Puhti.fi – kokemuksia

Puhti on suomalainen verikokeita tarjoava yritys, jonka palveluja voi käyttää kuka tahansa omasta terveydestään kiinnostunut henkilö. Verikokeisiin voi mennä ilman lääkärin lähetettä tai suositusta.

Palvelu toimii niin, että valitset netistä etukäteen haluamasi verikokeet, maksat ne ja menet johonkin Puhdin palvelupisteelle antamaan verinäytteen. Tulokset tulevat yleensä parin päivän sisällä Puhdin nettisivuilta löytyvään omapalvelimeen, johon pääset kirjautumaan pankkitunnuksilla. Yksinkertaista ja helppoa. Ei tarvitse soitella mihinkään tai pyydellä lähetteitä, vaan voit itse päättää mitä ja milloin haluat mitata.

Puhdin nettisivuihin pääset tutustumaan tästä.

Oma kokemuksemme Puhti.fi:stä

Päätimme testata palvelua itse. Antaa Terhin itse kertoa kokemuksestaan:

”Olin pitkään miettinyt, että olisi kiva tietää oma ferritiiniarvoni. Työpaikan terveystarkastuksissa oli mitattu kyllä hemoglobiini, mutta ferritiinin mittausta sitä kautta en saanut. Siispä nyt oli sopiva hetki mitata se.

Varasin Puhti.fi-sivujen kautta pelkän ferritinimittauksen, vaikka laajempi raudanmittauspakettikin olisi ollut saatavilla. Nyt jälkikäteen vähän harmittaa etten ottanut sitä laajempaa pakettia, kun se olisi tullut samalla vaivalla, mutta hyvä näinkin. Pääasia, että ferritiini tuli mitattua.

Minusta Puhdin verkkosivut olivat selkeät ja verikokeen varaaminen sekä maksaminen oli helppoa. Oikeastaan kaikki toimi juuri niin kuin nettisivuilla luvattiinkin. Sain sähköpostiin ohjeet näytteenottoa varten. Ja sitten ei muuta kuin labraan. En varannut aikaa etukäteen, mutta pääsin näytteenottoon lähes saman tien. En siis joutunut odottelemaan turhaan, vaikka sitä ennalta vähän pelkäsin. Ehkä seuraavalla kerralla varaan ajan kuitenkin etukäteen.

Tulokset tulivat tosi nopeasti ja niitä oli helppo lukea. Olen siis tyytyväinen palveluun. Se antoi juuri sen mitä lupasi.

Kenelle voisin suositella Puhtia? Oman kokemukseni perusteella kaikille niille, jotka miettivät omia veriarvojaan, mutta eivät syystä tai toisesta saa lääkäriltä lähetettä tai eivät viitsi pyytää sitä. Miinuspuolena tietenkin se, että nyt jouduin itse maksamaan verikokeen, mutta hinta oli mielestäni kohtuullinen. Puhti tarjosi sitä mitä lupasi ja mitä minä odotinkin siltä.”

Muiden kokemuksia Puhdista

Saimme oman kokemuksemme lisäksi muutamia muitakin kokemuksia Puhti-palvelusta. Pääsääntöisesti ihmiset ovat olleet oikein tyytyväisiä Puhtiin. Tekniikka toimi moitteettomasti, palvelu oli ystävällistä ja tulokset tulivat nopeasti omapalveluun.

”Pyörryn näytteenotossa helposti, joten pyysin hoitajaa ottamaan tämän huomioon. Minulle sattuikin ihana hoitaja, jolla ei ollut mitään kiirettä, joten selvisin hommasta tällä kertaa pyörtymättä. Kiitokset hoitajalle!”

”Tulokset tulivat jopa nopeammin kuin luvattiin.”

”Helppoa ja nopeaa.”

Syitä käyttää Puhtia

Aina ei ole mahdollista päästä julkisella puolella verikokeisiin, joten onneksi nykyään on vaihtoehto, jossa voi itse päättää mitä haluaa mitata. Julkisella puolella ei yksinkertaisesti aina riitä resursseja mitata esimerkiksi ferritiiniä tai D-vitamiinipitoisuuksia. Näiden arvojen merkityksestä joskus kiistellään, ja siksi niihin voi olla vaikea saada lähetettä. Ja vaikka lähetteen voisi ehkä saadakin, moni kokee helpommaksi maksaa itse.

Puhti on tarkoitettu juuri tällaisiin tilanteisiin. Se helpottaa ja nopeuttaa mittaukseen pääsyä sekä antaa ihmisille lisää valinnanvapautta ja päätäntävaltaa.

Puhti soveltuu myös hyvin oman terveyden seuraamiseen ja kehittämiseen. Esimerkiksi moni raudanpuutteesta kärsivä ihminen käy säännöllisin väliajoin verikokeessa mittaamassa miten hoito on tehonnut tai miten hyvin tulokset ovat pysyneet.

Plussia

Puhdin palvelu saa kokonaisuudessaan paljon hyvää palautetta. Nopeus ja helppous nousee yleensä ensimmäisenä esille, kun juttelee ihmisten kanssa heidän kokemuksestaan.

Toinen mainio puoli on se, että näytteenottopisteitä on todella paljon ympäri Suomea. Näytteen voi käydä antamassa missä tahansa Mehiläisen laboratoriossa. Labraan voi varata ajan, mutta monet toimipisteet toimivat myös ilman ajanvarausta. Tämäkin asia on siis tehty helpoksi.

Miinuksia

Kovinkaan paljon miinuspuolia ei Puhdista kertynyt. Suurin syy tähän varmaankin on se, että ne jotka eivät palvelua tarvitse, eivät sitä myöskään käytä. Sen sijaan ne, jotka siitä hyötyvät ja jotka sitä käyttävät, ovat olleet siihen tyytyväisiä.

Jos jotain miinuksia kaivetaan esille, niin hinta on aina sellainen, josta osa ihmisistä valittaa. Suomessa on totuttu siihen, että terveydenhuolto on puoli-ilmaista, joten ymmärtäähän sen, että verikokeen ottaminen tuntuu kalliilta, kun se pitääkin pulittaa omasta taskusta. Mutta ei hinta aivan tähtitieteellinen ole, vaan hyvinkin tavallisen ihmisen saavutettavissa.