Mitä eroa on aktiivisuusrannekkeella, urheilukellolla ja älykellolla?

Älykello, urheilukello, älyranneke, sykemittari, fitnesskello, aktiivisuusranneke… Nämä sanat vilahtelevat vähän väliä ja sikin sokin erilaisissa liikuntaan liittyvissä jutuissa ja ihmisten puheissa. Vähemmästäkin menee pää pyörälle. Se taitaa olla selvää, että kaikkia niitä pidetään ranteessa, mutta mitä nämä laitteet oikeastaan ovat ja ennen kaikkea mitä eroa niillä on?

Kaikilla näillä laitteilla tarkoitetaan helppokäyttöisiä ja puettavia älylaitteita. Niillä on yhteisiä ominaisuuksia, mutta myös eroavaisuuksia. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että aktiivisuusranneke on näistä laitteista yksinkertaisin. Urheilukello on aktiivisuusrannekkeita monimutkaisempi laite, mutta niitä molempia käytetään mittaamaan päivän aikana tapahtuvaa liikuntaa. Älykello on sitten hieman asia erikseen, sillä älykelloa voisi ajatella pienenä kännykän etäpisteenä. Tämä on kuitenkin todellakin vain karkea yksinkertaistus, sillä jokaisesta laitekategoriasta löytyy eritasoisia malleja, joten rajat voivat olla häilyviä. Ominaisuudet menevät siis limittäin, joten esimerkiksi älykello sisältää yleensä myös ominaisuuksia, joilla mitataan liikuntaa ja terveyttä, ja vastaavasti urheilukellossa on älykellon ominaisuuksia. Kyse on ehkä ennemminkin ominaisuuksien painotuksista. Ei siis ihme, jos nämä termit menevät sekaisin. Jotta asia ei jäisi tälle karkean yleistyksen tasolle, käydään seuraavaksi tarkemmin läpi mitä näillä eri tuotteilla tarkoitetaan.

Aktiivisuusrannekkeet

Aktiivisuusranneke on näistä kolmesta yksinkertaisin älylaite. Sen edeltäjänä voisi pitää askelmittaria, joka mittasi mekaanisesti askeleita päivän mittaan. Myös aktiivisuusrannekkeet mittaavat askeleiden määrää, mutta mittaus perustuu nykyään kiihtyvyyden mittaamiseen. Askeleiden lisäksi aktiivisuusrannekkeet voivat mitata noustuja portaita, tehominuutteja ja kalorien kulutusta. Ne seuraavat jatkuvasti käyttäjänsä aktiivisuutta, ja patistavat hänet liikkeelle liian pitkän paikallaanolon jälkeen. Nykyisin kaikki aktiivisuusrannekkeet mittaavat myös sykettä ympäri vuorokauden, mikä antaa paljon tietoa esimerkiksi unesta, stressitasosta ja liikunnan tehokkuudesta. Ne ovat vedenpitäviä, ja osa kestää sukeltamisen jopa 50 metrin syvyydelle asti. Uudemmat mallit saa yhdistettyä puhelimeen, jolloin niihin saa tiedon mm. puheluista ja viesteistä, ja joitain malleja voi käyttää myös lähimaksuun.

Aktiivisuusrannekkeet ovat pääsääntöisesti halvempia, pienikokoisempia ja sirompia kuin urheilu- tai älykellot, mutta niissä on silti kaikki tärkeimmät ominaisuudet, joita tavallinen kuntoilija tarvitsee. Akunkesto on useimmiten hyvä, sillä ominaisuuksia on rajallinen määrä. Kun ominaisuudet lisääntyvät, myös akunkesto lyhenee. Monet hankkivatkin ensin yksinkertaisen aktiivisuusrannekkeen, ja jos innostus kasvaa, voi seuraavaksi harkita vähän monipuolisemmilla ominaisuuksilla varustettua urheilukelloa.

Tutustu täällä vertailuumme parhaista aktiivisuusrannekkeista.

Urheilukellot

Heti nimestä voi päätellä, että urheilukellot on tarkoitettu aktiivisempaan urheiluun. Urheilukelloissa on enemmän ominaisuuksia kuin aktiivisuusrannekkeissa, ja niissä olevat anturit ja sitä myötä myös mittaustulokset ovat keskimäärin tarkempia. Niissä on sisäänrakennettu GPS, jonka avulla lenkkien pituudesta ja nopeudesta saa tarkemmin tietoa. Ja ennen kaikkea urheilukelloista löytyy harjoitusohjelmia erilaisia urheilulajeja varten. Näitä ohjelmia voi muokata ja yhdistellä omia tavoitteita varten. Ne seuraavat treenien edistymistä, antavat vinkkejä parempia treenejä varten ja toimivat siis ikään kuin omana valmentajanasi. Urheilukellot kestävät hyvin kulutusta ja ovat usein myös pöly- ja vesitiiviitä. Edistyneemmistä malleista löytyy tietenkin huiman paljon muitakin ominaisuuksia, kuten karttapalvelut ja tapaturmatunnistin.

Sen sijaan terveysominaisuudet ovat urheilukelloissa hieman taka-alalla. Toki ne mittaavat liikuntaan liittyviä terveysominaisuuksia, mutta jos haluat kellon, joka mittaa terveyttä ja hyvinvointia monipuolisemmin, kannattaa valita älykello.

Urheilukellot ovat useimmiten kalliimpia kuin aktiivisuusrannekkeet, mutta niistä saatava hyöty on selvästi monipuolisempi. Ne sopivat ennen kaikkea aktiivisesti urheilua harrastaville ihmisille. Myös kuntoliikkujat voivat saada niistä innostusta liikkumiseen, sillä ne mahdollistavat vielä monipuolisemman liikunnan seuraamisen kuin aktiivisuusrannekkeet. Urheilukelloissa on paljon älykellojen ominaisuuksia, kuten lähimaksu, musiikinhallinta, säätiedot, kalenteri ja ilmoitukset puhelimeen saapuneista puheluista ja viesteistä, ja tämän takia urheilukello- ja älykellotermit menevätkin mukavasti sekaisin ja limittäin.

Älykellot

Älykelloissa ja urheilukelloissa on paljon samoja ominaisuuksia, mutta painotus on hieman erilainen. Siinä missä urheilukelloissa painotetaan hyviin urheiluominaisuuksiin, älykelloissa keskitytään älyominaisuuksiin. Älykelloja voi ajatella ikään kuin kännykän jatkeena tai etäpisteenä. Älykelloista näkee saapuvat puhelut ja viestit ja pystyy vastaamaan niihin. Toki älykellojen ominaisuudet vaihtelevat, eikä hetikään kaikista älykelloista pysty esimerkiksi soittamaan puheluita. Muita älyominaisuuksia voivat olla esimerkiksi kalenterimerkinnät, säätiedot ja lähimaksu. Urheiluominaisuuksiakin kelloista löytyy, mutta ne ovat usein suppeampia kuin urheilukelloista. Terveyden ja hyvinvoinnin seurantaominaisuudet ovat älykelloissa usein selvästi monipuolisemmat kuin urheilukelloissa. Saat seurattua unta, sykettä, aktiivisuutta ja montaa muuta asiaa. Älykellot pyörivät samoissa hintaluokissa kuin urheilukellotkin ja hintahaitari on suuri. Jotkut älykellot on suunniteltu vain tietyn merkkisten kännyköiden omistajille, osa taas on sellaisia, joita voi käyttää kännykkämerkistä riippumatta.

Katso vertailumme parhaista älykelloista!

Yhteenveto

Aktiivisuusrannekkeet, urheilukellot ja älykellot pitävät sisällään paljon samoja ominaisuuksia, mutta niissä on myös paljon eroja. Aktiivisuusrannekkeet ovat selvästi yksinkertaisempia laitteita, jotka sopivat ennen kaikkea aloittelijoille ja kuntoliikkujille. Urheilukellot pitävät sisällään paljon enemmän urheiluominaisuuksia kuin aktiivisuusrannekkeet, ja ne soveltuvat aktiivisesti liikuntaa harrastavilla. Älykellot soveltuvat myös urheiluun, mutta ennen kaikkea ne ovat keskittyneet älyominaisuuksiin ja terveysseurantaan. Eri kellojen välillä ominaisuudet voivat kuitenkin erota paljonkin, joten ei voi sanoa, että älykellot olisivat aina tietynlaisia ja urheilukellot puolestaan jotain muuta. Varsinkin urheilu- ja älykellojen välillä on joskus vaikea sanoa kumpaan kategoriaan kello kuuluu, mutta onko sillä oikeastaan niin väliäkään. Kunhan kello toimii ja sen ominaisuudet vastaavat käyttäjänsä toiveita, on kai sama millä nimellä sitä kutsutaan. Kannattaa siis tutustua kellojen ominaisuuksiin ennen hankkimista, jotta löytää juuri sen itselleen sopivimman vaihtoehdon.