Kuukautishousut – mistä on kyse & kokemuksia

Kuukuppi on monille ennestään jo vanha tuttu, mutta harvempi on kuullut kuukautishousuista. Mitä ihmettä ne ovat ja minkälaisia kokemuksia ihmisillä niistä on? Tähän aiheeseen sukellamme tässä artikkelissa.

Kuukautishousut ovat tavallisten alushousujen kaltaiset housut, jotka toimivat samalla kuukautissuojina. Niissä on useita kangaskerroksia, jotka sitovat tehokkaasti verta, mutta ne antavat ihon kuitenkin hengittää. Niitä voi pestä koneessa muun pyykin seassa ja käyttää yhä uudelleen ja uudelleen. Todella luontoystävällistä siis!

Kuukautishousuja voi käyttää joko ainoana suojana tai yhdessä muiden suojien kanssa ikään kuin lisäsuojana. Housujen yksi suurimmista valteista on se, että ne vähentävät selvästi ohivuotojen riskiä, sillä housut istuvat hyvin ja suoja ulottuu korkealle kohti vyötäröä.

Housut tuntuvat jaloissa mukavilta. Ne ovat luonnollisesti hieman paksummat kuin tavalliset pöksyt, onhan niissä useita kerroksia kangasta. Ne eivät kuitenkaan ole niin paksut, että ne tunnistaisi kuukautishousuiksi päältä päin, vaan ne näyttävät täysin tavallisilta pikkuhousuilta. Ihoa vasten oleva kangaskerros on pehmeää ja miellyttävää, keskimmäiset kerrokset imevät nestettä ja uloin kerros pitää sinut kuivana ja raikkaana.

Kuukautishousujen plussat

  • ympäristöystävällinen
  • voi pestä ja käyttää yhä uudelleen
  • mukavat käyttää
  • antavat ihon hengittää
  • suojaavat tehokkaasti ohivuodoilta
  • huomaamattomat, sillä näyttävät tavallisilta alushousuilta

Kuukautishousujen miinukset

  • vaatii vähän vaivaa huuhdella ja pestä niitä
  • ovat hieman paksummat kuin tavalliset housut, joten voivat olla hieman kuumat varsinkin kesällä
  • housujen vaihtaminen kesken päivän muualla kuin kotona on vaivalloista

WUKA-kuukautishousut

WUKAn housut ovat olleet markkinoilla jo vuosia ja niistä on kertynyt ylistävää palautetta käyttäjiltä.

Valmistajan ohjeen mukaan housuja voi käyttää noin kahdeksan tunnin ajan. Riippuu toki täysin myös vuodon määrästä miten usein niitä täytyy vaihtaa. Jos vuoto on hyvin niukkaa, housut menevät tietenkin koko päivän. Käytön jälkeen housut kannattaa huuhdella ja laittaa ne ilmavaan pussiin odottamaan pesua. Ne voi pestä käsin tai koneessa muun pyykin seassa 40 asteessa.

Housuista löytyy kahta eri imuluokkaa: Medium flow sopii niukalle ja kohtuulliselle vuodolle, ja se imee sisäänsä noin 15 ml verta, mikä vastaa suunnilleen 2-3 tamponia. Heavy flow sopii runsaisiin vuotopäiviin, sillä se imee itseensä noin 20 ml verta. Tämä vastaa noin 4 tamponia. Kokovaihtoehtoja löytyy aina XS:stä XL:ään.

Kokemuksia:

”Istuvat hyvin eikä ole tullut ohivuotoja. Housut ovat aika lämpimät, mutta eivät kuitenkaan hiostavat.”

”Tilasin ensin kahdet ja sitten lisää, kun olivat niin hyvät. Kannattaa kokeilla. Normaalilla vuodolla voi huoletta käyttää kahdeksan tuntia medium flow-housuja.”

”Olen käyttänyt kuukuppia vuosia, mutta nyt olen ottanut niiden lisäksi käyttöön nämä housut. Ne toimivat runsaina päivinä lisäsuojana ja niukkoina päivinä yksistään, niin ei aina tarvitse räpeltää kupin kanssa.”

”Imee hajut ja vuodon hyvin. Sen verran normaaleja housuja paksummat, että en tykkää käyttää tiukkojen trikoiden kanssa, mutta löysempien vaatteiden kanssa tosi mukavat.”

”Ei tule vaippamaista oloa eikä hauduta kuten siteet. Loistava keksintö!”

”Kaverini kehui kovasti ja päätin itsekin kokeilla. Itsellä tökkii eniten se, että housuja pitää huuhdella ja laittaa odottamaan pesua johonkin. Se on jotenkin vaivalloista. Muuten kyllä hyvät käytössä.”

”Pehmeät ja mukavat jalassa. Ei ohi- tai läpivuotoja. Näyttävät ihan normaaleilta alushousuilta, mikä on ihanaa.”

”Olo on raikas aamusta iltaan asti. Vaikeinta on arvioida vuodon määrää, sillä housut imevät vuodon niin hyvin. Eivät ole liian kuumat edes kesällä.”

Lunette-kuukautishousut

WUKAan verrattuna selvästi uudempi tulokas on Luneten valmistamat kuukautishousut. Kokemuksia näistä housuista löytyy toistaiseksi hyvin niukasti. Luneten housut on valmistettu Euroopassa ja kokoja on saatavilla runsaasti (XXS-5XL). Koot ovat melko pieniä, joten kannattaa ehkä valita normaalia suurempi koko. Imuluokkia löytyy vain yksi, joten siinä ei ole valinnanvaraa.

Kokemuksia:

”Istuu kuin tavalliset housut ja tuntuvat mukavilta jaloissa. Imukyky yllätti positiivisesti.”

”Ei ohivuotoja eikä epämääräisiä hajuja. Täydet kymmenen pistettä!”

”Ohjeissa sanotaan, että kannattaa valita mieluummin suurempi kuin pienempi koko ja se pitää täysin paikkansa.”

Libresse-kuukautishousut

Libressen housuihin kannattaa tutustua, jos kaipaat jotain muut väriä kuin mustaa. Mallejakin löytyy runsaasti, joten jokainen löytää varmasti itselle mieluisan mallin. Imuluokkia löytyy kolme (kevyt, kohtalainen ja runsas vuoto) ja kokojakin mukavasti (2XS-2XL).

Kokemuksia:

Niin paljon kauniita vaihtoehtoja, että iskee suorastaan runsaudenpula. Tekisi mieli kokeilla kaikkia.”

”Näistä housuista ei todellakaan tietäisi, että nämä ovat kuukautishousut. Ne istuu todella napakasti ja saa olon tuntumaan kauniilta ja mukavalta.”

”Aluksi oli vaikea luottaa kuukautishousuihin, mutta kertaakaan ei ole tullut ohivuotoja.”