Mikä on paras kuukuppi?

Kuukuppi on vallankumouksellinen keksintö, joka tarjoaa sinulle samassa paketissa mukavuutta, taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Kuukupin avulla voit unohtaa hiostavat siteet ja limakalvoja kuivattavat tamponit ja löytää aivan uudenlaisen yhteyden kehoosi. Olipa kyse sitten ensimmäisistä kuukautisistasi tai olet jo kokenut kuukupin käyttäjä, tämä artikkeli auttaa sinua valitsemaan parhaan kuukupin juuri omaan tarpeeseesi.

Kuukupit ovat äkkiseltään melko samanlaisia, joten pelkän kuvan perusteella voi olla vaikea havaita eroja niiden välillä. Eroja kuitenkin löytyy esimerkiksi silikonin pehmeydessä sekä kupin muotoilussa.

Vuosia sitten markkinoilla oli vain yksi kuukuppimalli, joten valinta oli varsin helppo. Nykyään tilanne on jo hieman kinkkisempi, sillä malleja on tullut enemmän. Älä kuitenkaan ota liikaa stressiä siitä, mitä mallia lähtisit kokeilemaan. Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisen keho on vähän erilainen. Sen takia on vaikea sanoa yksiselitteisesti mikä on paras kuukuppi. Olemme kuitenkin keränneet paljon käyttäjäkokemuksia ja listaamme niiden perusteella kolme parasta kuukuppimallia.

Nomai ja Lunette johtavat selvästi tämän hetken kuukuppimarkkinaa Suomessa. Ne molemmat ovat loistavia vaihtoehtoja kaiken ikäisille ja kokoisille käyttäjille, mutta nostamme kolmanneksi vaihtoehdoksi Satisfyerin mallin, sillä siinä on omat hyvät puolensa.

1. Nomai-kuukuppi

 • saatavilla 3 kokoa
 • materiaali: pehmeää silikonia
 • erinomainen istuvuus
 • muotoilu: sileä ulkopinta, ulkoreunassa ei ole levennystä
 • kotimainen

Nomai-kuukuppi on valmistettu ihanan pehmeästä silikonista. Sen ansiosta kuukuppi istuu paikalleen todella hyvin eikä yleensä tunnu miltään. Jos jäykemmät kuukupit ovat tuntuneet sinusta hieman epämiellyttäviltä, kannattaa ehdottomasti kokeilla Nomain kuppia, sillä se saattaa avata ihan uuden maailman kuukuppien maailmaan.

Kupin muotoilukin on tehty ajatellen sitä, että se olisi mahdollisimman hellävarainen ja lempeä. Sen ulkoreuna on täysin sileä eikä kupin yläreunassakaan ole levennystä, joka saattaisi painaa ikävästi.

Nomai-kuukuppia on saatavilla kolmea eri kokoa, mikä varmistaa sen, että jokaiselle löytyy sopiva kokoa. Nomailta löytyy siis paras vaihtoehto myös heille, joiden kuukautiset ovat runsaat.

2. Lunette-kuukuppi

 • saatavilla 2 kokoa
 • materiaali: silikoni
 • jäykempi, avautuu helposti paikalleen
 • muotoilu: kupin alaosassa raidat, kupin yläreunassa levennys
 • kotimainen

Lunette-kuukuppi on monelle entuudestaan tuttu, sillä se on ollut kauan markkinoilla. Se on valmistettu selvästi jäykemmästä silikonista kuin Nomain kuukupit. Toiset tykkäävät jämäkämmästä kupista, sillä se avautuu helposti paikalleen ja pysyy hyvin paikallaan. Jos limakalvot ovat kovin herkät, jämäkkä silikoni saattaa kuitenkin tuntua epämiellyttävältä. Luneten kuppeja on saatavilla kahta kokoa.

Muotoilussa on otettu huomioon helppokäyttöisyys ja luotettavuus. Kupin alaosassa on poikittaiset raidat, jotka helpottavat otteen saamista kupista poistovaiheessa. Yläreunassa oleva levennys vähentää ohivuotojen riskiä, sillä kupin reunat asettuvat tiiviisti limakalvoja vasten.

3. Satisfyer Feel Confident

 • samassa pakkauksessa 2 kokoa
 • materiaali: erittäin pehmeää silikonia
 • muotoilu: lenkki poistamista varten

Satisfyer-kuukuppi on selvästi vähemmän käytössä kuin Nomain ja Luneten kuukupit. Satisfyerin kuukupilla on kuitenkin omat etunsa. Ensinnäkin jos olet epävarma minkä kokoisen kupin valitsisit, Satisfyerin pakkauksesta löytyy kaksi eri kokoa, joten pääset testaamaan molempia. Toisekseen pakkaus on erittäin halpa. Nomai ja Lunette ovat kotimaisia valmisteita, mikä nostaa niiden hintaa selvästi.

Satisfyerin kupit on valmistettu erittäin pehmeästi silikonista, jopa pehmeämmästä kuin Nomain kupit. Satisfyer sopii hyvin siis silloin, jos limakalvot ovat erityiset herkät. Pehmeä materiaali tosin tekee sen, että kuppi ei välttämättä meinaa aueta kunnolla paikalleen eikä aina asetu kunnolla limakalvoja vasten, mistä seuraa ohivuotoja. Kupin pohjassa oleva lenkki helpotta kupin poistamista.

Kuukupin käyttö

Kuukupin käyttö voi aluksi tuntua hankalalta, mutta kun homman oppii, se on yllättävän helppoa ja yksinkertaista. Seuraavassa yleisluonteinen ohje kuukupin käyttöön. Tarkista kuitenkin aina pakkauksen mukana tulevat ohjeet.

Kuukupin asettaminen:

 1. Pese kädet huolellisesti.
 2. Taita kuukuppi kokoon pituussuunnassa, jolloin se muodostaa C-muotoisen taitoksen ylhäältä katsottuna.
 3. Työnnä taitettu kuukuppi emättimeen varovasti. Voit kokeilla eri suuntia löytääksesi asennon, joka tuntuu mukavimmalta ja jossa kuukuppi asettuu parhaiten paikalleen.
 4. Kun kuukuppi on paikallaan, sen tulisi avautua. Jos se ei avaudu itsekseen, voit hieman pyöräyttää sitä tai pyöräyttää sormella sen reunaa pitkin.
 5. Varmista että kuppi on oikein paikallaan. Tiedät sen siitä, että se on avautunut kunnolla eikä tunnu miltään. Jos se tuntuu epämukavalta, voit kokeilla säätää sen asentoa hieman. Usein on helpointa ottaa se kokonaan pois ja kokeilla uudelleen.
 6. Kuukuppia on hyvä tyhjätä 12 tunnin välein. Jos vuoto on oikein runsasta, sen voi toki tyhjentää useamminkin.

Kuukupin poistaminen:

 1. Pese kädet huolellisesti.
 2. Rentouta lantionpohjan lihakset. Tartu kuukuppiin varovasti ja vedä sitä hitaasti ulospäin. Tarvittaessa voit painaa kupin reunaa hieman keskelle, jotta kupin imu irtoaa helpommin.
 3. Tyhjää kuppi WC-pönttöön tai pesualtaaseen. Pese ja huuhtele se huolellisesti ennen kuin laitat sen takaisin. Pesemiseen voit käyttää erityistä kuukupin pesuainetta.
 4. Kuukuppi kannattaa steriloida upottamalla se kiehuvaan veteen kuukautisten jälkeen, tarvittaessa vaikka joka päivän käytön aikana.
 5. Kuukuppi voidaan säilyttää hengittävässä pussissa kuukautisten välillä.