Kondroitiinisulfaatti: hyödyt, haitat & kokemuksia

Kondroitiinisulfaatti on suosittu ravintolisä nivelten terveyden ylläpidossa. Sitä esiintyy luontaisesti ihmisen ja muiden eläinten rustokudoksessa. Kemialliselta rakenteeltaan se on polysakkaridi, joka koostuu toisiinsa liittyneistä sokeriyksiköistä.

Kondroitiinisulfaatin hyödyt

Kondroitiinisulfaattia käytetään paljon nivelten terveyden ylläpidossa, ja sen hyödyt liittyvät erityisesti nivelruston suojaamiseen ja uudistumiseen. Kondroitiinisulfaatti on yksi nivelruston tärkeimmistä rakennusaineista. Se auttaa rustoa pysymään kimmoisana ja vaimentamaan nivelkuormitusta. Sen uskotaan ehkäisevän myös ruston hajoamista ja vähentämään tulehdusta nivelissä.

Kliinisiä tutkimuksia kondroitiinisulfaatin tehosta ja vaikutuksesta nivelrustoon on tehty vasta hyvin rajallisesti, ja nekin tutkimukset, joita on tehty, ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia. Joidenkin tutkimusten mukaan kondroitiini saattaisi auttaa nivelkipuihin, mutta toisissa tutkimuksissa sen teho on ollut samaa luokkaa kuin plasebolla. Kondroitiinisulfaatti ei siis ole ihmelääke, joka auttaisi kaikille, mutta monet käyttäjät ovat kokeneet saaneensa siitä apua kipuihinsa.

Tutkimustiedon vähyydestä huolimatta kondroitiinisulfaatin oletetaan vaikuttavan nivelten terveyteen usealla eri mekanismilla:

  • Estää ruston hajoamista: Kondroitiinisulfaatti on yksi tärkeimmistä rakennusaineista nivelrustossa, ja uskotaan että se auttaa estämään ruston hajoamista, edistämään uuden rustokudoksen muodostumista ja vähentämään nivelrikon riskiä.
  • Vähentää tulehdusta: Kondroitiinisulfaatti on anti-inflammatorinen aine, joka saattaa auttaa vähentämään nivelissä esiintyvää tulehdusta ja kipua.
  • Parantaa nivelten liikkuvuutta: Kondroitiinisulfaatti saattaa parantaa nivelten liikkuvuutta ja joustavuutta, mikä auttaa ehkäisemään nivelten jäykkyyttä ja parantamaan niiden toimintaa.
  • Stimuloi synoviaalinesteen tuotantoa: Kondroitiinisulfaatti voi stimuloida synoviaalinesteen tuotantoa, joka on nivelissä oleva voiteluaine, joka auttaa vähentämään kitkaa nivelissä ja ehkäisemään nivelrikon kehittymistä.

Kondroitiinisulfaatin haitat

Kondroitiinisulfaattia pidetään yleisesti ottaen turvallisena ravintolisänä eikä sillä tavallisesti ole merkittäviä haittavaikutuksia terveille aikuisille, kun sitä käytetään suositelluilla annoksilla. Joissakin tapauksissa kuitenkin on raportoitu joitakin haittavaikutuksia, kuten vatsavaivoja (närästys, ripuli, ummetus, pahoinvointi), allergisia reaktioita (ihottuma, nokkosrokko, kutina) tai päänsärkyä.

Vaikka kondroitiinisulfaatti on yleisesti hyvin siedetty, täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on luontaistuote, jonka kaikkia vaikutuksia ei vielä täysin tiedetä. Sen takia sitä ei suositella lapsille eikä raskauden aikana. Lisäksi jos käytössä on yhtä aikaa useita eri luontaistuotteita, ne voivat yhdessä kuormittaa esimerkiksi maksaa kovastikin. Samoin sillä voi olla yllättäviä yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi verenohennuslääkkeet voivat olla herkkiä yhteisvaikutuksille, joten muista mainita lääkärille, jos käytössäsi on luontaistuotteita, kuten kondroitiinisulfaattia.

Parhaat kondroitiinivalmisteet

Kondroitiinisulfaattia on harvoin saatavilla erikseen, mutta siihen törmää useinkin yhdistelmävalmisteista, jossa sen lisäksi on muita nivelien terveyteen vaikuttavia luontaistuotteita, kuten glukosamiinia ja MSM:ää. Esittelemme tässä artikkelissa kaksi erilaista valmistetta, jotka sisältävät kondroitiinia. Jos haluat löytää enemmän tuotteita nivelvaivoihin, kannattaa tutustua artikkeliimme Paras luontaistuote nivelvaivoihin.

Luontaistukun Kondroitiini

  • annos: 2 kapselia päivässä
  • vahvuus (2 kapselia): 1000mg kondroitiinisulfaattia

Luontaistukun Kondroitiini sisältää laadukasta ja puhdasta kondroitiinisulfaattia. Ei mitään ylimääräisiä aineita, vain täyttä tavaraa. Päivittäinen suositusannos on 2 kapselia, jotka voi ottaa kerralla tai jakaa kahteen ottokertaan. Lievemmissä vaivoissa 1 kapseli päivässä saattaa riittää.

Arthrobalans plus

  • monipuolinen yhdistelmä nivelten hyvinvointiin
  • annos: 1-2 tablettia päivässä
  • vahvuus (1-2 tablettia): glukosamiinisulfaatti 500-1000 mg (josta glukosamiinia 400-800 mg), kondroitiinisulfaattia 400-800 mg, MSM 200-400 mg, C-vitamiini 50-100 mg

Arthrobalans plus on todella monipuolinen valmiste tukemaan nivelten hyvinvointia. Se sisältää kolmea luontaistuotetta (glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia ja MSM:ää), joita kaikkia käytetään hyvin yleisesti nivelvaivojen hoitoon, ja jotka tukevat toistensa vaikutusta. Glukosamiini on hyvin imeytyvässä sulfaattimuodossa.

Kokemuksia kondroitiinisulfaatista

”Olen käyttänyt kondroitiinia nyt kolmisen kuukautta ja sormien nivelkivut ovat käytännössä hävinneet ja sorminäppäryys parantunut. Suosittelen muitakin kokeilemaan.”

”Kondroitiini ei ole täysin vienyt polvikipuja pois, mutta kyllä ne ovat helpottaneet kuitenkin. Pystyn taas liikkumaan paremmin ja elämä tuntuu mukavammalta.”

”Aluksi tuli vähän vatsavaivoja, mutta ne menivät ohi. Nyt otan kapselit ruuan kanssa niin ei ole mitään ongelmia.”

”Käytin pitkään glukosamiinivalmistetta, mutta kun nivelkivut lisääntyivät, päätin kokeilla jotain entistä tehokkaampaa. Valitsin tuotteen, jossa on glukosamiinin lisäksi myös kondroitiinisulfaattia ja C-vitamiinia, ja tuntuu että se on tehonnut paremmin. Nyt kivut ovat taas hieman vähentyneet ja pärjään taas ilman särkylääkkeitä.”

”Aloitin muutama viikko sitten käyttämään kondroitiinia ja olen yllättynyt siitä, että teho on tullut esille näin nopeasti. Kipu kyynärpäissä ja ranteissa on helpottunut. Veljelläni teho tuli vasta muutaman kuukauden käytön jälkeen, joten tämä oli iloinen yllätys.”

”Olemme vaimon kanssa käyttäneet kaksi kuukautta tätä. Mun polvivaivoihin on auttanut, mutta vaimon lonkkakipuun ei ainakaan vielä.”