Kokemuksia glukosamiinista

Nivelkipujen hoitoon tarkoitettuja luontaistuotteita löytyy paljon, mutta glukosamiini on näistä ilman muuta se käytetyin. Sitä löytyy lukuisilla kauppanimillä, ja usein valmisteeseen on lisätty myös muita nivelten toimintaa tukevia luontaistuotteita, kuten kondroitiinia ja MSM:ää. Glukosamiinista löytyy myös lääkkeeksi rekisteröityjä vaihtoehtoja, mutta ne tarvitsevat lääkärin reseptin, joten niihin emme tässä artikkelissa puutu.

Glukosamiini on tuotteissa yleensä joko sulfaatti- tai hydroksidimuodossa ja näillä suolamuodoilla on jonkin verran eroa. Sulfaattimuoto saattaa imeytyä ja vaikuttaa paremmin, mutta se valmistetaan äyriäisen kitiinikuoresta, ja siksi vegaanit, äyriäisille allergiset ja joskus myös kalalle allergiset eivät voi käyttää sitä. Hydroksidimuoto on täysin kasviperäinen, joten sillä ei ole näitä rajoituksia, mutta sen teho saattaa olla hieman miedompi. Tarkkoja ja laajoja kliinisiä tutkimuksia näiden kahden suolamuodon tehoerosta ei kuitenkaan ole tehty.

Valitettavasti glukosamiini ei auta kaikille. Tämä pieni epävarmuus täytyy vain hyväksyä siinä vaiheessa, kun miettii käytön aloittamista ja sitä, voisiko tuote auttaa omalla kohdalla. Jokaisen on vain itse lähdettävä kokeilemaan.

Glukosamiinin käytölle on ominaista se, että teho saattaa tulla esille hitaasti, joten vaaditaan hieman kärsivällisyyttä. Tuotetta kannattaa varautua käyttämään vähintään muutaman kuukauden ajan ennen kuin vetää mitään johtopäätöksiä sen tehosta itselle. Joillakin ihmisillä glukosamiini auttaa nopeastikin, mutta ei kannata hätäillä, vaikka ei huomaisi mitään tehoa.

Parhaat glukosamiinivalmisteet

Esittelemme pikaisesti kaksi hyvää glukosamiinivalmistetta, joihin voit halutessasi tutustua. Ensimmäisessä glukosamiini on hyvin imeytyvässä sulfaattimuodossa, mutta se ei käy vegaaneille ja äyriäisallergisille, joten siksi toimme rinnalle myös vegaanisen vaihtoehdon. Molemmissa valmisteissa glukosamiinipitoisuus on todella suuri, joten molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja. Voit tutustua myös laajempaan artikkeliimme Paras ravintolisä nivelille, josta löytyy lisää vaihtoehtoja.

Paras glukosamiinivalmiste: Arhtrobalans

  • sisältää hyvin imeytyvää glukosamiinisulfaattia
  • vahvuus (1-2 tablettia): glukosamiinisulfaatti 750 – 1500 mg, josta glukosamiinia 600 – 1200mg
  • annostus: 1-2 tablettia päivässä
  • lisäksi C-vitamiinia, joka edistää kollageenin normaalia muodostumista

Paras vegaaninen glukosamiinivalmiste: Movex

  • kasvipohjainen, vegaaninen, sopii äyriäis- ja kala-allergisille
  • sisältää glukosamiinihydrokloridia
  • vahvuus (1-2 tablettia): glukosamiinihydrokloridia 770 – 1540 mg, josta glukosamiinia 640 -1280 mg
  • annos: 1-2 tablettia päivässä

Kokemuksia glukosamiinista

”Olen käyttänyt glukosamiinia nyt puolisen vuotta ja polvikivut ovat helpottaneet. Eivät ne kokonaan ole loppuneet, mutta helpottaneet kuitenkin. Samalla olen tehnyt fysioterapeutin määräämiä liikkeitä. Etenkin jalan nosto suoraksi eteen istuessa on auttanut hyvin. Aion jatkaa sekä lihasjumppaa että glukosamiinia.”

”Käytin glukosamiinia joitain kuukausia ja sitten lopetin käytön, kun tuntui että ei siitä ollut mitään apua. Mutta ilmeisesti siitä kuitenkin oli apua, koska pian tuon jälkeen kivut pahenivat. Aloitin uusiksi glukosamiinin ja nyt kivut ovat taas helpottaneet.”

”Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Olen sanonut muutamille ystävillenikin, että ei sitä tiedä ennen kuin kokeilee, eikä siinä menetä mitään vaikka kokeilee. Minulle on auttanut.”

”On vaikuttanut nopeammin kuin odotin. Nyt pääsen taas lenkille koiran kanssa. Ihanaa!”

”Minulla on kipuja sormissa. Ohjeessa lukee 1-2 tablettia päivässä. Olen käyttänyt kahta tablettia. Kokeilin välillä vähentää yhteen, mutta vaivat lisääntyivät, joten nyt käytän taas kahta. Sillä kivun pysyvät poissa ja minä pystyn kutomaan.”

”Omalla kohdallani lonkan nivelrikko on sen verran pitkällä, että glukosamiini ei poista kaikkia kipujani. Käytän tätä silti tässä leikkausta odotellessa. Lääkärikin antoi siunauksen tämän käytölle.”

”Olen nyt syönyt kuukauden ja selvästi vaikutusta polviin. Pystyy sekä liikkumaan että lepäämään paremmin, kun kivun eivät vaivaa.”

”Olen pärjännyt nivelrikkoni kanssa jo vuosia käyttämällä glukosamiinia. Mahtava tuote! Suosittelen kokeilemaan.”