Avantouinnin vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin

Kokeneet avantouimarit ylistävät avantouintia euforiseksi kokemukseksi, jolla on runsaasti vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Yksi kertoo saaneensa apua kolotuksiinsa, toinen unettomuuteensa, kolmas stressiinsä ja neljäs jatkuvaan flunssakierteeseen. Avantouinnin jälkeen olo on euforinen ja levollinen. Avantouinti on suorastaan koukuttavaa.

Avantouinnilla on paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Toiset niistä ilmenevät heti harrastuksen alkutaipaleella, mutta osa hyödyistä tulee vasta, kun avantouinnista on tullut säännöllinen harrastus. Kaikki avantouinnin terveysvaikutukset kestävät kuitenkin vain sen aikaa, kun sitä harrastaa säännöllisesti.

Pulssi

Vaikutus sydämeen ja verenkiertoon

Kylmäaltistus ärsyttää ihon kylmäreseptoreita, mikä saa aikaan sympaattisen hermoston aktivoitumisen, jolloin noradrenaliinin erittyminen lisääntyy. Noradrenaliini supistaa ääreisverenkiertoa, eli raajojen pieniä verisuonia. Tämä johtaa siihen, että verenpaine kohoaa hetkellisesti.

Jos kylmäaltistus jatkuisi kovin pitkään, se voisi rasittaa kovastikin sydäntä ja verisuonia. Avannossa vietetään kuitenkin sen verran lyhyt aika, että syytä huoleen ei ole, kunhan sydän on terve.

Apua kipuihin ja tulehduksiin

Kivut ovat yksi yleisimmistä vaivoista, joihin avantouinnin toivotaan auttavan, ja käytetäänhän kylmähoitoja ihan virallisestikin esimerkiksi reuman hoidossa. Sanotaan, että 20 sekuntia avannossa vastaa noin kahden minuutin kylmähoitoa. Avannon vaikutus on siis huomattava.

Kylmä jäähdyttää kudoksia ja lisää kortisolin tuotantoa, minkä seurauksena kiputuntemukset vähenevät ja tulehdus lievittyy. Kylmä vähentää myös turvotusta, mitä liittyy moniin nivelkipuihin. Myös noradrenaliinin lisääntyminen auttaa vähentämään kipuja.

Niveltulehdusten lisäksi tulehdusta liittyy moniin muihinkin sairauksiin, joten teoriassa avantouinnin aiheuttama kortisolin lisääntynyt tuotanto voisi auttaa näihinkin tauteihin. Ehkä tulevaisuudessa saamme näistä lisää tietoa.

Vähentää stressiä

Kylmäaltistus lisää noradrenaliinin eritystä, mikä johtaa siihen monien avantouimareiden hehkuttamaan ihanaan, euforiseen oloon. Tämä on erityisen vahvaa ensimmäisillä avantouintikerroilla, minkä seurauksena monet tuntevat jäävänsä koukkuun avantouintiin. Lisäksi noradrenaliini tuo mukanaan muita hyviä terveysvaikutuksia. Kylmänkestävyys ja kipukynnys nimittäin lisääntyvät.

Noradrenaliinin lisäksi kehosta vapautuu dopamiinia ja endorfiineja, jotka ovat elimistö omia hyvänolonhormoneja. Tämä auttaa vähentämään stressiä ja nostamaan stressinsietokykyä. Moni avantouimari kertookin, että vaikka avantoon mennessä mielessä olisi pyörinyt ties mitä huolia, niistä jokainen jää kylmään veteen.

Vaikutus aineenvaihduntaan ja vastustuskykyyn

Avantouinnin harrastaminen voi auttaa myös kilojen karistamiseen. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että kylmäaltistus aktivoi ruskeaa rasvaa, mikä kiihdyttää aineenvaihduntaa. Tämän seurauksena keho kuluttaa siis enemmän kaloreita myös levossa. On kuitenkin vaikea sanoa kuinka suuri tuo vaikutus on kenenkin kohdalla, sillä se on yksilöllistä.

Monet avantouimarit myös kertovat katkaisseensa jatkuvat flunssakierteen. Tutkimuksissa on nähty pieniä viitteitä, että kylmäaltistuksella voisi todella olla immuunipuolustusta vahvistava vaikutus, mutta tutkimuksia tästä aiheesta tarvittaisiin lisää.

Yhteenveto

Avantouinnilla on paljon erilaisia terveysvaikutuksia. Se vaikuttaa niin fyysiseen terveyteen, kuten tulehduksiin ja kipuihin, kuin myös psyykkiseen terveyteen, kuten stressiin. Vaikutus on kuitenkin aina yksilöllinen, eikä tämäkään ole mikään ihmekonsti, joka auttaisi kaikkia. Avantouimarit ovat keskimäärin terveempiä ja hyvinvoivempia kuin verrokkiryhmät, mutta on vaikea sanoa johtuuko se avantouinnista vai siitä, että avantouimarit ovat muutenkin terveystietoisia. Yhtä kaikki, avantouintia kannattaa kyllä kokeilla hyvinvointinsa parantamiseksi.

Lue myös: Parhaat varusteet avantouintiin