Suun terveyden merkitys yleisterveyteen

Harvoin sitä hampaita pestessä tulee ajateltua, että hoidanpa tässä samalla myös kokonaisvaltaista terveyttäni. Kuitenkin suun ja hampaiden merkitys yleisterveyteen on merkittävä. Viimeaikaisten tutkimusten myötä on ymmärretty entistä paremmin suun ja yleisterveyden välinen suhdetta.

Tämä artikkeli käsittelee suun terveyden tärkeyttä yleisterveydelle ja sitä, miten suun sairaudet voivat vaikuttaa kehon muihin osiin. Suun terveyden hoitaminen ei ole pelkästään esteettinen kysymys, vaan se on olennainen osa kokonaisvaltaista terveydenhuoltoa.

Suun terveys ja yleisterveys

Suussa on runsaasti erilaisia mikrobeja, joista toiset ovat hyviä ja suojaavia mikrobeja, kun taas toiset ovat taudinaiheuttajia. Normaalitilanteessa niiden välillä vallitsee tasapaino. Tilanteessa, jossa suussa on vaurioita tai tulehduksia, myös harmittomat mikrobit voivat kuitenkin päästä aiheuttamaan pahaa jälkeä koko elimistössä.

Tässä vaiheessa moni varmasti ajattelee, että tuo vaara ei kuitenkaan koske minua, sillä suussani ei ole mitään tulehduksia. Totuus on kuitenkin toinen. Karies eli hampaiden reikiintyminen on todella yleinen ongelma sekä aikuisilla että lapsilla. Myös ientulehdus ja parodontiitti, eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus, ovat yleisiä kaikenikäisillä. Nämä kaikki ongelmat voivat kehittyä suussa ilman mitään oireita, joten niiden olemassaolosta ei välttämättä tiedetä. Kyse ei ole siis kaukaisesta asiasta, vaan koskettaa meistä jokaista.

Tulehdus voi levitä suusta muualle kehoon

Niin harmittomalta kuin esimerkiksi ientulehdus saattaa vaikuttaa, tulehdus voi joskus lähteä leviämään suusta muualle kehoon. Jos hampaat ja ikenet eivät ole kunnossa, mikrobeilla on suusta suora yhteys verenkiertoon ja voivat sitä kautta levitä mihin tahansa osaan kehosta. Ja vaikka ne eivät itse lähtisi leviämään, ne voivat levittää tuottamiaan myrkyllisiä aineita, eli endotoksiineja, jotka sitten ylläpitävät elimistössä hiljaista tulehdusta.

Pahimmassa tapauksessa bakteerit voivat aiheuttaa verenmyrkytyksen, tulehduksia tai jopa paiseita esimerkiksi sydänlihaksessa, aivoissa tai muualla kehossa. Kaikeksi onneksi nämä tapaukset ovat hyvin harvinaisia, mutta silti mahdollisia.

Suun terveyden vaikutus pitkäaikaissairauksiin

Suun tulehdukset on tieteellisissä tutkimuksissa liitetty sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskitekijöihin. Suun tulehdukset ylläpitävät elimistössä matala-asteista tulehdusta, joka vaikuttaa verisuoniin ja sitä kautta sydämen terveyteen. Matala-asteinen tulehdus saattaa myös nostaa kolesteroliarvoja, joka aiheuttaa valtimonkovettumatautia. Lisäksi pitkäaikainen tulehdus vaikuttaa insuliiniherkkyyteen, mikä vaikuttaa suoraan diabeteksen hoitotasapainoon.

Diabeteksen ja suun terveyden välillä on havaittu olevan kahdensuuntainen yhteys. Toisin sanoen diabeteksen huono hallinta voi altistaa suun terveysongelmille ja samanaikaisesti huono suun terveys vaikeuttaa diabeteksen hallintaa.

Mutta diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit eivät ole ainoita sairauksia, joihin suun terveys vaikuttaa. Suun tulehdukset saattavat vaikuttaa myös muun muassa astmaan, MS-tautiin, autoimmuunitauteihin, syöpiin ja Alzheimerin tautiin.

Sairauden oireilevat suussa

Sen lisäksi, että suun sairauden voivat oireilla muualla kehossa, muut sairaudet voivat vastaavasti oireilla suussa. Esimerkiksi monet ihosairaudet voivat aiheuttaa erilaisia näppylöitä, rakkuloita ja haavaumia suun limakalvoilla.

Toisaalta jotkin sairauden ja lääkitykset aiheuttavat suun kuivumista. Kuiva suu altistaa erilaisille suun sairauksille, sillä vähentynyt syljen eritys ei riitä suojelemaan hampaita happohyökkäyksiä vastaan. Kuivaa suuta kannattaa siis hoitaa paitsi sen takia, että kuiva suu tuntuu epämiellyttävältä, myös siksi, että se vaikuttaa suun terveyteen ja sitä kautta koko elimistöön.

Suun terveyden ylläpitäminen

Suun terveyden ylläpitäminen on avainasemassa yleisterveyden kannalta. Säännöllinen hammaslääkärin tarkastus, asianmukainen suuhygienia (hammasharjaus ja hammaslangan käyttö), ja haitallisten tapojen välttäminen ovat tärkeitä suun terveyden ylläpitämiseksi.

Suun kunnon ylläpitäminen on tärkeää myös siksi, että jotkin lääkehoidot ovat mahdollisia vain, jos suu on riittävän hyvässä kunnossa. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi tietyt syöpälääkkeet, luulääkkeet, biologiset lääkkeet.

Lue myös: Paras hampaidenvalkaisukeino kotona

Tekstissä käytetty lähteenä Terveyskirjaston artikkelia Suun terveyden yhteys pitkäaikaissairauksiin, kirjoittaja erikoishammaslääkäri Sisko Honkala