Parhaat varusteet avantouintiin

Avantouinti on ihana tapa edistää hyvinvointia ja terveyttä. Se muun muassa lievittää stressiä ja masennusta, auttaa poistamaan kipuja ja saattaa katkaista flunssakierteen parantamalla vastustuskykyä. Monet kertovat olevansa suorastaan riippuvaisia avantouinnista, mutta ei negatiivisessa vaan positiivisessa mielessä.

Avantouinti on helppo aloittaa, sillä avantouintipaikkoja on Suomessa paljon, harrastaminen on halpaa eikä se ei vaadi kasoittain uusien tarvikkeiden hankkimista. Jotain tarvikkeita voi olla kuitenkin järkevä hankkia, jotta avantouintikokemus olisi mahdollisimman mukava ja turvallinen.

Keräsimme tähän artikkeliin parhaat varusteet avantouintiin, jotta pääset helposti alkuun avantouintiharrastuksessa tai voit päivittää vanhoja tarvikkeita uusiin.

Parhaat kengät avantouintiin

Voit hyvin käydä avannossa avoin jaloin, mutta kenkien käytöllä on paljon hyviä puolia:

 • Kengät ovat paras keino ennaltaehkäistä liukastumisia avantouintipaikoilla
 • Kylmässä tunto heikkenee, mikä edesauttaa erilaisten kolhujen ja haavojen syntymistä. Kengät suojelevat jalkoja muun muassa maastossa olevilta kiviltä ja teräviltä uimaportailta.
 • Ne estävät jalkoja lipsumasta liukkailta portailta
 • Ne pitävät jalat lämpiminä

On mahdollista käydä uimassa esimerkiksi villasukissa, mutta ne voivat tarttua ikävästi kiinni märkiin portaisiin tai pahimmassa tapauksessa liukua pois jaloista. Ne eivät myöskään suojaa jalkoja kolhuilta. Kannattaa siis hankkia kunnolliset avantouintitossut.

Neopreeni on ihanteellinen materiaali uimatossuissa, sillä se antaa hyvän pidon ja pitää samalla jalat lämpiminä. Kenkien sijasta tai niiden kanssa voit käyttää neopreenisukkia, sillä ne auttavat pitämään jalat entistä lämpimämpinä ja kuivempina.

Jos etsit itsellesi parhaita mahdollisia kenkiä avantouintiin, kannattaa tutustua seuraaviin tuotteisiin:

Arena Bow Neoprene Shoes​

Arena Bow Neoprene Shoes -kengät on suunniteltu juuri avantouimarien tarpeita varten:

 • Niissä on liukastumisia ehkäisevä kumikitkapohja
 • Neopreeni auttaa pitämään jalat lämpiminä
 • Kenkien takana olevat lenkit auttavat niiden pukemisessa ja poisottamisessa
 • Edessä olevan kiristyksen avulla ne saa säädettyä sopivan kireiksi, että ne eivät pääse vahingossa tippumaan jalasta eikä vesi pääse valtoimenaan sisälle kenkiin

Mares Boot Equator​

Mares boot Equator -kengissä on 2 mm paksu pohja, joka suojelee tehokkaasti erilaisilta naarmuilta. Neopreeni auttaa jalkoja pysymään lämpiminä. Nilkkamalliset kengät on helppo sujauttaa jalkaan, mutta säätömahdollisuutta niissä ei ole. Jos kenkiin pääsee vettä, niiden sisällä voi käyttää neopreenisukkia pitämässä jalat kuivina ja lämpiminä.

Parhaat käsineet avantouintiin

Miksi monet avantouimarit käyttävät käsineitä?

 • Käsineet tekevät avantouimisesta miellyttävämpää pitämällä kädet lämpimämpinä
 • Ne estävät käsien tarttumista kiinni jäisiin portaiden kädensijoihin
 • Ne helpottavat nousemista pois vedestä, sillä hanskoilla saa paremman otteen portaiden kädensijoista
 • Ne estävät kolhimasta kylmiä käsiä

Jos mahdollista, kannattaa valita neopreenistä valmistetut käsineet, sillä neopreeni mahdollistaa kaikki edellämainitut asiat.

Keräsimme tähän listaa tämän hetken parhaista avantouintikäsineistä:

Arena Swimming Glove

Arena Swimming Glove -hanskat on suunniteltu erityisesti avantouimareita ajatellen:

 • Neopreeni auttaa pitämään kädet lämpiminä
 • Joustava materiaali tuntuu miellyttävältä kädessä ja istuu hyvin käteen
 • Antaa hyvän pidon portaan kaiteeseen

Mares flexa Classic

Mares Flexa Classic -hanskat istuvat hyvin käteen, joten hanskoihin ei pääse paljoa vettä ja näin kädet pysyvät hanskoissa lämpiminä. Materiaali on ohutta ja joustavaa, joten saat hyvän otteen kaiteista.

Muita varusteita avantouintiin

Päähine

Päähine on ehdottoman tärkeä osa varusteita, sillä se ylläpitää uimarin koko kehon lämpötasapainoa. Päässä olevat verisuonet eivät supistu kylmässä, joten lämpöä pääsee haihtumaan suuria määriä pään ja niskan alueelta. Mahdollinen tuuli ja viima lisäävät vielä entisestään lämmön haihtumista. Päähineellä tätä lämmön haihtumista pystytään ehkäisemään tehokkaasti. Päähineeksi käy mikä tahansa pipo tai vaikkapa ihan tavallinen uimalakki.

Uimapuku

Yleisillä rannoilla käytetään uimapukua. Jos käyt uimassa yksityisellä rannalla, uimapuku ei toki ole pakollinen. Uimapuvun mallilla ei ole väliä. Monet naiset kokevat parhaaksi vaihtoehdoksi yksiosaisen uimapuvun, mutta bikinit käyvät yhtä hyvin.

Pyyhe tai kylpytakki

Riippuen tilanteesta ja uimapaikasta voit käyttää avantouinnin jälkeen joko pyyhettä tai kylpytakkia. Tärkeintä on, että sinulla on jotain, jonka voit kiskaista päällesi uinnin jälkeen. Näin vähennät veden haihtumista iholta, jolloin pysyt lämpimämpänä, ja samalla estät viimaa ja tuulta kylmettämästä sinua. Jos sinun on tarkoitus vaihtaa vaatteet pyyhkeen sisällä, valitse riittävän iso pyyhe, jonka sisällä mahdut touhuamaan. Pyyhkeen materiaalilla ei ole väliä, mutta monet käyttävät kevyitä ja pieneen tilaan mahtuvia pyyhkeitä.

Termospullo

Äkkiseltään ei ehkä ajattelisi, että termospullo on oleellinen osa avantouimarin varustelaukkua, mutta kyllä se on. Jokaisen avantokäynnin jälkeen on nimittäin tärkeä juoda vähintään 1-2 desiä nestettä, sillä kylmyys lisää virtsaeritystä, ja nestettä haihtuu myös hikoilun kautta, vaikka sitä voi olla vaikea huomata. Kylmässä säässä ihmisen janontunne häviää, joten on tärkeä muistaa juoda, vaikka ei niin kovasti janottaisikaan.

Juomaksi kelpaa oikeastaan mikä tahansa juoma, kunhan se ei ole niin kuumaa, että suu palaa. Kylmässä säässä voi olla vaikea arvioida juoman lämpötilaa, joten se kannattaa tarkistaa jo kotona. Termospullossa juoma pysyy sopivan lämpimänä.