Kehonkoostumusmittaus antaa lisää puhtia laihdutukseen

Jokainen tietää, että mikään ei ole motivoivampaa kuin nähdä työnsä tulokset käytännössä. Oli kyse sitten talon maalaamisesta, käsitöistä, puutarhatöistä tai laihdutuksesta. Laihdutus on välillä näkymätöntä työtä ja siihen liittyy usein myös takapakkeja. Siksi kannattaa nähdä jopa hieman vaivaa etsiäkseen keinoja, jotka näyttävät konkreettisesti miten rasva palaa kehosta.

Monia motivoi ihan pelkästään se, että olo tuntuu mukavammalta ja terveemmältä. Jaksaa touhuta paremmin ja kuntokin kohenee. Moni kuitenkin kaipaisi myös konkreettista tietoa siitä missä mennään. Yksi laihdutuksen mittari on perinteinen mittanauha. Kun näkee miten vyötärönympärys kaventuu, voi onnitella itseään. Mutta on olemassa myös tarkempi mittari, joka näyttää paljon enemmän kuin mihin mittanauha pystyy. Kyseessä on kehonkoostumusmittaus. Pureudutaan siihen nyt hieman tarkemmin.

Kurkistus kehon sisälle

Kehonkoostumusmittaus on kuin kurkistus kehon sisälle. Mittaus pystyy erottelemaan minkälaisista kudoksista keho koostuu, eli se tunnistaa erilleen rasvan, lihaksen ja nesteen. Lisäksi se kertoo missä päin kehoa mitäkin kudosta on. Saat siis tarkemman kuvan kehon lihaksen ja rasvan määrästä kuin pelkästään mittanauhan avulla.

Laihduttaessa on tarkoitus vähentää rasvakudoksen määrää. Valitettavasti samalla usein myös lihasmassa pienenee. Tätä voi yrittää estää liikunnan ja erityisesti lihaskuntoharjoittelun avulla, mutta täysin sitä ei luultavasti pysty estämään. Tämä on yksi syy siihen, miksi kehonkoostumusmittausta voisi olla hyvä tehdä aika ajoin. Näin voit varmistaa, että kehostasi poistuu pääasiassa nimenomaan rasvaa.

Lue lisää: Kehonkoostumusmittaus – mitä, miksi ja kenelle?

Säännölliset mittaukset motivoivat

Kehonkoostumusmittaus on parhaimmillaan hyvä motivaattori laihdutuksessa. Kun mittauksissa käy säännöllisesti, voi huomata miten keho muuttuu ja rasva vähenee. Jossain vaiheessa laihdutuksen aikana saattaa käydä niin, että jos panostaa paljon lihaskuntoharjoitteluun, laihdutus ei näy mitenkään päälle päin. Rasvakudos vain tavallaan korvautuu lihaskudoksella. Tämä on erittäin hyvä asia terveyden kannalta, mutta ei ole välttämättä motivoivaa laihduttajan kannalta, koska paino pysyy ennallaan. Kehonkoostumusmittaus kertoo, että jotain kuitenkin tapahtuu koko ajan. Selvät numerot raportissa motivoivat eteenpäin.

Toisaalta laihdutukseen kuuluu myös takapakkivaiheet, jolloin painoa kertyy hieman lisää. Laihdutus ei ole koskaan tasaista kiitoa, vaan siihen kuuluu erilaiset vaiheet. Säännöllisillä kehonkoostumusmittauksilla voi nähdä pitkän aikavälin muutoksia ja nähdä mihin suuntaan rasvan määrä on kehittynyt esimerkiksi vuoden tai puolen vuoden aikana.

Itseään ei kannata verrata muihin ihmisiin, sillä jokaisella on ihan yksilöllinen vartalo, mutta joskus on motivoivaa verrata nykyistä itseään vuoden takaiseen itseensä. Pitkällä aikavälillä näkee selvästi muutoksia, jotka muuten jäisivät arjessa piiloon.

Älä ota lukuja liian vakavasti

Kehonkoostumusmittauksesta puhuttaessa on paikallaan pieni varoituksen sana. Mittauksia ei nimittäin pidä lukea ihan pilkuntarkasti, vaan suhtautua niihin enemmänkin suuntaa antavina lukuina. Mittareita on moneen lähtöön, joista osa on parempia ja osa epätarkempia. Pääsääntönä voi pitää, että mitä kalliimpi laite, sitä tarkempia tuloksia se antaa. Myös ammattilaiskäytössä olevat laitteet antavat yleensä tarkemmat tulokset kuin kotikäyttöiset mittarit. Silti parhaisiinkaan laitteisiin ei kannata luottaa täysin.

Erityisen skeptisesti kannattaa suhtautua yksittäiseen mittausraporttiin. Tämän takia kehonkoostumusmittaus on parhaimmillaan silloin, kun mittauksessa käydään säännöllisesti ja käytetään joka kerta samaa mittaria. Näin pystytään seuraamaan muutoksia ajan saatossa, mikä on juuri se juttu mihin kehonkoostumusmittaus soveltuu parhaiten.

On hyvä ottaa huomioon että sen lisäksi, että eri laitteet antavat erilaisia tuloksia, myös mittausolosuhteet voivat vaikuttaa tuloksiin. Sellaiset tekijät kuten kellonaika, ruokailu, liikunta, jalanpohjien ihon kunto, lämpötila ja kuukautiset voivat muuttaa mittaustuloksia. Tämän takia mittauksessa olisi hyvä käydä joka kerta mahdollisimman samalla tavalla ja minimoida muutokset.

Paras kehonkoostumusmittari kotikäyttöön

Jos haluat hankkia kotiisi vaa’an, joka mittaa myös kehon koostumusta, panosta laatuun. Hyviä vaihtoehtoja voisivat olla nämä Garminin ja Beurerin valmistavat vaa’at. Molemmilta merkeiltä löytyy pitkä historia erilaisten mittausvälineiden valmistamisesta. Muista kuitenkin, että kotimittarit eivät koskaan yllä samaan tarkkuuteen kuin ammattilaismittarit. Toisaalta kotimittareissa on se hyvä puoli, että mittaus on helpompi tehdä, joten se tulee luultavasti tehty useammin.

Beurer Diagnostic Scale BF720

Bodymajan kehonkoostumusmittaus

Mikäli haluat tarkemman mittauksen kuin mihin kotimittareissa pääsee, hyvä vaihtoehto on Bodymajan kehonkoostumusmittauspalvelu. Mittauspisteitä on ympäri Suomen, ja niihin voi mennä milloin vain itselle parhaiten sopii. Mittaus toimii täysin itsepalveluperiaatteella, ja saat mukaasi monipuolisen raportin. Kun pidät raportit tallessa, voit verrata niitä edellisiin mittauksiin, jolloin näet edistymisesi.

Jos sinua kiinnostaa mitä kaikkea tämä mittaus pitääkään sisällään, kannattaa tutustua artikkeliin Mitä Bodymajan kehonkoostumusmittaus kertoo? Saatat yllättyä miten monipuolisesta palvelusta onkaan kyse. Ja kuten jo oli aikaisemmin puhetta, parhaiten mittaus palvelee silloin, kun siellä käydään säännöllisesti.