Valitse paras kirkasvalolamppu eri tilanteisiin

Kun kuulee sanan kirkasvalolamppu, ensimmäinen mielikuva on suorakaiteenmuotoinen, hieman A4:sta suurrempi pöydälle seisomaan asetettava lamppu. Sellaisiahan ne kuvissa usein ovat. Ja totta, kyllä sellaisiakin löytyy. Itse asiassa suurin osa on juuri sellaisia. Mutta se ei ole kirkasvalolamppujen ainoa malli.

Kun sukellamme kirkasvalolamppujen maailmaan, voimme huomata että valinnanvaraa on enemmän kuin osasimme aavistaakaan. Suorakaiteenmuotoisten lamppujen lisäksi löytyy esimerkiksi sisustuslamppuja sekä kattoon ripustettavia malleja. Monet lamput ovat sellaisia, ettei niistä päällepäin edes arvaisi, että ne ovat kirkasvalolamppuja.

Kotimainen Innolux valmistaa huippuluokan kirkasvalolamppuja. Ulkomaisista merkeistä muun muassa Beurer, Lumie ja Ströme valmistavat kirkasvalolamppuja. Ne ovat keskimäärin halvempia kuin Innoluxin tuotteet, mutta niiden teho ja ominaisuudet eivät aina pärjää kilpailussa Innoluxin vastaavantyylisten tuotteiden kanssa.

Tutustumme seuraavaksi erilaisiin kirkasvalolamppuihin, jotta jokainen voisi löytää omaan tilanteeseensa parhaiten sopivan mallin.

Meidän valintamme:

Innolux Lucia - Paras kirkasvalolamppu arkeen

Plussat

 • monipuoliset käyttömahdollisuudet
 • kaunis
 • maltillinen koko
 • tehokas
 • kohtuuhintainen
 • himmennin
 • melko laaja hoitoetäisyys

Miinukset

 • vie pöydältä jonkin verran tilaa

Innolux Lucia on tehokas, mutta melko sironnäköinen kirkasvalolamppu. Lampun suunnittelussa on lähdetty liikkeelle siitä, että sitä voisi käyttää mahdollisimman monipuolisesti, joten se sopii jokaisen ihmisen arkeen. Sitä voi käyttää pöydällä tai millä tahansa tasolla, ja lisäksi sen voi halutessaan kiinnittää seinälle. Siinä on mukana himmennin, joten sitä voi käyttää yleisvalona muuhun aikaan päivästä. Lampun täysi teho (10 000 luksia) saavutetaan 55 cm:n etäisyydellä, ja hoitoteho (2500 luksia) 110 cm:n päässä lampusta, joten se soveltuu myös koko perheen hoitoon samalla kertaa. Lue lisää artikkelistamme Innolux Lucia – Paras kirkasvalolamppu arkeen

Innolux Valovoima - Paras kirkasvalolamppu toimistolle

Plussat

 • tehokas
 • kohtuuhintainen
 • tyylikäs ja ajaton
 • valo helposti suunnattavissa
 • portaaton himmennin
 • melko laaja hoitoetäisyys

Miinukset

 • himmentimen käyttö hieman hankalaa

Innolux Valovoima sopii erityisen hyvin toimistotöihin ja lukemiseen. Se on hyvin monikäyttöinen, sillä lamppua voi suunnata suoraan alas pöydälle tai ylemmäs kohti kasvoja. Himmentimen ansiota sitä voi käyttää tavallisena valaisimena myöhemmin päivällä. Hoitoetäisyys tässä lampussa on 87 cm (2500 luksia) ja täyden tehon (10 000 luksia) saa 43 cm:n etäisyydellä. Tutustu tuotteeseen tarkemmin artikkelissamme Innolux Valovoima – paras kirkasvalolamppu toimistolle

Lumie LED - Edullisempi vaihtoehto toimistolle

Plussat

 • tehokas
 • edullinen
 • valo helposti suunnattavissa
 • neljä valotehoa

Miinukset

 • hoitoetäisyys rajallinen

Lumie LED on perinteisen näköinen pöydälle asetettava työvalo, jonka valaisukulmaa voi säädellä oman tarpeen mukaan. Sen voi suunnata kohti kasvoja tai alaspäin pöydälle. Siinä jossa on neljä eri valotehoa (40%, 60%, 80% ja 100%) ja lisäksi suodatin, jonka avulla voi säätää valohoidon tehoa. Suodatin kannattaa ottaa pois päältä silloin, kun sitä käytetään kirkasvalohoitoon, mutta normaalissa työskentelyssä se kannattaa olla päällä. Hoitoetäisyys on 50 cm (2500 luksia) ja täyden tehon etäisyys 20 cm (10 000 luksia).

Beurer TL30 - Edullinen kirkasvalolamppu

Plussat

 • edullinen
 • pieni
 • ei vie paljoa tilaa

Miinukset

 • hoitoetäisyys erittäin rajallinen

Beurer TL30 -kirkasvalolamppu on markkinoiden halvimmasta päästä. Ongelmana tässä lampussa on se, että sen hoitoetäisyys on hyvin pieni. Jos lampusta haluaa saada täyden tehon irti, täytyy olla 10 cm:n päässä siitä, mikä tietenkin hankaloittaa kaikkea muuta puuhaa. 25 cm:n päässä valoteho on 2500 luksia, mikä riittää saamaan aikaan hoitovasteen. Tämä lamppu tulee kyseeseen siis ainoastaan silloin, kun sitä käytetään paikassa, jossa istutaan paikallaan ja lampun saa sijoitettua tarpeeksi lähelle kasvoja. Muussa tapauksessa lamppu on auttamatta liian kaukana silmistä, jolloin hoitoteho jää saavuttamatta. Beurer TL30 -lampussa ei ole himmennintä, joten sitä ei voi käyttää normaalina valaisimena.

Innolux Aurora - Paras kirkasvalolamppu tyylitietoiseen kotiin

Plussat

 • kaunis
 • tehokas

Miinukset

 • hoitoetäisyys rajallinen

Kirkasvalolampun ei välttämättä tarvitse olla tylsännäköinen tai yksinkertainen lamppu, jota pidetään arkisesti keittiön pöydällä, vaan se voi olla myös todella näyttävä valaisin, joka vetää katseita puoleensa.

Innolux Aurora on kaunis aaltomaisesti muotoiltu pöytävalaisin, joka sopii tyylikkääseenkin kotiin tai vaikkapa toimistolle. Maksimiteho (10 000 luksia) saadaan 23 cm:n päässä lampusta, ja 45 cm:n etäisyydellä teho on 2500 luksia.

Innolux Candeo - Helppo tapa toteuttaa kirkasvalohoitoa

Plussat

 • tehokas
 • helppo säilyttää
 • helppokäyttöinen
 • tyylikäs

Miinukset

 • hoitoetäisyys rajallinen
 • ei saa siirrettyä

Helppo tapa toteuttaa valohoito on valita kattoonripustettava kirkasvalolamppu. Innolux Candeo on tehokas ja tyylikäs kirkasvalolamppu, jonka ripustuskorkeutta pystyy kätevästi säätämään. Lamppu on hyvä ripustaa riittävän alas, jotta se pysyy hoitoetäisyydellä. 45 cm:n etäisyydellä valoteho on 2500 luksia, joka on usein ihan riittävä teho valohoitoon. 23 cm:n etäisyydellä valoteho on 10 000 luksia.

Lampussa on keinukytkin, jonka avulla lampun voi muuttaa tavalliseksi valoksi, joten valaisinta voi käyttää ympäri vuoden. Kesäajaksi lampun voi nostaa vähän korkeammalle, ja syksyn saapuessa se on helppo laskea jälleen alemmas.

Innolux Supernova - Tehokkain kirkasvalolamppu

Plussat

 • tehokkain
 • laajin hoitoetäisyys
 • portaaton himmennin

Miinukset

 • vie paljon tilaa
 • hieman teollisen näköinen
 • melko kallis

Innolux Supernova on markkinoiden tehokkain kirkasvalolamppu. Se on kookas suorakaiteenmuotoinen lamppu, jonka hoitoetäisyys on jopa kaksi metriä. Suuren kokonsa takia se vie pöydällä paljon tilaa ja on melko raskas siirrettävä, mutta se on teholtaan selvästi parempi kuin mikään muu kirkasvalolamppu. Siinä on portaaton himmennin, joten sitä voi käyttää muuhun aikaan päivästä tavallisena valaisimena. Jos haluat tietää enemmän Innolux Supernovasta, lue artikkelimme Innolux Supernova – markkinoiden paras kirkasvalolamppu.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Yleiset suositukset kirkasvalolampun käytölle ovat seuraavat:

 1. Käytön kesto: Kirkasvalolamppua suositellaan yleensä käytettäväksi 20–30 minuuttia päivässä. Jotkut ihmiset voivat tarvita pidemmän altistuksen ja toisille riittää lyhyempikin aika riippuen yksilöllisistä tarpeista ja lampun tehosta.
 2. Aika päivästä: Paras aika käyttää lamppua on aamulla heti heräämisen jälkeen. Tämä auttaa säätelemään kehon sisäistä kelloa, erityisesti vuoden pimeinä aikoina.
 3. Etäisyys ja sijoittelu: Lamppu tulisi sijoittaa niin, että valo osuu silmiin epäsuorasti. Suositeltava etäisyys on yleensä noin 50–60 cm, mutta eri lampuilla on hyvin erilainen toimintasäde.
 4. Valon voimakkuus: Kirkasvalolamppujen teho ilmoitetaan yleensä lukseina. Tyypillinen suositus on 10 000 luksin voimakkuus, mutta myös heikommat lamput voivat olla tehokkaita, kunhan altistuksen kestoa lisätään vastaavasti.

Kirkasvalolamppu perustuu erittäin kirkkaan ja päivänvaloa muistuttavan valon tuottamiseen. Tämän valon intensiteetti on yleensä 2,500–10,000 luxia, mikä on paljon kirkkaampaa kuin tavalliset kodin valaisimet.

Kirkasvalolampun tuottama valo jäljittelee luonnollista päivänvaloa. Se sisältää laajan spektrin valon aallonpituuksia, mukaan lukien näkyvän valon ja osan ultraviolettivalosta. Tämä spektri auttaa elimistöä säätämään sisäisiä kellojaan, jotka ovat vastuussa vuorokausirytmin säätelystä.

Kirkasvalo vaikuttaa aivojen osaan, joka säätelee uni-valverytmiä ja hormonien, kuten melatoniinin, tuotantoa. Valo vähentää melatoniinin tuotantoa, joka on unta edistävä hormoni, ja näin edistää valveillaoloa ja vähentää uneliaisuuden tunnetta.

Kirkasvalolamput on suunniteltu niin, että ne ovat turvallisia ja miellyttäviä käyttää. Ne tuottavat vain vähän lämpöä eivätkä ne sisällä haitallisia UV-säteitä, jotka voivat vahingoittaa silmiä tai ihoa.

Kirkkaan valon katsominen suoraan pitkiä aikoja voi silti olla rasittavaa silmille. On suositeltavaa, ettei katso suoraan valolähteeseen ja käyttää lamppua suositusten mukaisella etäisyydellä. Lisäksi henkilöt, joilla on tietyt silmäsairaudet, kuten kaihi tai silmänpohjan rappeuma, tulisi neuvotella silmälääkärin kanssa ennen kirkasvalolampun käyttöä.

Kirkasvalolampuilla voi olla joitakin sivuvaikutuksia, mutta ne ovat harvinaisia ja yleensä lieviä. Sivuvaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti, ja ne riippuvat usein henkilön herkkyydestä valolle sekä siitä, kuinka kauan ja millä intensiteetillä valohoitoa käytetään. Yleisimpiä haittoja ovat silmäoireet, päänsärky, unihäiriöt.

Jotkut ihmiset saattavat kokea silmävaivoja, kuten kirkkaaseen valoon liittyvää silmien ärsytystä, kirvelyä tai punoitusta. Nämä oireet ovat yleensä tilapäisiä ja häviävät, kun silmät tottuvat valoon tai valohoitoa säädellään.

Käytön alussa jotkut ihmiset voivat kokea lievää päänsärkyä kirkasvalohoidon jälkeen. Tämä voi johtua valon intensiteetistä ja se yleensä korjaantuu ajan myötä, kun elimistö tottuu kirkasvalolle ja lampun intensiteettiä säädellään.

Jos kirkasvalohoitoa käytetään väärään aikaan päivästä, se voi häiritä unirytmiä. Esimerkiksi illalla käytettynä se voi estää melatoniinin tuotantoa ja vaikeuttaa nukahtamista.

Vaikka kirkasvalolamput eivät yleensä tuota UV-säteilyä, jotkut ihmiset, erityisesti ne, joilla on herkkä iho tai tietyt ihosairaudet, voivat kokea ihon ärsytystä.

Kirkasvalohoito on suunniteltu parantamaan mielialaa, mutta joissakin tapauksissa se voi aiheuttaa mielialan vaihteluita, erityisesti henkilöillä, joilla on kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Kirkasvalolamppujen käyttöä raskauden aikana on yleisesti ottaen pidetty turvallisena. Raskauden aikana monet naiset kärsivät väsymyksestä ja mielialan vaihteluista, joita kirkasvalohoito voi lievittää, erityisesti alueilla, joilla luonnonvalon määrä on vähäinen. Joskus voi kuitenkin olla paikallaan käyttää lamppua matalammalla intensiteetillä tai lyhyempiä aikoja.

Kirkasvalolamput on suunniteltu niin, etteivät ne tuota UV-säteitä, mikä tekee niiden käytöstä turvallista. UV-säteilyn välttäminen on erityisen tärkeää raskauden aikana.

Kirkasvalolamppujen käytössä ei ole varsinaisia ikärajoituksia. Lapset voivat käyttää kirkasvalolamppua tietyissä tilanteissa, mutta sen käyttöön lasten kohdalla on suhtauduttava varovaisesti ja harkiten. Kirkasvalohoito voi olla hyödyllinen joissakin tapauksissa, kuten vuorokausirytmin häiriöissä tai kaamosmasennuksen hoidossa, mutta lasten kohdalla on tärkeää käyttää matalampaa valon intensiteettiä ja lyhyempiä hoitojaksoja verrattuna aikuisiin. Jos mahdollista, kannattaa kysyä asiasta neuvolasta tai lääkäriltä.

Myös ikäihmisten kohdalla on syytä olla varovainen kirkasvalolamppujen suhteen. Vanhemmat ihmiset saattavat olla herkempiä valolle ja heillä voi olla myös silmäsairauksia, jotka vaativat huomiota.

Kirkasvalohoidolle ei myöskään ole ehdottomia vasta-aiheita, mutta tietyissä tilanteissa on oltava varovainen ja harkittava kirkasvalohoidon käyttöä tarkemmin. Seuraavassa on joitakin vasta-aiheita ja erityistilanteita, joissa kirkasvalohoidon käyttö voi vaatia varovaisuutta tai lääkärin konsultaatiota:

 • silmäsairaudet
 • kaksisuuntainen mielialahäiriö
 • migreeni
 • epilepsia

Lemmikit, kuten koirat ja kissat, voivat yleensä olla huoneessa, jossa käytetään kirkasvalolamppua. Siitä ei yleensä ole suoranaista vaaraa lemmikeille, mutta on hyvä pitää mielessä, että lemmikit saattavat reagoida valoon eri tavoin. Tarkkaile lemmikkisi käytöstä kirkasvalolampun ollessa päällä, ja jos huomaat merkkejä stressistä tai levottomuudesta, on parasta pitää lemmikki erillään valosta. Varmista, ettei lemmikki pääse katsomaan suoraan lampun valoon pitkän aikaa.

Vaikka kirkasvalohoidolla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja mielialaan, ei ole tieteellistä näyttöä sen vaikutuksista lemmikkieläimiin. Lemmikkien hyvinvointiin liittyvät vaikutukset voivat vaihdella yksilöllisesti.

Jotkut ihmiset saattavat huomata välittömiä vaikutuksia, kuten lisääntyneen energian ja vähentyneen uneliaisuuden, jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Nämä välittömät vaikutukset johtuvat valon stimuloivasta vaikutuksesta.

Masennuksen, erityisesti kaamosmasennuksen, oireiden lievittymisessä voi kestää useita päiviä tai jopa viikkoja säännöllistä käyttöä. Monet käyttäjät raportoivat huomattavista parannuksista mielialassa ja unirytmissä 1-2 viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Kuten minkä tahansa hoitomuodon kohdalla, reaktiot kirkasvalohoitoon vaihtelevat suuresti yksilöiden välillä. Joillakin vaikutukset voivat olla nopeampia ja voimakkaampia, kun taas toisilla muutokset voivat olla hienovaraisempia ja hitaampia.

Kirkasvalolampun vaikutusten kesto vaihtelee yksilöllisesti ja se riippuu useista tekijöistä, kuten käytön säännöllisyydestä, valon intensiteetistä, käyttöajankohdasta, sekä henkilön yksilöllisestä herkkyydestä valolle ja henkilökohtaisista terveydellisistä olosuhteista.

Monet käyttäjät kokevat välittömän energiatason nousun ja mielialan paranemisen kirkasvalolampun käytön jälkeen. Nämä vaikutukset voivat kestää useita tunteja lampun käytön jälkeen.

Kun kirkasvalolamppua käytetään säännöllisesti, esimerkiksi joka aamu kaamosmasennuksen hoidossa, pitkäaikaiset vaikutukset voivat alkaa näkyä muutaman päivän tai viikon kuluessa. Tämä voi sisältää yleisen mielialan kohentumisen, unirytmin normalisoitumisen ja yleisen energiatason nousun.

Kirkasvalohoidon vaikutusten ylläpitämiseksi on lamppua täytyy käyttää säännöllisesti. Satunnainen tai epäsäännöllinen käyttö voi vähentää hoidon tehokkuutta.

Kyllä, kirkasvalolamppu voi olla tehokas väline kaamosmasennuksen (talvikaamosaikaan liittyvän masennuksen) ja kaamosväsymyksen hoidossa. Nämä oireet johtuvat usein luonnonvalon vähenemisestä syys- ja talvikuukausina, erityisesti korkeilla leveysasteilla. Kirkasvalohoito tarjoaa keinotekoisen tavan kompensoida luonnonvalon puutetta.

Kirkasvalo auttaa säätämään kehon sisäistä kelloa eli vuorokausirytmiä. Valon altistus aamulla voi auttaa ”resetoimaan” vuorokausirytmin, mikä on hyödyllistä ihmisille, jotka kärsivät kaamosmasennuksesta tai unihäiriöistä kaamoksen aikana. Lisäksi kirkasvalo vähentää melatoniinin tuotantoa aamuisin, mikä auttaa vähentämään päiväaikaista väsymystä. Kirkasvalohoidon käyttäjät raportoivat usein energiatason noususta ja yleisen aktiivisuuden parantumisesta, mikä on erityisen tärkeää kaamoksen aikana.

Säännöllinen altistuminen kirkkaalle valolle on osoitettu parantavan mielialaa ihmisillä, jotka kärsivät kaamosmasennuksesta. Se voi vähentää masennuksen oireita, kuten alakuloisuutta, energian puutetta ja kiinnostuksen vähenemistä päivittäisiin toimiin.

Kirkasvalohoito on yksi hoitomuoto muiden joukossa, ja sen teho vaihtelee yksilöllisesti. Joillekin se on erittäin tehokas, kun taas toiset saattavat tarvita lisäksi muita hoitokeinoja.

Kyllä, kirkasvalolamppua voidaan käyttää yhdessä muiden masennuksen hoitomuotojen kanssa, ja usein se onkin tehokkainta osana kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa. Yhdistelmähoito voi sisältää esimerkiksi psykoterapiaa, lääkitystä ja elämäntapamuutoksia. Hoitosuunnitelma tulee aina laatia yksilöllisesti yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.