Avantouinti – vinkkejä aloittelijalle

Moni on kuullut avantouinnin terveysvaikutuksista ja sen aiheuttavasta euforisesta olosta ja miettii, uskaltaisiko kenties itsekin kokeilla sitä. Luultavasti lähes yhtä moni kuitenkin miettii miten oma keho tulee reagoimaan äärimmäisessä kylmyydessä ja miten avantouintipaikalla tulee toimia.

Keräsimme tähän vinkkilistan avantouintia suunnittelevalle ja aloittavalle, jotta ensimmäinen kerta olisi mahdollisimman helppo:

 • Avantouinti sopii jokaiselle perusterveelle ihmiselle. Kannattaa kuitenkin neuvotella lääkärin kanssa silloin, jos sinulla on sydän- ja verisuonisairauksia tai jos olet huomannut, että kylmä pahentaa oireitasi.
 • Ota mukaan uikkarit (yksityisillä rannoilla ei toki pakollista) ja pyyhe tai kylpytakki. Myös pipo on tärkeä, sillä se pitää yllä lämpötilaa koko kehossa. Et tarvitse välttämättä mitään erikoisvarusteita, mutta uintitossuja ja hanskoja kannattaa harkita, sillä käsistä ja jaloista haihtuu kaikkein eniten lämpöä pään ohella. Tossut ovat tärkeitä myös siinä mielessä, että ne suojelevat jalkoja epätasaiselta ja liukkaalta maastolta. Täältä löydät parhaat varusteet avantouintiin.
 • Älä mene koskaan avantoon yksin.
 • Ennen avantoon menoa kannattaa lämmitellä kunnolla. Hyviä tapoja tähän on esimerkiksi sauvakävely tai hiihto. Moni avantouimari lenkkeilee avannolle, pulahtaa avantoon ja reippailee taas takaisin kotiin.
 • Liiku avantouintipaikalla rauhallisesti, sillä maa voi olla hyvin liukas ja jäinen. Ota tarvittaessa tukea kaiteesta ja käytä tossuja, joiden pohja ei luista.
 • Voit totuttaa kehoa kylmään kastamalla raajoja yksitellen veteen tai käymällä kylmässä suihkussa.
 • Aloita rauhallisesti. Keho tottuu kylmään hiljalleen. Ensimmäisellä kerralla pelkkä kastautuminenkin on jo paljon. Voit pidentää avannossa viettämääsi aikaa vähitellen. Muista, että tämä ei ole mikään kilpailu. Ajan kuluessa opit huomaamaan, mikä on sinulle sopiva uintiaika.
 • Hengitä rauhallisesti ja pitkään ulos samalla kun laskeudut veteen. Varaudu siihen, että kylmä vesi saattaa salvata hengityksesi. Se on kuitenkin vaaratonta. Pysy rauhallisena. Älä lähde ensimmäisellä kerralla kauas portaista, jotta voit tarvittaessa tulle nopeasti pois vedestä.
 • Älä kastele päätä tai sukeltele, sillä se saattaa johtaa alilämpöisyyteen.
 • Nouse vedestä rauhallisesti, sillä kylmänä saatat helposti kolhia itseäsi.
 • Avannosta noustuasi kiedo ympärillesi pyyhe tai kylpytakki. Jos lähettyvillä on lämmin pukukoppi, voit mennä sinne lämmittelemään.
 • Saunominen avantouinnin yhteydessä on makukysymys. Toiset pulahtavat avantoon ilman saunaa, toiset nauttivat siitä, että voivat käydä välillä lämmittelemässä saunassa. Kumpikin tapa on ihan yhtä oikein. Jos käyt ensin saunassa, muista antaa kehon hieman viilentyä ennen kuin menet avantoon. Samoin odota hetki lämpimässä pukuhuoneessa ennen kuin menet saunan avannon jälkeen. Liian nopeat lämpötilanvaihtelut voivat olla haitaksi terveydelle.
 • Muista pukeutua lämpimästi avantouinnin jälkeen riippumatta siitä oletko käynyt saunassa vai et. Avannossa vietetään niin lyhyt aika, että sen aikana ei ehdi vilustua, mutta jos pukeutuminen jää avantouinnin jälkeen liian kevyeksi, voi nuha yllättää.
 • Muista myös juoda riittävästi avantouinnin jälkeen. Sopiva määrä on vähintään 1-2 lasillista jokaista avannossa käyntiä kohden. Voit ottaa mukaasi lämmintä juotavaa termospullossa, mutta varo ettei juoma ole liian kuumaa. Avantouinnin jälkeen voi olla vaikea sanoa onko juoma sopivan lämpöistä, joten tarkista asia kotona valmiiksi. Juominen on tärkeää, sillä kylmäaltistus lisää virtsaneritystä, ja nestettä poistuu myös hikoilun kautta. Kylmässä ihmisen janontunne vähenee, joten on tärkeä muistaa juoda, vaikka ei tuntisikaan janoa.

Toivottavasti nämä vinkit ja ohjeet antavat sinulle riittävästi varmuutta ja uskoa itseesi, jotta voit lähteä kokeilemaan avantouintia. Älä ole itsellesi tai kehollesi liian ankara, vaan nautiskellen ja itseäsi kuunnellen. Nyt ei siis muuta kuin ottamaan selvää oman paikkakunnan avantouintipaikoista ja -vuoroista. Nautinnollisia hetkiä!