Paras sarastusvalo – Vertailussa TOP 3

Sarastusvalo (toiselta nimeltään herätysvalo) on yksinkertaisesti ajateltuna herätyskello, jossa on valo. Valon voi ajastaa syttymään esimerkiksi puoli tuntia ennen heräämisaikaa. Aluksi valo on himmeä, mutta se kirkastuu pikkuhiljaa saavuttaen täyden kirkkauden juuri ennen herätystä. Lisääntyvä valo siivilöityy silmäluomien läpi niin, että herätyksen koittaessa herääminen ei ole enää niin vaivalloista. Valo siis ikään kuin matkii nousevaa aurinkoa ja herättää sinut lempeästi uuteen päivään.

Sarastusvalo ei ole saman asia kuin kirkasvalolamppu, joten sillä ei voi suoraan fysiologisesti vaikuttaa aivoihin, hermostoon tai hormonitoimintaan. Sillä ei siis varsinaisesti ole vaikutusta kaamosoireisiin, mutta monet kokevat silti itsensä selvästi pirteämmiksi ja energisemmiksi, kun saavat lempeän herätyksen päivälleen.

Herätysääneksi voi usein valita haluamansa radiokanavan, musiikkia tai luonnonääniä, joihin on huomattavasti miellyttävämpi herätä kuin tavalliseen piippaukseen. Joskus herätysääntä ei tosin tarvita ollenkaan, sillä varsinkin herkkäunisemmat voivat herätä jo kirkastuvaan valoon. Monissa saratusvaloissa on myös himmennysvaihtoehto, eli sen voi illalla ajastaa himmentymään. Tämä auttaa monia rauhoittumaan ja nukahtamaan helpommin.

Sarastusvaloja löytyy nykyisin monen firman valmistamana, mutta kun vertailimme sarastusvaloja tätä artikkelia varten, totesimme että parhaat löytyivät Philipsiltä. Sen sarastusvalot on kliinisesti testattu, eli niiden on todettu parantavan mielialaa, antavan lisää energiaa aamuun ja koko päivään sekä kohentavan yleistä hyvinvointia. Keräsimme tähän artikkeliin parhaat sarastusvalot kolmesta eri hintaluokasta.

Mikäli kaipaat mahdollisimman monipuolisilla ominaisuuksilla varustettua sarastusvaloa, valintasi on Philips Somneo Wake-Up Light HF3672. Se on kauniisti ja tyylikkäästi muotoiltu valaisin, joka auttaa sinut aamuisin hereille ja iltaisin uneen.

Herätys tapahtuu asteittain valon vaihtuessa pehmeän punaisesta oranssiin ja lopuksi kirkkaaseen valoon. Tämän auringonnousua muistuttavan valomuutoksen on tarkoitus herättää pehmeästi ja lempeästi uuteen päivään. Herätysääneksi voit valita haluamasi radiokanavan tai ihania luonnonääniä, mikä tekee heräämisestä vieläkin lempeämmän. Jos sen sijaat tarvitset tehokkaan herätyksen päästäksesi jalkeille, voit käyttää Powerwake-toimintoa, jolloin laite vilkkuu ja käyttää vanhanaikaisia herätysääniä. Jos taas tarvitset enemmän aikaa heräämiseen, voit käyttää näppärää 9 minuutin torkkutoimintoa.

Iltaisin käytettävissäsi on himmennystoiminto, joka muistuttaa auringonlaskua. Näin keho ja mieli voivat rentoutua ja valmistautua nukkumaanmenoon. Voit halutessasi tehostaa rentoutumista RelaxBreathe-ominaisuudella, jolloin voit rauhoittaa hengitystäsi valon tahdissa. Laitteessa on myös yövalotoiminto, joka valaisee juuri sopivasti, jotta näet kulkea pimeässä, mutta ei häiritse yöunta.

Tärkeimmät toiminnot löytyvät laitteen ohjauspaneelista, mutta päästäksesi käsiksi kaikkiin ominaisuuksiin tarvitset SleepMapper-sovelluksen (iOS tai Android). Sovelluksen kautta voit muun muassa hallita valon kirkkautta ja valoteemoja sekä asettaa herätyksiä ja herätysääniä. AmbiTrack-sensorin kautta voit kerätä tietoa makuuhuoneen olosuhteista ja omista iltarutiineistasi ja saat vinkkejä miten voisit parantaa unta.

Philips Wake-Up Light HF3531 on kohtuuhintainen sarastusvalo, josta löytyy kaikki tärkeimmät ja tarpeellisimmat ominaisuudet. Aamuisin laitteen valo alkaa kirkastua vähitellen puoli tuntia ennen herätysaikaa. Valo vaihtuu pehmeästä punaisesta oranssiin ja lopulta kirkkaaseen valoon, joten kehosi voi rauhassa heräillä uuteen päivään. Voit itse valita valon voimakkuuden 20 kirkkausasteesta. Herätysääneksi voit valita haluamasi radiokanavan tai jonkun seitsemästä luonnonäänestä (linnunlaulu, Buddha, jooga, meren aallot, nepalilaiset äänimaljat, aamu Alpeilla tai kesäinen järvi). Ääni voimistuu hitaasti puolentoista minuutin aikana, joten voit rauhassa venytellen nousta sammuttamaan sen. Laitteessa on myös 9 minuutin torkkutoiminto.

Iltaisin voit käyttää auringonlaskutoimintoa, joka valmistelee kehosi ja mielesi yötä varten. Voit valita haluamasi ajan, jonka aikana laite himmentää valoa ja laskee radion tai luonnonäänien volyymia. Yöllä voit käyttää laitteessa olevaa yövaloa, joka valaisee juuri sopivasti, jotta näet kulkea pimeässä, mutta ei häiritse yöunta.

Philips Wake-Up Light HF3506 on edullinen perusominaisuuksilla varustettu sarastusvalo. Siinä ei ole nukahtamistoimintoa ja muissakin ominaisuuksissa on vähemmän vaihtoehtoja kuin kalliimmissa malleissa, mutta monille ihmisille tämänkin laitteen ominaisuudet ovat ihan riittävät.

Aamuisin auringonnousua simuloiva valo alkaa kirkastua 30 minuuttia ennen herätysaikaa kunnes huone on täynnä kirkasta keltaista valoa. Näin saat parhaan mahdollisen alun päivällesi. Valon kirkkauden voit valita neljästä eri kirkkausasteesta. Herätysääniksi valittavanasi on kaksi eri linnunlaulua. Herätysääni voimistuu vähitellen puolentoista minuutin aikana, joten voit rauhassa heräillä kuunnellen kaunista viserrystä. Laitteesta löytyy myös 9 minuutin torkkutoiminto. Laitetta voi käyttää myös yöpöytävalaisimena esimerkiksi illalla, jos haluat lukea sängyssä. Käytössäsi on 10 erilaista valoasetusta tähän tarkoitukseen.

Yhteenveto

Sarastusvalo on loistava apuväline lempeämpiin aamuihin ja virkeämpään oloon. Tokikaan tämäkään väline ei toimi kaikilla, mutta jos aamut ovat sinulle erityisen hankalia, tätä kyllä kannattaa kokeilla. Sarastusvaloissa hinta ja laitteen ominaisuudet kulkevat hyvin pitkälti käsi kädessä. Jos siis sinulle riittää perusominaisuudet, voit valita edullisen mallin. Jos taas haluat vähän monipuolisemmat ominaisuudet ja lisää vaihtoehtoja, kannattaa valita keskihintainen malli. Ja jos olet taipuvainen hifistelemään ja haluat kaikkein parasta, kannattaa satsata kalliimpaan laitteeseen.