Parhaat sähköhammasharjat

Päivitetty viimeksi 13.11.2023

Etsitkö itsellesi sähöhammasharjaa? Olet tullut oikeaan paikkaan. Sähköhammasharjat ovat vallanneet hammaslääketieteen markkinat nopeasti viime vuosikymmeninä tarjoten tehokkaan ja kätevät tavan ylläpitää suun terveyttä. Yhä useammat ihmiset luottavat niihin päivittäisessä suuhygieniassaan. Ehkäpä olet saanut myös hammaslääkäriltäsi suosituksen hankkia sähköhammasharjan.

Tarjolla on kuitenkin laaja valikoima erilaisia malleja, joiden ominaisuudet vaihtelevat huomattavasti, joten voi olla vaikea tietää mistä lähteä liikkeelle. Siksi olemmekin laatineet tämän oppaan, jotta voisit valita itsellesi parhaiten sopivan mallin.

Oral-B vai Philips Sonicare?

Sähköhammasharjamarkkinoita hallitsee tällä hetkellä kaksi merkkiä: Oral-B ja Philips Sonicare. Oral-B:n harjasosa on pyöreä ja se värähtelee pyörimällä edestakaisin. Philips Sonicaren harjasosa taas muistuttaa enemmän perinteistä hammasharjaa ja se värähtelee sivuttain.

Molemmilta valmistajilta löytyy huippuharjoja, joten voit hyvillä mielin valita oman makusi mukaan kumman vain. Tutkimusten, suositusten ja käyttäjäkokemusten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että Oral-B vetää hieman pidemmän korren näiden kahden merkin välillä.

Esittelemme tässä artikkelissa siis Oral-B:n tärkeimmät tuotesarjat, joista voit valita omaan tarkoitukseen parhaiten sopivan harjan itsellesi.

Meidän valintamme:

Markkinoiden paras

Arvosana: 9.8/10

Oral-B iO10 -sähköhammasharja

 • Tekoälyohjattu 3D-seuranta takaa täydellisen puhdistuksen joka kulmassa
 • Interaktiivinen sovellus: räätälöityä ohjausta harjaustekniikkaan
 • 7 harjaustilaa: päivittäinen puhdistus, hellävarainen, erittäin hellävarainen, ikenien hoito, tehopuhdistus, valkaisu, kielen puhdistus

Paras kohtuuhintainen älyharja

Arvosana: 9.3/10

Oral-B iO6 -sähköhammasharja

 • Edistynyt puhdistusteknologia, vähemmän melua ja värinää.
 • Älysovellus seuraa ja ohjaa harjaustekniikkaa reaaliajassa.
 • Viisi harjaustilaa: päivittäinen puhdistus, hellävarainen, erittäin hellävarainen, ikenien hoito ja intensiivinen puhdistus

Paras edullinen

Arvosana: 8.6/10

Oral-B Pro3 3000 -sähköhammasharja

 • Erinomainen akun kesto: jopa kaksi viikkoa yhdellä latauksella
 • Monipuoliset puhdistustilat: päivittäinen puhdistus, valkaisu ja hellävarainen
 • Hellävarainen paineentunnistin ja syväpuhdistava harjaustekniikka

Oral-B sähköhammasharjojen tuotesarjat

Oral-B Vitality – Karvalakkimalli

Vitality-tuotesarjaa voisi kuvailla sähköhammasharjojen karvalakkimalliksi. Näistä harjoista löytyy pelkästään perusominaisuudet. Niissä ei ole mitään erikoisominaisuuksia ja pesutehokin voi jäädä vaisuksi, vaikka kyllä se yleensä yltää joka tapauksessa tavallisen hammasharjan pesutehon tasolle.

Vitality-sarjan tuotteet ovat halpoja, joten jos olet matkassa hyvin pienellä budjetilla, tämä voi olla sinun valintasi. Jos budjetti mitenkään antaa periksi, suosittelemme kuitenkin tutustumaan myös Pro-sarjan harjoihin.

Oral-B Pro – Hyviä perusharjoja

Pro-sarjan harjat ovat hyviä perusharjoja. Niiden pesuteho alkaa olla hyvällä tasolla ja niissä on jo joitain erityisominaisuuksiakin, kuten mikrovärähtelevät harjakset ja paineentunnistin. Suosittelemme tämän sarjan harjoja sinulle, joka et kaipaa erityisiä hienouksia, vaan perusominaisuudet riittävät. Hyvä esimerkki on Oral-B Pro 3, jonka hintakin on melko edullinen.

Pro-sarjasta hieman kehittyneempi versio on Smart-sarja, joihin on lisätty bluetooth-ominaisuus. Smart-sarja on kuitenkin jäänyt nyt jo selvästi kehittyneempien sarjojen jalkoihin.

Oral-B Genious – Lisää tehoa ja ominaisuuksia

Oral-B Genius -sarja oli Oral-B:n lippulaivamallisto siihen asti, että iO-sarja tuli markkinoille. Genius-sarjassa on älyominaisuuksia ja lisää pesutehoa verrattuna perusmalleihin, ja tämän sarjan tuotteet ovatkin edelleen oikein hyviä valintoja omaan käyttöön. Nykyinen tuotekehitys keskittyy kuitenkin pääasiassa iO-sarjaan.

Oral-B iO – Uusinta ja parasta

iO-sarja on parasta mitä Oral-B voi tarjota. Siinä on runsaasti älyominaisuuksia, pesuteho on huippuluokkaa ja laturitkin ovat nykyaikaisia. Suurin osa nykyisestä tuotekehityksestä keskittyy nimenomaan tähän sarjaan, joten siihen tulee vähän väliä uusilla älyominaisuuksilla varustettuja malleja.

Tämän hetken paras malli on Oral-B iO 10, jossa on magneettinen ja nopea lataus sekä reaaliaikainen harjausopastus. Miinuksena tässä mallissa on kallis hinta. Jos sen sijaan etsit kohtuuhintaista mallia tästä sarjasta, voisi Oral-B iO 6 olla sopiva valinta, sillä se on osoittautunut hyväksi ja tykätyksi malliksi.

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun valitsee sähköhammasharjaa?

Kun olet hankkimassa itsellesi sähköhammasharjaa, kannattaa tutustua seuraaviin asioihin:

 • Lisäominaisuudet: Tämä on se asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota ensimmäisenä. Mitä lisäominaisuuksia harjaltasi toivot? Vai riittääkö sinulle ihan perusversio?
 • Valmiit ohjelmat: Monissa sähköhammasharjoissa on erilaisia valmiita puhdistusohjelmia tai voimakkuusasetuksia erilaisiin tarpeisiin. Perusharjoissa ei välttämättä ole mitään ohjelmia. Valitse siis harja, joka tarjoaa toivomasi ominaisuudet.
 • Harjaspään liike: Sähköhammasharjoissa on erilaisia harjaspään liiketapoja. Voit valita esimerkiksi pyörivän, värisevän tai sykkivän harjaspään. Mikään näistä ei automaattisesti ole toistaan parempi tai huonompi, joten voit tehdä valinnan oman tarpeesi ja mieltymyksesi mukaan.
 • Harjaspään vaihdettavuus: Tarkista, että harjaspää on helppo vaihtaa ja että uusia harjaspäitä on saatavilla erikseen. Yleisimpien merkkien kohdalla tässä asiassa ei ole ongelmaa. Toisaalta uusimpien ja hienoimpien merkkien kohdalla uuden harjaspään vaihtaminen voi tulla kalliiksi, joten ota se huomioon harjaa valitessasi.
 • Akunkesto: Tarkista miten kauan harja kestää yhdellä latauksella. Pidempi akunkesto voi olla kätevä esimerkiksi matkoilla. Parhaiden harjojen matkakotelo toimii samalla myös latauspisteenä.

Mitä etuja sähköhammasharjalla on?

Tavallisellakin hammasharjalla on mahdollista puhdistaa hampaat tehokkaasti, kunhan opettelee oikean pesutekniikan. Sähköhammasharja tarjoaa silti muutamia etuja tavalliseen harjaan nähden.

Sähköhammasharjat saavat yleensä aikaan puhtaampaa jälkeä kuin tavalliset harjat. Niiden puhdistusliikkeet ovat yleensä nopeampia ja monipuolisempia kuin tavalliset harjausliikkeet, joten ne ehtivät käydä hammaspinnat läpi useampaan kertaan samassa ajassa. Myös ikenet kiittävät, sillä sähköhammasharja puhdistaa ientaskut tehokkaasti ja poistaa ientulehdusta aiheuttavaa plakkia.

Sähköhammasharjan käyttäminen on myös helpompaa kuin tavallisen harjan. Tämä on tärkeää erityisesti niille, joilla on motorisia haasteita tai rajoituksia. Sähköhammasharjan kanssa ei tarvitse sutuuttaa edes takaisin, vaan riittää että harjaa pitää paikallaan suussa, ja harja hoitaa puhdistuksen. Tämä tekee hampaiden pesusta helppoa ja vaivatonta.

Sähköhammasharja myös ohjaa hampaiden pesua oikeaan suuntaan. Useimmissa harjoissa on ajastin, joka varmistaa että harjaat hampaita riittävän kauan ja että keskityt yhtä kauan kaikkien hampaiden harjaukseen. Näin kaikki hampaat tulevat pestyä yhtä hyvin.

Lisäksi monissa harjoissa on painesensori, joka varoittaa, jos painat harjaa liian voimakkaasti ikeniä vasten. Tämä auttaa välttämään liian voimakkaita harjausliikkeitä, jotka voisivat vahingoittaa ikeniä tai hammaskiillettä.

Kenelle sähköhammasharja sopii?

Lyhyt vastaus kuuluu, että se sopii kaikille, sillä jokainen hyötyy sähköhammasharjojen paremmasta pesutuloksesta.

Jos kuitenkin pureudutaan asiaan vähän syvemmin, niin sähköhammasharja sopii erityisesti ihmisille, joilla on erilaisia motorisia haasteita. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ikääntyviä, nivelvaivaisia tai lapsia. Tai esimerkiksi tilannetta, että käsi on laitettu kipsiin eikä sitä voi käyttää. Toisella kädellä hampaiden peseminen on nimittäin yllättävän hankalaa.

Toisaalta sähköhammasharja sopii myös kiireisille ihmisille, eli lähes jokaiselle meistä. Sähköhammasharja säästää aikaa aamuisin ja iltaisin ja voit silti olla varma puhdistuksen lopputuloksesta.

Suosittelemme siis lämpimästi jokaiselle sähköhammasharjan hankintaa. Yksi satsaus kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteen, sillä kerran hankittu sähköhammasharja kestää monia monia vuosia, kunhan harjaspään muistaa silloin tällöin vaihtaa uuteen.