tai jolloin se voi olla jopa haitallista. Muista aina tarkistaa erikseen jokaisen valmisteen kohdalla olevat varoitukset!

Raskauden aikana hampaiden valkaisua ei yleisesti suositella. Valkaisua ei myöskään suositella alle 18-vuotiaille, koska heidän hampaansa voivat olla vielä kehitysvaiheessa.

Kotivalkaisua ei suositella myöskään silloin, jos kärsii jostain suusairaudesta tai limakalvot ovat kuivat ja herkät. Tällöin on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen, jotta tilanne saadaan ensin hallintaan, ja vasta sen jälkeen miettiä valkaisua.