Erilaisia kirkasvalolamppuja

Kun kuulee sanan kirkasvalolamppu, ensimmäinen mielikuva on suorakaiteenmuotoinen, suunnilleen A4:n kokoinen pöydälle seisomaan asetettava lamppu. Sellaisiahan ne kuvissa usein ovat. Ja totta, kyllä sellaisiakin löytyy. Itse asiassa suurin osa on juuri sellaisia. Mutta se ei ole kirkasvalolamppujen ainoa malli. Kun sukellamme kirkasvalolamppujen maailmaan, voimme huomata että valinnanvaraa on enemmän kuin osasimme aavistaakaan. Suorakaiteenmuotoisten lamppujen lisäksi löytyy esimerkiksi sisustuslamppuja sekä kattoon ripustettavia malleja. Monet lamput ovat sellaisia, ettei niistä päällepäin edes arvaisi, että ne ovat kirkasvalolamppuja.

Kotimainen Innolux valmistaa huippuluokan kirkasvalolamppuja, mutta kotimaisuudesta ja tehokkuudesta saa maksaa. Ulkomaisista merkeistä muun muassa Beurer, Lumie ja Ströme valmistavat kirkasvalolamppuja. Ne ovat keskimäärin halvempia kuin Innoluxin tuotteet, mutta niiden teho ja ominaisuudet eivät aina pärjää kilpailussa Innoluxin tuotteiden kanssa.

Tutustumme seuraavaksi erilaisiin kirkasvalolamppuihin, jotta jokainen voisi löytää omaan tilanteeseensa parhaiten sopivan mallin.

Pöytälamput

Pöytälamput ovat kirkasvalolamppujen yleisin muoto ja niitä on helppo käyttää. Ne voivat olla päällä aamutoimien ajan, mutta niitä ei tarvitse sen kummemmin jäädä tuijottamaan, joten hoito ei vie ylimääräistä aikaa. Riittää, että niiden läheisyydessä oleskelee silmät auki. Pöytälamppujen huono puoli on se, että monet niistä ovat melko kookkaita, joten ne vievät pöydältä huomattavasti tilaa. Jos taas valitsee pienemmän mallin, hoitoetäisyys on selvästi rajallisempi. Harva haluaa myöskään säilyttää lamppua aina pöydällä, joten sen jatkuva siirteleminen voi osoittautua turhauttavaksi.

Innolux-SuperNova

Innolux Supernova

Innolux Supernova on markkinoiden tehokkain kirkasvalolamppu. Se on kookas suorakaiteenmuotoinen lamppu, jonka hoitoetäisyys on jopa kaksi metriä. Suuren kokonsa takia se vie pöydällä paljon tilaa ja on melko raskas siirrettävä, mutta se on teholtaan selvästi parempi kuin mikään muu kirkasvalolamppu. Siinä on portaaton himmennin, joten sitä voi käyttää muuhun aikaan päivästä tavallisena valaisimena.

Jos haluat tutustua tarkemmin Innolux Supernovaan, lue artikkelimme Innolux Supernova – markkinoiden paras kirkasvalolamppu.

Saatavilla muun muassa näissä nettikaupoissa:

Innolux-Lucia

Innolux Lucia Mega

Innolux Lucia Mega on tehokas ja melko suuri kirkasvalolamppu, mutta selvästi sirompi kuin Innolux Supernova, joten se mahtuu hieman pienempään tilaan. Lisäksi sen voi halutessaan kiinnittää seinälle valotauluksi. Siinä on mukana himmennin, joten sitä voi käyttää yleisvalona muuhun aikaan päivästä. Lampun täysi teho (10 000 luksia) saavutetaan 51 cm:n etäisyydellä, ja hoitoteho (2500 luksia) 102 cm:n päässä lampusta, joten liikkumatilaakin on ihan mukavasti.

Saatavilla muun muassa näissä nettikaupoissa:

Beurer TL45

Beurer TL45 on edullinen ja pienikokoinen pöytävalaisin, jossa on kolme värilämpötila-asetusta, joista kirkkainta on tarkoitus käyttää aamulla kirkasvalohoitoon, keskimmäistä päivällä yleisvalona ja himmeintä illalla tunnelmavalona. Lampun täysi teho (10 000 luksia) saadaan oleskelemalla 20 cm:n päässä lampusta, mikä tarkoittaa sitä, että tämä lamppu soveltuu parhaiten silloin, kun lampun ääressä voi istua rauhassa. Liikkumatilaa ei juuri ole.

Beurer TL30

Beurer TL30 -kirkasvalolamppu on markkinoiden halvimmasta päästä. Ongelmana tässä lampussa on se, että sen hoitoetäisyys on hyvin pieni. Jos lampusta haluaa saada täyden tehon irti, täytyy olla 10 cm:n päässä siitä, mikä tietenkin hankaloittaa kaikkea muuta puuhaa. 25 cm:n päässä valoteho on 2500 luksia, mikä riittää saamaan aikaan hoitovasteen. Tämä lamppu tulee kyseeseen siis ainoastaan silloin, kun sitä käytetään paikassa, jossa istutaan paikallaan ja lampun saa sijoitettua tarpeeksi lähelle kasvoja. Muussa tapauksessa lamppu on auttamatta liian kaukana silmistä, jolloin hoitoteho jää saavuttamatta. Beurer TL30 -lampussa ei ole himmennintä, joten sitä ei voi käyttää normaalina valaisimena.

Saatavilla muun muassa näissä nettikaupoissa:

Toimistolle

Innolux-Valovoima

Innolux Valovoima

Innolux Valovoima sopii erityisen hyvin toimistotöihin ja lukemiseen. Se on hyvin monikäyttöinen, sillä lamppua voi suunnata suoraan alas pöydälle tai ylemmäs kohti kasvoja. Himmentimen ansiota sitä voi käyttää tavallisena valaisimena myöhemmin päivällä. Hoitoetäisyys tässä lampussa on 87 cm (2500 luksia) ja täyden tehon (10 000 luksia) saa 43 cm:n etäisyydellä. Pöytälampun lisäksi tuoteperheeseen kuuluu lattia- ja kattovalaisin sekä helposti siirreltävä Valovoima Mini, jonka voi ripustaa nahkahihnasta vaikkapa seinälle.

Saatavilla muun muassa näissä nettikaupoissa:

Lumie-LED

Lumie LED

Lumie LED on perinteisen näköinen pöydälle asetettava työvalo, jonka valaisukulmaa voi säädellä oman tarpeen mukaan. Sen voi suunnata kohti kasvoja tai alaspäin pöydälle. Siinä jossa on neljä eri valotehoa (40%, 60%, 80% ja 100%) ja lisäksi suodatin, jonka avulla voi säätää valohoidon tehoa. Suodatin kannattaa ottaa pois päältä silloin, kun sitä käytetään kirkasvalohoitoon, mutta normaalissa työskentelyssä se kannattaa olla päällä. Hoitoetäisyys on 50 cm (2500 luksia) ja täyden tehon etäisyys 20 cm (10 000 luksia).

Design-lamput

Kirkasvalolampun ei välttämättä tarvitse olla tylsännäköinen tai yksinkertainen lamppu, jota pidetään arkisesti keittiön pöydällä, vaan se voi olla myös todella näyttävä valaisin, joka vetää katseita puoleensa. Nämä design-lamput sopivat vaativaankin sisustustyyliin.

Innolux Aurora

Innolux Aurora on kaunis aaltomaisesti muotoiltu pöytävalaisin, joka sopii tyylikkääseenkin kotiin tai vaikkapa toimistolle. Himmentimen ansiosta lamppua voi käyttää tavallisena valaisimena ympäri vuorokauden. Maksimiteho (10 000 luksia) saadaan 23 cm:n päässä lampusta, ja 45 cm:n etäisyydellä teho on 2500 luksia.

Saatavilla muun muassa näissä nettikaupoissa:

Innolux Kubo

Innolux Kubo on moderni valaisin, jonka voi huoletta sijoittaa näkyvälle paikalle. Siinä on himmennin, jonka avulla lampun voi muuttaa tavalliseksi valoksi. Paras teho saadaan 22 cm:n etäisyydellä, ja 43 cm:n etäisyydellä teho on 2500 luksia.

Saatavilla muun muassa näissä nettikaupoissa:

Kattolamput

Innolux Candeo

Helppo tapa toteuttaa valohoito on valita kattoonripustettava kirkasvalolamppu. Innoluxin Candeo on tehokas ja tyylikäs kirkasvalolamppu, jonka ripustuskorkeutta pystyy kätevästi säätämään. Lamppu on hyvä ripustaa riittävän alas, jotta se pysyy hoitoetäisyydellä. 45 cm:n etäisyydellä valoteho on 2500 luksia, joka on usein ihan riittävä teho valohoitoon. 23 cm:n etäisyydellä valoteho on 10 000 luksia. Lampussa on keinukytkin, jonka avulla lampun voi muuttaa tavalliseksi valoksi, joten valaisinta voi käyttää ympäri vuoden. Kesäajaksi lampun voi nostaa vähän korkeammalle, ja syksyn saapuessa se on helppo laskea jälleen alemmas. Lamppu on saatavilla valkoisena, harmaana, mustana tai punaisena, joten jokaisen sisustukseen löytyy varmasti sopiva vaihtoehto.

Saatavilla muun muassa näissä nettikaupoissa:

Yhteenveto

Kirkasvalolampuista löytyy siis enemmän vaihtoehtoja kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Pöytävalaisin on perinteisin malli, ja niistä löytyykin eniten valinnanvaraa. Jos pöytävalaisin ei kuitenkaan innosta, löytyy paljon erilaisia malleja, jotka muistuttavat ulkonäöltään enemmän tavallisia valaisimia. Ne maastoutuvat hyvin sisustukseen, joten ne voivat olla esillä vuoden ja vuorokauden ympäri.