D-vitamiini – FAQ

D-vitamiini on meille Suomessa asuville ihmisille todella tärkeä vitamiini. Lähempänä päiväntasaajaa asuvat ihmiset saavat D-vitamiinia auringosta, mutta täällä Pohjolassa pitkän talven aikana aurinko ei riitä ylläpitämään D-vitamiinivarastojamme. Siksi jokaisen suomalaisen olisi hyvä käyttää D-vitamiinilisää.

Keräsimme tähän artikkeliin kysymyksiä, joita ihmiset usein kysyvät liittyen D-vitamiiniin ja D-vitamiinivalmisteisiin.

Mihin D-vitamiinia tarvitaan?

D-vitamiini on osallisena moneen reaktioon elimistössämme. Kaikkia sen vaikutuskohteita ei luultavasti vielä edes tunneta kunnolla.

D-vitamiinin vaikutuskohteita:

  • Tunnetuin vaikutus D-vitamiinilla on luuston muodostumiseen ja lujuuteen. D-vitamiini parantaa kalsiumin imeytymistä ja ehkäisee osteoporoosia ja osteopeniaa.
  • D-vitamiini edistää normaalia immuunijärjestelmää ja antaa suojaa infektioita vastaan.
  • Muut D-vitamiinin vaikutukset ovat huonommin tunnettuja, mutta niistä tehdään kovasti tutkimuksia. D-vitamiinilla epäillään olevan vaikutusta muun muassa psoriasikseen, verenpaineeseen, diabetekseen ja syöpään.

Miksi D-vitamiinia pitää syödä?

Lähellä päiväntasaajaa asuvat ihmiset saavat kaiken tarvitsemansa D-vitamiinin auringosta. Meillä täällä Suomessa aurinko pysyttelee piilossa suuren osan vuodesta, joten joudumme turvautumaan D-vitamiinilisään. D-vitamiinia voi saada myös esimerkiksi kalasta tai vitaminoiduista maitotuotteista, mutta ne eivät useinkaan riitä kattamaan koko D-vitamiinin tarvetta. Siksi meidän on tärkeää ottaa D-vitamiinia purkista.

Mistä saa eniten D-vitamiinia?

Eniten D-vitamiinia saa auringosta. Siksi kesäisin kannattaa viettää lyhyitä aikoja auringonvalossa ilman aurinkovoiteita. Lue tästä aiheesta lisää artikkelistamme Aurinko ja D-vitamiini.

D-vitamiinia voi kuitenkin saada myös ruokavaliosta, vaikkakin määrät ovat usein melko pieniä. Parhaita D-vitamiinin lähteitä ovat rasvaiset kalat ja kasvikunnan tuotteista jotkin sienet (esimerkiksi suppilovahverot ja kantarellit). Myös munankeltuaisissa on jonkin verran D-vitamiinia. Nykyään joihinkin maitoihin, margariineihin ja juustoihin on lisätty D-vitamiinia.

Mitä oireita D-vitamiinin puutoksesta tulee?

Vakavat puutosoireet ovat onneksi harvinaisia. Toisaalta kaikkia D-vitamiinin vaikutuskohteita ei vielä tunneta, joten kaikkia sen puutosoireitakaan ei välttämättä tunnisteta.

Lapsilla D-vitamiinin puute aiheuttaa vakavimmillaan riisitautia, aikuisilla osteoporoosia tai osteomalasiaa, joka voi oireilla esimerkiksi kipuina etenkin selän alueella. Myös infektioiden lisääntyminen saattaa olla oire D-vitamiinin puutoksesta, ja saattaa sillä olla vaikutusta myös pitkäaikaissairauksien syntyyn.

Paljonko D-vitamiinia pitäisi saada päivässä?

Ei ole yhtä ainoaa vahvuutta, joka sopisi kaikille. Tarvittava annos riippuu esimerkiksi iästä, ihonväristä, D-vitamiinin lähtötasosta sekä siitä miten paljon pystyy viettämään aikaa auringossa. Myös painoindeksi vaikuttaa asiaan, sillä jostain syystä ylipainoisten D-vitamiinipitoisuudet ovat yleensä selvästi normaalipainoisia matalampia.

Ruokavirasto on kuitenkin antanut suositukset eri ikäryhmille, ja näitä voi käyttää lähtökohtana. Yleissääntönä toimii seuraava jaottelu:

  • 2 vk – 75 v: 10 mikrog/pv
  • yli 75 v: 20 mikrog/pv
  • tummaihoiset ja vähän auringossa oleilevat: 20 mikrog/pv

Jos haluat määritellä juuri itsellesi sopivan annoksen D-vitamiinia, kannattaa mittauttaa oma D-vitamiiniarvonsa. Tämä tapahtuu helposti esimerkiksi Puhdin D-vitamiinimittauksen avulla, johon voit varata ajan helposti netin kautta ilman lääkärin lähetettä.

Lue lisää: D-vitamiinin mittaus – miksi ja miten

Onko 100 mikrog päivässä liikaa?

Nykytiedon mukaan 100 mikrog on korkein turvallinen päiväannos aikuisella. Tämä arvio perustuu tutkimuksiin siitä, miten korkeaksi veren D-vitamiinipitoisuus voi nousta silloin, kun vietetään paljon aikaa auringossa.

Voiko D-vitamiinia saada liikaa?

Auringosta ei voi saada liikaa D-vitamiinia, mutta ravintolisistä kylläkin. 100 mikrogrammaa päivässä on korkein turvallinen annos pitkäaikaiskäytössä.

Mihin aikaan päivästä D-vitamiinilisä kannattaa ottaa?

Sillä ei ole mitään väliä. Pääasia, että muistaa ottaa sen. Ei ole myöskään väliä ottaako sen ruuan kanssa vai ilman. Jos mahdollista, D-vitamiini kannattaa kuitenkin ottaa yhdessä maitotuotteiden kanssa, sillä D-vitamiini parantaa kalsiumin imeytymistä.