Unikuulokkeet – mitkä ne ovat?

Miltä sinusta tuntuisi herätä joka aamu linnun lauluun? Tai se, että voisit joka ilta vaipua uneen aaltojen tasaisessa ja lempeässä liplatuksessa? Entä nukahtaisitko kenties paremmin tuulen huminassa? Joitakin ihmisiä tietynlaiset äänet auttavat rentoutumaan, kun taas toisia ne haittaavat. Äänet voivat parhaimmillaan auttaa rentoutumaan, unohtamaan päivän huolet ja rauhoittamaan hermostoa.

Entä satutko nukkumaan paikassa, jossa nukkumista haittaa epämiellyttävä taustameteli? Tällainen tilanne voi olla vaikkapa silloin, kun liikenteen melu tai naapurista kuuluvat äänet kantautuvat häiritsevästi makuuhuoneeseesi tai jos vieruskaveri kuorsaa. Korvatulpat on luultavasti tällaisissa tilanteissa yleisin ratkaisu, mutta kannattaa tutustua myös toiseen vaihtoehtoon.

Tuo vaihtoehto on nimeltään unikuulokkeet. Ne eroavat tavallisista kuulokkeista siinä, että ne on muotoiltu juuri tähän tarkoitukseen sopiviksi. Ne eivät paina korvia, vaikka nukkuisit kyljelläsi, kun taas tavalliset kuulokkeet tai nappikuulokkeet voivat painaa korvia ikävästi ja estää tietyt nukkumisasennot. Unikuulokkeista voit kuunnella rauhoittavia ääniä tai musiikkia, ja voit kytkeä sen aloittamaan musisoinnin aamulla tiettyyn aikaan herätyskellon tavoin.

Mitä unikuulokkeilla voi kuunnella?

Monet kuuntelevat unikuulokkeilla rentoutumismusiikkia tai rentouttavia taustaääniä. Linnunlaulu, tuulen humina, laineiden liplatus ja muut luonnonäänet ovat monien valinta iltaisin. ASMR-äänet ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina. Useimmat kuulokkeet saa kytkettyä puhelimeen, ja niillä voi kuunnella mitä ikinä haluaa, vaikkapa YouTubea tai äänikirjoja. Toiset kuulokkeet taas ovat sellaisia, että niillä voi kuunnella vain laitteen mukana tulevia ohjelmia.

Onko unikuulokkeista apua unettomuuteen?

Erittäin hyvä kysymys, johon ei ole yhtä vastausta. On hyvin yksilöllistä miten kukin kuulokkeisiin reagoi. Toiset rauhoittuvat taustaäänistä, ja silloin unikuulokkeet voivat olla oiva apu unettomuuteen. Toiset pikemminkin häiriintyvät äänistä, joten jokaisen on itse kokeiltava. Paljon on kyse myös siitä mitä kuulokkeilla kuuntelee. On huomattu, että esimerkiksi rauhallisten luonnonäänien kuunteleminen rauhoittaa useimmiten elimistön sympaattista hermostoa, jolloin parasympaattinen hermosto pääsee aktivoitumaan. Parasympaattinen hermosto on juuri se osa hermostosta, joka vastaa rentoutumisesta.

Jos unikuulokkeiden tarkoitus on peittää taustaääniä, unikuulokkeista todennäköisesti on apua unettomuuteen, sillä ne vaimentavat ääniä ja voivat tuottaa sen päälle ja tilalle rauhoittavaa ääntä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon unikuulokkeita valitessa?

Unikuulokkeita löytyy pääasiassa kolmea erilaista mallia, joilla kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Valinta niiden välillä riippuu pitkälti niistä ominaisuuksista, joita kuulokkeiltasi haluat sekä omista tottumuksistasi.

Korvan sisään laitettavat in-ear-kuulokkeet muistuttavat tavallisia nappikuulokkeita, mutta ne on muotoiltu niin, että ne sopisivat mahdollisimman hyvin myös kyljellään nukkumiseen. Useimmiten korvan sisään menevä osa on silikonista, ja se asettuu tiukasti korvaan. Tämän takia in-ear-kuulokkeet peittävät taustameteliä paremmin kuin muut mallit, joten jos ongelmana on kuorsaava kämppäkaveri, liikenteen meteli tai äänekkäät naapurit, kannattaa harkita tämäntyylisiä kuulokkeita. Huonona puolena näissä kuulokkeissa on se, että ne saattavat ruveta painamaan, vaikka niistä olisi tehty miten pieniä ja muotoiltuja. Ne voivat myös ruveta ärsyttämään korvakäytäviä, joten niiden puhtaanapitoon täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

Korvan päälle laitettavat on-ear-unikuulokkeet eivät rupea painamaan korvia yhtä helposti kuin korvan sisään laitettavat, mutta saattavat silti painaa korvalehtiä. Ne eivät vaimenna taustamelua yhtä hyvin kuin in-ear-kuulokkeet.

Kolmas unikuulokkeiden malli on kuulokepanta. Ne ovat pehmeitä ja miellyttäviä käyttää, sillä pannan sisällä olevat pienet laattamaiset kuulokkeet eivät todennäköisesti rupea missään vaiheessa painamaan korvia. Toisaalta taustamelua peittävät ominaisuudet voivat olla melko heikkoja, ja panta saattaa hiostaa, jos olet kova hikoilemaan.

Unikuulokkeita voi käyttää paitsi yöllä myös päivällä. Ne sopivat hyvin esimerkiksi matkustamiseen, sillä ne peittävät taustameteliä vaikkapa junassa tai lentokoneessa. Niitä voi käyttää myös lenkillä tai kuntoillessa, tai ihan vaan kotitöitä tehdessä. Kyseessä on siis itse asiassa tavallista monipuolisemmat kuulokkeet.

Lue myös: Vertailussa parhaat unikuulokkeet