Paras sähköhammasharja – Vertailussa TOP 4

Päivitetty: 1.5.2024

Etsitkö itsellesi sähöhammasharjaa? Olet tullut oikeaan paikkaan. Sähköhammasharjat ovat vallanneet hammaslääketieteen markkinat nopeasti viime vuosikymmeninä tarjoten tehokkaan ja kätevät tavan ylläpitää suun terveyttä. Yhä useammat ihmiset luottavat niihin päivittäisessä suuhygieniassaan. Ehkäpä olet saanut myös hammaslääkäriltäsi suosituksen hankkia sähköhammasharjan.

Tarjolla on kuitenkin laaja valikoima erilaisia malleja, joiden ominaisuudet vaihtelevat huomattavasti, joten voi olla vaikea tietää mistä lähteä liikkeelle. Siksi olemmekin laatineet tämän oppaan, jotta voisit valita itsellesi parhaiten sopivan mallin.

Markkinoiden paras sähköhammasharja

Arvosana: 9.8/10

Oral-B iO10 -sähköhammasharja

 • Tekoälyohjattu 3D-seuranta takaa täydellisen puhdistuksen joka kulmassa
 • Interaktiivinen sovellus: räätälöityä ohjausta harjaustekniikkaan
 • 7 harjaustilaa: päivittäinen puhdistus, hellävarainen, erittäin hellävarainen, ikenien hoito, tehopuhdistus, valkaisu, kielen puhdistus

Paras kohtuuhintainen älyharja

Arvosana: 9.3/10

Oral-B iO6 -sähköhammasharja

 • Edistynyt puhdistusteknologia, vähemmän melua ja värinää.
 • Älysovellus seuraa ja ohjaa harjaustekniikkaa reaaliajassa.
 • Viisi harjaustilaa: päivittäinen puhdistus, hellävarainen, erittäin hellävarainen, ikenien hoito ja intensiivinen puhdistus

Paras edullinen

Arvosana: 8.6/10

Oral-B Pro3 3000 -sähköhammasharja

 • Erinomainen akun kesto: jopa kaksi viikkoa yhdellä latauksella
 • Monipuoliset puhdistustilat: päivittäinen puhdistus, valkaisu ja hellävarainen
 • Hellävarainen paineentunnistin ja syväpuhdistava harjaustekniikka

Paras paristokäyttöinen sähköhammasharja

Arvosana: 7.5/10

GUM Sonic Daily

 • Syväpuhdistus värinäteknologian avulla
 • Miellyttävä käyttö ergonomisen muotoilun ansiosta
 • Harjaspää värähtelee 12 000 kertaa minuutissa
 • Kätevä matkoilla, paristo kestää käytöstä riippuen jopa 3 kuukautta

Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun valitset sähköhammasharjaa

Kun olet hankkimassa itsellesi sähköhammasharjaa, kannattaa tutustua seuraaviin asioihin:

 • Lisäominaisuudet: Tämä on se asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota ensimmäisenä. Mitä lisäominaisuuksia harjaltasi toivot? Vai riittääkö sinulle ihan perusversio?
 • Valmiit ohjelmat: Monissa sähköhammasharjoissa on erilaisia valmiita puhdistusohjelmia tai voimakkuusasetuksia erilaisiin tarpeisiin. Perusharjoissa ei välttämättä ole mitään ohjelmia. Valitse siis harja, joka tarjoaa toivomasi ominaisuudet.
 • Harjaspään liike: Sähköhammasharjoissa on erilaisia harjaspään liiketapoja. Voit valita esimerkiksi pyörivän, värisevän tai sykkivän harjaspään. Mikään näistä ei automaattisesti ole toistaan parempi tai huonompi, joten voit tehdä valinnan oman tarpeesi ja mieltymyksesi mukaan.
 • Harjaspään vaihdettavuus: Tarkista, että harjaspää on helppo vaihtaa ja että uusia harjaspäitä on saatavilla erikseen. Yleisimpien merkkien kohdalla tässä asiassa ei ole ongelmaa. Toisaalta uusimpien ja hienoimpien merkkien kohdalla uuden harjaspään vaihtaminen voi tulla kalliiksi, joten ota se huomioon harjaa valitessasi.
 • Akunkesto: Tarkista miten kauan harja kestää yhdellä latauksella. Pidempi akunkesto voi olla kätevä esimerkiksi matkoilla. Parhaiden harjojen matkakotelo toimii samalla myös latauspisteenä.

Oral-B vai Philips Sonicare?

Sähköhammasharjamarkkinoita hallitsee tällä hetkellä kaksi merkkiä: Oral-B ja Philips Sonicare. Oral-B:n harjasosa on pyöreä ja se värähtelee pyörimällä edestakaisin. Philips Sonicaren harjasosa taas muistuttaa enemmän perinteistä hammasharjaa ja se värähtelee sivuttain.

Molemmilta valmistajilta löytyy huippuharjoja, joten voit hyvillä mielin valita oman makusi mukaan kumman vain. Tutkimusten, suositusten ja käyttäjäkokemusten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että Oral-B vetää hieman pidemmän korren näiden kahden merkin välillä.

Esittelemme tässä artikkelissa siis Oral-B:n tärkeimmät tuotesarjat, joista voit valita omaan tarkoitukseen parhaiten sopivan harjan itsellesi.

Vitality-tuotesarjaa voisi kuvailla sähköhammasharjojen karvalakkimalliksi. Näistä harjoista löytyy pelkästään perusominaisuudet. Niissä ei ole mitään erikoisominaisuuksia ja pesutehokin voi jäädä vaisuksi, vaikka kyllä se yleensä yltää joka tapauksessa tavallisen hammasharjan pesutehon tasolle.

Vitality-sarjan tuotteet ovat halpoja, joten jos olet matkassa hyvin pienellä budjetilla, tämä voi olla sinun valintasi. Jos budjetti mitenkään antaa periksi, suosittelemme kuitenkin tutustumaan myös Pro-sarjan harjoihin.

Pro-sarjan harjat ovat hyviä perusharjoja. Niiden pesuteho alkaa olla hyvällä tasolla ja niissä on jo joitain erityisominaisuuksiakin, kuten mikrovärähtelevät harjakset ja paineentunnistin. Suosittelemme tämän sarjan harjoja sinulle, joka et kaipaa erityisiä hienouksia, vaan perusominaisuudet riittävät. Paras harja tästä sarjasta on Oral-B Pro 3, jonka hintakin on melko edullinen.

Pro-sarjasta hieman kehittyneempi versio on Smart-sarja, joihin on lisätty bluetooth-ominaisuus. Smart-sarja on kuitenkin jäänyt nyt jo selvästi kehittyneempien sarjojen jalkoihin.

Oral-B Genius -sarja oli Oral-B:n lippulaivamallisto siihen asti, että iO-sarja tuli markkinoille. Genius-sarjassa on älyominaisuuksia ja lisää pesutehoa verrattuna perusmalleihin, ja tämän sarjan tuotteet ovatkin edelleen oikein hyviä valintoja omaan käyttöön. Nykyinen tuotekehitys keskittyy kuitenkin pääasiassa iO-sarjaan.

iO-sarja on parasta mitä Oral-B voi tarjota. Siinä on runsaasti älyominaisuuksia, pesuteho on huippuluokkaa ja laturitkin ovat nykyaikaisia. Suurin osa nykyisestä tuotekehityksestä keskittyy nimenomaan tähän sarjaan, joten siihen tulee vähän väliä uusilla älyominaisuuksilla varustettuja malleja.

Tämän hetken paras malli on Oral-B iO 10, jossa on magneettinen ja nopea lataus sekä reaaliaikainen harjausopastus. Miinuksena tässä mallissa on kallis hinta. Jos sen sijaan etsit kohtuuhintaista mallia tästä sarjasta, voisi Oral-B iO 6 olla sopiva valinta, sillä se on osoittautunut hyväksi ja tykätyksi malliksi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä sähköhammasharjoihin liittyen

Tavallisellakin hammasharjalla on mahdollista puhdistaa hampaat tehokkaasti, kunhan opettelee oikean pesutekniikan. Sähköhammasharja tarjoaa silti muutamia etuja tavalliseen harjaan nähden.

Sähköhammasharjat saavat yleensä aikaan puhtaampaa jälkeä kuin tavalliset harjat. Niiden puhdistusliikkeet ovat yleensä nopeampia ja monipuolisempia kuin tavalliset harjausliikkeet, joten ne ehtivät käydä hammaspinnat läpi useampaan kertaan samassa ajassa. Myös ikenet kiittävät, sillä sähköhammasharja puhdistaa ientaskut tehokkaasti ja poistaa ientulehdusta aiheuttavaa plakkia.

Sähköhammasharjan käyttäminen on myös helpompaa kuin tavallisen harjan. Tämä on tärkeää erityisesti niille, joilla on motorisia haasteita tai rajoituksia. Sähköhammasharjan kanssa ei tarvitse sutuuttaa edes takaisin, vaan riittää että harjaa pitää paikallaan suussa, ja harja hoitaa puhdistuksen. Tämä tekee hampaiden pesusta helppoa ja vaivatonta.

Sähköhammasharja myös ohjaa hampaiden pesua oikeaan suuntaan. Useimmissa harjoissa on ajastin, joka varmistaa että harjaat hampaita riittävän kauan ja että keskityt yhtä kauan kaikkien hampaiden harjaukseen. Näin kaikki hampaat tulevat pestyä yhtä hyvin.

Lisäksi monissa harjoissa on painesensori, joka varoittaa, jos painat harjaa liian voimakkaasti ikeniä vasten. Tämä auttaa välttämään liian voimakkaita harjausliikkeitä, jotka voisivat vahingoittaa ikeniä tai hammaskiillettä.

Lyhyt vastaus kuuluu, että se sopii kaikille, sillä jokainen hyötyy sähköhammasharjojen paremmasta pesutuloksesta.

Jos kuitenkin pureudutaan asiaan vähän syvemmin, niin sähköhammasharja sopii erityisesti ihmisille, joilla on erilaisia motorisia haasteita. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ikääntyviä, nivelvaivaisia tai lapsia. Tai esimerkiksi tilannetta, että käsi on laitettu kipsiin eikä sitä voi käyttää. Toisella kädellä hampaiden peseminen on nimittäin yllättävän hankalaa.

Toisaalta sähköhammasharja sopii myös kiireisille ihmisille, eli lähes jokaiselle meistä. Sähköhammasharja säästää aikaa aamuisin ja iltaisin ja voit silti olla varma puhdistuksen lopputuloksesta.

Suosittelemme siis lämpimästi jokaiselle sähköhammasharjan hankintaa. Yksi satsaus kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteen, sillä kerran hankittu sähköhammasharja kestää monia monia vuosia, kunhan harjaspään muistaa silloin tällöin vaihtaa uuteen.

Hampaiden harjaaminen sähköhammasharjalla on tehokas tapa ylläpitää suun terveyttä. Hampaiden harjaamiseen tulisi käyttää noin 2 minuuttia. Monet sähköhammasharjat sisältävät ajastimen, joka ilmoittaa, kun kaksi minuuttia on täyttynyt. Muist myös hammasvälien puhdistus.

Hampaiden harjaaminen tulisi tehdä vähintään kaksi kertaa päivässä. Aamulla harjaaminen poistaa yön aikana kertyneet bakteerit ja iltaisin harjaaminen poistaa päivän aikana kertyneet ruoantähteet ja plakin. Sähköhammasharjalla harjattaessa harja tekee suurimman osan työstä. Pidä harjaa kevyesti hampaiden pinnalla ja johda sitä hitaasti ja varovasti hampaiden yli. Varmista, että harjaat kaikki hampaat ja ienrajat.

Useimmat nykyaikaiset sähköhammasharjat on suunniteltu olemaan vedenkestäviä, mikä tarkoittaa, että niitä voi yleensä käyttää suihkussa turvallisesti. Kuitenkin on syytä tarkistaa valmistajan ohjeet ja suositukset ennen sähköhammasharjan käyttöä suihkussa. Varmista siis, että sähköhammasharjasi on luokiteltu vedenkestäväksi. Tämä tieto löytyy yleensä tuotteen pakkauksesta tai käyttöohjeista.

Muista, että vaikka itse harja voi olla vedenkestävä, sen latausasema ei välttämättä ole. Älä koskaan vie latausasemaa kosteisiin tiloihin. Huomaa myösm, että sähköhammasharjan säilyttäminen suihkussa voi altistaa sen jatkuvalle kosteudelle, mikä voi lyhentää sen käyttöikää. On suositeltavaa säilyttää harjaa kuivassa paikassa käytön jälkeen.

Sähköhammasharjalla harjaaminen voi tuntua erilaiselta kuin perinteisellä käsikäyttöisellä hammasharjalla harjaaminen, sillä sähköhammasharjat käyttävät väriseviä tai pyöriviä liikkeitä puhdistaakseen hampaat. Tämä saattaa kutittaa, erityisesti kieltä ja ikeniä. Harjaspää voi myös olla hieman eri muotoinenk uin tavallinen harja. Aluksi sähköhammasharjan käyttö voi siis tuntua oudolta, ja saattaa kestää jonkin aikaa tottua sen tunteeseen ja käyttöön.

Monet käyttäjät huomaavat, että sähköhammasharja puhdistaa hampaat tehokkaammin kuin käsikäyttöinen harja. Se voi jättää suun tuntumaan puhtaammalta ja raikkaammalta.

Lapsi voi alkaa käyttää sähköhammasharjaa yleensä siitä iästä lähtien, kun hän alkaa harjata hampaitaan itsenäisesti. Tämä voi vaihdella lapsittain, mutta yleensä se on mahdollista noin 3-6-vuotiaasta alkaen. Lapsen tulisi pystyä käsittelemään harjaa itsenäisesti ja turvallisesti. Sähköhammasharja voi olla helpompi käyttää lapsille, joilla on haasteita perinteisen hammasharjan käytössä.

On olemassa sähköhammasharjoja, jotka on erityisesti suunniteltu lapsille. Ne ovat pienempiä, kevyempiä ja niissä on lapsiystävällisiä teemoja ja toimintoja, kuten ajastimia ja pelejä, jotka rohkaisevat lapsia harjaamaan tarpeeksi pitkään. Jotkut lapset saattavat kuitenkin pitää sähköhammasharjan värinää tai ääntä epämiellyttävänä.

Vaikka lapsi käyttäisi sähköhammasharjaa, on tärkeää, että vanhempi valvoo ja opastaa harjausprosessia varmistaakseen, että hampaat puhdistuvat kunnolla ja että harjaa käytetään turvallisesti.

Halpakin sähköhammasharja voi olla hyvä valinta, mutta sen tehokkuus ja kestävyys riippuvat useista tekijöistä. Tärkein kriteeri on harjan puhdistustehokkuus. Jotkut edulliset sähköhammasharjat saattavat puhdistaa ihan yhtä hyvin kuin kalliimmat mallit. Tarkista tarjoaako harja riittävän nopean liikkeen ja värinän hampaiden tehokkaaseen puhdistukseen.

Kalliimmissa malleissa on usein lisäominaisuuksia, kuten paineentunnistimet, erilaiset harjaustilat, ajastimet ja sovelluksen synkronointi. Jos nämä eivät ole sinulle tärkeitä, perusmalli voi olla riittävä.

Joskus on kuitenkin niin, että halvemmat mallit eivät välttämättä ole yhtä kestäviä kuin kalliimmat, ja erityisesti niiden puhdistusteho voi olla heikompi. Yleensä tunnetut brändit tarjoavat parempaa laatua, mutta myös vähemmän tunnetuilta merkeiltä voi löytyä hyviä tuotteita.

Sähköhammasharjan harjaspäät tulisi vaihtaa säännöllisesti, noin 3–4 kuukauden välein riippumatta itse laitteen kunnosta. Säännöllinen harjaspään vaihto varmistaa, että harjaus on aina tehokasta ja hygieenistä.

Koko sähköhammasharja kannattaa vaihtaa uuteen, jos se ei enää puhdista hampaita yhtä tehokkaasti kuin ennen, vaikka vaihdat uuden harjaspään ja lataat akun. Jos taas akku ei kestä yhtä kauan ladattuna kuin aiemmin, se saattaa olla merkki akun heikkenemisestä. Fyysiset vauriot, kuten murtuneet osat tai veden aiheuttamat vauriot, ovat selvä merkki siitä, että harja on syytä vaihtaa.

Kyllä, useampi henkilö voi käyttää samaa sähköhammasharjaa, kunhan jokaisella käyttäjällä on oma henkilökohtainen harjaspää. Tämä on tärkeää hygienian ylläpitämiseksi ja bakteerien sekä tautien leviämisen estämiseksi. Merkitse harjaspäät selkeästi, jotta ne eivät sekoitu keskenään. Joissakin harjaspäissä on valmiiksi erivärisiä renkaita tai muita merkintöjä, jotka helpottavat erottelua.

Harjaspäiden tulee olla kunnolla puhdistettuja ja kuivattuja käytön jälkeen. Älä säilytä harjaspäitä kiinni laitteessa, jos se ei ole käytössä, vaan anna niiden kuivua ilmavasti. Sähköhammasharjan runko tulisi myös puhdistaa säännöllisesti, erityisesti jos sitä käyttää useampi henkilö.

Jos jollakin käyttäjällä on suun terveyteen liittyviä ongelmia, kuten ientulehduksia tai muita infektioita, on suositeltavaa, ettei hän jaa sähköhammasharjaa muiden kanssa.

Useimmat nykyaikaiset sähköhammasharjat on suunniteltu niin, että ne voidaan jättää latausasemaan jatkuvasti ilman, että se vahingoittaisi laitteen akkua. Monissa sähköhammasharjoissa on sisäänrakennettu ylilatauksen estojärjestelmä, joka katkaisee virransyötön, kun akku on täynnä. Tämä auttaa suojaamaan akkua. Tarkista kuitenkin sähköhammasharjan käyttöohjeista valmistajan suositukset lataukseen liittyen. Jotkut valmistajat saattavat suositella harjan ottamista pois latausasemasta täyden latauksen jälkeen.

Vaikka jatkuva lataus ei välttämättä lyhennä akun käyttöikää merkittävästi, joissakin tapauksissa akun kokonaiskestävyys voi heikentyä ajan myötä, jos se on jatkuvasti latauksessa. Lisäksi energiatehokkuuden ja paloturvallisuuden kannalta voi olla järkevää ottaa se pois latausasemasta, kun se ei ole käytössä.

Kyllä, sähköhammasharjalla voi puhdistaa kielen, ja se on itse asiassa tehokas tapa poistaa bakteereja ja ruoantähteitä, jotka voivat kerääntyä kielelle. Kielen puhdistaminen on tärkeä osa suuhygieniaa, sillä se voi auttaa vähentämään pahanhajuista hengitystä ja ylläpitämään suun terveyttä.

Valitse pehmeä harjaspää, joka on hellävarainen kielen pinnalle. Jotkut sähköhammasharjat sisältävät erityisiä harjaspäitä tai asetuksia kielen puhdistamiseen. Älä paina liian kovaa, jotta et aiheuta ärsytystä tai vahingoita kielen pintaa. Sähköhammasharjan värinä auttaa poistamaan bakteereja ilman tarvetta voimakkaalle paineelle. Puhdista kieltä muutaman kymmenen sekunnin ajan, tai niin kauan kuin se tuntuu mukavalta.