Parhaat unikuulokkeet

Unikuulokkeet ovat nimensä mukaisesti kuulokkeet, jotka on suunniteltu erityisesti nukkumista varten. Niiden muotoilussa on tähdätty siihen, että ne eivät saisi painaa korvia edes kyljellä maatessa. Unikuulokkeet voivat auttaa esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa ongelmana on taustameteli, kuten kämppäkaverin kuorsaus, liikenteen meteli tai naapurista kantautuvat äänet. Unikuulokkeilla voi peittää tuota meteliä ja kuunnella sen sijaan vaikkapa luonnonääniä tai rauhoittavaa musiikkia. Rauhoittavia ääniä voi toki kuunnella vaikka mitään taustameteliä ei olisikaan, sillä monet ihmiset rauhoittuvat taustamusiikin ansiosta. Unikuulokkeista monet ovat saaneet avun myös unettomuuteen, vaikkakaan kaikille tämä konsti ei tietenkään toimi. Unikuulokkeita voi käyttää myös päivällä, ja ne ovat erinomaiset esimerkiksi junalla tai lentokoneella matkustettaessa. Monet käyttävät niitä myös urheillessa.

Unikuulokkeista löytyy nykyisin hyvin valinnanvaraa. On korvan sisään laitettavia in-ear-kuulokkeita, korvan päälle laitettavia on-ear-kuulokkeita sekä kuulokepantoja, joissa kaiuttimet on sijoitettu pannan sisälle. Kaikissa niissä on omat hyvät ja huonot puolensa, ja jokaisen on kuunneltava tässä kohtaa omia mieltymyksiään ja tarpeitaan.

Vertailimme tätä artikkelia varten unikuulokkeita kolmessa eri hintakategoriassa: kalliit, keskihintaiset ja edulliset. Totesimme, että hinta ja laatu kulkevat hyvin pitkälti käsi kädessä. Halvoista vaihtoehdoista emme löytäneet mitään todellisia helmiä, vaan jos haluaa tinkiä hinnasta, joutuu yleensä tinkimään myös ominaisuuksista ja laadusta.

Lähdetäänpäs sitten pitemmittä puheitta tutustumaan vaihtoehtoihin.

Kalliit kuulokkeet

Parhaat nappikuulokkeet – Bose Sleepbuds II

Bose Sleepbuds II on korvan sisään laitettava langaton in-ear-kuuloke. Se näyttää tavalliselta nappikuulokkeelta, mutta on muotoiltu niin, että kuulokkeet eivät rupea painamaan korvia, vaikka kääntäisi kylkeä. Kuulokkeiden mukana tulee kolmet erikokoiset silikonisovittimet, joista jokainen voi valita itselleen sopivimmat omien korviensa mukaan. Silikoni myötäilee korvaa eikä siksi rupea painamaan keskellä yötä. Samalla se estää taustametelin kuulumisen, joten nämä kuulokkeet toimivat korvatulppien tapaan. Enää ei siis tarvitse kuunnella vieruskaverin kuorsausta tai muita epämiellyttäviä ääniä. Äänenvaimennus perustuu passiiviseen taustamelun vaimentamiseen. Moni käyttäjä on arvioissaan kertonut, että kuulokkeet todellakin istuvat yllättävän hyvin ja peittävät taustaääniäkin mukavasti.

Suurin miinuspuoli näissä kuulokkeissa on hyvin rajalliset kuuntelumahdollisuudet. Kuulokkeet yhdistetään Bose Sleep -sovellukseen, josta löytyy erilaisia luonnonääniä ja rauhoittavia taustaääniä. Äänissä on paljon valinnanvaraa, ja ne on suunniteltu pitkälti niin, että ne peittävät ei-toivottuja taustaääniä ja auttavat rauhoittamaan. Mutta siihen kuunteluvaihtoehdot sitten loppuvatkin. Näillä kuulokkeilla ei voi kuunnella esimerkiksi radiota tai äänikirjoja, YouTubea tai Spotifya. Nämä kuulokkeet on siis tosiaan tarkoitettu ainoastaan nukkumiseen, ei niinkään lenkkeilyyn. Aamua ajatellen kuulokkeisiin saa hälytystoiminnon.

Kuulokkeiden akku kestää yhdellä latauskerralla kymmenisen tuntia, joten käytännössä se täytyy ladata joka päivä. Säilytyskotelosta saa näppärästä kolme lisälatausta, mutta tämän jälkeen lataus täytyy tehdä USB:llä.

Bose Sleepbuds II on saanut pääosin hyviä arvosteluja käyttäjien keskuudesta. Äänenlaatua on kehuttu hyväksi ja sovellusta toimivaksi. Monet ovat saaneet avun unettomuuteen varsinkin, jos ongelmana on ollut taustameteli. Rauhoittavat äänet auttavat elimistöä ja hermostoa rentoutumaan, mistä on aina apua unettomuuteen taipuvilla ihmisillä. Kuitenkaan kaikille nämä kuulokkeet eivät sovi. Suurin miinus on varmasti se, että kuulokkeilla saa kuunneltua vain sovelluksen tarjoamia ääniä.

Monipuolisimmat toiminnot – NightBuds (Kokoon)

Kokoonin valmistamissa unikuulokkeissa on toimintoja vaikka millä mitalla. NightBuds-kuulokkeet ovat langattomat, korvan sisään laitettavat (in-ear) nappikuulokkeiden tyylisen kuulokkeet, mutta ne on yhdistetty toisiinsa niskan kautta. Varsinainen korvan sisään laitettava kuulokkeen ulko-osa on todella pieni, vain 5 millimetriä syvä, joten sen ei pitäisi haitata nukkumista edes kylkiasennossa. Niskan kautta kulkeva lenkki auttaa kuulokkeiden pysymistä paikoillaan, ja se myös mahdollistaa kuulokkeiden pienen koon, sillä kaikki ylimääräiset tekniset osat on sijoitettu niskan takana olevaan koteloon. Lenkki on valmistettu pehmeästä ja taipuisasta materiaalista, mutta sen käyttö saattaa silti olla epämiellyttävää, jos on tottunut pelkkiin nappikuulokkeisiin. Pakettiin kuuluu neljät erikokoiset silikoniset kuulokekärjet.

Kuulokkeet toimivat bluetoothin kautta. Näillä kuulokkeilla voit kuunnella puhelimeltasi ihan mitä ikinä haluat, mikä on selvä plussa Bosen kuulokkeisiin verrattuna. Voit myös asettaa herätyksen haluamaasi kellonaikaan. Kuulokkeissa on passiivinen äänenvaimennus, joten enää ei tarvitse kärsiä kuorsaavasta kämppäkaverista tai muista häiritsevistä taustaäänistä. Lisäksi kuulokkeissa on mikrofoni, joka mahdollistaa puhelut. Akunkesto on yli kymmenen tuntia.

NightBuds-kuulokkeissa on sisäänrakennettuna erilaisia tunnistimia, jotka mittaavat muun muassa verenpainetta ja nukkumisasentoa. Ne pystyvät tunnistamaan milloin ihminen nukahtaa, ja voitkin säätää musiikin hiljenemään nukahtamisesi jälkeen. MyKokoon-sovelluksen kautta voit seurata omaa nukkumistasi ja saat vinkkejä miten nukahtamista voisi parantaa ja mitkä asiat auttavat sinua parhaiten.

Keskihintaiset kuulokkeet

Parhaat on-ear-kuulokkeet – DubsLabs Bedphones

Mikäli korvan sisään laitettavat (in-ear) kuulokkeet eivät ole sinun juttusi, miltä kuulostaisi korvan päälle laitettava pieni laattamainen kuuloke? Juuri sellainen on DubLabs Bedphones. Siinä on pienet, ohuet kuulokkeet, jotka laitetaan korvakäytävän suulle, ja ne pysyvät paikoillaan korvalehden taakse laitettavan lenkin avulla. Ohut kaiutin ei paina korvakäytävän sisältä vaikka nukkuisit kyljelläsi, mutta kaiuttimen reuna saattaa kyllä ruveta jossain vaiheessa painamaan korvalehteä. Kuulokkeita on saatavilla vain yhtä kokoa, joten jos olet pienikorvainen, nämä eivät ehkä ole sinun kuulokkeesi.

Äänenlaatu ei ole näissä kuulokkeissa yhtä hyvä kuin kalliimman hintaluokan kuulokkeissa, eivätkä nämä peitä taustaääniä yhtä tehokkaasti kuin in-ear-kuulokkeet, mutta kyllä nämäkin asiansa ajavat. Valitettavasti näitä kuulokkeita ei ainakaan jutun kirjoitushetkellä löytynyt suomalaisista tai eurooppalaisista verkkokaupoista, vaan ne täytyy tilata USA:sta.

Miellyttävä kuulokepanta – AcousticSheep SleepPhones

Jos haluat kuunnella musiikkia mahdollisimman mukavasti nukkuessasi, kannattaa tutustua SleepPhones-kuulokepantaan. Tämä kuuloke ei varmasti paina ikävästi korvan sisälle, sillä kaiuttimet on sijoitettu pannan sisälle.

Voit valita joka johtoliitännällisen tai langattoman version. Nukkumista ajatellen langaton versio on ilman muuta näppärämpi, mutta jonkin verran kalliimpi kuin langallinen versio. Näillä kuulokkeilla pääset kuuntelemaan mitä ikinä haluat kuunnella netin syövereistä, omasta kännykästäsi tai vaikka stereoista, joten valinnanvaraa on rajattomasti. Voit käyttää kuulokkeita paitsi yöllä, myös esimerkiksi lenkillä. Kaiuttimet saa poistettua pannan sisältä, ja pannan voi pestä.

Pannan materiaalin voi valita kahdesta eri vaihtoehdosta. Fleecekankainen panta sopii loistavasti nukkumiseen ja rentoutumiseen, sillä se tuntuu ihanan pehmeältä. Joidenkin mielestä se saattaa kuitenkin olla vähän liian lämmin vaihtoehto, jolloin kannattaa harkita Breeze-versiota. Siinä on hengittävämpi ja kosteutta siirtävä materiaali. Se sopii hyvin lenkille ja lämpimiin olosuhteisiin, mutta ei ole ihan yhtä pehmeä. Kokovaihtoehtoja löytyy kolme: S, M ja L.

Panta pysyy hyvin paikoillaan, mutta saattaa silti yön aikana pyöriä päässä sen verran, että kaiuttimet siirtyvät pois korvan kohdalta. Tämä tietysti heikentää kuuluvuutta. Tällainen pantamallinen kuuloke ei myöskään vaimenna taustaääniä yhtä tehokkaasti kuin korvan sisään laitettavat kuulokkeet. Akun kestoksi mainitaan noin 13 tuntia.

Edulliset kuulokkeet

Halvat in-ear-kuulokkeet – MaxRock Soft Silicon Earbuds

Mikäli hinta on tärkein kriteeri valitessasi unikuulokkeita, kannatta tutustua MaxRockin silikonisiin nappikuulokkeisiin. Näistä kuulokkeista puuttuu kaikki erikoisominaisuudet, mutta tähän hintaan tuskin voikaan odottaa mitään sen kummempaa. Keskimääräisiin nappikuulokkeisiin verrattuna näissä kuulokkeissa on pehmeämmät silikoniset sovittimet, mikä tekee niistä paremmin nukkumiseen soveltuvat. Siitä huolimatta kyseessä korvaan sisään laitettavat kuulokkeet, joten on mahdollista, että kuulokkeet alkavat jossain vaiheessa painaa korvaa. In-ear-rakenteen hyvä puoli on se, että ne vaimentavat taustameteliä ainakin jonkin verran.

Nämä kuulokkeet liitetään johdolla älypuhelimeen tai tablettiin, josta voit kuunnella haluamaasi sisältöä. Niitä ei siis tarvitse erikseen ladata. Johdottomana näitä ei valitettavasti ole saatavana, mikä on suuri miinus nukkumista ajatellen, sillä johtoihin sotkeutuminen yöllä on todella epämiellyttävää.

Halpa kuulokepanta – Moita Sleep Headphones

Jos kuulokepanta kuulostaa sinusta hyvältä vaihtoehdolta, mutta edellä esitelty SleepPhones tuntuu aivan liian kalliilta, Moita Sleep Headphones voisi olla sinun valintasi. Näissä kuulokkeissa äänenlaatu oli ihan ok suhteessa hintaan, samoin pannan materiaalin mukavuus. Monissa halvoissa pannoissa on kuitenkin ongelmana se, että kaiuttimet eivät pysy kunnolla paikoillaan, jolloin kuuntelukokemus kärsii. Kaiuttimet toimivat bluetoothin kautta, ja kuuntelumahdollisuudet ovat rajattomat. Moitan pantaa on saatavana vain yhdessä koossa, mutta kangas venyy jonkin verran, joten sen ympärysmitta on noin 27-29 cm. Moitan kuulokepanta ei siis pärjää ominaisuuksissa SleepPhonesille, mutta edulliseen hintaansa nähden se on ihan hyvä.