MSM-jauhe: hyödyt, haitat & kokemuksia

MSM eli metyylisulfonyylimetaani on orgaaninen rikkiyhdiste, jota esiintyy luonnostaan jokaisessa ihmiskehon solussa sekä monissa hedelmissä, vihanneksissa, lehmänmaidossa ja viljan jyvissä. Rikki puolestaan on mineraali, joka on välttämätön monille elimistön toiminnoille. Se on osa monia proteiineja, entsyymejä ja muita biologisesti tärkeitä molekyylejä, ja se huolehtii muun muassa solukalvojen joustavuudesta ja läpäisevyydestä edistäen näin ravinteiden sekä kuona-aineiden vapaampaa kulkua.

MSM-jauheen hyödyt

MSM:ää käytetään pääasiassa siksi, että siitä saadaan rikkiä. Rikillä on useita hyödyllisiä vaikutuksia elimistössä, mutta ravintolisänä sitä käytetään lähinnä siksi, että se auttaa muodostamaan kollageenia, joka on tärkeä ainesosa hiuksissa, ihossa, kynsissä, luustossa, jänteissä, rustossa ja muissa sidekudoksissa. Lisäksi rikki auttaa muodostamaan glutationia, joka on voimakas antioksidantti ja auttaa neutraloimaan soluja vaurioittavia vapaita radikaaleja.

Monet urheilijat ja kovaa treenaavat kuntoilijat käyttävät MSM:ää, koska se auttaa niveliä ja lihaksia palautumaan mahdollisimman nopeasti. Kovan treenin aikana lihaksiin ja muihin kudoksiin tulee jatkuvasti hiuksenhienoja murtumia, jotka elimistö pystyy itse korjaamaan. Nämä pienet murtumat ovat yksi syy sille, miksi lihakset kipeytyvät treenin jälkeen. MSM:n avulla elimistö pystyy korjaamaan kudoksia nopeammin, jolloin palautuminen nopeutuu ja treenin jälkeinen kipu vähenee. Tämä auttaa ylläpitämään korkeaa suorituskykyä.

Hiukset, iho ja kynnet koostuvat pääasiassa kollageenista, joten MSM:n sisältämä rikki auttaa hiuksia ja kynsiä vahvistumaan ja tekee ihosta kimmoisamman.

MSM:n käyttöä nivelvaivojen hoitoon on tutkittu vasta hyvin rajallisesti, mutta esimerkiksi monet nivelrikkokivuista kärsivät ovat saaneet siitä apua. Ainakin teoriassa MSM:n uskotaan auttavan nivelkivun hoidossa mahdollisesti neljän mekanismien kautta:

  • se saattaa lisätä kollageenin muodostumista rustossa, luustossa ja tukikudoksissa, jolloin nivelkivun vähenevät ja nivelet kestävät enemmän kulutusta
  • se saattaa auttaa vähentämään tulehdusta nivelissä vaikuttamalla immuunijärjestelmän toimintaan ja vähentämällä tulehduksen voimakkuutta
  • se saattaa auttaa parantamaan nivelten ja jänteiden liikkuvuutta ja elastisuutta parantamalla kollageenin synteesiä ja lisäämällä nivelten nesteytystä, mikä parantaa nivelpintojen liikkumista toisiaan vasten
  • sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia, joten se voi auttaa suojautumaan vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta

MSM-jauheen haittavaikutukset ja käytön aloitus

MSM:ää pidetään yleisesti turvallisena ja hyvin siedettynä. Kliinisissä tutkimuksissa haittavaikutukset ovat olleet samaa luokkaa kuin plasebovalmisteella. Joissain tapauksissa MSM voi kuitenkin aiheuttaa lieviä sivuvaikutuksia, kuten ilmavaivoja, pahoinvointia, vatsan turvotusta tai ripulia. Myös päänsärkyä, ihottumaa, näppylöitä ja unettomuutta on raportoitu.

Haittavaikutukset liittyvät usein käytön aloitukseen ja siihen, että annosta nostetaan liian nopeasti. Jotkut käyttäjät voivat saada esimerkiksi ihottumaa tai näppylöitä, jos annos nousee liian nopeasti. Tämän takia MSM:n käyttö onkin syytä aloittaa pienellä annoksella ja nostaa annosta vähitellen esimerkiksi 1/4 tl kerrallaan. Sopiva nostoaikataulu, samoin kuin sopiva ylläpitoannos, on yksilöllinen ja jokaisen on kuunneltava tässä kohtaa omaa kehoaan. Jotkut voivat nostaa annosta muutaman päivän välein, toiset viikon välein, jotkut kahden viikon välein tai vieläkin harvemmin. Jos haittoja ilmenee, on syytä palata takaisin pienempään annokseen tai pitää hieman taukoa. Päiväannoksen voi myös kokeilla jakaa kahteen ottokertaa.

Vaikka MSM:n ei ole raportoitu nostavan maksa-arvoja, on hyvä pitää mielessä, että kyseessä on luontaistuote, jonka kaikkia vaikutuksia ei vielä tunneta. Lisäksi jos käytössä on paljon eri valmisteita, ne saattavat aiheuttaa maksalle kohtuutonta kuormaa ja aiheuttaa maksa-arvojen nousua. Muista siis kohtuus myös luontaistuotteiden kohdalla! Muista myös mahdolliset yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa.

Parhaat MSM-valmisteet

MSM:ää käytetään useimmiten jauheena, mutta sitä on saatavilla myös kapseleina, joskin kapselit ovat usein vähän miedompia. Useimmissa valmisteissa käytettävä MSM on nimeltään OptiMSM. MSM:ää on nimittäin olemassa kahta eri laatua, joiden valmistusmenetelmät poikkeavat toisistaan. Näistä kahdesta OptiMSM on tutkitumpi ja sitä pidetään puhtaampana ja laadukkaampana vaihtoehtona. Kannattaa siis varmistaa, että tuotteessa on juuri OptiMSM:ää, eikä ns. ”tavallista” MSM:ää.

OptiMSM-jauhe on tuoksuton valkoinen jauhe, jolla on hiukan kitkerä maku. Tämän takia kaikki jauheet maistuvat hieman kitkeriltä ellei niihin ole lisätty makuainetta. Jauhe kannattaakin sekoittaa esimerkiksi mehuun, jolloin kitkeryys ei niin haittaa.

Joihinkin tuotteisiin on lisätty molybdeeniä, koska MSM:n käyttö saattaa joskus verottaa elimistön omia molybdeenivarastoja. Molybdeeni on välttämätön hivenaine useille kehon biokemiallisille reaktioille. Se on erityisen tärkeä aineenvaihdunnan kannalta, koska se auttaa muuntamaan rikkiä sisältäviä aminohappoja biologisesti aktiivisiksi yhdisteiksi. Molybdeeniä saadaan yleensä riittävästi normaalista ravinnosta, kuten lihasta, kalasta, palkokasveista, pähkinöistä, täysjyväviljatuotteista ja lehtivihanneksista. Sen puute on harvinaista, joten se ei todellakaan ole välttämätön osa MSM:n käyttöä. Joissakin tuotteissa on myös C-vitamiinia, joka auttaa kollageenin normaalissa muodostumisessa.

Esittelemme tässä artikkelissa muutaman hyvän vaihtoehdon, joihin kannattaa tutustua. Jos haluat löytää lisää hyviä luontaistuotteita nivelvaivojen hoitoon, kannattaa tutustua artikkelimme Paras ravintolisä nivelille.

Puhdas+ OptiMSM-jauhe

Puhdas+ OptiMSM on huippusuosittu ja korkealaatuinen MSM-jauhe. Sen suositeltu ylläpitoannos (1 rkl päivässä) sisältää noin 10 000 mg OptiMSM:ää, mutta oman sietokyvyn ja tarpeen mukaan vähempikin saattaa riittää. Annoksen voi halutessaan jakaa useampaan ottokertaan päivän aikana. Jauheen voi sekoittaa esimerkiksi juomaan, jugurttiin, smoothieen tai puuroon. Tämä jauhe on täyttä tavaraa, eikä siihen ole lisätty muita aineita. Parasta laatua!

Bergström Nutrition Opti-MSM

Bergström Nutritionin Opti-MSM -jauheeseen on lisätty C-vitamiinia ja molybdeenia parantamaan MSM:n imeytymistä ja vaikutusta. Suositeltu päiväannos on 1/2 tl 2 kertaa päivässä (yht noin 6g). Tämä annos sisältää 6000mg OptiMSM:ää, 640mg, C-vitamiinia ja 200 mikrog molybdeeniä.

Ultimate MSM -kapselit

Ultimate MSM on kapselimallinen valmiste, joka sisältää OptiMSM:n lisäksi hieman C-vitamiinia, joka tukee kollageenin muodostumista. Suositeltu annos on 1-4 kapselia päivässä oman sietokyvyn, liikuntamäärän ja tarpeen mukaan. Valmisteen pitoisuus on (1-4 kapselia) 800-3200mg OptiMSM:ää ja 11,5-46mg C-vitamiinia.

Puhdistamo OptiMSM + C -kapselit

Puhdistamon OptiMSM + C -kapselit pitävän nimensä mukaan sisällään OptiMSM ja C-vitamiinia, mutta lisäksi myös molybdeeniä. Päivittäinen suositusannos on 2-3 kapselia, jotka voi ottaa kerralla tai useammassa erässä päivän mittaan. Tämä annos pitää sisällään 1467-2200mg OptiMSM:ää, 67-100mg C-vitamiinia ja 67-100mg molybdeenia.

Kokemuksia MSM-jauheesta

”Nivelrikkokivut vähenivät jo kahden viikon käytön jälkeen. En odottanut näin nopeaa vaikutusta, joten olen positiivisesti yllättynyt. En edes ehtinyt nostamaan annosta suositusannokseen.”

”On ollut käytössä nyt puoli vuotta. Hiukset ovat paksummat ja kestävämmät, eivät enää katkeile niin kuin ennen. Hauraat kynnet ovat myös vahvistuneet ja iho tuntuu kimmoisammalta. Suosittelen kaikille naisille ryppyvoiteen kaveriksi.”

”Olen käyttänyt nivelkipuihin nyt kahden kuukauden ajan. Polvissa ei vielä tunnu vaikutusta, mutta sormet toimivat paremmin ja kipu on vähentynyt. Toivottavasti pian alkaa tuntua polvissakin paranemista.”

”MSM jauhe on ollut nyt käytössä puolisen vuotta. Polvikivut olivat alussa melko kovat ja kokeilin monenlaisia hoitoja niihin. Tämä tuntuu nyt vihdoin auttavan. Nyt pystyn taas käymään lenkillä ja uimassa. Kesäksi uskallan suunnitella pientä vaellusta. Todella tyytyväinen.”

”Auttaa selvästi polvien nivelrikkoon ainakin minulla. On ollut käytössä jo vuosia enkä enää vaihda pois. Maku on hieman kitkerä, mutta kun jauheen sekoittaa appelsiinimehuun, niin kitkeryys ei haittaa. Ennen tämän käyttämistä olin jo vaarassa joutua polvileikkaukseen, mutta ainakaan tällä hetkellä ei ole sitä huolta.”

”Sain tuotteesta aluksi ihottumaa. Ilmeisesti nostin annosta liian nopeasti. Jätin jauheen hetkeksi pois ja aloitin sitten uusiksi pienellä annoksella. Nyt olen nostanut annosta todella hitaasti eikä ole tullut ihottumaa.”

”Suorastaan häkellyttävän tehokas. Auttanut itsellä fibromyalgiakipuihin ja miehelläni alaselkäkipuihin. Suosittelen muitakin kokeilemaan. Ei kai siinä mitään menetäkään vaikka kokeilee?”

”Olen käyttänyt nyt kolmisen vuotta. Kivut eivät ole hävinneet kokonaan, mutta pärjään nivelteni kanssa ja särkylääkkeiden tarve on vähentynyt selvästi. Eikä yhtään haittaa, että myös hiukset ja kynnet ovat vahvistuneet tässä samalla. Otan teelusikallisen aamuin illoin.”

”Tuntuu kuin joku olisi laittanut öljyä niveliin. Kävely on huomattavasti kevyempää ja joustavampaa. Tunnen itseni jälleen nuoreksi tai ainakin nuoremmaksi kuin vuosiin.”

”Meillä työpaikalla useampi käyttää tätä ja saivat minutkin ylipuhuttua. Ja voin suositella muillekin. Nivelkivut ovat helpottaneet jo muutamassa viikossa.”