Puhti vai Synlab, kumpi on parempi?

Puhti ja Synlab tarjoavat kuluttajille helposti saatavilla olevia laboratoriopalveluja, joihin pääsee näppärästi ilman lääkärin lähetettä. Tarvitsee vain varata haluamansa tutkimukset, maksaa ne netissä ja mennä toimipisteeseen antamaan verinäyte. Tutkimusten tulokset voi käydä muutaman päivän sisällä katsomassa sivuston omapalvelusta (Puhdilla Oma Puhti -palvelu ja Synlabilla Terveyskansio).

Molemmat firmat toimivat siis hyvin samalla ideologialla ja tavoilla, joten herää väistämättä kysymys kumpi on parempi. Otetaan siitä selvää tässä artikkelissa.

Lue myös: Puhti.fi – kokemuksia

Kumpi on luotettavampi tai laadukkaampi?

Sekä Puhdin että Synlabin laboratoriopalvelut ovat luotettavia ja laadukkaita. Sen puolesta voit siis huoletta valita kumman tahansa. Tulokset pääset lukemaan vain kirjautumalla palvelun kautta omiin tietoihisi, joten ne eivät päädy vahingossa muiden luettaviksi. Tutkimusten laadusta sinun ei tietenkään tarvitse huolehtia. Ne ovat Suomessa aina priimaluokkaa, siitä huolehtivat koulutetut ammattilaiset.

Kumpi on helpompi?

Tässä kategoriassa Puhti vetää pidemmän korren. Puhdin nettisivuilta on todella helppo varata haluamansa tutkimukset, maksaa ne ja käydä kokeissa. Toimipisteitä on runsaasti ympäri Suomea.

Synlabin nettisivut ovat hieman hankalammat käyttää ja toimipisteitä on selvästi vähemmän kuin Puhdilla, joten tutkimuksiin pääsy on hieman hankalampaa, ellet sattumoisin asu isolla paikkakunnalla.

Kumpi on edullisempi?

Yksittäisten labrakokeiden hintoja on helppo vertailla, ja niissä hieman edullisemmaksi osoittautuu Synlab. Ero ei kuitenkaan ole kuin euron tai pari, ja toisaalta joissain tutkimuksissa Puhti on vastaavasti hieman halvempi.

Jos sen sijaan vertaillaan tutkimuspakettien hintoja, vertailu muodostuu paljon vaikeammaksi. Äkkiseltään näyttää siltä, että Synlabin tutkimukset ovat jonkin verran huokeampia, mutta tutkimuspaketit pitävät sisällään hieman eri kokeita, joten niiden hilntoja ei sataprosenttisesti pysty edes vertaamaan keskenään.

Otetaan esimerkiksi perusterveystarkistus. Puhdin ja Synlabin tarjoamat paketit pitävät sisällään muuten täysin samat kokeet, mutta verenkuvan mittaukset poikkeavat hieman toisistaan. Puhdilla tässä paketissa on mukana täydellinen verenkuva, kun taas Synlabilla perusverenkuva ja trombosyytit. Täydellinen verenkuva antaa hieman tarkemman kuvan verisolujen määrästä kuin perusverenkuva. Näin ollen Puhdin perusterveystarkistus antaa hieman täsmällisempää tietoa.

Kummalla on enemmän tutkimusvaihtoehtoja?

Tässä kategoriassa Synlab on selvästi parempi. Erilaisia tutkimuspaketteja on useita kymmeniä ja yksittäisiä laboratoriokokeita jopa useita satoja. Valinnanvaraa siis riittää.

Puhdilta löytyy kyllä myös kattava valikoima erilaisia tutkimuspaketteja ja yksittäisiä kokeita, mutta se jää silti kauas Synlabin valikoimasta.

Mitä muuta ne tarjoavat?

Labrakokeiden lisäksi Puhti tarjoaa erilaisia verkkokoulutuksia terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Synlabilta löytyy puolestaan kattava valikoima erilaisia kuvantamistutkimuksia, kuten magneettikuvauksia.

Kumpi on siis parempi, Puhti vai Synlab?

Lopullinen päätös siitä kumpi on parempi riippuu täysin jokaisen omasta tarpeesta.

Tulimme siihen johtopäätökseen, että Puhdin nettisivuja on niin paljon helpompi käyttää ja toimipisteitä niin paljon enemmän, että jos heiltä vain löytyy sellainen paketti/tutkimus, joka vastaa omia tarpeita, valitsisimme sen.

Jos sen sijaan Puhdilta ei löydy oikeanlaisia tutkimuksia, silloin Synlab on oikea vaihtoehto. Heiltä löytyy enemmän tutkimusvaihtoehtoja, mutta toimipisteitä heillä on vähemmän ja tutkimusten varaaminen on hieman hankalampaa.

Hinnoiltaan nämä kaksi ovat pääsääntöisesti lähellä toisiaan. Useimmissa tutkimuksissa Synlab on ihan hivenen halvempi, mutta joskus on myös toisinpäin. Tutkimuspaketit voivat pitää sisällään eri kokeita, joten hintojen vertaileminen voi olla vaikeaa. Pääsääntöisesti voi kuitenkin ajatella, että hinnat ovat melko lähellä toisiaan.

Lyhyesti plussat ja miinukset

Puhti

Plussat:

 • todella käyttäjäystävällinen nettisivu, tutkimusten varaaminen helppoa
 • toimipisteitä paljon ympäri Suomea
 • hinnat kilpailukykyisiä
 • laaja valikoima erilaisia tutkimuspaketteja
 • laaja valikoima yksittäisiä laboratoriokokeita
 • tarjolla myös terveyteen liittyviä valmennuksia

Miinukset

 • hinnat keskimäärin hivenen kalliimpia kuin Synlabilla, mutta ero on hyvin pieni

Synlab

Plussat:

 • keskimäärin hieman edullisempi kuin Puhti
 • laajin valikoima erilaisia tutkimuspaketteja
 • laajin valikoima yksittäisiä laboratoriokokeita
 • tarjolla myös erilaisia kuvantamistutkimuksia, kuten magneettikuvauksia

Miinuksia:

 • toimipisteitä selvästä vähemmän kuin Puhdilla
 • tutkimusten varaaminen hieman vaikeampaa kuin Puhdilla

Entä ne muut vaihtoehdot?

Puhti ja Synlab eivät todellakaan ole ainoita firmoja Suomessa, jotka tarjoavat laboratoriokokeita ilman lääkärin lähetettä, mutta muut mainostavat toimintaansa selvästi vähemmän, ja syykin tähän löytyy pienen vertailun jälkeen helposti.

Fimlab on Suomen laajin laboratorioalan yritys, joka tarjoaa palveluja mm. sairaaloille, terveyskeskuksille ja yksityisille terveysasemille. Lisäksi heillä on OmaLabra-toiminta, jonka kautta tutkimuksiin voi mennä ilman lääkärin lähetettä. OmaLabra-toiminta on kuitenkin melko pientä, sillä toimipisteitä on vain osassa Suomea ja tutkimusvalikoima on hyvin niukka. Mikäli valikoimasta sattuu löytymään juuri se tutkimus, jonka haluat tehdä, on tämä kuitenkin ihan varteenotettava vaihtoehto. Toisin kuin muilla toimijoilla, Finlabin tulokset lähetetään postin kautta kotiin.

Myös Pihlajalinnan kautta voi mennä labroihin ilman lääkärin lähetettä, mutta hinnat osoittautuvat pääsääntöisesti huomattavasti korkeammiksi kuin muilla toimijoilla. Hinnoilla se ei siis pysty kilpailemaan. Myös tutkimusvalikoima on hyvin suppea. Hyvä puoli Pihlajalinnan palveluissa on toki se, että jos keskität muutenkin lääkärikäynnit Pihlajalinnaan, lääkäri näkee kaikki tutkimustulokset helposti samasta tietokannasta.

Yhteenveto

Laboratoriokokeet antavat terveydestä ja hyvinvoinnista paljon sellaista tietoa, jota ei millään muulla keinolla voi saada selville. Labroihin pääsee tietenkin lääkärin lähetteellä, mutta joskus on helpompaa ja tarkoituksenmukaisempaa maksaa itse ja mennä tutkimuksiin silloin kun itse haluaa.

Puhti ja Synlab tarjoavat helposti saatavilla olevia laboratoriotutkimuksia ja tutkimuspaketteja. Myös muita palveluntarjoajia löytyy, mutta ne eivät oikeastaan pysty tällä hetkellä kilpailemaan Puhdin ja Synlabin kanssa.

Jos mietit valintaa Puhdin ja Synlabin välillä, kannattaa vilkaista molempien tarjontaa, sillä kummallakin on omat hyvät puolensa. Puhdin nettisivuja on superhelppo käyttää ja toimipisteitä on runsaasti ympäri Suomen. He ovat todella panostaneen käyttäjäystävällisyyteen. Tutkimusvalikoimakin on ihan hyvä, joten jos löydät siltä itsellesi sopivan tutkimuspaketin, suosittelemme sitä.

Mikäli Puhdilta ei kuitenkaan löydy sopivaa pakettia tai tutkimusta, kannattaa kurkata Synlabin puolelle. Siellä tutkimusvalikoima on selvästi runsaampi, mutta saatat joutua lähtemään tutkimuksiin vähän kauemmas, sillä toimipisteitä löytyy pääasiassa vain suuremmista kaupungeista.

Kumman sitten ikinä valitsetkaan, voit olla varma, että saat hyvää palvelua ja luotettavat mittaustulokset.