DIY painopeitto

Painopeitot ovat löytäneet tiensä ihan tavallisten ihmisten makuuhuoneisiin ja löhöilyhetkiin. Monet hehkutavat, miten he nukkuvat niiden alla kuin tukki. Saattaa olla, että sinäkin haluaisit päästä kokeilemaan niitä, mutta markkinoilla olevista peitoista ei tunnu löytyvän sopivaa vaihtoehtoa. Toiset peitot tuntuvat liian kalliita ja halpojen peittojen laatu mietityttää.

Onneksi painopeiton voi tehdä myös itse. Se vaatii hieman aikaa ja viitseliäisyyttä, mutta ei ole ylivoimaisen vaikeaa. Aloita määrittelemällä minkä kokoisen ja painoisen peiton haluat. Sitten voit valita täytemateriaalin ja kankaan, joka miellyttää sinua eniten, ja sitten vain ompelemaan.

Peiton koko ja paino

Jotta osaat hankkia riittävästi kangasta ja muita materiaaleja, mieti minkä kokoisen peiton haluat tehdä. Jos tarkoitus on tehdä täysikokoinen peitto, tavallisen täkin kokoa voi pitää hyvänä suuntana.

Seuraavaksi määritellään peiton paino. Helpoiten teet sen laskemalla 10 prosenttia henkilön painosta, jos olet tekemässä täysikokoista peittoa. Tätä ohjetta ei kuitenkaan pidä noudattaa orjallisesti, vaan jokainen voi valita sopivan painon oman mieltymyksensä mukaan. Toki turvallisuus pitää ottaa huomioon, eli liian painavaa peittoa ei pidä tehdä. Jos aikomuksesi on tehdä pienempi peitto, paino täytyy suhteuttaa täysikokoisen peiton painoon. Tämä tarkoittaa sitä, että jos painat noin 70 kiloa, täysikokoisen peiton paino voisi olla noin 7 kiloa. Jos teet peiton, jonka koko on vain puolet täysikokoisesta peitosta, myös paino puolittuu. Tässä tapauksessa pieni peitto painaisi noin 3,5 kg.

Sopiva kangas

kankaat

Kun teet painopeiton itse, puuvilla on yksi helpoimmista vaihtoehdoista päälyskankaaksi. Sitä löytyy jokaisesta kangaskaupasta ja se on useimpien mielestä miellyttävä iholla. Muitakin vaihtoehtoja toki on, kuten polyesteri, flanelli ja bambu, joten valitse jälleen kerran se, mikä sinua miellyttää eniten. Voit myös tietenkin käyttää valmista pussilakanaa.

Sopiva täyte

Täytteen valitseminen onkin mielenkiintoisin vaihe, sillä siihen löytyy paljon vaihtoehtoja. Mieti haluatko tehdä peiton, jonka voi tarvittaessa pestä ja joka kestää käytössä pitkään, vai onko tarkoitus vain kokeilla lyhyen aikaa. Entä minkä verran olet valmis maksamaan täytteestä?

Mikäli tarkoitus on päästä halvalla ja vain kokeilla peittoa lyhyen aikaa ennen kuin mahdollisesti ostat tehdasvalmisteisen painopeiton, voit käyttää orgaanisia materiaaleja kuten riisiä tai herneitä. Ne ovat suhteellisen halpoja ja helppoja hankkia. Ne eivät kuitenkaan kestä kosteutta, saattavat homehtua ja vetävät puoleensa hyönteisiä.

Jos sen sijaan haluat kestävämmän peiton, kannattaa valita muovirakeet tai lasihelmet. Netistä saa tilattua esimerkiksi muovirakeita, jotka on valmistettu kierrätetystä ja hyvänlaatuisesta materiaalista Suomessa. Muovirakeet eivät mene kastuessaan miksikään, joten niitä voi pestä huoletta.

Useissa tehdasvalmisteisissa peitoissa on lisäksi täytteenä vanua, jonka ansiosta peitto on lämmin. Jos siis haluat, voit lisätä vanua muun täytteen sekaan.

Ompelu

Nyt sinulla on kaikki tarvittavat materiaali kasassa, joten pääsemme ompelemaan.

1. Leikkaa kankaasta kaksi yhtä isoa kappaletta (muista lisätä saumavarat joka reunalle). Aseta ne päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja ompele yhteen kolmelta sivulta. Käännä muodostunut pussi oikein päin.

2. Mittaa ja ompele kankaaseen säännöllisin välein suoria ompeleita. Sopiva väli voi olla esimerkiksi kymmenen senttiä. Nyt sinulla pitäisi olla monta pitkää pussimaista saraketta, jotka ovat auki toisesta päästä.

3. Mittaa ja merkitse mihin kohtiin teet toisinpäin suorat ompeleet, mutta älä vielä ompele niitä. Laske kuinka monta ruutua peittoosi on tulee.

4. Jaa valitsemasi täyte yhtä suuriin annoksiin, jotta paino jakautuu peitossa tasaisesti. Annoksia tulee olla yhtä monta kuin peitossa on ruutuja.

5. Laita jokaiseen sarakkeeseen yksi annos täytettä ja siirrä täyte sarakkeen pohjalle. Sitten voit ommella yhden ompeleen, jolloin ensimmäiset ruudut ovat valmiina.

6. Jatka peiton täyttämistä niin kauan, että kaikki ruudut on ommeltu kiinni.

Hienoa! Nyt sinulla on valmis painopeitto ja pääset testaamaan sitä!

Muita vaihtoehtoja

Mikäli edellä esitetty malli tuntuu liian vaivalloiselta, tässä muutama vaihtoehto, joita voit pohtia:

  • Etsi jostain vanha sopivanpainoinen matto tai muu painava kangas ja laita se lakanan sisälle. Kannattaa valita riittävän taipuisa matto, jotta se laskeutuisi mahdollisemman pehmeästi ja tasaisesti vartalon ympärille. Näin saat parhaiten kuvan oikean painopeiton tuntumasta. Tarkista, että matto on puhdas ennen kuin viet sen sänkyysi.
  • Hanki matonkudetta ja neulo tai virkkaa itsellesi ihanan paksu ja pehmeä peitto. Joudut ehkä muutaman kerran kokeilemaan ennen kuin saat peitosta oikean painoisen, mutta onneksi tällainen käsityö on melko nopea tehdä. Neulottu tai virkattu peitto on kaunis, joten se sopii hyvin löhöilynurkkaan sisustuselementiksi. Ja jos peittoa on tarkoitus käyttää vain torkkupeittona tai televisiota katsellessa, ei painollakaan ole niin suurta väliä.

Lue myös: Paras painopeitto