FAQ – Piikkimatot

Piikkimatot ovat yksi keino hoitaa kipuja lääkkeettömästi. Sitä voidaan käyttää monenlaisiin kiputiloihin, kuten nivelkipuihin ja lihasten kireydestä johtuviin kipuihin. Lisäksi piikkimaton käyttö auttaa lievittämään stressiä ja unettomuutta.

Monet makailevat piikkimatolla päivittäin, kun taas toisille riittää käyttö silloin tällöin. Piikkimaton vaikutukset voivat vaihdella paljonkin henkilöstä toiseen eikä mitään yhteneväisiä suosituksia käyttöajoista voida sen takia antaa. Jokaisen on itse kokeiltava ja löydettävä itselle sopivat käyttöajat.

Lue myös: Löydä itsellesi paras piikkimatto

Mihin piikkimattojen teho perustuu?

Piikkimattojen kipua lievittävä vaikutus perustuu akupainantaterapiaan, joka on perinteinen kiinalainen hoitomuoto. Piikkimatto on suunniteltu stimuloimaan kehon omia kipua lievittäviä mekanismeja. Maton piikit ovat teräviä, mutta ne ovat lyhyitä ja pyöristettyjä, joten ne eivät aiheuta ihovaurioita.

Kun henkilö makaa matolla, piikit painautuvat ihon läpi ja stimuloivat kehon eri kohtia ja akupunktiopisteitä. Tämä stimulaatio vapauttaa endorfiinia ja oksitosiinia, jotka ovat kehon omia kipulääkkeitä ja rentouttavia hormoneja. Tämän seurauksena henkilö usein kokee helpotusta kipuun, jännitykseen ja stressiin.

Lisäksi piikkimatto auttaa parantamaan verenkiertoa ja rentouttamaan lihaksia.

Minkälaisiin vaivoihin piikkimattoa voidaan käyttää?

Piikkimaton päällä loikoilu voi auttaa lievittämään monia erilaisia oireita. Yleisimpiä syitä piikkimaton käytölle ovat:

 • Kivut: Piikkimatto auttaa rentouttamaan lihaksia, poistamaan lihaskireyksiä ja parantamaan verenkiertoa elimistössä, mikä usein vähentää kipuja. Piikkimattoja voi käyttää esimerkiksi selkäkivun, niska- ja hartiakivun sekä nivelkipujen hoitoon. Saattaa auttaa myös jännityspäänsärkyyn rentouttamalla lihksia niskan ja hartioiden alueella.
 • Unettomuus: Piikkimatto auttaa rentouttamaan kehoa ja parantamaan verenkiertoa, jolloin nukahtaminen helpottuu. Piikkimatolle nukahtaminen ei ole vaarallista.
 • Ahdistus ja stressi: Piikkimaton käyttö auttaa vapauttamaan kehon luonnollisia kivunlievittäjiä ja rentouttavia hormoneja, endorfiinia ja oksitosiinia.
 • Rentoutuminen: Piikkimatto saa aikaan ihanan raukea ja rentoutuneen olotilan. Sopii esimerkiksi kiireisen työpäivän jälkeen tai juuri ennen nukkumaanmenoa.
 • Väsymys: Monet kokevat, että piikkimatto nostaa yleistä energiatasoa, mikä auttaa jaksamaan arjen keskellä paremmin.

Miten piikkimattoa käytetään?

Piikkimaton käytön tulisi aina tuntua mukavalta. Jos siis matto alkaa aiheuttaa kipua tai tuntua muuten epämukavalta, kannattaa lopettaa sen käyttö heti. Teho on aina yksilöllinen, joten kuuntele itseäsi ja omaa kehoasi.

Yleisesti ottaen piikkimaton käyttö suositellaan aloittamaan lyhyillä käyttöajoilla ja lisäämään aikaa asteittain. Maksimiaikaa ei ole. Sopiva käyttöaika vaihtelee henkilöstä toiseen, joten jokaisen täytyy itse kokeilla miten pitkä aika tuntuu parhaalta.

Tässä muutamia vinkkejä piikkimaton käyttöön:

 • Aloita käyttö asteittain: Käytä aluksi esimerkiksi 5-15 minuutin ajan ja lisää aikaa vähitellen, kunnes saavutat miellyttävän käyttöajan. Jotkut ihmiset voivat käyttää piikkimattoa jopa 30-60 minuuttia kerrallaan, kun taas toisille riittää lyhyempi aika.
 • Älä pelästy kipua: Kun asetut matolle makaamaan, piikit voivat aluksi tuntua epämiellyttäviltä. Saatat tuntea jopa hieman kipua. Kipu kuitenkin häviää nopeasti, kun endorfiini ja oksitosiini lähtevät liikkeelle. Maton käyttö ei saa kuitenkaan tuntua liian epämiellyttävältä.
 • Käytä säännöllisesti: Piikkimaton vaikutukset saattavat kumuloitua ajan myötä, joten kannattaa kokeilla käyttää sitä säännöllisesti esimerkiksi 2-3 kertaa viikossa tai päivittäin.
 • Valitse sopiva paikka: Käytä piikkimattoa tasaisella ja tukevalla alustalla, kuten lattialla tai sängyllä, jolloin saat tasaisen vaikutukset koko kehon alueelle.
 • Rentoudu: Kun käytät piikkimattoa, yritä rentoutua ja hengitellä syvään. Voit samaan aikaan kokeilla myös joitain rentoutusharjoituksia tai meditaatiota, jotta pääset rentoutumaan entistä paremmin.
 • Käytä nukahtamiseen: Makaile piikkimaton päällä juuri ennen nukkuman menoa, niin saat unen helpommin. Ei haittaa, vaikka nukahtaisit piikkimaton päälle.

Kenelle piikkimatto ei sovi?

Piikkimaton käyttöä pidetään yleisesti ottaen turvallisena ja se sopii hyvin monille ihmisille, mutta sen käytössä on kuitenkin tiettyjä rajoituksia. Seuraavassa on joitakin asioita, jotka kannattaa huomioida ennen piikkimaton käytön aloittamista:

 • Selkärankaan tai hermoihin liittyvät ongelmat: Piikkimaton käyttö voi olla haitallista ihmisille, joilla on selkärangan tai hermojen ongelmia, kuten nikamien siirtymiä tai iskiashermon tulehdusta.
 • Ihon herkkyys: Piikkimattojen piikit voivat tuntua epämukavilta tai jopa kivuliailta joillekin ihmisille, varsinkin jos iho on erittäin herkkä iho tai henkilö kärsii iho-ongelmista kuten ihottumasta tai psoriasiksesta.
 • Veren hyytymishäiriöt: Piikkimaton käyttö voi olla haitallista ihmisille, joilla on veren hyytymishäiriöitä, koska se voi aiheuttaa verenvuotoa tai mustelmia. Samoin verenohennuslääkkeitä käyttävien ihmisten on syytä olla varovainen piikkimaton kanssa.
 • Raskaus: Raskaana olevien naisten tulisi välttää piikkimaton käyttöä, koska sen vaikutuksista raskauden aikana ei ole tarpeeksi tietoa.
 • Epilepsia: Epilepsiasta kärsivien henkilöiden kannattaa olla varovainen piikkimaton suhteen, sillä akupunktiohoidot saattavat aiheuttaa epilepsiakohtauksia.