Realistiset tavoitteet painonhallinnassa

Jokainen, joka haluaa pudottaa painoaan, asettaa itselleen jonkinlaisen tavoitteen. Se voi tapahtua tiedostaen tai tiedostamatta. Tavoitteet ovat hyviä olemassa, sillä ne kannustavat meitä eteenpäin. Liian suuret tavoitteet voivat tosin myös lamauttaa meitä, mutta tästä selvitän pilkkomalla tavoitteet pienemmiksi tavoitteiksi.

Tavoitteiden asettaminen

Tavoitteita voi olla hyvin monenlaisia. Me ihmiset olemme erilaisia, joten myös tavoitteet ovat erilaisia. Jollekin toimii parhaiten se, että asettaa tarkan kilomäärän, josta haluaa päästä eroon. Tai senttimäärän, johon vyötärönympäryksen tulisi pienentyä. Toisia taas vaaka ja mittanauha lähinnä pelottavat tai ahdistavat, jolloin ei missään nimessä kannata asettaa tällaisia tavoitteita.

Toinen vaihtoehto on asettaa tavoitteita, jotka eivät ole ihan yhtä konkreettisia kuin kilo- tai senttimäärät. Tällaisia voivat olla esimerkiksi se, että jaksaminen paranee, terveys kohentuu, veriarvot paranevat tai liikunta helpottuu. Voit asettaa tavoitteeksesi muun muassa sen, että jaksat käydä taas viiden kilometrin kävelylenkillä. Tai että jaksat taas leikkiä lasten kanssa hengästymättä. Tavoitteita voi siis olla monenlaisia. Tässä välissä voit lukea artikkelimme Löydä syy painonhallinnalle. Kun löydät ne todelliset syyt miksi juuri sinä haluat laihtua, myös tavoitteiden asettaminen helpottuu.

Tavoitteen ei välttämättä tarvitse kohdistua lopputulokseen. Joskus on paljon hyödyllisempää, että tavoitteet kohdistuvat toimintaan ja elämäntapojen pysyvään muutokseen. Tavoite voi siis kuulosta myös tältä: opettelen menemään aikaisemmin nukkumaan, opettelen oikean ateriarytmin tai käyn kolme kertaa viikossa lenkillä. Painonhallinnassa on kyse pysyvistä muutoksista elämäntavoissa, joten tämän kaltaiset tavoitteet ohjaavat toimintaasi automaattisesti oikeaan suuntaan.

Välitavoitteiden tärkeys

Voit asettaa itsellesi yhden tai useamman päätavoitteen. Tämän jälkeen on tärkeää jakaa päätavoite pieniin välitavoitteisiin. Jos tavoitteesi on se, että jaksaisit taas käydä viiden kilometrin lenkillä, aloita siitä, että käyt kilometrin lenkillä. Tai jos tavoitteesi on opetella oikea ateriarytmi, voit asettaa ensimmäiseksi välitavoitteeksesi sen, että syöt aamupalan joka päivä tai että et napostele työpäivän aikana karkkia. Jos taas haluat asettaa tarkan kilomäärän, mieti mitä se tarkoittaisi viikossa tai kuukaudessa.

Pienin askelin eteenpäin

Kerralla voi tehdä vain hyvin pieniä muutoksia. Mitä stressaavampi elämäntilanteesi on, sitä pienempiä muutosten täytyy olla, jotta ne eivät lisää stressiä entisestään. Jos asetat liian monta tavoitetta yhtä aikaa tai muutokset ovat liian suuria, koko homma kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Jossain vaiheessa voimat yksinkertaisesti loppuvat. Yhden uuden tavan opettelu voi viedä helposti viikkoja tai kuukausia, joten liian tiukkoja aikatauluja ei kannata asettaa.

Kun yhdestä asiasta on tullut sinulle arkipäivää ja teet sen automaattisesti, voit ottaa seuraavan pienen askeleen. Muista, että kun olet ottanut yhdenkin pienen askeleen, olet jo paljon pidemmällä kuin ne, jotka eivät ole ottaneet vielä sitä ensimmäistäkään askelta. Voit onnitella itseäsi. Aloittaminen on aina tärkeintä, ja toiseksi tärkeintä on se, että jatkat matkaa vaikka askeleet olisivatkin pieniä.

Sopiva tahti laskea painoa

Painosi on kertynyt vuosien saatossa, joten ei ole realistista, että pääsisit siitä käden käänteessä eroon. Vaikka nyky-yhteiskunta toimiikin nopeasti ja tehokkaasti, meidän kehomme on vielä kivikaudella. Se vaatii aikaa tottua uusiin asioihin ja muutoksiin. Älä siis aseta liian tiukkoja aikatauluja itsellesi.

Usein puhutaan, että puoli kiloa viikossa on hyvä tahti laihtua. Tämä on ihan hyvä tahti, mutta hitaampikin tahti riittää. Riippuu täysin elämäntilanteestasi minkälaisella tavoitteella kannattaa lähteä liikkeelle. Kovin nopeaa painonlaskua ei edes kannata havitella, sillä silloin menetetään suhteessa enemmän lihaksia. Lisäksi keho taistelee kaikin keinoin painonpudotusta vastaan, joten sen täytyy saada tottua muutoksiin rauhassa.

Laihdutuksessa ja painonhallinnassa tulee aina takapakkeja. Tämä on tärkeä tiedostaa jo ennen kuin aloittaa. Välillä painoa tulee lisää, välillä junnataan paikallaan, välillä tullaan vauhdilla alaspäin. Tämä on normaalia ja kuuluu prosessiin. Kun keskittymisesi on pysyvissä elämäntapamuutoksissa, tavoite kuitenkin jossain vaiheessa tulee toteutumaan.

Palkitse itsesi onnistumisesta

Kun pääset tavoitteeseesi, muista palkita itsesi. Ei ole väliä, vaikka tavoitteesi olisi vain pienen pieni, se on silti tavoite. Sopiva palkinto voisi olla esimerkiksi hierojalla tai elokuvissa käynti, pieni koru tai uusi vaate, harrastusväline tai kirja tai vaikkapa mukava matka. Sinä itse tiedät parhaiten mikä sinulle toimii. Muista nauttia matkasta ja edistymisestäsi. Elämästä ei kuulu nauttia vasta sitten, kun olet päässyt ihannepainossasi. Elämästä kuuluu nauttia nyt, eikä painonpudotuksen tarvitse olla sen esteenä!