Kuorsauksen asentohoidot – vaihtoehdot ja kokemuksia

Yli puolet kuorsaajista kuorsaavat ainoastaan selinmakuulla. Nukkuessa nielun kudokset rentoutuvat ja selällä maatessa ne saattavat painaa hengitystietä osittain tai kokonaan tukkoon. Perinteinen kuorsausääni aiheutuu, kun ilmavirta kulkee pyörteillen ahtautuneiden hengitysteiden läpi.

Kuorsauksen asentohoidoilla tarkoitetaan kaikkia niitä keinoja, joilla voidaan estää selällään nukkuminen. Ne ohjaavat kääntymään kyljelleen, jolloin ilmatiet pysyvät auki ja hengitys kulkee vapaammin. Näin kuorsaus vähenee ja keho saa paremmin happea, mikä heijastuu jaksamiseen myös päivällä.

Asentohoitojen avulla on tarkoitus opetella uudenlainen nukkumisasento. Näitä apuvälineitä voi kyllä käyttää vaikka koko loppuelämänsä, mutta monet voivat jossain vaiheessa jättää ne pois, sillä he omaksuvat paremman nukkumisasennon, jonka myötä kuorsaus pysyy poissa.

Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia asentohoitovaihtoehtoja. Löytyisikö näistä sinulle sopiva tuote?

Lue myös: Paras hoitokeino kuorsaukseen

Kuorsaustyyny

Yksinkertaisin ja ehkä tunnetuin vaihtoehto asentohoidolle on tyyny. Kuorsaustyynyt on muotoiltu niin, että niiden keskellä on harjanne, mikä ohjaa henkilöä nukkumaan kyljellään. Toimiessaan tyyny on todella helppo tapa estää kuorsausta, mutta se ei täysin estä kierähtämästä takaisin selälleen. Lisäksi tyyny ohjaa päätä ergonomiseen nukkumisasentoon, jolloin hengitystiet pysyvät hyvin auki. Lue lisää artikkelistamme Kuorsaustyynyt.

Posiform-kuorsaustyyny

 • tyynyn keskellä oleva harjanne estää nukkumasta selällään
 • materiaali:
 • tyyny: viskoelastinen ja miellyttävä muistivaahto
 • tyynynpäälllinen: hikeä hylkivä puuvilla
 • tyynyliina: viilentävä bambu
 • tyynyn koko: 55×30 cm

Kokemuksia:

”Tukeva ja mukava tyyny. Kuorsaaminen loppui kuin seinään ja olo on aamuisin paljon pirteämpi.”

”Kuorsaaminen ei ole valitettavasti täysin loppunut, mutta vähentynyt selvästi. Erityisesti puoliso kiittää. Olen huomannut, että nykyään en enää torku iltaisin tv:n ääressä, joten ilmeisesti yöunen laatukin on parantunut.”

”Suuri plussa siitä, että tyyny ei hiosta. Hikoilen paljon, joten tämä oli positiivinen yllätys. Tyyny tuntuu jopa hieman viileältä.”

Kuorsauspaita

Kuorsauspaita on kuin tavallinen t-paita, mutta sen selkään on kiinnitetty pussi, jonka sisälle laitetaan pitkulainen tyyny. Tyyny estää tehokkaasti käännähtämästä selälleen. Kuorsauspaidan voi askarrella itsekin kiinnittämällä tavallisen yöpaidan tai t-paidan selkään esimerkiksi tennispallon, mutta helpommalla pääsee tilaamalla tehdasvalmisteinen kuorsauspaita.

Somnipax-kuorsauspaita

 • erillinen malli miehille ja naisille takaa paremmin istuvuuden
 • koot: XS-XXXL
 • materiaali: luomupuuvilla (GOTS-sertifioitu)
 • väri: valkoinen
 • saatavilla sekä ilmatyynyllä että vaahtomuovirullalla

Kokemuksia:

”T-paita istuu hyvin päälle. Ainakin omalla kohdallani paidan koko vastasi omaa normaalia kokoani. Enkä tosiaan enää nuku selälläni.”

”Käytin paitaa puolisen vuotta, minkä jälkeen olin omaksunut uuden nukkumisasennon sen verran hyvin, että olen välillä käyttänyt ihan normaalia yöpaitaa. Erityisesti talvisin kaipaan pitkähihaista öisinkin, joten tämä t-paita on vähän turhan kylmä.”

”Kuorsaaminen on vähentynyt ja elämänlaatu parantunut tämän myötä. Kyljeltä toiselle kääntyminen on luonnollisesti hankalampaa kuin normaalisti, mutta toisaalta se on rauhoittanut yöunia, kun ei tule pyörittyä niin paljon.”

Kuorsausreppu

Kuorsausreppu on käytännössä pikkureppu, joka laitetaan yöksi selkään, ja repussa olevat täytteet estävät kierähtämässä selälleen. Reppu istuu napakasti selkään ja sitä voi käyttää minkälaisten yöpaitojen kanssa tahansa, mikä on selvä etu kuorsauspaitaan nähden. Reppua voi periaatteessa käyttää myös ilman yöpaitaa, mutta kiinnitysremmit saattavat silloin hangata hieman ihoa.

SomnoCushion-kuorsausreppu

 • unisize, sopii normaalille ja kookkaalle ruumiinrakenteelle
 • materiaali: 65% polyesteriä ja 35% puuvillaa
 • ilmalla täytettävä tyyny
 • kevyet kiinnitysremmit
 • saatavilla myös Pro-malli, jossa pehmeämmät kiinnitysremmit

Kokemuksia:

”Toimii hyvin, kunhan remmit saa säädettyä itselle oikeiksi. Kapeat remmit eivät ole mukavimmasta päästä, joten olen kehitellyt pehmusteita hartioiden kohdalle.”

”Kuorsaaminen on vähentynyt selvästi. Tyyny estää selälleen kääntymisen, mutta puolittain selällä nukkuminen onnistuu kyllä. Kääntyileminen kyljeltä toiselle on hankalaa, mutta siihenkin tottuu.”

”Olen tyytyväinen tähän reppuun. Pieni miinus siitä, että remmeissä ei ole pikasolkia, mutta muuten oikein näppärä ja tehokas värkki. Olen nykyisin paljon virkeämpi, kun yölliset hengityskatkokset ovat vähentyneet. Pro-mallissa näyttäisi olevan paremmat kiinnityssoljet, joten seuraavaksi kokeilen sellaista.”

Kuorsausvyö

Kuorsausvyö on miellyttävä ja helppokäyttöinen keino opetella uutta nukkumisasentoa. Vyö alkaa väristä, jos nukkuja kääntyy selälleen, ja se värisee niin kauan, että asento vaihtuu kylkimakuulle. Vyö ei estä kääntyilyä kyljeltä toiselle ja sitä voi käyttää minkä tahansa yöpaidan kanssa. Vyön voi asettaa myös paidan alle, jolloin kukaan muu ei edes huomaa sitä.

Somnipax Belt- kuorsausvyö

 • kaksi kokoa: S/M/L (70-100cm) ja XL/XXL (100-125cm)
 • värinän voimakkuuden säätö
 • toimii pattereilla

Kokemuksia:

”Todella miellyttävä. Värinä ei pidä kovaa meteliä ja sen voimakkuutta on helppo säätää. Olen kokeillut aikaisemmin kuorsauspaitaa, mutta siinä ongelmana oli, että kyljen vaihtaminen oli hankalaa. Tässä ei ole sitä ongelmaa, sillä värinä aktivoituu vasta noin 10 sekunnin kuluttua, joten ei haittaa vaikka pyörähtäisi selän kautta toiselle kyljelle.”

”Aluksi havahduin värähtelyyn useita keroja yön aikana, mutta nyt olen jo oppinut nukkumaan kyljelläni, joten herätyksiä on harvemmin. Sen myötä kuorsaus on vähentynyt.”

”Vahva suositus kuorsausvyölle täältä! Kuorsaaminen on loppunut kokonaan ja hengitys kulkee paljon paremmin. Helppo käyttää. Materiaali on miellyttävää, ei hiosta.”