Mikä avuksi käheään ääneen?

Terve ääni on asia, jota ei useinkaan tule mietittyä arjen keskellä. Äänen tärkeyden ymmärtää vasta, kun ääni käheytyy tai häviää kokonaan. Äänen käheys johtuu normaalisti äänihuulten turvotuksesta. Turvotuksen seurauksena ilma ei pääse enää liikkumaan äänihuulten välistä, sillä äänihuulten normaali avautuminen ja sulkeutuminen on estynyt.

Viruksen aiheuttama kurkunpään tulehdus esimerkiksi flunssan yhteydessä on ylivoimaisesti yleisin syy äänen käheyteen, ja se paranee yleensä itsekseen ajan kanssa. Muita syitä äänen käheyteen voivat olla esimerkiksi:

 • suun ja kurkun kuivuminen
 • pitkään jatkunut yskiminen
 • kuorsaaminen
 • tupakointi
 • kurkunpään lihasten jännittyminen ja väsyminen
 • allergia
 • astmasuihkeet
 • refluksitauti
 • kurkunpään syöpä tai kasvain
 • psyykkinen rasitus tai stressi
 • hermovaurio

Anna äänen levätä

Flunssaan liittyvä kurkunpään tulehdus on yleisin äänen käheyttä aiheuttava asia. Siihen ei ole parantavaa hoitoa, vaan tärkeintä on antaa äänen levätä kaikessa rauhassa. Kaikenlainen puhuminen ja kuiskaaminen on siis kiellettyä. Parasta olisi välttää myös rykimistä, jos se vain on mahdollista.

Äänen lepuuttaminen on avainasemassa myös silloin, jos käheys johtuu liiallisesta äänenkäytöstä. Jos on esimerkiksi edellisenä päivänä puhunut paljon töissä, huutanut rokkikonsertissa tai korottanut äänensä lastenkutsuilla, on luonnollista, että ääni on väsynyt. Hiljaa oleminen luultavasti korjaa asian tuota pikaa.

Kostuta äänihuulia

Äänihuulten kostuttaminen voi auttaa äänen käheyteen tai ainakin nopeuttaa äänen palautumista. Suuta ja nielua kuivattavia ja ärsyttäviä asioita ovat muun muassa kuorsaaminen, suuta kuivattavat lääkkeet, voimakas ripuli, pitkittynyt yskä, pöly ja allergeenit. Höyryhengitys on hyvä vanha konsti kurkun kostutukseen. Kukapa ei muistaisi lapsuudesta hellan edessä vietetyt tylsät hetket. Höyryhengitystä kannattaa harrastaa edelleen kunhan varoo palovammoja.

Nykyisin höyryhengitykseen löytyy myös turvallisempia ja helpompia keinoja. Kannattaa tutustua esimerkiksi vesipiippuun tai WellO2-laitteeseen. WellO2-laitteen avulla hengitystä voi huoltaa kokonaisvaltaisesti ja se mahdollistaa myös hengityslihasten kehittämisen ja mittaamisen. Monet äänityöläiset käyttävät nykyisin WellO2-laitetta säännöllisesti äänen huoltamiseen.

Lue lisää: WellO2 – mikä, miksi, kenelle ja kokemuksia

Myös imeskelytabletteja (esim. Gelorevoice) voi kokeilla. Ne kostuttavat suuta ja nielua pitkäkestoisesti.

Vältä kurkkua ärsyttäviä aineita

On itsestään selvää, että jos äänen käheys johtuu jostain tietystä aineesta, kyseistä ainetta kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi tupakka, home, katupöly, siitepöly ja alkoholi. Joskus myös höyryhengittäminen esimerkiksi WellO2-laitteen avulla auttaa näissä tilanteissa, sillä se auttaa poistamaan ärsyttäviä aineita nielusta.

On myös melko yleinen ongelma, että astmalääke aiheuttaa äänen käheytymistä. Jos näin käy, kannattaa ensin tarkistaa lääkkeenottotekniikka ja muistaa kurlata suu ja nielu hyvin aina lääkkeenoton jälkeen. Myös tilanjatke saattaa auttaa. Jos nämä keinot eivät palauta ääntä, täytyy miettiä lääkärin kanssa lääkkeen vaihtamista.

Pelkkää hetkellistä käheyttä vai sittenkin jotain muuta?

Usein äänen käheys on vain ohimenevää ja vaaratonta. Voi kuitenkin olla, että käheyden takana on jotain muuta. Esimerkiksi närästys ja refluksi saattavat ärsyttää äänihuulia niin pahasti, että ääni käheytyy. Närästyksen itsehoidossa keskeistä on suurten (etenkin maustettujen) ruoka-annosten välttäminen illalla, sängynpäädyn nostaminen hieman korkeammalle ja tarvittaessa myös lääkkeiden käyttö.

Lääkärin juttusille kannattaa suunnata, jos

 • ääni pysyy käheänä tai painuksissa yli kaksi viikkoa
 • käheyteen liittyy hengitysvaikeuksia, nielemisvaikeuksia tai muita yleisoireita, kuten korkeaa kuumetta
 • äänen käheys haittaa selkeästi työn tekemistä

Joskus äänen käheys liittyy stressaaviin tekijöihin. Esimerkiksi esiintyminen voi olla niin kovasti psyykeä kuormittava asia, että rasitus aiheuttaa hetkellinen äänihuulisalpauksen. Samoin voi tapahtua voimakkaan tunnekokemuksen tai fyysisen rasituksen yhteydessä. Mikäli tämä haittaa elämää huomattavasti, psykologin avusta voisi olla suuri hyöty.