Kuorsauskiskot – vertailu ja kokemuksia

Kuorsaus on viheliäinen vaiva. Kuorsaaja itse ei välttämättä ole tietoinen ongelmasta, mutta se saattaa heijastua esimerkiksi päiväaikaiseen jaksamiseen. Ympäristö sen sijaan on useimmiten piinaavan tietoinen tästä ongelmasta.

Kuorsaus syntyy, kun nukkuessa kieli ja nielun kudokset rentoutuvat ja painuvat kasaan. Tämä johtaa hengitysteiden ahtautumiseen ja jopa hengityskatkoksiin. Perinteinen kuorsausääni syntyy, kun ilmavirta kulkee epätasaisesti ja pyörteilevästi ahtautuneissa hengitysteissä.

Kuorsauskiskojen teho perustuu siihen, että ne siirtävät alaleukaa hieman eteenpäin, jolloin nielun kudokset aktivoituvat hivenen ja hengitystiet avautuvat. Tämän seurauksena ilma pääsee jälleen kulkemaan paremmin, kuorsaus vähenee ja keho saa paremmin happea yön aikana, mikä parantaa jaksamista myös päivällä.

Lue myös: Paras hoitokeino kuorsaukseen

Parhaissa kiskoissa saa itse säädettyä miten paljon alaleukaa siirretään eteenpäin, kun taas edullisemmissa tuota säätövaraa ei ole. Kannattaa valita sellainen kisko, joka on mahdollista muotoilla itselle sopivaksi, jolloin se istuu paremmin suuhun.

Esittelemme seuraavaksi kolme eritasoista kuorsauskiskoa ja kerromme niiden hyvistä ja huonoista puolista. Olemme lisäksi koonneet käyttäjien kokemuksia jokaisesta laitteesta.

Paras kuorsauskisko: Somnofit-S

 • vuoden 2016 kuorsauskiskojen testivoittaja Saksassa
 • todella laadukas
 • paljon säätömahdollisuuksia (0-12mm)
 • ohut, miellyttävä käyttää
 • helppo muotoilla omaan suuhun sopivaksi
 • sopii pienille ja keskikokoisille leuoille

Somnofit-S on ehdottomasti tämän hetken paras kuorsauskisko, jonka voi hankkia ilman hammaslääkärin/hoitajan apua. Se on helppo muotoilla itselle sopivaksi upottamalla se ensin kuumaan vereen ja puremalla sitten sitä. Kiskossa on muovinen osa, joka pitää muotoilun paikallaan pitkässäkin käytössä. Lisäksi siinä on säätöhihna, josta voi säätää alaleuan asennon sopivaksi. Säätövaraa on runsaasti, ja kokeilemalla löytää itselleen sopivan säädön.

Somnofit-S on ohut ja sen takia sen käyttömukavuus on huippuluokkaa. Purentakorkeus on hyvin pieni, eli suuta ei tarvitse pitää turhan paljon auki. Ylä- ja alahampaiden tuet ovat irti toisistaan, joten hengittäminen niiden välistä on helppoa.

Kokemuksia:

”Todella hyvä vehje. Aikaisemmin puoliso valitti lähes joka yö kuorsaamisestani, mutta nyt ei ole kuulunut valituksia.”

”Vaatii hieman totuttelua, mutta on aika ohut, joten kyllä siihen tottuu nopeasti. Oikean säädön etsiminen vie jonkun verran aikaa, mutta nyt kun sopiva säätö on löytynyt, kuorsaaminen on vähentynyt selvästi ja laite pysyy napakasti suussa.”

”Käytin aikaisemmin toista kiskoa, mutta tämä on ohuempi ja mukavampi käyttää. Ja ennen kaikkea tämä tuntuu jämäkältä, siirtää leukaa riittävästi eteenpäin ja pysyy hyvin paikallaan suussa. Suosittelen todella! Onhan tämä aika kallis, mutta todellakin hintansa arvoinen. Ei kannata hukata rahojansa halvempiin ja huonompiin malleihin.”

”Nyt herään aamuisin pirteänä enkä enää torkahtele iltaisin tv:n ääreen, joten ilmeisesti saan paremmin happea yön aikana. Myös älykellon mukaan nukun nykyään paremmin. Kuorsaaminen on loppunut täysin.”

”Säätövaraa ainakin löytyy riittävästi. En voi itse käyttää suurinta säätöä, mutta hyvä että valinnanvaraa on.”

Isoille leuoille: Somnofit

 • hyvä hinta-laatusuhde
 • säätömahdollisuus (3-10mm)
 • helppo muotoilla omaan suuhun sopivaksi
 • sopii keskikokoisille ja isoille leuoille

Somnofit on selvästi halvempi vaihtoehto kuin Somnifit-S, ja siinä on hieman vähemmän säätömahdollisuuksia alaleuan osalta. Se on myös hieman isompi kuin Somnifit-S, mutta tässä mallissa on se hyvä puoli, että se sopii myös isolle leuoille, johon Somnifit-S on liian pieni.

Muotoilu tapahtuu upottamalla muotit kuumaan veteen ja puremalla niitä sen jälkeen. Muotoilun voi halutessaan uusia, mutta muoto kyllä pysyy hyvin paikallaan, joten yleensä yksi kerta riittää.

Kokemuksia:

”Hintansa veroinen. En raaskinut ostaa kalleinta kiskoa, vaan päädyin tähän. Olen tyytyväinen tähänkin, mutta seuraavaksi kokeilen Somnifit-S:ää. Siihen on kaksi syytä: ensinnäkin toivoisin että kisko olisi vähän pienempi ja toisaalta kaipaan vielä vähän vahvempaa vääntöä. Suosittelen kuitenkin tätäkin kiskoa, koska tämä on halvempi, joten voi olla järkevää kokeilla ensin tällä, jos ei ole varma auttaako kisko kuorsaamiseen omalla kohdalla.”

”Olen isokokoinen mies, joten valitsin tämän isomman mallin ja se on ollut hyvä. Kuorsaus on vähentynyt selvästi.”

”Hankin tämän miehelleni. Ei enää valvottuja öitä tai nukkumista sohvalla. Kuorsaaminen loppui kerralla. Suosittelen kokeilemaan.”

”Hankin jo toisen kappaleen itselleni. Ensimmäinen oli käytössä vuoden verran, mutta siihen rupesi tulemaan käytön jälkiä. Ehkä käytin vääriä puhdistusaineita, jotka naarmuttivat sen pintaa.”

”Tunnen selvästi, että ilma kulkee paremmin kun käytän tätä kiskoa. Kuorsaaminenkin on vähentynyt, joskaan ei loppunut kokonaan.”

Edullinen vaihtoehto: NukkuMatti

 • edullinen
 • muotoillaan omaan suuhun sopivaksi
 • ei alaleuan säätömahdollisuutta

NukkuMatti on helppokäyttöinen ja edullinen kuorsauskisko. Sen voi muotoilla itselle sopivaksi upottamalla se kuumaan veteen ja puremalla sitä. Muotoillun voi halutessaan uusia.

NukkuMatin edullisuus tulee esiin siinä, että tässä kiskossa ei ole säätövaraa sen suhteen miten paljon haluaisi siirtää alaleukaa eteenpäin. Lisäksi muotoilun saattaa joutua uusimaan välillä, sillä muotti ikään kuin antaa periksi ajan myötä, jolloin kisko ei enää istu yhtä hyvin kuin ennen. Hinta-laatusuhde on kuitenkin kohdillaan, joten tällä voi helposti lähteä kokeilemaan olisiko kiskosta apua kuorsaamiseen.

Kokemuksia:

”Hintaansa nähden todella hyvä. Kuorsaus loppui kuin seinään.”

”Vaatii todellakin totuttelua ellei ole aikaisemmin käyttänyt suukojeita. Aluksi se oksetti ja alaleuka kipeytyi, joten kiskon joutui ottamaan pois. Nyt olen kuitenkin tottunut siihen.”

”Mielestäni tämä on vähän rimpulan oloinen. Olen muotoillut sen nyt kaksi kertaa, mutta se ei vieläkään istu kunnolla. Löystyy ajan mittaan. Ehkä kalliimmat vaihtoehdot olisivat pitävämpiä.”

”Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ostin tämän miehelleni, joka oli kova kuorsaamaan, ja nyt olemme molemmat saaneet nukkua rauhassa, kummankaan ei ole tarvinnut siirtyä toiseen huoneeseen.”

”Ei valitettavasti auttanut minulla. Pitää kokeilla muita keinoja. Kaikki on yksilöllistä.”

”Olen aikaisemmin kokeillut suihkeita ja laastareita, mutta tuloksetta. Tämä on auttanut. Tosin välillä se tippuu suusta yön aikana, ja silloin kuorsaaminen taas alkaa.”

Kontraindikaatiot

Älä käytä kuorsauskiskoja, jos

 • sinulla on tekohampaat tai osittainen proteesi
 • hampaasi heiluvat
 • sinulla on ali- tai ylipurentaa
 • olet alle 18-vuotias

Varmista kiskon käyttö hammaslääkäriltä, jos sinulla on jokin suuhun tai hampaisiin liittyvä sairaus tai vaikea epilepsia tai astma.