13 keinoa ylläpitää liikuntamotivaatiota pimeänä vuodenaikana

Kun marraskuu, kaamosväsymys, kaikenkattava pimeys ja tihkusade iskevät päälle, ulos ei huvita lähteä. Kun päivälläkin on pimeää, tuntuu että energiaa ei riitä kuin ihan välttämättömään. Ja juuri siitä syystä liikuntarutiinista kiinnipitäminen olisi todella tärkeää, sillä liikunta on yksi niistä asioista, jotka antavat energiaa pimeyden keskelle. Kokosimme tähän liudan vinkkejä, joiden avulla saat ylläpidettyä liikuntamotivaatiota myös pimeinä talvikuukausina.

1. Löydä mieluisa laji

Kaiken liikuntamotivaation tärkein palanen on se, että löytää lajin, joka todella innostaa. Olkoon se sitten tanssi, karate, juoksu, kuntosali tai pilates. Jos yrittää harrastaa lajia, joka ei kerta kaikkiaan kiinnosta, voi lopputuloksen arvata. Sen sijaan, että yrittäisi hampaat irvessä harrastaa samaa lajia kuin kaveri, kannattaa tutustua eri lajeihin niin kauan, että löytää oman suosikkinsa. Silloin myös motivaation ylläpitäminen on huomattavasti helpompaa.

2. Liiku valoisana aikana

Pimeänä vuodenaikana kannattaa hyödyntää jokainen valoisa hetki, jos se vain on mahdollista. Suunnittele vapaapäivät niin, että liikuntahetki osuu keskipäivälle. Töissä taas yritä pitää edes pieni hengähdystauko ja käy esimerkiksi ruokatunnilla edes vilaukselta ulkona. Jo muutama syvä hengenveto on parempi kuin ei mitään. Raikas ilma piristää aina.

3. Lähde liikkeelle heti aamusta

Ihmisen tahdonvoima on suurimmillaan aamusta, joten mitä jos lähtisit lenkille heti aamusta? Kun olet aikatauluttanut liikunnan heti aamuun tai aamupäivään, et luultavasti jätä sitä niin helposti väliin.

4. Hanki kunnon varusteet

Talviliikunta on osittain välineurheilua. Ainakin siinä mielessä, että jos välineet ovat huonot, motivaatio laskee ja liikunta voi altistaa jopa loukkaantumisille. Hanki siis itsellesi mieluisat nastakengät, tuulen ja sateen pitävät ulkovaatteet sekä lämmin kerrasto ja pakkaskelejä varten lämpimät ulkovaatteet, niin liikunta ei jää ainakaan niistä kiinni. Mukavissa vaatteissa on mukava liikkua.

5. Pyydä kaveri mukaan

Erittäin hyvä konsti pitää motivaatiota yllä on pyytää kaveri mukaan. Kun olet sopinut liikunnasta jonkun toisen kanssa, kynnys perua koko treeni on huomattavasti korkeampi. Kun siis kaverisi seuraavan kerran pyytää lenkkeilyseuraa, vastaa myöntävästi. Tai tee sinä aloite.

6. Aikatauluta myös liikunta

Me merkitsemme kalenteriin monenlaisia asioita, kuten työpäivät ja kokoukset, mutta miksi omaan hyvinvointiin liittyviä asioita on niin vaikea aikatauluttaa? Ota siis tavaksi merkitä kalenteriin myös omat liikuntahetket jo etukäteen. Kun huolehdit ensin omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi, sinulle luultavasti jää enemmän aikaa ja energiaa myös muihin asioihin.

7. Tee lyhyempiä lenkkejä

Jos ajatus pitkistä lenkeistä tuntuu ylitsepääsemättömältä, laske vaatimustasoa. Tee tunnin lenkin sijaan puolen tunnin tai vartin lenkki. Juoksulenkin sijaan käy kävelemässä. Tärkeintä on, että liikut edes vähän. Tämä on erittäin tärkeää erityisesti silloin, kun väsymys puskee päälle tosissaan.

8. Muista, että lähteminen on vaikeinta

Tämä on se hetki, jolloin pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja pukea ulkovaatteet päälle. Silloin pahin on jo ohi. Kun pääset pihalle, voit huomata että ei siellä niin pimeää ja kamalaa olekaan kuin miltä ikkunan läpi näytti. Kun pääset ensimmäiset sata metriä, innostut luultavasti käymään vähän kauempanakin. Ja hei, jos sää tai keli onkin yllättävän huono, voit kääntyä takaisin. Pienikin piipahdus ulkona on parempi kuin ei mitään.

9. Kuulokkeet mukaan

Musiikin, podcastien tai äänikirjojen parissa aika lentää. Laita siis kuulokkeet korville ja uppoudu johonkin ihan toiseen maailmaan, niin et huomaakaan miten puoli tuntia lenkkipolulla vierähtää.

10. Aseta tavoite tai hanki personal trainer

Monet meistä saavat paljon motivaatiota siitä, että meillä on jokin selkeä tavoite, jota kohti edetä. Voit keksiä sopivan tavoitteen itse tai voit pyytää apua personal traineriltä. Kun tavoite on sopivan realistinen mutta silti hieman haastava, se todella motivoi myös silloin, kun motivaatio olisi muuten hukassa. Pidä päiväkirjaa edistymisestäsi ja muista palkita itsesi, kun tavoite täyttyy!

11. Muista ravinnon merkitys

Erityisesti pimeään vuodenaikaan kannattaa muistaa monipuolinen ja terveellinen ravinto. Väsyneenä sitä alkaa helposti napostella ja turvautuu rasvaisiin ja epäterveellisiin ruokiin, mutta ne harvoin antavat lisää toivottua energiaa. Muista siis aamupalan ja lounaan merkitys, jotta sinulla olisi myös illalla energiaa liikkua. Äläkä unohda kasviksia, vihanneksia ja marjoja.

12. Kokeile kirkasvalolamppua

Kirkasvalolampun käyttäminen aamulla antaa energiaa koko päivään, sillä se rytmittää hormonitoimintaamme ja sitä kautta koko päivärytmiämme. Annos kirkasvaloa aamulla voi antaa energiaa myös liikuntaan illalla. Kannattaa kokeilla.

Lue myös: Kirkasvalolamppu eri tilanteisiin

13. Ole armollinen itsellesi

Ketään ei aina huvita. Ole siis armollinen itsellesi. Luo itsellesi mahdollisimman hyvät edellytykset onnistua, mutta muista että ei ole maailmanloppu, jos yksi liikuntakerta jää väliin. Älä anna sen masentaa, vaan kokeile seuraavana päivänä uudelleen. Joskus on myös oikeasti parempi vaihtoehto jäädä kotiin lepäämään ja keräämään voimia.