Jalkojen perushoito – Parhaat rutiinit ja tuotteet

Jalkojen terveydellä on huomattava vaikutus kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Jalat ovat perusta, jolla seisomme päivittäin, mutta emme useinkaan edes huomaa niiden olemassaoloa. Ne kantavat painoamme ja vievät meidät paikasta toiseen ja ansaitsevat siksi parhaan mahdollisen hoidon.

Jalkojen ihonhoito ei ole pelkkää kauneudenhoitoa, vaan se on olennainen osa yleistä terveydenhuoltoa. Jalkojen terveys vaikuttaa merkittävästi liikkumiseen, tasapainoon ja jopa ryhtiimme. Huonosti hoidetut jalat voivat aiheuttaa kipua ja monenlaisia ongelma, mikä puolestaan heikentää elämänlaatua. Jalkojen hyvinvointi onkin yhteydessä moniin kehon toimintoihin, mukaan lukien verenkierto ja hermoston toiminta. Terveet jalat eivät ainoastaan lisää fyysistä mukavuutta, vaan myös edistävät henkistä hyvinvointia tuoden lisää energiaa ja positiivisuutta arkeen.

Jalkojen kosteutus

Jalkojen säännöllinen kosteutus on avain terveen ihon ylläpitämiseen. Kosteuttavien voiteiden käyttö auttaa pitämään jalkojen ihon pehmeänä ja terveenä. Kannattaa siis ottaa tavaksi rasvata jalat joka ilta. Mitä rasvaisempi voide, sitä hitaammin se imeytyy, mutta sitä tehokkaammin se kosteuttaa ihoa. Yön aikana paksukin rasva ehtii imeytyä ja vaikuttaa hyvin. Voit laittaa jalkaasi ohuet sukat, niin et sotke petivaatteita. Erityisen huolellisesti kannattaa rasvata kantapäät ja mahdolliset kovettumakohdat.

Voit kokeilla myös ihon kuorintaa. Se poistaa kuolleet ihosolut, mikä edistää ihon uudistumista ja parantaa kosteusvoiteiden imeytymistä. Toiset nauttivat kosteuttavista jalkakylvyistä. Laita kylpyveteen jotain kosteuttavaa ainesosaa, niin jalkasi saavat samalla kosteutta. Myös sopivien kenkien valinta on tärkeää ihon hankautumisen ja ärsytyksen estämiseksi, mikä on erityisen tärkeää niille, joilla on herkkä iho tai diabetes. Diabeetikon jalkojenhoidosta olemme kirjoittaneet oman artikkelin.

Jalkojen omahoidon välineet

Jalkojenhoito alkaa oikeilla välineillä. Kynsisakset, kynsiviila ja ihotyypille sopiva perusvoide ovat jokaisen jalkojenhoitoarsenaalin peruspilareita. Tarvittaessa voit hankkia myös pehmeäharjaksisen harjan, mutta pärjäät hyvin ilmankin. Nämä työkalut auttavat pitämään jalat puhtaina ja terveinä. Puhdistus ja hygienia ovat jalkojen hoidon perusta.

Pehmeäharjaksinen harja poistaa lian ja kuolleet ihosolut, mikä edistää ihon terveyttä ja voiteiden imeytymistä. Kynsisakset ja -viilat puolestaan auttavat ylläpitämään kynsien oikeaa pituutta ja muotoa, mikä ehkäisee muiden kynsiongelmien syntymistä. Lisäksi ihotyypille sopivan perusvoiteen käyttö auttaa ylläpitämään ihon kosteustasapainoa ja kimmoisuutta.

Jos sen sijaan huolenasi on kynsisieni, kannattaa tutustua artikkeliimme Paras hoitokeino kynsisieneen. Sieltä saat runsaasti vinkkejä kyseisen vaivan hoitoon.

Entäs se jalkaraspi?

Jalkaraspin käyttöä on syytä välttää. Vaikka se ehkä hetkellisesti tuntuukin pehmittävän ihoa, lopputulos ennen pitkää on kuitenkin se, että kovettuma vain paksuuntuu entisestään. Kun ihoa ohennetaan raspilla, iho tavallaan ajattelee, että nyt täytyy kasvattaa vain entistä paksumpi suoja tähän kohtaan. Kovettumien hoitoon paljon tehokkaampi keino onkin rasvaaminen ja oikeiden kenkien valinta, vaikka se viekin paljon pidemmän ajan.

Jos kuitenkin ehdottomasti halut käyttää jalkaraspia, ole hyvin hellavarainen. Käytä sitä vain kevyesti ja vain pahimpiin kovettumiin. Ja muista ehdottomasti rasvata jalat huolellisesti raspin käytön jälkeen. Eikä rasvausta saa unohtaa myöskään seuraavina iltoina, vaan rasvauksesta on tämän jälkeen tehtävä jokailtainen rutiini, jotta iho pysyisi pehmeänä.

Ikääntyneiden jalkojen hoito

Ikääntyessä jalkojen hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ikääntyneiden jalkojen hoitaminen ei ole vain mukavuuskysymys, vaan se on tärkeää myös liikkumiskyvyn ja itsenäisyyden säilyttämisen kannalta. Ikääntyessä jalkojen iho ohenee ja kuivuu, mikä tekee niistä herkemmät haavojen ja infektioiden suhteen.

Hyvä jalkojen hoito sisältää säännöllisen puhdistuksen, kuivauksen, kosteutuksen ja tarkastelun, jotta mahdolliset ongelmat voidaan tunnistaa varhaisessa vaiheessa. Lisäksi asianmukainen jalkineiden valinta voi vähentää paineesta ja hankauksesta johtuvia ongelmia, kuten rakkoja ja hiertymiä. Myös jalkavoimistelun ja venyttelyn säännöllinen harjoittaminen on tärkeää, sillä se auttaa ylläpitämään jalkojen liikkuvuutta ja verenkiertoa. Ikääntyvien jalkojenhoidosta kerromme tarkemmin tässä artikkelissa.