Paras valmiste kynsisienen hoitoon

Päivitetty: 17.2.2025

Kynsisieni on inhottava tuliainen kylpylälomalta tai uimahallista. Se värjää kynnen kellertäväksi tai ruskehtavaksi, ja hiljalleen kynsi alkaa paksuuntua ja lohkeilla. Kynsisienestä kärsii noin 11% ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä, joten vaiva on todella yleinen. Kynsisieni voi levitä muihin kynsiin tai jopa muihin ihmisiin, joten se kannattaa hoitaa pois mahdollisimman pian. Mitä nopeammin hoidon aloittaa, sitä todennäköisemmin se myös tehoaa.

Tässä artikkelissa vertailemme ilman reseptiä saatavia itsehoitovalmisteita ja mietimme niiden hyviä ja huonoja puolia. Reseptillä saatavat lääkekynsilakat ja suun kautta otettavat tabletit ovat yleensä tehokkaampia, mutta niiden käytöstä päättää aina lääkäri, joten niitä ei ole otettu mukaan tähän vertailuun. Suosittelemme aina ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos epäilee saaneensa kynsisienen, jotta asia voidaan varmistaa ottamalla kynnestä koepala.

Huomioitavaa itsehoitovalmisteista

Monilla ilman reseptiä saatavilla valmisteilla on se yhteinen piirre, että ne eivät tapa sientä, vaan ne luovat kynteen sellaiset olosuhteet joissa sieni ei viihdy. Näin sieni menettää voimiansa eikä enää leviä, jolloin vaurioituneen kynnen tilalle kasvaa hitaasti uusi, terve kynsi. Valmisteen käyttöä täytyy siis jatkaa niin kauan, että koko kynsi on korvautunut uudella. Tähän kuluu aikaa vähintään kuukausia, usein jopa vuosi tai enemmänkin.

Valitettavasti kynsisienen hoitoon tarkoitettujen valmisteiden teho on rajallinen. Jos koko kynsi on päässyt infektoitumaan, ja etenkin, jos sieni on päässyt leviämään kynnen juureen asti, itsehoitovalmisteiden teho ei välttämättä riitä ajamaan sientä kokonaan pois. Tällöin on järkevintä hakea apua lääkäriltä.

Helppokäyttöisin: Nalox

Plussat

  • laitetaan kerran päivässä
  • kuivuu nopeasti
  • tehokas
  • parantaa kynnen ulkonäköä nopeasti
  • ei yleensä ärsytä ihoa

Miinukset

  • ei välttämättä tehoa vaikeisiin infektioihin
  • täytyy käyttää pitkään

Nalox on tehokas valmiste kynsisienen hoitoon, ja sen hyvä puoli on se, että sitä tarvitsee laittaa vain kerran päivässä. Se sopii siis myös kiireisille ja helppohoitoisuutta hakeville ihmisille, toisin sanoen jokaiselle. Naloxia on saatavilla kynämuotoisena, ja kynästä tuleva neste kuivuu nopeasti, joten sen voi laittaa esimerkiksi juuri ennen nukkumaanmenoa.

Naloxia täytyy käyttää niin kauan, että uusi kynsi on kasvanut kokonaan vanhan tilalle. Kynnen ulkonäkö rupeaa kuitenkin yleensä paranemaan jo melko pian käytön aloittamisen jälkeen. Nalox kuorii ja ohentaa paksuuntunutta kynttä sekä sitoo kynteen kosteutta, mikä tekee kynnestä kestävämmän ja joustavamman. Nalox harvoin ärsyttää kynsiä ympäröivää ihoa, joten se sopii myös monille herkkäihoisille.

Lue käyttäjäkokemuksia täältä.

Tehokkain: Excilor

Plussat

  • tehokas
  • kuivuu nopeasti
  • parantaa kynnen ulkonäköä nopeasti
  • saatavana sekä kynä- että liuosmuotoisena

Miinukset

  • käytettävä aamuin illoin
  • saattaa joskus ärsyttää ihoa
  • ei välttämättä tehoa vaikeisiin infektioihin
  • täytyy käyttää pitkään

Exciloria on saatavilla sekä kynä- että liuosmuotoisena. Molemmat ovat yhtä tehokkaita, joten niistä voi vapaasti valita mieleisensä. Exciloria on laitettava kynnelle kaksi kertaa päivässä, mutta liuos kuivuu melko nopeasti, joten siihen ei mene paljoa aikaa.

Excilor muuttaa kynnen pH-arvoa happamaksi, jolloin sieni ei enää viihdy siinä eikä pääse leviämään terveeseen kynteen. Lisäksi se kosteuttaa kuivaa ja halkeillutta kynttä, mikä tekee kynnestä joustavamman ja kestävämmän. Näin kynnen ulkonäkö paranee nopeasti. Valmistetta on silti käytettävä kunnes vaurioitunut kynsi on korvautunut terveellä kynnellä.

Koska Excilor sisältää pH:ta muuttavia ainesosia, se saattaa ärsyttää ihoa. Tämä on onneksi kuitenkin melko harvinaista, mutta mahdollista.

Lue käyttäjäkokemuksia täältä!

Nopein vaikutus: Canespro Nail

Plussat

  • nopeasti eroon vaurioituneesta kynnestä, mutta hoitoa on jatkettava voiteella

Miinukset

  • käyttö vaatii enemmän vaivaa ja aikaa
  • kynnen alta paljastunut iho voi olla herkkä

Canespro Nailin vaikutustapa eroaa muista vaihtoehdoista, sillä nyt on tarkoituksena poistaa koko vaurioitunut kynnenosa. Canespro Nail pehmentää vaurioituneen kynnen, jolloin sen saa kaavittua irti. Tervettä kynttä se ei sen sijaan pehmennä, joten kynnen terve osa jää paikoilleen. Kun vaurioitunut osa on lähtenyt irti, Canespro Nailia ei tarvitse enää käyttää, vaan hoitoa jatketaan tavallisella sienivoiteella. Sitä käytetään kunnes terve kynsi on kasvanut tilalle.

Canespro Nailin avulla on siis mahdollista päästä nopeasti eroon sienen runtelemasta kynnestä. Kynnen alta paljastunut iho voi kuitenkin olla herkkä ja vaikeuttaa esimerkiksi liikkumista.

Lue käyttäjäkokemuksia täältä!

Luonnonläheisin: Abicin pihkalakka

Plussat

  • ei ärsytä ihoa; sopii monille herkkäihoisille
  • laitetaan vain kaksi kertaa viikossa

Miinukset

  • kuivuu hitaasti
  • saattaa jättää hieman tahmean pinnan
  • tehoaa vain lievempiin tapauksiin
  • täytyy käyttää pitkään

Abicinin teho ei yleensä yllä ihan samalle tasolle muiden valmisteiden kanssa, mutta sillä on tiettyjä ominaisuuksia, joiden takia se kannattaa nostaa tälle listalle. Sen teho perustuu pihkaan, jolla on luonnostaan sieniä hillitsevä vaikutusta. Abicin on siis luonnonmukainen tuote. Lisäksi Abicin ei ärsytä ihoa, kuten jotkut toiset hoitovalmisteet saattavat tehdä. Se on siis hyvä valinta monelle herkkäihoiselle.

Abicinin ehdoton plussa on myös se, että sitä laitetaan kynnelle vain kaksi kertaa viikossa. Toisaalta valmiste kuivuu hitaasti ja saattaa jättää kynnen pinnan hieman tahmeaksi, joten käyttömukavuudeltaan se ei ole paras mahdollinen. Sen teho ei riitä hoitamaan kovin vaikeasti infektoituneita kynsiä, vaan sitä suositellaan lähinnä lieviin tai keskivaikeisiin tapauksiin.

Lue käyttäjäkokemuksia täältä!

Mistä tunnistaa kynsisienen?

Yleisimmin kynsisieni alkaa kynnen reunasta tai kärjestä ja leviää siitä hiljalleen koko kynteen. Kynnen väri on usein kellertävä tai ruskehtava, joskus valkoinen tai vaalea.

Kun sieni-infektio etenee, kynsi alkaa paksuuntua. Sieni hajottaa kynnestä keratiinia, jonka tehtävä on tehdä kynnestä joustava, joten kynsi haurastuu ja saattaa halkeilla helpommin kuin ennen. Pahimmassa tapauksessa koko kynsi voi tuhoutua ja irrota.

Kynsisientä ei kuitenkaan voi varmasti tunnistaa ennen koepalan ottamista, sillä jotkut sairaudet, kuten psoriasis tai punajäkälä, voivat aiheuttaa kynsiin samanlaisia muutoksia kuin kynsisieni. Sen takia kynnestä tulisi aina ennen hoidon aloittamista ottaa näytepala. Tämän takia on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle heti, jos huomaa edes yhdessä kynnessä muutoksen, joka saattaisi olla sieni-infektio.

Miten kynsisientä voi ehkäistä?

On tärkeä hoitaa kaikki ihoinfektiot, kuten varvasvälisilsat, heti niiden ilmaannuttua, jotta ne eivät leviäisi kynsiin. Huomiota kannattaa kiinnittää myös kynsien hoitoon. Kaikenlaiset kynsiin tulevat halkeamat, rosot ja traumat helpottavat sienen leviämistä kynteen, joten kynnet kannattaa hoitaa kuntoon pikimmiten. Hyvä keino ennaltaehkäisyyn on myös se, että käyttää julkisissa kosteissa tiloissa jalkineita, jolloin mahdolliset lattialla olevat sienet eivät pääse suoraan kosketuksiin jalkojen kanssa.