Löydä syy painonhallinnalle!

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään miksi juuri sinä haluat pudottaa painoa? Mikä tai mitkä ovat ne kaikkein perimmäiset syyt, joiden takia jaksat jatkaa vaikka mikä tapahtuisi? Jos et ole koskaan miettinyt, tee se nyt.

Miksi syiden miettiminen on tärkeää?

Me kaikki tiedämme, että elämässä tulee eteen erilaisia tapahtumia ja vaiheita. Välillä on helpompia aikoja ja välillä täytyy puskea päin harmaata kiveä. Välillä tekisi mieli luovuttaa ja unohtaa kaikki. Välillä taas kaikki sujuu juuri kuten olet suunnitellut ja toivonut.

Kun päätät aloittaa painonhallintaan, sinulla on varmasti mielessä tavoitteita ja unelmia. Otat ensimmäisen askeleen ja sitten ehkä toisen. Olet innostunut ja energinen. Ennen pitkää painonhallinta muuttuu arjeksi ja siitä katoaa hohto. Jos samaan hetkeen osuu jotain muita energiaa vieviä asioita, voi olla että painonhallintaprojekti jää vähän taka-alalle. Mistä silloin löydät motivaatiota jatkaa eteenpäin?

Ota siis nyt kynä ja paperia, ja keksi mahdollisimman monta syytä aloittaa painonhallinta. Ne voivat liittyä esimerkiksi terveyteen, ulkonäköön, jaksamiseen, hyvään oloon, vaatteisiin, liikuntaan tai mitä ikinä keksitkään. Voit miettiä asioita, jotka tällä hetkellä ovat huonosti ja joista haluat päästä eroon, tai voit miettiä asioista, joita kohti haluat olla menossa. Parasta on, jos keksit näitä molempia syitä. Kirjoita kaikki pienimmätkin ja naurettavimmatkin syyt, jotka mieleesi putkahtavat. Voit kirjoittaa ranskalaisilla viivoilla tai kokonaisilla lauseilla, sillä ei ole väliä. Yritä löytää syyt syvältä itsestäsi, äläkä vain toista muiden sanomisia. Kukaan muu ei pysty sanomaan syitä sinulle. Jokin asia voi tuntua sinusta tärkeältä, vaikka muut pitäisivät sitä turhana. Ja sama toisinpäin, eli sinä et välttämättä syty samoista asioista kuin muut. Yritä siis löytää ne syyt, jotka ovat sinulle itsellesi tärkeitä. Jos syiden keksiminen tuntuu hankalalta, voit vaikka aluksi jatkaa näitä lauseita:

  • Haluan pudottaa painoa, koska…
  • Olen kyllästynyt…
  • Odotan innolla…
  • Inhoan sitä, kun…
  • Haluan tuntea itseni…
  • Haluan näyttää…
  • Kun olen laihempi…
  • Haluan, että elämässäni…

Keksi jokaiseen lauseeseen mahdollisimman monta erilaista jatkoa.

Kun sitten joskus tulee tilanne, että motivaatio on hukassa, katso tuota listaa. Pidä lista jossain sellaisessa paikassa, jossa näet sen säännöllisesti. Näin saat motivaatiota arjen keskellä ja muistat jälleen kerran miksi ylipäätään olet lähtenyt tälle matkalle. Voi myös olla, että ajatuksesi muuttuvat matkan varrella. Se ei haittaa. Voit aina kirjoittaa uusia listoja tai päivittää vanhoja. Pääasia, että sinulla on jotain mistä saat energiaa silloin, kun ote alkaa lipsua.

Unelmakartta

Jos kirjoittaminen tuntuu sinusta hankalalta, voit ihan yhtä hyvin piirtää. Voit myös leikata lehdistä kuvia tai tulostaa niitä netistä. Kerää sitten kuvat yhdelle paperille ja laita paperi sellaiseen paikkaan, jossa näet sen säännöllisesti. Joka kerta, kun kuljet tuon paikan ohi, näet pienen väläyksen unelmistasi ja saat energiaa unelmien tavoittelemiseen. Voit myös yhdistää kuvia ja kirjoittamista mielesi mukaan. Tämä on sinun unelmakarttasi ja voit tehdä siitä juuri sellaisen kuin haluat.

Kuvissa on se hyvä puoli, että alitajunta toimii pitkälti mielikuvien avulla. Kun me haluamme saada painonhallinnasta osan normaalia arkea, halumme myös että alitajunta vie meitä kohti tavoitteita. Kun siis syötämme alitajunnalle kuvia ja viestejä tavoitteista ja syistä, se alkaa johdattaa meitä askel kerrallaan oikeaan suuntaan.

Yhteenveto

Jos et ole vielä miettinyt syitä sille, miksi haluat laihtua, tee se nyt. Teet todella suuren palveluksen itsellesi, kun kirkastat nuo asiat mielessäsi. Voit kirjoittaa ja/tai käyttää kuvia. Tästä listasta tai unelmakartasta saat voimia silloin, kun sitä tarvitset, ja samalla annat alitajunnallesi suunnan mitä kohti toivot kulkevasi. Alitajunnan ja motivaation voimaa ei kannata aliarvioida, joten ota ihmeessä tämä työkalu käyttöösi!