Paras aktiivisuusranneke hyvinvoinnin seurantaan – Vertailussa TOP 3

Päivitetty: 12.6.2024

Kauas on tultu niistä ajoista, jolloin aktiivisuusrannekkeista näki ainoastaan askelmäärän ja kellonajan. Aktiivisuusrannekkeisiin on tullut vuosien varrella huiman paljon lisää ominaisuuksia ja ne palvelevat käyttäjiään jo todella monipuolisesti. Nykyisin parhailla aktiivisuusrannekkeilla voi seurata askelten, aktiivisuuden ja tehominuuttien lisäksi myös hyvinvointia ja terveyttä jo hyvinkin tarkasti. Muun muassa sykkeen, unen ja stressitason mittaaminen on mahdollista niiden avulla.

Aktiivisuusrannekkeita voidaan käyttää moneen tarkoitukseen. Joku haluaa seurata askelmäärää ja joku toinen unen laatua, kun taas kolmas käyttää sitä lähinnä rannekellona. Kaikki nuo ovat hyviä syitä aktiivisuusrannekkeen käytölle. Jos tunnistit kuuluvasi ryhmään numero kaksi, olet oikeassa paikassa, sillä tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin aktiivisuusrannekkeiden hyvinvointi- ja terveysominaisuuksiin. Kerromme lyhyesti myös muista ominaisuuksista, mutta pääpaino on terveyden ja hyvinvoinnin seurannassa. Vertailimme markkinoilla olevia malleja ja valitsimme niiden joukosta mielestämme parhaat mallit, joilla saa seurattua hyvinvointia mahdollisimman laajasti ja kattavasti.

Parhaat aktiivisuusrannekkeet hyvinvoinnin seurantaan

Garmin vivosmart 5

Ominaisuuksia

 • sykemittari
 • energianseuranta, laaja unen seuranta, stressin seuranta, nesteytyksen seuranta, hengityksen seuranta, kuukautisten seuranta
 • pulssioksimetri
 • kuntoiän mittaus
 • aktiivisuuden seuranta, useita harjoitustiloja
 • ilmoitukset puheluista, viesteistä ja sähköposteista
 • yhdistetty GPS puhelimen kautta
 • kielivalikosta löytyy myös suomi
 • ei sisäänrakennettua GPS:ää

Garmin tunnetaan hyvin urheilukelloistaan, mutta heiltä löytyy myös laadukas aktiivisuusranneke, Garmin vivosmart 5. Siinä on erittäin laajat ominaisuudet terveyden ja hyvinvoinnin seurantaa varten. Siinä ei ole sisäänrakennettua GPS:ää, mutta voit yhdistää sen puhelimen GPS:n kanssa.

Garmin Vivosmart 5:ssa on jatkuva sykemittaus, joten se pystyy kertomaan päivittäisen leposykkeen sekä hälyttämään liian matalista tai korkeista sykkeistä. Vivosmart 5 seuraa energiatasoa ja stressiä ympäri vuorokauden, ja tarvittaessa se muistuttaa rentoutumisen tärkeydestä ja ohjeistaa tekemään esimerkiksi hengitysharjoituksia, jotta saat stressitason laskemaan. Energiatason seuranta tapahtuu analysoimalla stressiä, unta, sykevälivaihtelua ja aktiivisuutta.

Garmin vivosmart 5 on tällä hetkellä ehkä paras aktiivisuusranneke unen seurantaan. Näet näppärästi kokonaisarvion unesi laadusta ja saat tietää paljonko olet nukkunut, minkä verran mitäkin univaihetta unesi pitää sisällään ja miten voisit parantaa untasi. Halutessasi voit myös käyttää öisin pulssioksimetria, joka mittaa kehosi happisaturaatiota, eli kertoo miten hyvin kehosi saa happea nukkuessasi.

Perinteinen aktiivisuuden seuranta tapahtuu mittaamalla askeleita, kiivettyjä portaita, kuljettua matkaa, tehominuutteja ja kulutettuja kaloreita. Ranneke huomauttaa liian pitkästä paikallaanolosta ja patistaa liikkeelle. Rannekkeesta löytyy myös joitain lajiprofiileja harjoittelua varten.

Fitbit Charge 5

Ominaisuuksia

 • optinen sykemittari
 • stressimittari, unenseuranta, palautumisen seuranta, pulssioksimetri, kuukautisten ja ovulaatioajankohdan seuranta
 • mittaa askeleita, aktiivisia minuutteja ja poltettuja kaloreita
 • sisäänrakennettu GPS
 • aktiivisuuden seuranta, 20 harjoitustilaa
 • ilmoitukset puheluista ja viesteistä
 • herätyskello
 • kielivalikosta ei löydy suomea
 • osa ominaisuuksista maksullisen tilin takana

Fitbit kuuluu aktiivisuusrannekkeiden eliittiin. Sen mallit pyörivät vuosi vuoden jälkeen parhaimpien rannekkeiden joukossa, eikä uusin malli Fitbit Charge 5 tee tässä poikkeusta. Fitbit Charge 5:n terveydenseurantaominaisuudet ovat todella kattavat, ja se kilpailee jo monen halvemman älykellon kanssa samassa kategoriassa.

Optinen sykemittari antaa jatkuvasti tietoa sydämen ja koko kehon hyvinvoinnista. Saat tiedon sykevälivaihtelusta sekä normaalia matalammasta ja korkeammasta sykkeestä. Nämä kaikki kertovat osaltaan muun muassa fyysisestä kunnosta, energiatasosta sekä mahdollisesta stressistä. Stressiä mittaa myös EDA (Electodermal Activity), joka kartoittaa iholla tapahtuvia pieniä muutoksia hien määrässä.

Fitbit Charge 5:n avulla voit seurata myös untasi. Se erottaa eri univaiheet toisistaan, joten tiedät tarkalleen miten hyvin olet oikeasti nukkunut. Ranneke myös kertoo miten hyvin kehosi on päässyt palautumaan unen aikana. Lisäksi se mittaa ihon lämpötilaa läpi yön, mikä kertoo muun muassa ovulaatioajankohdan ja paljastaa mahdollisen kuumeen. Naisia varten rannekkeessa on myös kuukautiskierron seurantaominaisuus.

Terveysominaisuuksien lisäksi Fitbit Charge 5:ssa on paljon muitakin ominaisuuksia. Se mittaa askeleita, aktiivisia minuutteja ja poltettuja kaloreita. Siitä löytyy 20 harjoitustilaa eri lajeille ja siinä on sisäänrakennettu GPS. Myös älyominaisuudet ovat mukavan kattavat: saat muun muassa ilmoituksia puheluista ja viesteistä ja voit asettaa herätyksen.

Mutta ei niin paljon hyvää ettei jotain pahaakin. Ensinnäkin sen kielivalikoimasta ei löydy suomea, joten täytyy osata englantia, jotta sen käyttö sujuisi vaivatta. Toinen puute on se, että osa ominaisuuksista on maksullisen tilin takana, mikä saattaa lisätä huomattavasti rannekkeen käyttöhintaa. Jos nämä puutteet eivät sinua haittaa, Fitbit Charge 5 on loistovalinta aktiivisuusrannekkeeksi.

Huawei Band 8

Ominaisuuksia

 • sykemittari
 • pulssioksimetri
 • stressinseuranta ja unenseuranta
 • nesteytys- ja lääkitysmuistutukset
 • aktiivisuuden seuranta
 • 100 harjoitustilaa
 • ilmoitukset viesteistä ja puheluista sekä muita älyominaisuuksia

Huawei Band 8 on monipuolinen ja edullinen aktiivisuusranneke, josta löytyy hyvät terveydenseurantaominaisuudet. Ympärivuorokautinen sykemittari antaa paljon tietoa sekä fyysisestä kunnosta että terveydestä. Leposyke kertoo stressitilasta ja sykkeenvaihtelut yön aikana ilmaisevat eri univaiheiden vaihtelua. Happisaturaatiomittari kertoo elimistön kyvystä saada ja käyttää happea. Saat myös ilmoituksen jos happisaturaatio tai syke poikkeavat normaalilta vaihteluväliltä. Huawei TruRelax -ominaisuus seuraa stressitilaa ja neuvoo tarvittaessa rentoutumaan ja hengittelemään rauhassa. Lisäksi sinun on mahdollista saada muistutuksia nesteytyksestä ja lääkitysajoista.

Huawei Band 8:ssa on hyvin edistyksellinen unenseuranta. Se mittaa sekä unen määrää että laatua. Se erottaa eri univaiheet toisistaan sykkeen ja yöaikaisen liikehdinnän perusteella. Ranneke osaa erottaa toisistaan kuusi erilaista unihäiriötä. Näiden havaintojen perusteella se antaa vinkkejä parempaan uneen.

Päivittäistä aktiivisuutta voit mitata kuljetun matkan, poltettujen kaloreiden, kohtalaisen ja korkean intensiteetin harjoittelun sekä seisomiseen käytetyn ajan avulla. Ranneke myös kannustaa liikkumaan ja jaloittelemaan tietyin väliajoin. Treenaamista varten Huawei Band 8 tunnistaa jopa 100 liikuntalajia, ja voit tallentaa tuloksia, analysoida niitä jälkikäteen ja saada vinkkejä harjoitteluusi. Älykkäät ilmoitukset (esim. tiedot puheluista ja tekstiviesteistä) ovat myös käytössäsi.

Aktiivisuusranneke, urheilukello vai älykello?

Kerrataanpa vielä lyhyesti mitä eroa on aktiivisuusrannekkeella, urheilukellolla ja älykellolla. Kun verrataan näitä kolmea älylaitetta, aktiivisuusranneke on näistä kaikkein yksinkertaisin. Jos olet aloitteleva liikkuja tai kuntoliikkuja, aktiivisuusranneke sopii luultavasti sinulle oikein hyvin. Jos olet aktiivisempi urheilija, kannattaa harkita urheilukelloa, sillä siinä on enemmän ominaisuuksia nimenomaan liikuntaan liittyen. Älykellossa on myös samoja ominaisuuksia kuin näissä kahdessa muussa, mutta siinä on enemmän älyominaisuuksia, kun taas urheiluominaisuudet ovat niukemmat kuin urheilukelloissa. Älykello toimii ikään kuin kännykän etäpisteenä, joten sen käyttömahdollisuudet ovat laajemmat.

Lue myös: Parhaat älykellot hyvinvoinnin seurantaan

Kenelle aktiivisuusranneke sopii?

Aktiivisuusranneketta voi suositella kaikille, jotka ovat kiinnostuneita terveydestään, hyvinvoinnistaan ja päivittäisestä aktiivisuudestaan. Ne ovat loistava apuväline liikunnan ja aktiivisuuden mittaamiseen ja liikuntatavoitteiden saavuttamiseen. Aktiivisuusranneke sopii niin miehille kuin naisille iästä ja liikuntatottumuksista riippumatta. Lapsillekin löytyy paljon vaihtoehtoja.

Kenelle aktiivisuusranneke ei sovi?

Jos kuulut ihmisiin, jotka ahdistuvat erilaisista tavoitteista tai suoritusten mittaamisesta, kannattaa harkita kahteen kertaan ennen kuin hankit aktiivisuusrannekkeen. Ei rannekkeesta vaaraa ole, mutta se saattaa jäädä käyttämättä, jos et motivoidu tällaisesta apuvälineestä. Toisaalta joillekin ihmisille (esimerkiksi urheilijoille) aktiivisuusrannekkeissa voi olla liian vähän ominaisuuksia. Tällöin katse kannattaa suunnata mieluummin urheilukelloihin ja älykelloihin.

Parhaat aktiivisuusrannekkeet ovat todella monipuolinen apuväline liikunnan ja aktiivisuuden seuraamiseen. Ne kilpailevat ominaisuuksiltaan jo jopa halvempien älykellojen kanssa. Mittaustarkkuus ei tosin välttämättä ole yhtä hyvä kuin älykelloissa. Ilahduttavaa on kuitenkin se, miten paljon ominaisuuksia aktiivisuusrannekkeista löytyy terveyden ja hyvinvoinnin mittaamiseen. Fitbit Charge 5 on aktiivisuusrannekkeiden aatelinen, joka sopii aktiivisempaankin liikunnan harrastamiseen ja terveyden seurantaan. Siitä löytyy muun muassa sisäänrakennettu GPS. Garmin Vivosmart 4:ssa on se hyvä puoli, että sen käyttösovellus on saatavilla suomen kielellä, mikä helpottaa huomattavasti sen käyttöä. Huawei Band 6 kuuluu puolestaan halvempaan aktiivisuusrannekehintaryhmään, mutta on silti ominaisuuksiltaan todella monipuolinen.