Parhaat painopeitot

Jokainen ihminen tietää miten tärkeää hyvä yöuni ja palautuminen on. Painopeitosta moni on saanut avun unettomuuteen, sillä sen luoma tasainen paino koko keholla auttaa nukahtamaan. Paino toimii kuin läheisen halaus tai vauvan kapalointi, eli se luo turvallisuuden tunnetta. Se auttaa rauhoittumaan ja keskittymään, vähentää stressiä sekä lisää mielihyvähormonien määrää aivoissa.

Painopeittoja löytyy markkinoilta monelta eri valmistajalta ja monen hintaisena, ja voi olla vaikea löytää perusteluja sille, miksi peitosta pitäisi maksaa monta sataa euroa, kun vieressä nököttää muutaman kympin peitto, jota mainostetaan ihan samoilla ylistävillä sanoilla. Jos olet lukenut painopeiton hankintaoppaamme, tiedät mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota peittoa valitessa. Jos et ole vielä tutustunut kyseiseen artikkeliin, ei hätää. Kertaamme tässä artikkelissa painopeittojen tärkeimpiä ominaisuuksia. Pääset kyllä jyvälle asiasta.

Jotta sinun ei tarvitse käydä läpi kaikkia markkinoilla olevia painopeittoja (ellet välttämättä halua tehdä niin), valitsimme omasta mielestämme parhaimmat tähän artikkeliin. Näin sinulta säästyy arvokasta aikaa muihin tärkeisiin asioihin.

Ihan ensimmäisenä täytyy todeta, että markkinoilta ei löydy ainuttakaan täydellistä painopeittoa. Mutta kyllä toisissa peitoissa on silti huomattavasti enemmän hyviä ominaisuuksia kuin toisissa. Lähdetään ottamaan asiasta selvää.

Paras painopeitto: CURA of Sweden

CURA of Sweden on Pohjoismaiden myydyin painopeitto, eikä suotta. Siinä yhdistyy todella monta hyvää puolta. Se on valmistettu laadukkaista materiaaleista, ja malleja löytyy useampi, joista voi valita omaan vaatimustasoon sopivan vaihtoehdon. Mallit eroavat toisistaan materiaalien, hengittävyyden ja lämmöneristyskyvyn mukaan. Yleisimmässä mallissa, CURA Pearl Classicissa, päällys on miellyttävää puuvillaa ja sen alla kosteutta siirtävä ja kovaa kulutusta kestävä polyesterikangas. Näiden sisällä on täytteenä polyesterivanua tuomassa peitolle lämpöä. Painoa tuovana materiaalina on lasihelmiä, joka on valmistettu luonnonmateriaaleista, joten allergisoitumisen vaaraa ei juuri ole. CURAlta löytyy myös täysin luonnonmateriaaleista valmistettu vaihtoehto, CURA Pearl Eco, jossa polyesteri on korvattu luomupuuvillalla. Lisäksi löytyy luksusmalli CURA Pearl Premium, jonka täytteenä käytetään untuvaa, mikä tekee siitä hieman pehmeämmän ja ylellisemmän. CURAn peitot ovat saaneet lääkinnällisten laitteiden CE-merkinnän, joten ne ovat sertifioituja ja jokainen peitto täyttää tarkat laatuvaatimukset.

Kokovaihtoehtoja löytyy mukavasti. Myös pitkille ihmisille löytyy oma vaihtoehtonsa, CURA Pearl Classic Long. Myös painovaihtoehtoja löytyy riittävästi. CURAn kevyin peitto on 3 kiloa, joten se sopii mainiosti myös lapsille. CURAlta on saatavilla myös peittoihin sopivia pussilakanoita. Sellainen kannattaa tietenkin hankkia samalla kun hankkii peiton, sillä tavalliset pussilakanat ovat hankalia painopeittojen kanssa.

CURAn painopeitoissa on eräs loistava ominaisuus, joka erottaa sen muista valmistajista. Lasihelmet eivät nimittäin ole vapaana ruutujen sisällä, vaan ne on kiinnitetty ristikkoon, joten ne pysyvät hyvin paikoillaan. Näin ne eivät vuosienkaan käytössä lähde vaeltamaan peiton reunoille tai liiku ruutujen sisällä, vaan paino jakautuu aina tasaisesti koko peiton alueelle. Tämä on yksi niistä asioista, jotka nostavat CURAn painopeitot omaan luokkaansa.

Yksi huono puoli CURA of Swedenin peitoissa on: ne on valmistettu Kiinassa. Tosin, jos ne olisi valmistettu Pohjoismaissa, hinta olisi huomattavasti korkeampi. Täytyy siis tyytyä siis tähän kompromissiin.

Voit lukea lisää CURAn painopeitoista täältä.

CURA of Swedenin peittoja saatavilla muun muassa näissä verkkokaupoissa:

Suomalaiset painopeitot

Jaetulle kakkossijalle tällä listalla pääsevät kotimaiset painopeitot. Ne valmistetaan usein käsityönä pienissä yrityksissä. Tällaisia yrityksiä ovat muun muassa Serina ja Tikkiteam.

Serinan painopeitoissa ulkokangas on polyesteria, Tikkiteamilla puuvillan ja polyesterin sekoitetta. Sekä Serina että Tikkiteam käyttävät peitoissa painoa tuovana materiaalina muovirakeita. Rakeet on valmistettu kierrätysmateriaalista, mikä tekee niistä luontoystävällisiä. Muovirakeiden kerrotaan olevan kotimaisia, hajuttomia ja myrkyttömiä. Kaikesta huolimatta ne ovat kuitenkin muovia, eli allergian mahdollisuus on olemassa. Tällä voi olla merkitystä joissain tapauksissa.

Serinan painopeitot ovat CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita, joten ne täyttävät lääkinnällisten laitteiden kriteerit. Jokainen peitto on siis takuulla laadukas, ja ne sopivat myös sairaala- ja terapiakäyttöön.

Ehkä suurin miinuspuoli kotimaisissa painopeitoissa on hinta. Suomessa valmistettu maksaa enemmän kuin Kiinassa tehty, se on selvä. Silti hinta voi tuntua kovalta varsinkin, jos ei ole varma onko peitosta itselle apua. Sekä Serinalta että Tikkiteamilta saa onneksi tilattua pienemmällä summalla viikoksi (Serina) tai kahdeksi (Tikkiteam) kokeilupeiton, jolla voi testata painopeittoa ennen varsinaisen peiton tilaamista. Jos kokeilun jälkeen päätyy ostamaan itselleen peiton, saa siitä alennusta.

Eevi

Hieman erilaisia painopeittoja valmistaa Eevi, jonka peitot ovat käsinneulottuja torkkupeittoja. Näissä peitoissa ei ole ainakaan sitä vaaraa, että täyte lähtisi liikkumaan peiton sisällä. Lisäksi nämä peitot ovat todella kauniita, joten ne sopivat ihan sisustustuotteeksikin. Miinuspuolena on korkea hinta, kuten muissakin suomalaisissa painopeitoissa. Jos olet itse käsistäsi kätevä, tässähän voisi olla idea seuraavaan käsityöhön.

Suomalaisiin painopeittoihin voit tutustua tarkemmin valmistajien sivuilla:

Halvemmat painopeitot: Nordilon Luxus ja Polar Night (puuvilla)

Kolmossijaa onkin jo paljon vaikeampi valita. Koska yritimme etsiä tähän suhteellisen halpoja peittoja, jouduimme kääntymään Kiinassa valmistettujen peittojen puoleen, Suomessa valmistetut peitot kun eivät tässä kategoriassa valitettavasti pärjää. Päädyimme lopulta nostamaan listalle kaksi peittoa, jotka täyttävät seuraavat kriteerit: päällyskangas luonnonmateriaalia, täytteenä lasihelmiä, pussilakana saatavilla ja tuotteella laatutakuu.

Nordilon Luxus painopeitot täyttävät edellä mainitut kriteerit. Näissä peitoissa kangas on puuvillaa, täyte polyesterivanua ja painomateriaalina käytetään lasihelmiä. Peitoilla on viiden vuoden takuu, ja peittoihin on saatavana myös pussilakana samalta valmistajalta.

Polar Night painopeitot täyttävät myös asettamamme kriteerit. Näitä peittoja löytyy kahdella eri päällyskankaalla, mikrokuidulla ja puuvillalla. Mikrokuituinen on hieman halvempi, mutta puuvilla on usein selvästi hengittävämpi ja mukavampi iholla. Ja koska yksi kriteerimme oli luonnonmaterialista oleva päällyskangas, nostamme tälle listalle puuvillaisen version. Täytteenä käytetään polyesterivanua sekä pieniä lasihelmiä. Peitoilla on kahden vuoden laatutakuu. Pussilakanavaihtoehtoja löytyy neljä: puuvilla, bambu, Comfort ja Deluxe Comfort.

Lopuksi

Täytyy myöntää, että CURA of Sweden painii tällä hetkellä omassa sarjassaan painopeittojen maailmassa, mutta kyllähän siltäkin löytyy omat puutteensa, joihin kilpailijat voivat iskeä. Suurin näistä puutteista on tietenkin valmistus Kiinassa. Jos kotimaisuus on sinulle tärkeä kriteeri, löytyy Suomesta loistavia vaihtoehtoja. Tosin hinta on sitten kyllä melko suolainen. Toisaalta ei CURAnkaan peitot ole ihan halvimmasta päästä. Ei niitä varsinaisesti kalliiksikaan voi sanoa, mutta halvempiakin löytyy. Halvemmat peitot toisaalta häviävät monessa muussa ominaisuudessa CURAlle. Yhteenvetona voisi siis sanoa, että CURA of Sweden on hyvä valinta, ellei sinulla ole jotain syytä valita toisin.