Irti perinteisistä kuukautissuojista – Esittelyssä kestokuukautissuojat

Kuukautiset ovat osa jokaisen naisen elämää, mutta miksi tyytyä vanhanaikaisiin, epämukaviin ja ympäristöä kuormittaviin kuukautissuojavaihtoehtoihin? Astu rohkeasti uuteen aikaan ja kokeile kestokuukautissuojia!

Kestokuukautissuojia löytyy nykyisin jo ihan mukava valikoima, joista todennäköisesti löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto. Monet tuntevatkin jo kuukupin, mutta lisäksi löytyy kangassiteitä, kuukautishousuja sekä luonnonsieniä.

Kestokuukautissuojilla on monia etuja kertakäyttöisiin suojiin verrattuna. Ensimmäisenä tulee mieleen ekologisuus. Kestosuojaa voi käyttää uudelleen ja uudelleen parhaassa tapauksessa jopa vuosia, joten jätemäärä vähenee selvästi ja luonto kiittää. Kestosuojat tulevat pitkän päälle myös halvemmiksi.

Lisäksi kestosuojat ovat usein mukavampia ja terveellisempiä vaihtoehtoja. Ne eivät hiosta ja haudo samalla tavalla kuin muoviset siteet eivätkä kuivata emättimen limakalvoja kuten tamponit. Kuitenkin ne ovat oikein käytettynä ihan yhtä helppoja, luotettavia ja huolettomia kuin kertakäyttöiset suojat.

Miinuspuolena tulee sitten se, että kestosuojia joutuu huoltamaan enemmän tai vähemmän. Joitain pitää pestä, joitain steriloida, mutta yleensä niille täytyy tehdä kuitenkin jotain, että ne säilyvät käyttökelpoisina. Joillekin käyttäjille tämä saattaa olla kynnyskysymys, mutta kun siitä tulee tapa, se ei tunnu mitenkään ylitsepääsemättömältä.

Kuukautiskupit

Kuukupit ovat todennäköisesti tunnetuin ja eniten käytetty kestosuoja. Kyseessä on emättimen sisälle asetettava silikoninen kuppi, jota tyhjennetään aamuin illoin. Oikein asetettuna kuppi ei tunnu miltään, on huoleton ja luotettava.

Kuukuppien käyttöä täytyy vähän harjoitella, jotta se alkaa sujua jouhevasti. Yleensä käytön kuitenkin oppii melko nopeasti, jonka jälkeen monet eivät enää vaihtaisi sitä takaisin kertakäyttöisiin suojiin. Kuppi täytyy puhdistaa jokaisen tyhjennyksen välillä ja lisäksi steriloida vähintään kerran kuukaudessa, tarvittaessa joka päivä käytön aikana. Voit lukea kuukuppien käyttökokemuksia täältä.

Mikäli olet hankkimassa ensimmäistä kuukuppia, et ole täysin tyytyväinen nykyiseen tai olet muuten vain kiinnostunut asiasta, kannattaa tutustua vertailuun, jossa etsimme parasta kuukuppia.

Nomai-kuukuppi

  • koot: S, M ja L
  • materiaali: pehmeää silikonia
  • erinomainen istuvuus, myötäilee kehoa lempeästi
  • yksinkertainen muotoilu lisää käyttömukavuutta
  • kotimainen

Kuukautishousut

Kuukautishousut ovat monille tuntemattomampi vaihtoehto. Kyseessä on ihan tavallisten pikkuhousujen näköiset housut, jotka toimivat samalla suojana. Pöksyt ovat jonkin verran paksummat kuin tavalliset alushousut, joten ne saattavat hieman hiostaa kuumalla säällä, mutta monet kokevat, että eivät ne kuitenkaan hiosta yhtä paljon kuin esimerkiksi muoviset terveyssiteet.

Kuukautishousuja voi käyttää vuodon määrän mukaan noin 8-12 tuntia kerrallaan, jonka jälkeen ne kannattaa huuhdella ja laittaa odottamaan pesua. Housut voi pestä muun pyykin mukana 40 asteessa.

Kuukautishousujen ehdoton valtti on se, että ne ovat helppokäyttöiset ja huomaamattomat, sillä niitä ei erota tavallisista alushousuista. Kuukautishousuja voi käyttää myös esimerkiksi kuukupin kaverina, jos vuoto on runsasta ja/tai pelkää ohivuotoja. Lue käyttäjäkokemuksia artikkelistamme Kuukautishousut – mistä on kyse & kokemuksia.

WUKA-kuukautishousut

  • koot: XS-XL
  • kaksi imuluokkaa: medium flow (niukalle ja kohtuulliselle vuodolle) ja heavy flow (runsaisiin vuotopäiviin)
  • pesu: 40 asteessa
  • istuvat hyvin

Kangassiteet

Kangassiteet ovat helppo keino lähteä tutustumaan kestosuojien maailmaan, sillä niitä käytetään täysin samoin kuin kertakäyttöisiä terveyssiteitä. Ne on valmistettu hengittävistä materiaaleista, jotka eivät hiosta ja haudo ihoa ja limakalvoja, joten monet kokevat ne mukaviksi käyttää. Käytön jälkeen side kannattaa huuhdella ennen kuin laittaa sen odottamaan pesua.

Kangassiteitä voi ostaa valmiina tai tehdä itse, jos taitoa riittää. Siteitä löytyy myös pirteillä kuoseilla, mikä tekee niiden käytöstä mukavaa ja innostavaa.

Maijat-kangasside

  • koot: päivä- ja yöside
  • materiaali: päällinen bambupuuvillaa, imuosa bambufleecea, kosteudensulkukangas polyesteriä, alapuoli puuvillaa
  • kiinnitetään nepparilla
  • pesu: 60 asteessa
  • valmistetaan käsityönä

Luonnonsieni

Ehkä harvinaisin kestosuoja on luonnonsienestä valmistettu tamponi. Se laitetaan emättimeen ja se imee itseensä tehokkaasti verta. Sitä on helppo käyttää ja sen voi tarvittaessa muotoilla itselle sopivan muotoiseksi. Se myötäilee täydellisesti kehon liikkeitä ja muotoja, joten se ei kovin helposti rupea painamaan. Sitä saattaa kuitenkin joutua puhdistamaan/tyhjäämään useammin kuin muita kestosuojia, etenkin jos vuoto on runsasta.

Ennen käyttöä sieni kannattaa huuhdella vedellä ja puristaa kuivaksi ennen kuin asettaa sen paikalleen. Samoin tietenkin jokaisen tyhjäyksen yhteydessä se pestään ja puristetaan kuivaksi.

Poseidon-kuukautissieni

  • koot: S ja M
  • materiaali: luonnon merisieni
  • estää hajuja ja mikrobien kasvua
  • valmistusmaa: Kreikka