Mikä on sarastusvalo?

Istut laiturilla. Veden pinta on peilityyni ja annat jalkojesi koskettaa sitä. Annat katseesi kiertää kauniissa maisemassa. Sää on juuri sopiva, ei liian lämmin eikä liian kylmä. Linnut laulavat. Suunnittelet meneväsi pian uimaan. Kuulet kauempaa iloisia molskahduksia. Delfiinithän ne siellä vain hypähtelevät.

Yhtäkkiä kuulet takaasi askeleita. Vanha koulukaverisi on yllättäen tullut kylään. Hänellä on käsissään kaksi hattaraa. Tervehdit häntä kohteliaasti, vaikka et ole nähnyt häntä vuosiin etkä edes muista hänen nimeään juuri nyt. Hän antaa sinulle toisen hattaroista. Hän kertoo sen olevan viesti tämän vuoden Euroviisuvoittajalta, joka on pian tulossa tänne. Heillä on sinulle yhteistyöehdotus. Yrität muistella kuka tämän vuoden kisat voitti, mutta et saa sitä päähäsi. No, pianhan se selviää. Tartut hattaran ensimmäiseen suortuvaan. Siitä onkin jo aikaa kun olet viimeksi saanut tätä herkkua. Avaat suusi maistaaksesi sitä…

PIIP PIIP PIIP

Herätyskello soi. Kampeat silmäsi auki säkkipimeässä ja yrität hamuta herätyskelloa sammuksiin. Olet ihan tokkurassa. Mihin katosivat ne kauniit maisemat, kesäinen auringonpaiste ja herkullinen hattara?

Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut tällaisen herätyksen. Viis siitä mitä unta on nähnyt, mutta herääminen säkkipimeässä ei ole mukavin mahdollinen kokemus. Onneksi tähän löytyy kuitenkin vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi muuttaa ulkomaille, jossa aurinko paistaa ympäri vuoden. Tai voit hankkia itsellesi sarastusvalon, joka muuttaa pimeät syys- ja talviaamut hieman mukavammiksi.

Sarastusvalo

Sarastusvalo (toiselta nimeltään herätysvalo) on periaatteessa herätyskello, jossa on valo. Valon voi ajastaa syttymään pikkihiljaa esimerkiksi puoli tuntia ennen heräämistä. Täyden kirkkauden se saavuttaa juuri ennen herätystä. Lisääntyvä valo siivilöityy sen verran silmäluomien läpi, että herätyksen koittaessa herääminen ei ole enää niin vaivalloista. Valo siis ikään kuin matkii nousevaa aurinkoa ja herättää sinut lempeästi uuteen päivään. Monet kokevat itsensä pirteämmiksi ja energisemmiksi koko päivän, kun saavat mukavan alun päivään.

Herätysääneksi voi usein valita musiikkia tai luonnonääniä, joihin on huomattavasti miellyttävämpi herätä kuin tavalliseen piippaukseen. Joskus herätysääntä ei tosin tarvita ollenkaan, sillä varsinkin herkkäunisemmat voivat herätä jo kirkastuvaan valoon.

Joissain sarastusvaloissa on myös himmennysvaihtoehto, eli sen voi illalla ajastaa himmenemään. Tämä auttaa monia rauhoittumaan ja nukahtamaan.

Sarastusvalo vai kirkasvalolamppu?

Sarastusvalo ja kirkasvalolamppu ovat kaksi eri asiaa, mutta usein ne sotketaan keskenään. Eikä se ole mikään ihme, sillä molemmissa on valoa ja molempia käytetään aamuisin. Niillä on kuitenkin hieman erilaiset käyttötarkoitukset.

Kirkasvalolamppu on tavallista kirkkaampi lamppu, joka laitetaan päälle pian heräämisen jälkeen. Sen tarkoitus on ikään kuin matkia auringonvaloa, mikä auttaa meitä heräämään ja tahdistamaan päivärytmiä oikein myös pimeinä vuodenaikoina, jolloin luonnon valo on vähissä. Sen valo on niin kirkas, että sillä voidaan vaikutta suoraan aivoihin ja hormonitoimintaan, ja sillä voidaan lievittää myös kaamosoireita. Täältä voit lukea tarkemmin parhaista kirkasvalolampuista.

Sarastusvalo sen sijaan on ajastettava valo, joka syttyy pikkuhiljaa jo ennen heräämistä. Kyseessä ei kuitenkaan ole kirkasvalolamppu, vaan tavallinen lamppu, joten sillä ei ole vaikutusta hermoston ja hormonien toimintaan. Sen tarkoitus on herättää lempeästi uuteen aamuun. Täällä voit tutustua parhaisiin sarastusvaloihin.