Paras älykello hyvinvoinnin seurantaan – Vertailussa TOP 3

Päivitetty: 12.6.2024

Älykellot ovat mainio keksintö ja niiden kehityskaari on ollut huima. Ne helpottavat arkea, mahdollistavat monipuolisen viestinnän ja yhteydenpidon, antavat paljon tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista, lisäävät turvallisuutta sekä kannustavat liikkumaan. Osa älykelloista on sellaisia, joita voi käyttää ainoastaan tietynmerkkisten puhelinten kanssa, toisia taas voi käyttää kaikkien puhelinten kanssa merkistä riippumatta. Myös hintahaitari on laaja.

Tätä artikkelia varten vertailimme tämän hetken parhaita älykelloja juuri terveyden ja hyvinvoinnin seurannan näkövinkkelistä. Toki kerromme myös hieman kellojen muista ominaisuuksista, mutta painopiste on terveysominaisuuksissa. Löytyisikö näistä sinullekin sopiva kello?

Älykellot hyvinvoinnin ja terveyden seurannassa

Älykellot opastavat tiellä kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia. Uusimmissa älykelloissa on ällistyttävä määrä erilaisia terveysmittareita ja niihin saa ladattua monia terveyden seurantaa edistäviä sovelluksia. Täytyy kuitenkin muistaa, että älykellojen mittauksia ei voi käyttää sairauksien diagnosointiin eivätkä ne milloinkaan korvaa terveydenhuollossa tehtyjä mittauksia, mutta toki ne antavat paljon hyödyllistä tietoa omasta terveydestä. Jos siis jokin arvo on jatkuvasti pielessä, kannattaa ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Parhaat älykellot hyvinvoinnin seurantaan

Paras älykello terveyden seurantaan

Arvosana: 9.2/10

Garmin Venu 3

 • Parasta mahdollista unenseurantaa
 • Kattavat sydämen terveystiedot
 • Energian seuranta antaa entistä parempia neuvoja arjessa jaksamiseen
 • Myös runsaasti liikunta- ja älyominaisuuksia

Paras älykello Apple-puhelinten käyttäjille

Arvosana: 9.4/10

Apple Watch 9

 • Huipputason älyominaisuudet, uutuutena sormien kaksoisnapautus
 • Sydänseuranta ja EKG tarkkailevat sydämesi terveyttä jatkuvasti
 • Edistyksellinen unenseuranta
 • Todella kirkas näyttö
 • Ympäristöystävällinen

Paras älykello Android-puhelinten käyttäjille

Arvosana: 9.3/10

Samsung Galaxy Watch 6

 • Älykäs unenseuranta auttaa sinua parantamaan unen laatua
 • Edistyksellinen sydämenterveyden seuranta valvoo hyvinvointiasi
 • Henkilökohtaiset sykealueet maksimoivat treenien tehokkuuden
 • Monipuoliset älyominaisuudet

Älykellot ja EKG-mittaus

Älykellot ovat nykyään monipuolisia laitteita, jotka tarjoavat useita terveyteen liittyviä ominaisuuksia. Yksi erityisen merkittävä ominaisuus terveyden kannalta on EKG-mittaus, joka mahdollistaa sydänsähkökäyrän seurannan suoraan ranteesta. Monet suurimmat älykellomallit ja -merkit tarjoavat nyt tämän ominaisuuden. EKG-mittausominaisuus voi kuitenkin vaihdella mallista ja markkina-alueesta riippuen, ja kaikissa malleissa tai kaikilla alueilla se ei välttämättä ole käytettävissä.

EKG tarjoaa enemmän tietoa kuin pelkkä syke; se voi paljastaa rytmihäiriöitä tai muita sydänongelmia, joita pelkkä sykkeen mittaus ei välttämättä havaitse. Tulevaisuudessa älykello voi jopa varoittaa käyttäjäänsä mahdollisista terveysriskeistä.

Luotettavuus on avainasemassa EKG-mittausten suhteen. Asiantuntijat korostavat, että älykellojen tekemä EKG-mittaus ei vielä toistaiseksi vastaa terveydenhuollossa tehtyä EKG-mittausta, mutta jotain osviittaa se varmasti voi antaa.

EKG-mittaus vaatii usein erillisen sovelluksen. Nämä sovellukset ovat yleensä esiasennettuina kelloihin ja synkronoituvat usein muiden älylaitteiden kanssa tietojen helppoa seurantaa ja analysointia varten.

Älykellon ostajan muistilista

Älykellon hankinta on jännittävä päätös. Tässä muistilistassa käydään läpi tärkeimmät seikat, jotka sinun tulisi huomioida ennen ostopäätöstä.

 • Käyttötarkoitus: Mieti ensisijaisesti, mihin tulet käyttämään älykelloasi. Onko sen tärkein tehtävä olla mukana arkipäiväisessä elämässäsi vai etsitkö kelloa, joka tukee aktiivista elämäntyyliäsi urheilun ja liikunnan parissa? Terveyden seuranta voi olla myös keskeinen syy älykellon hankintaan – onko sinulle tärkeää seurata sydämen terveyttä tai unen laatua? Jotkut kellot tarjoavat monipuolisen yhdistelmän näitä kaikkia toimintoja, mutta se näkyy usein myös hinnassa.
 • Yhteensopivuus: Varmista, että älykello on yhteensopiva älypuhelimesi kanssa. Joissakin tapauksissa kellot ovat rajoitettuja vain tiettyjen käyttöjärjestelmien kanssa, mikä voi rajoittaa kellon toiminnallisuuksia tai synkronointia puhelimesi kanssa.
 • Akun kesto: Tarkista älykellon akun kesto. Jos et halua ladata kelloasi joka päivä, etsi malleja, joilla on pidempi akun kesto. Niissä voi olla yllättävän suuria eroja mallien välillä.
 • Ominaisuudet: Pohdi, mitä ominaisuuksia tarvitset. Älykellojen ominaisuudet voivat vaihdella huomattavasti, ja niiden valinnassa tulisi keskittyä henkilökohtaisiin tarpeisiin. Miten laajat urheiluominaisuudet haluat? Entä terveysominaisuudet? Haluatko viimeisimmät älyominaisuudet vai riittääkö vähän vähemmänkin?
 • Design ja mukavuus: Älykello on myös muodikas asuste, joten sen ulkonäkö on tärkeä. Huomioi myös käyttömukavuus – esimerkiksi rannekkeen materiaali ja kellon koko. Pehmeä silikoni on mukava, kun taas metalli tai nahka tuovat tyylikkyyttä. Valitse ulkonäkö, joka heijastaa henkilökohtaista tyyliäsi ja sopii hyvin arkipäiväiseen pukeutumiseesi. Kellon koko on myös tärkeä – suurempi näyttö voi olla helpompi lukea, mutta pienempi koko voi olla hienovaraisempi ja mukavampi. Varmista, että kello ei paina tai hankaa ihoa ja että ranneke on helposti säädettävissä.
 • Hinta: Aseta budjetti. Hinnat vaihtelevat huomattavasti perusmalleista huipputeknisiin versioihin. Määritä, mitkä ominaisuudet ovat sinulle välttämättömiä ja mitkä ovat lisäominaisuuksia, jotka voivat nostaa hintaa. Vertaile hintoja ja ominaisuuksia eri valmistajien ja mallien välillä löytääksesi parhaan vaihtoehdon budjettisi rajoissa.
 • Arvostelut ja suositukset: Hyödynnä muiden kokemuksia ennen ostoksen tekemistä. Lue verkossa olevia arvosteluja ja tuotearvioita saadaksesi käsityksen kellon käytettävyydestä, luotettavuudesta ja käyttäjäkokemuksesta. Kysy suosituksia ystäviltä, perheenjäseniltä tai työtovereilta, jotka käyttävät älykelloja. Muista kuitenkin, että jokaisella on erilaiset tarpeet ja mieltymykset, joten käytä saatuja tietoja apuna, mutta tee lopullinen päätös omien tarpeittesi mukaan.
 • Takuu ja tuki: Takuuehdot ja tekninen tuki ovat tärkeitä tekijöitä, erityisesti korkean teknologian laitteissa kuten älykelloissa. Tarkista valmistajan tarjoama takuuaika ja mitä se kattaa. Pitkä takuu ja saatavilla oleva asiakaspalvelu tarjoavat mielenrauhaa ja varmuutta siitä, että apua on saatavilla, jos tarvitset sitä.

Älykello vai urheilukello?

Moni miettii kannattaisiko hankkia älykello vai urheilukello. Molemmissa kelloissa on samoja ominaisuuksia mutta eri painotuksilla, ja joskus rajanveto voikin olla hankalaa. Pääsääntönä voisi sanoa, että urheilukello kannattaa hankkia silloin, jos kelloa käyttää nimenomaan seuraamaan urheilua ja liikuntaa. Ne osaavat ehdottaa oikeanlaisia treenejä, seuraavat edistymistä ja tavoitteiden saavuttamista ja niissä on paremmat urheiluun liittyvät mittarit ja ominaisuudet. Urheilukellot eivät kuitenkaan ole yhtä monipuolisia älyominaisuuksien tai terveyden seurannan kannalta.

Useimmissa älykelloissa on myös urheiluominaisuuksia, mutta ne eivät yleensä ole yhtä monipuolisia kuin varsinaisissa urheilukelloissa. Jos siis urheilu ei ole elämässäsi kovin suuressa roolissa, vaan haluat kellon, jonka älyominaisuudet ovat laajemmat, kannattaa ehkä valita älykello. Älykelloissa on yleensä myös enemmän ominaisuuksia terveyden ja hyvinvoinnin seurantaan kuin urheilukelloissa, ja siksi painotamme tässä artikkelissa nimenomaan älykelloihin.

Yhteenveto

Älykellot ovat oiva apu matkalla kohti terveempiä elämäntapoja. Parhaista älykelloista löytyy varsin laajat terveys- ja hyvinvointiominaisuudet, joita seuraamalla saat paljon tietoa omasta terveydestäsi. Urheilukelloissa näitä terveysominaisuuksia on yleensä hieman vähemmän, ja aktiivisuusrannekkeissa vieläkin vähemmän. Jos siis haluat seurata terveyttäsi, on älykello juuri se oikea vaihtoehto. Täytyy kuitenkin muistaa, että älykellojen mittaukset eivät milloinkaan korvaa terveydenhuollon ammattilaisten tekemiä mittauksia, eikä niiden perusteella voi diagnosoida sairauksia. Jos kuitenkin jokin mittari jatkuvasti hälyttää, on syytä hakeutua lääkärille jatkotutkimuksia varten.