Päivitetty: 26.8.2024
Jokainen ihminen tietää miten tärkeää hyvä yöuni ja palautuminen on. Painopeitosta moni on saanut avun unettomuuteen, sillä sen luoma tasainen paino koko keholla auttaa nukahtamaan. Paino toimii kuin läheisen halaus tai vauvan kapalointi, eli se luo turvallisuuden tunnetta. Se auttaa rauhoittumaan ja keskittymään, vähentää stressiä sekä lisää mielihyvähormonien määrää aivoissa.
Painopeittoja löytyy markkinoilta monelta eri valmistajalta ja monen hintaisena, ja voi olla vaikea löytää perusteluja sille, miksi peitosta pitäisi maksaa monta sataa euroa, kun vieressä nököttää muutaman kympin peitto, jota mainostetaan ihan samoilla ylistävillä sanoilla. Jos olet lukenut painopeiton hankintaoppaamme, tiedät mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota peittoa valitessa. Jos et ole vielä tutustunut kyseiseen artikkeliin, ei hätää. Kertaamme tässä artikkelissa painopeittojen tärkeimpiä ominaisuuksia. Pääset kyllä jyvälle asiasta.
Jotta sinun ei tarvitse kollata läpi kaikkia markkinoilla olevia painopeittoja (ellet välttämättä halua tehdä niin), valitsimme omasta mielestämme parhaimmat tähän artikkeliin. Näin sinulta säästyy arvokasta aikaa muihin tärkeisiin asioihin.
Plussat
- laadukas
- laaja valikoima erilaisia malleja
- täytteenä lasihelmiä
- lasihelmet on kiinnitetty täytteeseen, joten ne pysyvät varmasti paikoillaan
- kohtuullinen hinta
Miinukset
- valmistettu Kiinassa
- tavallisimmissa malleissa kankaan materiaalina polyesteriä, joka saattaa hiostaa
CURA of Sweden on Pohjoismaiden myydyin painopeitto, eikä suotta, sillä siinä yhdistyy todella monta hyvää puolta. Se on valmistettu laadukkaista materiaaleista, ja malleja löytyy useampi, joista voi valita omaan vaatimustasoon sopivan vaihtoehdon. Mallit eroavat toisistaan materiaalien, hengittävyyden ja lämmöneristyskyvyn mukaan.
Se, mikä erottaa CURAn painopeitot muista valmistajista, löytyy peittojen sisältä. Lasihelmet eivät nimittäin ole vapaana ruutujen sisällä, vaan on kiinnitetty ristikkoon, joten ne pysyvät hyvin paikoillaan. Näin ne eivät vuosienkaan käytössä lähde vaeltamaan peiton reunoille tai liiku ruutujen sisällä, vaan paino jakautuu tasaisesti koko peiton alueelle.
Voit lukea lisää CURAn painopeitoista täältä.
2. Serina ja TikkiTeam
Plussat
- laadukkaita
- valmistettu Suomessa
- mahdollisuus tilata kokeilupeitto edullisesti
Miinukset
- kalliita
- täytteenä muovihelmiä, jotka saattavat aiheuttaa allergiaa, vaikka ovatkin kotimaisia, hajuttomia ja myrkyttömiä
Jaetulle kakkossijalle tällä listalla pääsevät kotimaiset painopeitot. Ne valmistetaan usein käsityönä pienissä yrityksissä. Tällaisia yrityksiä ovat muun muassa Serina ja Tikkiteam.
Suomessa valmistetut painopeitot ovat todella laadukkaita ja kestäviä. Niissä on käytetty painomateriaalina muovirakeita, jotka ovat kotimaisia, hajuttomia ja myrkyttömiä.
Ehkä suurin miinuspuoli kotimaisissa painopeitoissa on niiden hinta. Sekä Serinalta että Tikkiteamilta saa onneksi tilattua edullisen kokeilupeiton, jolla voi testata painopeittoa ennen varsinaisen peiton tilaamista. Jos kokeilun jälkeen päätyy ostamaan itselleen peiton, saa siitä alennusta.
3. Polar Night
Plussat
- laadukkaita
- myrkyttömiä, ekologisia, hajuttomia ja hypoallergeenisiä
- valittavana kaksi materiaalia: mikrokuitu ja puuvilla
- täytteenä mikrolasihelmet
- kohtuullisen hintainen
Miinukset
- valmistettu Kiinassa
- lasihelmet pääsevät jonkin verran liikkumaan neliöiden sisällä
Kolmossijalle nostamme Polar Night -painopeitot, jotka ovat laadukkaita ja ekologisia painopeittoja. Näissä peitoissa käytetään painomateriaalina mikrolasihelmiä ja päällysmateriaaliksi voi valita oman maun mukaan joko puuvillan tai mikrokuidun (polyester). Polyester on käytössä erittäin kestävä, mutta saattaa olla hieman hiostava, minkä takia monet valitsevat puuvillan. Polar Night on panostanut paljon siihen, että kaikki materiaalit ovat myrkyttömiä, hajuttomia ja hypoallergeenisia.
Peitoissa on kuusikerrosrakenne ja peitto on jaettu pieniin lokeroihin, jotta lasihelmet pysyisivät mahdollisimman hyvin paikallaan. Lasihelmet ovat lokeroissa vanutäytteen ja puuvillakerroksen välissä, joten ne saatavat kuitenkin päästä hieman liikkumaan.
Painopeittojen hyvät puolet
Painopeitoilla on tutkitusti monia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä ominaisuuksia. Listasimme tähän niiden parhaita puolia:
- auttavat rauhoittumaan
- auttavat nukahtamaan ja nukkumaan levollisemmin
- rentouttavat lihaksia
- parantavat keskittymistä
- auttavat poistamaan stressiä
- luovat turvallisuuden tunnetta
- rauhoittavat levottomia jalkoja
- saattavat lievittää kasvukipuja lapsilla
Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota painopeittoa hankkiessa?
Jos olet jo ehtinyt tutustua painopeiton hankintaoppaaseen, oletkin jo hyvin perillä siitä, mitä asioita kannattaa huomioida painopeittoa valitessa. Käydään tässä tärkeimmät asiat lyhyesti läpi.
Oikea paino
Painopeiton tulisi olla noin 8-12 % henkilön painosta. Hyvä ja helppo nyrkkisääntö on 10 %. Tämä sääntö pätee silloin, kun ollaan hankkimassa täysikokoista peittoa, eli suunnilleen 150×200 cm.
Materiaalit
Painopeitoissa käytetään täytteenä yleensä joko lasihelmiä tai muovirakeita, joissa molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa.
Lasihelmet
- raskaampia, joten niitä tarvitaan vähemmän
- luonnonmateriaalia, joen allergiavaara pienempi
- kalliimpia
Muovirakeet
- kevyempiä, joten niitä tarvitaan enemmän
- saattavat kahista yön aikana
- keinotekoista materiaalia, joten allergiavaara suurempi
- halvempia
Myös sillä on merkitystä, miten täyte on kiinnitetty peiton sisälle. Halvimmissa peitoissa täyte saa olla vapaana ruutujen sisällä, ja ajan kuluessa se pääsee valumaan ruutujen saumoista peiton reunoille. Kalliimmissa peitoissa täyte on kiinnitetty niin, että se ei pääse liikkumaan, joten peiton paino jakautuu tasaisesti koko peiton alueelle.
Myös kankaan materiaali luonnollisesti vaikuttaa käyttömukavuuteen. Polyesteri on kestävä materiaali, mutta saattaa tuntua hiostavalta. Puuvilla puolestaan on hengittävämpi, mutta saattaa kulua käytössä nopeammin.
Voiko painopeiton käytöstä olla jotain vaaraa?
Painopeiton käyttö on yleisesti ottaen yhtä turvallista kuin tavallisenkin peiton käyttö, mutta joissain tilanteessa siitä saattaa muodostua hienoisia riskejä tai epämukavuuksia.
- Hengitysvaikeudet: Painopeitto voi tuntua raskaalta, mikä saattaa aiheuttaa hengitysvaikeuksia joillekin käyttäjille, erityisesti niille joilla on jokin keuhkosairaus tai hengitysongelmia. Tämän takia on hyvä varmistaa, että peitto on oikean painoinen.
- Lämpötila: Painopeitto on erilainen kuin tavallinen peitto. Erityisesti polyesteripäällysteiset peitot saattavat hiostaa, erityisesti jos henkilö hikoilee paljon nukkuessaan.
- Paino: Peiton paino saattaa yllättää käyttäjän esimerkiksi silloin, jos yrittää liikkua painopeiton kanssa. Painopeittoa kannattaakin käyttää vain levossa ja paikoillaan. Myös lakanan vaihdossa saattaa tulla ongelmia esimerkiksi olkapäiden kanssa, sillä painopeittoa on raskaampi nostella kuin tavallista peittoa.
- Painopeittoa ei suositella osteoporoosia sairastavilla, sillä peiton paino saattaa ääritapauksissa rikkoa tai vääntää hyvin hauraita luita ikävästi. Myös tietyt sydänsairaudet tai hermoston häiriöt saattavat estää painopeiton käytön. Jos kärsit jostain tällaisesta sairaudesta, kannattaa kysyä lääkärin mielipidettä ennen kuin hankkit itsellesi painopeiton.