Parhaat kotikonstit pahanhajuisen hengityksen hoitoon

Pahanhajuinen hengitys on ikävä vaiva, josta kärsii lähes jokainen ihminen ainakin silloin tällöin. Henkilö itse ei välttämättä itse tiedä tai huomaa vaivaansa, mutta muita ihmisiä hänen ympärillään se voi haitata kovastikin. Jos hajua ilmenee harvakseltaan, siitä tuskin on suuremmin vaivaa, mutta jos ongelma vaivaa useasti, sen syihin ja hoitoon kannattaa paneutua.

Pahanhajuisen hengitykseen syyt

Ehdottomasti yleisin syy pahanhajuiseen hengitykseen on huono suuhygienia. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että suu olisi ollut monta päivää pesemättä tai että ihminen olisi erityisen törkyinen. Suu voi alkaa haista hyvinkin nopeasti. Myös jotkin dieetit, kuten ketogeeninen ruokavalio, saattavat aiheuttaa pahaa hajua hengityksessä.

Myös tietyt ruoka- ja nautintoaineet aiheuttavat pahanhajuista hengitystä. Valkosipuli, tupakka ja alkoholi ovat klassisia esimerkkejä tästä. Joskus pahanhajuisen hengityksen syyksi taas paljastuu kuiva suu. Suu saattaa kuivua esimerkiksi jonkin lääkkeen vaikutuksesta tai syljen erityksen vähenemisen takia.

Toisinaan pahanhajuisen hengityksen takana on jokin tulehdus. Tulehduspesäke voi sijaita suussa, nielussa tai poskionteloissa. Etenkin monien tällaista tulehdusten hoitoon tarvitaan ammattilaisten apua, mutta usein pahanhajuista hengitystä voi lähteä hoitamaan ihan kotikonstein. Jos kotikonsteista ei ole apua, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Pahanhajuisen hengityksen hoito

Pahanhajuisen hengityksen hoito riippuu täysin sen aiheuttajasta, joten on syytä hieman pohtia mitä vaivan takana on. Jos aiheuttaja on huono suuhygienia, puhdistuksen tehostaminen ainakin hetkellisesti voi auttaa. Jos aiheuttajaksi paljastuu jokin tietty ruoka- tai nautintoaine, niin ehkä sen käyttämistä kannattaa rajoittaa. Kuivan suun hoitoon löytyy monenlaisia tuotteita, kuten geelejä ja imeskelytabletteja.

Jos syynä on ruokavalio, voi joutua valitsemaan haluaako muuttaa ruokavaliota vai elääkö pahanhajuisen hengityksen kanssa. Toki suuvesillä, suihkeilla ja imeskelytableteilla voi yrittää peittää hajua, mutta tulos ei aina ole niin hyvä kuin toivoisi. Hyviä valmisteita ovat esimerkiksi SB12 ja Yotuel Breath.

Parhaat vinkit suuhygienian parantamiseen

Vinkkejä suun hygienian parantamiseen:

 • Hampaat tulisi pestä kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnaa käyttäen. Mikä tahansa fluorihammastahna sopii tähän tarkoitukseen, sillä varsinaista pahaa hajua poistavaa hammastahnaa ei ole olemassa.
 • Sähköhammasharja puhdistaa yleensä tehokkaammin kuin tavallinen hammasharja, mutta molemmilla pääsee hyvään tulokseen. Tutustu vertailuumme parhaista sähköhammasharjoista.
 • Hammasvälit puhdistetaan joko hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla riippuen siitä, miten suuria hammasvälit ovat.
 • Kieli kannattaa puhdistaa hammasharjalla tai kielenpuhdistajalla, varsinkin silloin jos kielelle kertyy katetta tai hengitys haisee.
 • Suun puhdistusta voi tehostaa tarvittaessa. Tehopuhdistukseen voi käyttää esimerkiksi klooriheksidiinia tai Lumoral-laitetta.

Lue myös: Lumoral – mikä, miksi, kenelle ja kokemuksia

Jos käytössäsi on proteesi, ota huomioon seuraavat asiat:

 • Proteesit ja suu kannattaa huuhdella jokaisen aterian jälkeen.
 • Kielen voi puhdistaa päivittäin joko hammasharjalla tai kielenpuhdistajalla.
 • Ikenet ja limakalvot voi puhdistaa esimerkiksi kostean harsotaitoksen avulla.
 • Proteesit pestään aamuin illoin proteesiharjan avulla. Pesuaineena voi käyttää tavallista tiskiainetta, mutta ei tavallista hammastahnaa. Kun proteesi ei ole käytössä, se säilytetään puhdistettuna kuivassa ja ilmavassa rasiassa. Kerran viikossa proteesi kannattaa puhdistaa proteesien puhdistusaineella.

Parhaat vinkit kuivan suun hoitoon

Vinkkejä sinulle, joka huomaat tai epäilet kärsiväsi kuivasta suusta:

 • Kannattaa tiedustella apteekista tai lääkäriltä onko jokin käytössäsi olevista lääkkeistä sellainen, joka saattaa aiheuttaa suun kuivumista. Mikäli sellainen löytyy, lääkäriltä voi kysyä löytyisikö sille jokin vaihtoehtoinen lääke, jolla ei olisi niin paljon suuta kuivattavaa vaikutusta. Aina vaihtoehtoja ei ole mutta toisinaan on.
 • Kuivan suun kostutukseen löytyy roppakaupalla vaihtoehtoja. Parasta valmistetta on vaikea nimetä, sillä se on osittain mielipidekysymys. Vaihtoehtoja on paljon, ja jokainen voi valita niistä mieluisimman. Yleisesti tehokkaimmaksi koetaan joko geelisuihke tai tuubissa oleva geeli. Monet ovat saaneet apua myös hammastahnasta ja imeskelytableteista. Myös suuvesiä löytyy.
 • Voit ottaa käyttöösi useamman näistä suuta kostuttavista valmisteista. Imeskelytabletit kulkevat hyvin mukana laukussa päivän ajan, kun taas aamuisin ja iltaisin voi käyttää hammastahnaa ja geeliä.