Apuvälineitä jalkaterän lihasten treenaamiseen

alkateriä voi kuivailla ihmisen kivijalaksi. Vahva kivijalka mahdollistaa liikkumisen ja koko kehon hyvinvoinnin, kun taas heikko kivijalka saattaa altistaa nivelten ja jalkaterien virheasennoille, kivuille ja jopa kaatumisille.

Vaikka jalkaterän lihakset ovat tärkeä osa hyvinvointiamme, niiden treenaaminen jää usein hyvin vähäiselle huomiolle. Esimerkiksi salilla käydessä treenaamme kyllä tavoitteellisesti kaikkia muita lihaksia, mutta jalkaterän pienet lihakset jäävät väliin. Toki jalkaterät saavat kävellessäkin treeniä, mutta se ei useinkaan riitä vahvistamaan lihaksia, vaan niitäkin täytyisi jaksaa erikseen treenata. Jalkaterää vahvistavista liikkeistä ja varvasjumpasta voit lukea lisää täältä.

Tehokkaita apuvälineitä varvasjumppaan

Paljasjalkakengät: Paljasjalkakenkiä käytettäessä jokainen askel on ikään kuin pieni harjoitus. Paljasjalkakenkien ohut pohja ja leveä varvastila antavat jaloille mahdollisuuden toimia luonnollisesti. Kun jalka ei saa tukea paksusta pohjasta kuten normaalissa kengässä, sen on pakko tukea itse itseään, ja näin lihakset hiljalleen vahvistuvat. Täyden tehon paljasjalkakengistä saa kävelemällä niillä metsässä, jolloin jalkaterän lihasten täytyy sopeutua jokaiseen epätasaisuuteen, kiveen ja käpyyn.

Paljasjalkakenkien käyttö kannattaa aloittaa rauhallisesti totutellen. Ellei sinulla vielä ole paljasjalkakenkiä, kannattaa ehdottomasti tutustua vertailuumme parhaista paljasjalkakengistä. Suosittelemme todella lämpimästi paljasjalkakenkien kokeilemista.

Tasapainolauta: Tasapainolaudan avulla on helppo treenata tasapainon ylläpitämisessä tarvittavia pikkulihaksia sekä vahvistaa nilkan, pohkeen ja keskivartalon lihaksia. Hanki itsellesi tasapainolauta täältä.

Hierontarulla: hierontarullan avulla voi lämmitellä ja verrytellä lihaksia ennen varsinaisen treenin aloittamista sekä hieroa jalkapohjan lihaksia treenin jälkeen. Epätasainen alusta myös aktivoi pieniä lihaksia, jotka joutuvat mukautumaan epätasaiseen alustaan. Tutustu rullaan täällä.

Tennispallon puolikas: Halkaistu tennispallo helpottaa monen liikkeen tekemistä. Se on erinomainen apuväline esimerkiksi kantakalvon rentouttamisessa ja venyttämisessä sekä isovarpaan tyvinivelen vahvistamisessa. Puolikkaita tennispalloja ei taida markkinoilta löytyä, joten joudut todennäköisesti itse halkaisemaan sen.

Footbic: Footbic on erityisesti jalkaterveyteen suunniteltu harjoitusväline ja -ohjelma. Se harjoituttaa sekä tasapainoa että jalkaterän lihaksia tehokkaasti ja monipuolisesti. Footbic perustuu siihen, että siinä tasapainoillaan ja tehdään liikkeitä pehmeiden pallojen päällä ja avulla. Saat paketissa sekä pallot että ohjeet liikkeiden tekemiseen. Tutustu Footbiciin täällä. Ohjelma on tehokas, mutta vaatii jonkin verran itsekuria ja motivaatiota treenata yksin kotona.

Treenivideot: Jos sinun on vaikea saada itsesi tekemään varvasjumppaa yksin, voisiko treenivideoista olla apua? YouTubesta monenlaisia videoita eritasoisille treenaajille ja niissä myös annetaan ohjeita siitä, miten liikkeet kannattaa oikeaoppisesti tehdä. Tutustu esimerkiksi tähän treenivideoon:

Apuvälineistä lisää tehoa varvasjumppaan

Jalkaterän pieniä lihaksia voi olla vaikea treenata ilman apuvälineitä. Aluksi apuvälineitä ei kuitenkaan tarvitse tai edes kannata käyttää, vaan kannattaa harjoitella liikkeet ilman lisävastusta ja opetella oikea suoritustekniikka. Jossain vaiheessa voi kuitenkin tulla eteen tilanne, että harjoitteluun tarvitaan vähän lisätehoa, ja silloin kannattaa harkita apuvälineiden käyttämistä.

Tehon lisäksi apuvälineet antavat lisää motivaatiota treenaamiseen. Kun treenatessa käyttää lisävastuksia ja muita välineitä, ei treenaaminen niin helposti unohdu tai jää kesken. Samalla treenistä tulee konkreettisempaa ja usein myös hauskempaa. Treenivälineet eivät kuitenkaan ole kovin monimutkaisia, vaan suurinta osaa niistä pystyy käyttämään kotioloissa vaikkapa televisiota katsellessa. Toki alkuun voi viedä aikaa opetella niiden käyttö, mutta kun harjoittelussa pääsee vauhtiin, se sujuu kuin luonnostaan.

Kaikkia apuvälineitä ei tietenkään tarvitse hankkia kerralla. Hanki ensin yksi, joka tuntuu sinusta helpolta, miellyttävältä ja sinun tarpeeseesi sopivimmalta tavalta treenata. Voit myöhemmin hankkia kyllä lisää tarpeen mukaan.